IP: *.toya.net.pl 28.04.07, 08:04
Lecę z W-wy do Pekinu przez Helsinki liniami Finnair. Jakie są Wasze opinie o tym przewoźniku? Interesuje mnie serwis, jedzenie, punktualność. Jaka jest strefa wolnocłowa w Helsinkach? Czy w czasie 4 godzinnego oczekiwania w Helsinkach na lot do Chin, zdąży się pojechać do miasta i coś zwiedzić? Jeśli tak to co polecacie i jak sie do centrum najlepiej i najszybciej dostac?
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Finnair 28.04.07, 09:57
      musztarda po obiedzie....skoro juz masz bilet to co Ci da, ze ktos napisze,ze
      to do bani przewoznik?Na drugi raz moze zapytaj zanim zaplacisz za bilet.
    • mrybinski68 Re: Finnair 28.04.07, 14:26
      > Lecę z W-wy do Pekinu przez Helsinki liniami Finnair. Jakie są Wasze opinie o t
      > ym przewoźniku?

Leciałem na tej trasie. Z tym, że z powrotem Finnair "zafudował" nam overbooking
      i wracałem Swissem. Dostałem za to 80 USD rekompensaty.

>Czy w czasie 4 godzinnego oczekiwania w Helsinkach n
      > a lot do Chin, zdąży się pojechać do miasta i coś zwiedzić?

Po co? W Helsinkach nie ma nic do zwiedzania, to dziura. Centrum Katowic
      jest znacznie ciekawsze niż Helsinek...
    • tropikey Re: Finnair 28.04.07, 16:24
      też się zastanawiałem nad tą linią, jako że ma ciekawe (potencjalnie)
      połączenia z GDN do Azji, ale po przeczytaniu opinii na airlinesquality.com
      załamałem się i całkowicie zrezygnowałem. Osobistych doświadczeń jednak nie mam
      (i pewnie nie będę miał), więc miej to na względzie :-)
      Pozdrawiam, Bartek
      • Gość: c# airlinesquality.com? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 19:33
        Jakiś badziewiasty to link. Można prosić o korektę, bom zainteresowany?
        • tropikey Re: airlinesquality.com? 28.04.07, 20:03
          cześć,
          wpisałem niedokładnie, poprawnie jest tak:
          www.airlinequality.com/Bartek
          • tropikey Re: airlinesquality.com? 28.04.07, 20:04
            a w zasadzie tak:
            www.airlinequality.com/
    • frequentflyer Re: Finnair 28.04.07, 22:05
      leciałem do delhi 28.02, z punktualnością było średnio bo kilka dni wcześniej
      jeden z ich sześciu MD-11 wypadł z obiegu bo tym jak podziurawił go nieco
      samochód cateringu, toteż były trzy godziny spóżnienia na wylocie z helsinek.
      gdy po trzech tygodniach wracałem, wszystko było back to normal. też czytałem
      airlinequality ale olałem. dość miejsca na nogi ale fotele ciasnawe na szerokość
      bo zmieścili 3-4-3 tam gdzie innym wchodzi 2-5-2 albo 3-4-2. być może do pekinu
      lata A343 przejęty od Virgin, to wtedy 2-4-2 i ta pieprzona skrzynka od IFE pod
      co drugim fotelem. serwis kompetentny, jedzenie i picie jest, tax free w
      helsinkiach podzielony na strefę Schengen i non-Schengen, w tej drugiej prawie
      nic, w tej pierwszej do której przechodzisz i wracasz okazując paszport, sporo
      więcej, w tym rewelacyjne świeże żytnie bułeczki do kupienia przy powrocie.
      mimo wszystko polecam, zresztą to jedna z ostatnich okazji polecieć MD-11 (które
      mają tylko nieco ponad 10 lat i są nieźle utrzymane), bo poza finnairem chyba
      tylko KLM je trzyma, zaś większość jest poprzerabiana na frachtowce.
      miej w pogotowiu aparat zaraz po starcie - w obie strony na ekranach pokazywali
      fajne dane z GPS, zwłaszcza prędkość do 1711 km/h i to już na 4500 m. po chwili
      niestety się "popsuło" i już prędkość była 590,600, itd km/h. niestety nie ma
      ekranów osobistych - są chyba w tym jednym 343 i będą w nowych 343, pierwszy
      nowy powinien być za kilka tygodni jak nie dni (pierwszy lot testowy w miał 11.04).
      • frequentflyer Re: Finnair 28.04.07, 22:19
        co do picie, wino i piwo bez problemu ale już whiski i koniaki za opłatą.
      • frequentflyer Re: Finnair 28.04.07, 22:23
        www.helsinki-vantaa.fi/files/efhk/EFHK_kartat/InternationalFlights_T2_service_FinEng.pdf
        tu jest plan lotniska, AVENUE shopping jest do kitu, BOULEVARD lepszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka