Dodaj do ulubionych

Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można????

12.03.07, 21:33
czy trzeba mieć 2 bagaże (2 walizy) po 20kg?? I jeszcze jedno ile się płaci
za każdy kg nadbagażu??
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Z. Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 22:04
      Zależy od przewoźnika.
      • voyager747 Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? 12.03.07, 22:15
        A chciałbyś(abyś) taką 40o kilogramową walizkę przerzucać? Ludzie którzy to
        układają w samolocie, przenoszą itp. chyba nie byliby szczęśliwi. Ja też bym nie
        był.:(
        • Gość: Paweł Z. Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 23:14
          Nie byłbym, ale wcale nie napisałem, że to dobry pomysł. Formalnie rzecz
          biorąc, kwestie dotyczące norm bagażu określa przewoźnik i jeśli nie wiadomo,
          kto nim jest, pytanie jest całkowicie abstrakcyjne.
    • onika27 Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? 12.03.07, 22:22
      maksymalna waga jednego bagażu to 32 kg e wzgledu na bezpieczenstwo
      przeładowujacych
      • Gość: Jarek zgadza sie (n/t) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 00:37
      • brtlmj Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? 14.03.07, 16:35
        > maksymalna waga jednego bagażu to 32 kg e wzgledu na bezpieczenstwo
        > przeładowujacych

Zalezy od lini. Na przyklad w United maksymalny ciezar walizki to 45 kilo.

Bartek
        • Gość: Anka Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? IP: *.ms.com 14.03.07, 16:57
          > maksymalna waga jednego bagażu to 32 kg e wzgledu na bezpieczenstwo
          > przeładowujacych

Zalezy od lini. Na przyklad w United maksymalny ciezar walizki to 45 kilo.

Bartek

A nie przypadkiem 45 funtow??? Amerykanskie linie juz dawno obnizyly wage do 23
          kg wiec te 45 to mi wyglada na funty...

• brtlmj Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? 14.03.07, 18:21
            > A nie przypadkiem 45 funtow??? Amerykanskie linie juz dawno obnizyly wage do 23
            >
            > kg wiec te 45 to mi wyglada na funty...

Jak mowie ze kilo to kilo ;-)

"Baggage weighing more than 100 pounds/45 kg will not be accepted as checked
            baggage."

To nie jest to, co wolno przewiezc za darmo. To jest waga maksymalna, i trzeba
            za nia sporo doplacic. Po prostu ciezszej walizki nie wezma, nawet za doplata.

Bartek
    • iberia.pl Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? 12.03.07, 22:54
      tak jak pisali przedmowcy-lepiej miec 2 walizki rowniez z powodu...ewentualnej
      zguby....koszt kg nadbagazu zalezy od przewoznika, ale drogo sobie licza ok.5-
      7€/kg.
      • Gość: Ania Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? IP: *.ms.com 13.03.07, 13:29
        wiekszosc lini obnizyla limit wagowy do 23 kg na walizke (koszty paliwa a nie
        troska o ludzi) i nie sadze, ze mozna to polaczyc w jednym tobolku...
    • Gość: kasa76 my tu sobie gadu gadu...a jaką linią lecisz? IP: *.chello.pl 13.03.07, 14:45
      • zwirekiwigura Re: my tu sobie gadu gadu...a jaką linią lecisz? 13.03.07, 21:10
        Kasa, akurat tutaj linia nie ma znaczenia. U zadnego przewoznika to nie
        przejdzie. Miedzynarodowe umowy ograniczaja MAKSYMALNA wage jednej sztuki
        bagazu do 32 kg. I nie ma od tego odstepstw. Linie moga ten limit zwiekszac nie
        moga go powiekszyc. Niezaleznie od wszelkich ewentualnych oplat za nadbagaz,
        klasy w ktorej sie leci, przewoznika, etc. jeden bagaz nie moze miec wiecej niz
        32 kg. Jesli ma wiecej musi zostac nadany jako cargo, za posrednictwem firmy
        spedycyjnej. I nie nalezy myslec, ze firmy spedycyjne wysylaja jedynie
        kontenery. Wlasnie takie 40 kilogramowe walizki sa spora czescia ich biznesu.

Tak jak ktos tu juz wspominal. Limit 32 kg to zwykle BHP - uznano, ze powyzej
        tego limitu ryzyko kontuzji ludzi, ktorzy sortuja bagaze, laduja i rozladowuja
        samoloty jest zbyt duze.
        • Gość: kasa76 żwirek IP: *.globalconnect.pl 13.03.07, 21:51
          oczywiście racja racja... tylko ja tu bardziej chciałam się włączyć do tematu
          czy mogą zabrać 23kg, 20kg czy może lecą economy plus BA i wtedy 2x23kg, może
          lecą do Pekinu a może do Seattle. Ostatnio przeżyłam lekki szoczek - KLM w
          economy class na trasie do Szanghaju bierze 30 EURO za każdy extra kg. To jest
          business :)
          • pawel_bielsko Re: żwirek 14.03.07, 16:59
            Moze te 40 w jednej walizce to lekki absurd, ale jezeli 2osoby leca z walizka wazaca 29kg, no to wtedy nie ma limitu 20xosobe tylko 40xosobe.
            • Gość: Anka United IP: *.ms.com 14.03.07, 17:02
              International travel baggage information

Customers traveling to/from the United States and all international
              destinations are required to have their baggage checked 45 minutes prior to
              flight departure time.
              United Airlines' maximum free baggage allowance for international travel is two
              pieces per ticketed customer and each piece is not to exceed 50 pounds/23kg.
              The following policy applies to all international travel to/from the United
              States and all international destinations.
    • rewa74 Re: Jeden bagaż 40kg na 2 osoby można???? 14.03.07, 20:56
      dzięki za odpowiedzi:)weźmiemy 2 bagaże:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka