Dodaj do ulubionych

Pytanie odnosnie rat w GE Money

12.10.06, 17:33
Mam tam zaciagniety kredyt hipoteczny w CHF od ub.roku.Zawsze wplacalam raty
na poczcie po uprzednim sprawdzeniu w internecie kursu na dany dzien.
Od tego miesiaca zaczelam wplacac raty poprzez bank,czyli przelewem, rowniez
wczesniej w internecie sprawdzajac kurs,jednak przyszla mi do glowy taka
mysl,ze jesli posylam przez bank przelew w godzinach popoludniowych,to
pieniedze z mojego konta wedruja dopiero nastepnego dnia do GE Money a wtedy
przeciez jest juz inny kurs CHF niz w dniu kiedy skladalam do banku przelew
i w zwiazku z tym mam pytanie, czy nie bede miala niepotrzebnych klopotow z
tego tytulu,czy jednak jest to dopuszczalne? ...moze mial ktos taki przypadek
lub wie jak to funkcjonuje i moglby mi napisac czy robie dobrze? bo troche
mnie to niepokoi sad
Obserwuj wątek
    • androm1 Re: Pytanie odnosnie rat w GE Money 13.10.06, 06:21
      zadzwon na infolinie banku lub do doradcy ktory Ci kredytu udzielal
    • aanikaa Re: Pytanie odnosnie rat w GE Money 13.10.06, 09:52
      Zgadza sie, pieniadze sa ksiegowane 'po kursie' z dnia wplywu srodkow do banku.
      Mysle, ze roznice moga byc nieznaczne i nie bedzie z tego powodu problemow. Ja
      to rozwiazuje tak, ze wplacam pare zl wiecej. Przykladowo gdy kurs franka w
      dniu, w ktorym wplacam wynosi 2,55 to mnoze sobie rate przez 2,6 smile tak dla
      pewnosci smile
      Pozdrawiam.
    • monsiu73 Re: Pytanie odnosnie rat w GE Money 13.10.06, 12:35
      istotna jest godzina przelewu-jesli zrobisz go przed 14.00-to po kursie z
      danego dnia.Jeśli po 14.00,to po kursie sprzedaży z dnia następnego.Kiedy
      pieniądze wpłyną do GE to już dla Ciebie nie ma znaczenia.Mam w tym banku
      kredyt od lat i tak to działa.Dla pewności możesz zadzwonić na Infolinię,tam
      też podadzą Ci dokładnąkwotę do zapłaty w konkretnym dniu,w PLN.
      Nie radzę zaokrąglać w górę dla pewności,bo wahania CHF czasem są całkiem
      spore,z dnia na dzień,a po co przepłacać?
      • aanikaa Re: Pytanie odnosnie rat w GE Money 13.10.06, 14:25
        liczy sie data wplywu pieniedzy na konto banku a nie wyslania.. zreszta tak
        jest TERAZ w KAZDYM banku. piszesz, ze masz tam kredyt od lat, wiec moze kiedys
        rzeczywiscie bylo inaczej; teraz przy ksiegowaniu brana jest pod uwage data
        wplywu pieniedzy na rachunek (taki zapis jest w umowie).
        o co chodzi z tym przeplacaniem?? jesli wplace np te 5 zl wiecej to nadplate
        zaksieguja mi na kolejna rate.. wiec nie wiem jakim cudem moge 'przeplacic'.. a
        wplacajac pare zlotych wiecej uchronie sie przed wystapieniem niedoplaty, bo
        sama piszesz, ze wahania kursowe sa calkiem spore (zarowno w gore i jak i w
        dol).
        pozdrawiam.
        • oliweczka1 Re: Pytanie odnosnie rat w GE Money 14.10.06, 08:10
          Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Poniewaz wlasnie wyjezdzam na weekend,to w
          poniedzialek zadzwonie na infolinie i dowiem sie jak ta sprawa wyglada.Wpisze
          rowniez na forum czego sie dowiedzialam.Pozdrawiam...
        • monsiu73 Re: Pytanie odnosnie rat w GE Money 14.10.06, 17:01
          mam tam już drugi kredyt i kiedyś rzeczywiście liczyła sie data wpływu środków
          na rachunek banku.Natomiast jestem w 100% pewna,że teraz mogę zrobić przelew
          przed 14.00 danego dnia i zaksięgują po kursie z tego dnia.Sprawdzałam to kilka
          razy.Być może ma to związek z tym,że teraz spłacam same odsetki od transz,to nie
          jest jeszcze właściwy kredyt (tzn. raty kapitałowo-odsetkowe),ponieważ nie
          poszła jeszcze ostatnia transza banku.
          Nigdy nie miałam żadnej informacji o zwłoce,mimo,iż czasami przelewam ostatniego
          dnia,przed 14.00.
          • oliweczka1 Re: Juz mam odpowiedz z GE Money 16.10.06, 12:58
            Zadzwonilam dzis na infolinie i wyglada to nastepujaco:
            Jesli wplacam w swoim banku ING po godzinie 12, to moj bank robi przelewy
            dopiero nastepnego dnia,wiec wtedy jest juz inny kurs CHF niz w dniu
            wczesniejszym.W przypadku jesli dnia nastepnego kurs jest nizszy, to na moim
            koncie zapisuje sie nadplata a w przypadku kiedy jest wyzszy to wiadomo
            niedoplata.Polecono mi, aby starac sie przelewac pieniadze po kursie jakim jest
            policzony przelew,bo unikne niepotrzebnych klopotow ze strony banku.No
            coz,pozostaje mi albo zdazyc do godziny 12 dostarczyc przelew do banku albo
            dokonywac wplaty z kursem na nastepny dzien.Mam nadzieje,ze troche pomoglam i
            nie zagmatwalam za bardzo uncertain
            • kilovolt Re: Juz mam odpowiedz z GE Money 17.10.06, 18:12
              Ja mam również kredyt w GE, tyle że do mnie przychodzą co miesiąc wyciągi w
              którym określona jest kwota w złotówkach jaką mam wpłacić. Rata jest
              przeliczana zawsze po kursie z dnia 25 danego miesiąca i płatna do dnia 10
              następnego miesiąca już dokładnie w kwocie określonej w wyciągu w złotótwkach.
              Nadpłaty oczywiście są przeliczane już po kursie z dnia daty wpływu środków na
              konto.
              Tylko, że ja brałem kredyt kilka lat wcześniej, takie wówczas były zasady,
              widocznie je zmienili w GE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka