Dodaj do ulubionych

Spóźniony bagaż

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:56
Witajcie,
W zeszlym tygodniu wrocilem z USA, lecialem do Polski z przesiadka we
Frankfurcie, tam wlasnie zgubiono moj bagaz, otrzymalem go dopiero po 6
dniach... Chce ubiegac sie o odszkodowanie, czy mielisciemoze podobne
doswiadczenia i ile tego odszkodowania otrzymaliscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewka Re: Spóźniony bagaż IP: *.ms.com 05.09.06, 22:03
      Mialam podobna sytuacje z liniam wloskimi, lecialam z NYC przez Mediolan do
      Krakowa a jedna walizka doleciala dopiero po 2 dniach.
      Mnie sie to akurat oplacalo bo mialam wykupione ekstra ubezpieczenie bagazu za
      $9.99 od biletu (a lecialam z mezem czyli 2 razy placilismy) i ono pokrywa do
      $500 na osobe jesli bagaz jest opozniony ponad 3 godziny. Tak wiec zrobilismy w
      Polsce zakupy ktore planowalismy zrobic, wyslalismy kopie raportu opoznienia i
      rachunki ze sklepow i dostalismy z ubezpieczenia prawie $1000.
      Najlepsze jest to, ze w tej walizce byly same duperele i prezenty i nic waznego
      i potrzebnego bez czego nie moglabym zyc przez 3 dni.
      Nie wiem jak sie linie zapatruja na cos takiego jesli nie masz jakiegos ekstra
      ubezpieczenia wykupionego.
      • Gość: ga Re: Spóźniony bagaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:22
        Dzieki za odpowiedz :) no to trzeba powiedziec, ze mialas szczescie, ze zgubila
        sie ta twoja walizka :)
        ja lecialem najpierw Lufthansa, a potem Lot'em, ale nie robilem zadnych zakupow...
        Czy to znaczy, ze trzeba udowodnic, ze sie czegos potrzebowalo, co bylo w tej
        walizce itd.? Ja mialem tam np. ladowarke do laptopa, ktory zdechl mi juz z
        samolocie, wiec przez 6 dni nie mialem dostepu do komputera i internetu, ale jak
        to udowodnic?Czy woogle trzeba cos udowadniac?Jesli tak, to troche tego nie
        rozumiem, bo co ich to obchodzi co tam bylo i co bylo potrzebne, a co nie, oni
        byli odpowiedzialni za moj bagaz, on nie dolecial o czasie, wiec to ich wina i
        nalezy mi sie odszkodowanie, ja tak to rozumiem.
    • night_passenger Re: Spóźniony bagaż 06.09.06, 14:46
      Nic nie musisz udowadniać. Ja miałem taki sam przypadek w lipcu - leciałem Lufthansą z
      międzylądowaniem. Wystarczy jeśli masz rachunki z datą kiedy nie miałeś bagażu. Koniecznie musisz
      mieć jakieś zaświadczenie z lotniska, że faktycznie ten bagaż nie doleciał. Rachunki z krótkim opisem
      zaistniałej sytuacji wyślij najlepiej od razu do centrali danych linii. Nie wysyłaj do przedstawicielstw w
      Polsce bo Cię oleją. Ja tak zrobiłem i bez problemu dostałem zwrot. Trochę żałuję, że sobie porządnych
      zakupów nie zrobiłem :)
      • Gość: ga Re: Spóźniony bagaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:41
        Dzieki za odpowiedz :)
        A mozesz powiedziec ile pieniedzy dostales?? I ile dni pozniej Twoj bagaz do
        Ciebie dotarl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka