Gość: Jolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:34 Jestem palaczką i chciałabym wziąć ze sobą na Rodos kilka paczek, czy można i ile można wziąc ze sobą. Ile kosztuję paoierosy w Grecji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
besir1 Re: Papierosy w samolocie 01.08.05, 16:51 lepiej rzuc to swinstwo i od razu sie lepiej poczujesz...mowie to jako ex "chain smoker" :)))...a co do pytania - wiekszosc krajow na swiecie dopuszcza wwiezienie pomiedzy 200, a 300 papierosow, z tym ze w niemal wszystkich w miare normalnych krajach, jesli bedziesz miala ilosc wskazujaca na to , ze masz te papierosy tylko dla siebie , na czas pobytu, to nikt nawet palcem nie ruszy , jesli przekroczysz dopuszczalny limit. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Papierosy w samolocie 01.08.05, 23:17 besir1 napisał: > ex "chain smoker" :)))...a co do pytania - wiekszosc krajow na swiecie > dopuszcza wwiezienie pomiedzy 200, a 300 papierosow od jakiegoś czasu jesteśmy w UE stąd: Z dniem 1 maja 2004 znikają granice celne pomiędzy krajami Unii Europejskiej a Polską Turyści podróżujący po krajach Unii będą jednak podlegali ograniczeniom dotyczącym wwozu ilości zakupionych i przewożonych towarów przeznaczonych do użytku osobistego i nie podlegających odsprzedaży. Pojęcie „do użytku osobistego” zawiera w sobie przeznaczenie przewożonych towarów na prezenty, jednakże ich sprzedaż jest naruszeniem prawa i grozi ich konfiskatą oraz dodatkową karą. Odebraniu może również podlegać pojazd, którym towary są przewożone. Przykładowo, przewożone towary uznaje się za do użytku osobistego, jeżeli nie przekraczają ilości: - 800 papierosów (przy wjeździe m. in. do Austrii, Danii, Finlandii, RFN, Szwecji, Irlandii i Wielkiej Brytanii - 200 papierosów ) - 200 cygar, - 1 kg tytoniu, - 10 litrów spirytusu, - 20 litrów wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto), - 90 litrów wina (w tym maksymalnie 60 litrów wina musującego), - 110 litrów piwa. Osoby poniżej 17 roku życia nie mogą przewozić wyrobów alkoholowych ani tytoniowych. Powyższe za poradnikiem MSZ dla wyjeżdżających do UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Papierosy w samolocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:46 co tam Unia :D Ja zawsze mam ze 20 paczek. I prosze nie krzyczec, ze palacz ze to swinstwo itp. I tak wszyscy umrzemy kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś