Dodaj do ulubionych

dogodne, dalekie połączenia z Gdańska?

09.03.07, 11:18
cześć,
na ostatnie ferie zimowe wybraliśmy się na Curacao. Wyjazd był naprawdę
wspaniały, z jednym wyjątkiem - podróży. Najpierw tułaliśmy się z Gdyni
samochodem do Berlina w potwornych śnieżycach, potem nocleg, lot TXL-AMS-CUR
i powrót CUR-AMS-TXL, znowu nocleg i do Gdyni samochodem. Pół biedy, gdybyśmy
byli sami, ale jeździ z anmi córka (7 lat) i tym razem po raz pierwszy była
naprawdę zmęczona. Ktoś powie - chcesz jeździć daleko, to się męcz. Ale nie
zawsze musi tak być. Np. w ub. roku polecieliśmy z Gdańska do Frankfurtu i po
kilku godzinach na Mauritius, więc podróż była zdecydwanie krótsza.
Do rzeczy. Czy moglibyście mi doradzić, dokąd daleko możnaby wybrać się
wylatując z Gdańska tak, by było jak najmniej przesiadek, a miejsce docelowe
było wyspą (w naszym wypadku, to takie natręctwo;-)
Z Gdańska są połączenia z Frankfurtem, Monachium, Kopenhagą i (wkróce) z
Helsinkami. Wiem, że można z tych lotnisk polecieć np. do Bangkoku,
Singapuru, czy Kuala Lumpur, ale co dalej? No, możemy zostać w Singapurze,
toż to też wyspa, ale chodzi nam o nieco inne miejsca (choć Singapur też
trzeba zaliczyć). Jest też połączenie Emirates na Malediwy, ale godziny lotów
są makabryczne. Chodzą mi po głowie jakieś wyspy malezyjskie, albo u wybrzeży
Tajlandii, ale jest ich tyle, że głowa boli. Może wiecie, z którymi z nich są
w miarę dogodne połaczenia? A może macie jakieś inne pomysły? Zależy nam
głównie na dobrych warunkach do snorklingu (a po Curacao wymagania są
wysokie...)
Z góry dziękuję za wsparcie :-)
Pozdrawiam, Bartek
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzesiek Moze nie z GDN, ale... IP: 72.32.156.* 09.03.07, 13:36
      Jesli jeszcze nie byles, to polecam Polinezje Francuska. Z CDG lata bezposrednio
      (tzn jedno miedzyladowanie, ale nie ma zmian samolotow ani nic takiego) Air
      Tahiti Nui ( www.airtahitinui.com/ ). Wylot z Paryza jest o 11:30 rano i
      ceny sa naprawde atrakcyjne...

Wiem, ze nie odpowiada to na Twoje pytanie o loty z GDN, ale jesli zorganizujesz
      sobie jakos dolot na CDG to moze byc to fajna przygoda.
      No a juz z PPT to masz tylko krotki przeskok na Wyspy Cooka, Samoa czy Fiji.

Wszystko zalezy tylko od czasu i budzetu.
      • tropikey Re: Moze nie z GDN, ale... 09.03.07, 13:42
        taaaak, Polinezja... Marzenie. Z przelotem na CDG może nie jest aż tak źle. W
        końcu można polecieć z GDN, np. przez WAW. Dzięki za wskazówkę - pomyślę o tym,
        choć to raczej sprawa na wakacje letnie, bo - jak czytałem - najlepiej jest tam
        jechać w czasie naszego lata. Poza tym, obwaiam się bardzo tamtejszych cen.
        Słyszałem, że potrafią zwalić z nóg...
        Pozdrawiam, Bartek
        • Gość: Grzesiek Re: Moze nie z GDN, ale... IP: 72.32.156.* 09.03.07, 14:11
          W grudniu minie 10 lat odkad tam bylem i powiem Ci nie wydalem jakiejs
          "niesamowitej" kasy. Nie polecam Tahiti, glownej wyspy, bo pelno tam turystow.

Jesli nie chcesz wydac majatku, to po prostu trzymaj sie z dala od Bora Bora, bo
          tak naprawde to wcale nie jest raj - owszem ladnie (ja wyladowalem rano i
          wylatywalem wieczorem, zeby nie wydawac $350 na nocleg) ale to jest czysta
          komercha. Lepiej zakosztowac perelek takich jak Moorea czy Maupiti, a jak masz
          wiecej czasu to Tubuai (w '96 mozna bylo doplynac tylko stateczkiem).

A szukasz czegos na teraz, kwiecien? Na kiedy? I ile masz czasu?
      • tropikey Re: Moze nie z GDN, ale... 09.03.07, 14:02
        a mogę jeszcze wiedzieć, kiedy leciałeś i ile płaciłeś? Z ciekawości
        sprawdziłem, ile kosztowałby lot w lipcu b.r. i wyszło mi 36.000,00 za 3 osoby.
        Jak dla mnie, to raczej nie jest atrakcyjna cena...
        Bartek
        • Gość: Grzesiek Re: Moze nie z GDN, ale... IP: 72.32.156.* 09.03.07, 14:16
          Ja lecialem dawno (sierpien 1996) i to byl stopover na trasie Auckland - Los
          Angeles z Air New Zealand.

Mowilem o atrakcyjnej cenie bo sprawdzalem koniec Marca na www.expedia.com i
          wyszlo mi $1992 od osoby w dwie strony. Czyli za trzy osoby mialbys polowe ceny
          ktora Ty podales. Sprawdz tez ewentualne znizki dla dzieci do 12 lat.
      • Gość: kasa76 Polinezja IP: *.chello.pl 09.03.07, 20:39
        Fajnie fajnie, ale sam lot PAR PPT trwa 22h z miedzyladowanie w Los Angeles
        (potrzebna normalna turystyczna wiza)- w klasie ekonomicznej mozna po prostu
        zejsc na takiej trasie
    • Gość: kasa76 gdzie z Gdańska IP: *.chello.pl 09.03.07, 20:42
      Bartek z Gdańska możesz polecieć wszędzie tam gdzie lata Condor albo LTU jezeli
      wylot jest z Frankfurtu albo Monachium i połączenia się łapią. Dolatujesz wtedy
      Lotem i dalej jak sobie wybierzesz :)
      Ceny na tego typu łączony przelot sprawdzi Ci każdy logiczny pracownik biura
      podróży (akredytacja IATA)
      • tropikey Re: gdzie z Gdańska 09.03.07, 22:11
        o Condorze myslę przede wszystkim. Maja już nawet rozkład zimowy na 2008, ale
        nie mają jeszcze tego rozkładu na loty do Tajlandii. Ich połaczenia są super,
        bo najczęściej bezpośrednie. Rozważam np. Malediwy, ale na razie cena nie jest
        atrakcyjna, bo wychodzi ok. 1.750 Euro za 3 osoby, a do tego jeszcze dolot do
        FRA. Tak więc jeszcze poczekam.
        Pozdrawiam, Bartek
        • Gość: kasa76 Re: gdzie z Gdańska IP: *.chello.pl 10.03.07, 15:20
          mam tylko nadzieję, że Ty i rodzina macie 115cm w kapeluszu :))) bo w na
          rejsach czarterowych pakuje sie max pasazerow i tym samym miejsca jest mniej
          niz "normalnie".
          • tropikey Re: gdzie z Gdańska 10.03.07, 16:20
            niestety (w tym przypadku), wzrost mamy odwrotnie proporcjonalny. Latamy z nimi
            jednak od czasu do czasu i nie jest chyba gorzej, niż w Air France, a to - jak
            dla mnie - szczytowy przykład zmniejszania odległości między rzędami.
            Bartek
      • tropikey do kasa76 12.03.07, 14:17
        poszedłem tropem Condor'a i mam do ciebie pytanie (jeśli można:-)
        Otóż, na interesujący mnie okres znalazłem ciekawą ofertę FRA-BGI-FRA za
        niewiele ponad 1600 Euro za 3 os. Biorąc pod uwagę ceny u innych przewoźników,
        to dobra propozycja, choć przypuszczam, ze mozna znaleźć lepsze z Londynu (ale
        z Gdańska dolecę tam tylko low-costem, a to mi z wielu powodów nie pasuje).
        Jest jednak jedno ale - ponieważ z GDN lata do FRA LOT, a nie Lufthansa, mówią
        mi, że nie da się dokupić dolotu w ramach jednego biletu. Trochę mnie to
        wkurza, bo w końcu LOT jest też w Star Alliance. Czy to rzeczywiście
        niemożliwe? Wolałbym jednak mieć dolot w jednym bilecie, żeby mieć pewność, że
        w razie opóźnienia lub odwołania lotu z GDN do FRA dostanę lot zastępczy. Jak
        uważasz?
        Pozdrawiam, Bartek
        • Gość: kasa76 ciocia dobra rada :) IP: *.chello.pl 12.03.07, 15:53
          Plusy i minusy.
          W systemie Amadeus jest taryfa na Condora z Gdańska do BGI. I teraz tak, taryfa
          liczy się tylko wtedy kiedy dolot jest na "numerach" LH. Czyli lecisz Lotem, a
          na bilecie masz info, że LH.
          Oczywiście wtedy w ramach jednego biletu zapewniają ci alternatywne połączenie
          do BGI jeżeli samolot przyleci opóźniony. Tylko że to jako jeden bilety
          wychodzi więcej niż 1600 euro za 3 osoby.
          Bo sam przelot Gda Fra Bgi Fra Gdn kosztuje prawie 1060 euro w dwie strony z
          opłatami przy wylocie w marcu. A kiedy ty chcesz lecieć?
          • tropikey Re: ciocia dobra rada :) 12.03.07, 18:52
            witaj ciociu dobra rado:-)
            no proszę, czyli jednak się da... No tak, tylko ta cena - jak rozumiem 1060
            Euro od osoby? Wybieramy się pod koniec stycznia 2008 (niezłe wyprzedzenie,
            co?). Z tego, co jestem w stanie wyliczyć posługując się stronami
            ogólnodostępnymi, za 2 os. dorosłe i dziecko 7 lat wychodzi tak:
            a/ GDA-FRA-GDA (LOT) - ok. 2000 zł. (łącznie), w zależności od godzin lotu
            wahania o kilkadziesiąt złotych,
            b/ FRA-BGI-FRA (CONDOR, 25.01 - 15.02.2008) - 1.628 Euro (łącznie).
            Gdyby tylko dało radę kupić na jednym bilecie całość GDA-FRA-BGI i powrót za
            sumę tych 2 cen, byłoby fajnie:-)
            Pozdrawiam, Bartek
    • Gość: Paweł Z. Re: dogodne, dalekie połączenia z Gdańska? IP: *.as.kn.pl 10.03.07, 17:43
      Jeśli dolecicie do Kuala Lumpur, to po jedno czy dwudniowym pobycie (miasto
      samo w sobie jest średnie, ale okolice ładne), możecie polecieć samolotem Air
      Asia (taka azjatycka tania linia) na jakąś ładną wyspę, np. na Langkawi. Sama
      Langkawi jest już dość mocno skomercjalizowana, ale przy pobycie z dziećmi to
      akurat może być plus. Jeśli wolicie trochę większą dzicz, można przepłynąć
      promem na tajlandzką stronę, a stamtąd popłynąć łodzią na Koh Turatau.
    • tropikey Re: dogodne, dalekie połączenia z Gdańska? 14.03.07, 09:28
      cześć,
      miotam się strasznie i dochodzę do wniosku, że może jednak Tajlandia i okolice?
      Na pewno z Gdańska dolecę tam przez Helsinki Finnair'em, Co jeszcze wchodzi w
      grę? Warunek - 1 przesiadka (tak więc odpadają Emirates, bo oprócz przesiadki w
      Europie, trzeba to powtózyć jeszcze w Dubaju - no, chyba że się mylę...)
      Pozdrawiam, Bartek
      • tropikey Re: dogodne, dalekie połączenia z Gdańska? 14.03.07, 12:05
        już wiem co nieco - Lufthansa, SAS, Thai oraz Finnair. Wszystko do BKK. Która z
        tych linii byłaby najlepszym wyborem?
        Zostaje jeszcze Kuala Lumpur - jakie połączenie z GDN polecacie?
        Pozdrawiam, Bartek
        • Gość: Paweł Z. Re: dogodne, dalekie połączenia z Gdańska? IP: *.dint.wroc.pl 14.03.07, 12:39
          Z wymienionych przez Ciebie linii zdecydowanie najlepsza jest Thai.
          Do Kuala Lumpur najlepsza linia to Malaysian Airways przez Frankfurt. W
          styczniu miewają atrakcyjne ceny.
      • Gość: Paweł Z. Re: dogodne, dalekie połączenia z Gdańska? IP: *.dint.wroc.pl 14.03.07, 12:29
        Nie, nie mylisz się. Lecąc Emiratami na wschód nieuchronnie trzeba przesiąść
        się w Dubaju. Skoro wyjazd planujesz w styczniu 2008, to pewnie nie ma jeszcze
        planu lotów na ten okres.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka