Dodaj do ulubionych

KLM - opinie

11.05.14, 17:15
Witam,

Rozglądam się za lotami do NY i bardzo często najkorzystniejsze ceny wychodzą właśnie z KLM. Wcześniej latałam Lufthansą i nie narzekam. Proszę Was o kilka opinii o KLM - tych negatywnych i pozytywnych. Póki co widzę,że nie mają jeszcze dodatkowej opłaty za miejsca w ekonomicznej i tańsze opłaty za dodatkowy bagaż jak płacimy online. Jakie są Wasze doświadczenia jeśli chodzi o płatności kartą przez stronę i w ogóle obsługę. Może ktoś leciał ostatnio z Warszawy do NY?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: KLM - opinie 17.05.14, 18:25
      Korzystałem z usług KLM dwukrotnie. Raz 4 lata temu na trasie w Amsterdamu do Kuala Lumpur i z powrotem i drugi raz kilka dni temu z Kuala Lumpur przez Amsterdam do Brukseli.

Za pierwszym razem było OK. Ostatnio zaś było dziadowsko. Zacieśnili ustawnienie foteli i było trochę za mało miejsca (co ciekawe, na czterdziestominutowym odcinku z AMS do BRU miałem więcej miejsca na nogi niż podczas dwunastogodzinnego lotu z KUL do AMS.

Ponadto samolot miał na starcie godzinne opóźnienie, więc pilot skłamał, że zamówił dodatkowe paliwo, żeby polecieć szybciej. Ja należę do ludzi nielubiących oglądać samolotowych filmów, za to lubię śledzić mapę lotu. W związku z tym zamiast filmu włączyłem sobie "flight tracking" i, gdy tylko nie spałem, śledziłem sobie parametry lotu. Prawie nigdy prędkość nie przekraczała 900 km/h, choć standardowa prędkość przelotowa maszyny tego typu to 920. W efekcie przez 12 godzin nie udało się nadrobić 20 minut opóźnienia, wykorzystano tylko czterdziestominutowy bufor wpisany do rozkładu lotu. Na koniec pilot skłamał ponownie, że poleciał szybciej.

Jakby tego było mało, żarcie było obrzydliwe. Chyba najgorsze, jakie kiedykolwiek zaserwowano mi w samolocie.
      • pariss1 Re: KLM - opinie 21.05.14, 20:50
        Dzięki. A powiedz mi jeszcze czy opłata kartą debetową przejdzie przy rezerwacji? I czy zawsze są posiłki na dłuższych trasach? Jak wyszukuję bilet to na trasie z Warszawy do Amsterdamu jest napisane, że są przekąski a już z Amsterdamu do NY jest opis, że może być opłata za przekąski.
        Tak się zastanawiam cały czas i w końcu kupię ten bilet za nie wiem ile bo już mi podrożał właśnie. Są jakieś tendencje do kupowania biletów?
        • pariss1 Re: KLM - opinie 21.05.14, 20:51
          Oj, sorki to powyżej to napisałam o British Airways bo w KLM podrożały mi loty i teraz poluję dalej. Już mi się wszystko kręci.
          • jorn Re: KLM - opinie 22.05.14, 10:07
            Z usług BA jeszcze nie miałem okazji korzystać.

Co do karty debetowej, to musisz spróbować, bo karta karcie nierówna. Ja mam np. karty debetowe, które przez wszystkie systemy płatności traktowane są tak samo jak kredytowe i zawsze płatności mi przechodzą, jeśli tylko jest pokrycie na koncie. Z drugiej strony, mam też taką, która kredytówki nie udaje i nie zawsze przechodzi. Za lot KLM zapłaciłem jednak przelewem, bo za płatność kartą sobie zażyczyli 20€.

W kwestii jedzenia, to zapewne błąd w opisie. Już mi się zdarzało latać na międzykontynentalnych trasach, gdzie w opisie było „brak posiłku” lub „posiłek za dodatkową opłatą”, a jednak zawsze jakieś jedzenie było wliczone w cenę biletu.

Pozdrawiam
            • jetlag1 Re: KLM - opinie 22.05.14, 15:03
              Pariss,
              Zarowno LH, BA jak i KL sa dobrymi liniami, porównywalne jeżeli chodzi o komfort lotu.
              Latalem nimi dziesiątki razy, bez problemów!
              Kiruj sie cena i łatwością przesiadki, tu AMS jest chyba najlepszy, zreszta tam już byłaś wiec wiesz.
              W locie przez Atlantyk sa dwa posiłki dinner/lunch, breakfast/snack zależy od kierunku lotu.
              Wszystko GRATIS?
              Nie wiem jak to wyglada na odcinku europejskim.

Fligth tracker pokazuje "ground speed", jest różnica od "fligth speed", wszystko zależy od wiatru.
              Nie widzę powodu żeby pilot miał kłamać, lecąc w kierunku zachodnim zawsze leci sie pod wiatr
              (Jetstream) większe zużycie paliwa i wolniej.
              Bon voyage!
              Będziesz w ORD?
              • pariss1 Re: KLM - opinie 22.05.14, 20:40
                Jetlag! hi! W ORD nie będę. W tym roku ORD w końcu przyjeżdża do mnie dlatego mogę polecieć sobie na całe 2 tygodnie do NY. Nie znasz może tam kogoś kto wynajmuje mieszkania na Manhattanie lub w okolicy? Z biletami jest problem bo uparłam się, że chcę za 2.000 a teraz podrożało i się obraziłam na wszystkie linie ;)
                Pozdrówka
                pariss
            • pariss1 Re: KLM - opinie 22.05.14, 20:34
              Dzięki jorn. Tak sobie właśnie myślałam, że to wręcz niemożliwe żeby niczego nie dali do przegryzienia na tak długiej trasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka