Gość: ant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 12:41 witam, chcialam sie dowiedziec czy lecac tanimi liniami lotniczymi (blue1) operocz bagazu podrecznego mozna jeszcze wziac torebke czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myniek1 Re: torebka oprocz bagazu podrecznego? 30.12.07, 12:50 Nie powinno być problemu. Co prawda latam Wizz Air ale z tego co wiem w żadnych liniach nie rbią trudności. W końcu to damska torebka, nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek @ myniek1 IP: *.37-88-b.business.telecomitalia.it 30.12.07, 13:41 Hej - Jako stewa Wizza, ktory do UK troche lata powinnas wiedziec, ze przepisy w UK (jako jedynym kraju na swiecie w tym momencie) nie pozwalaja na zabranie wiecej niz jednej sztuki bagazu (mozesz po kontroli kupic rzeczy w wolnoclowym i miec je osobno), ale w UK nie przejdzie ani damska torebka, ani laptop ani nic jako druga sztuka, wiec warto zostawic miejsce na nia w bagazu, zeby na czas kontroli ja tam schowac. Oczywiscie szansa na to, ze piszaca posta leci Blue1 z Londynu do Helsinek nie jest za wysoka, ale warto o tym wspomniec. A w odpowiedzi na glowne pytanie: tak, jesli tylko nie lecisz z UK to na 100% nie bedziesz miala zadnego problemu z torebka jako drugim bagazem podrecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: @ myniek1 IP: *.chello.pl 30.12.07, 16:01 Dwa tygodnie temu bylam w UK, lecialam WizzAir i nikt absolutnie nie czepial sie tego, ze mialam zarowno bagaz podreczny, jak i torebke. I nie stanowilo to problemu, zarowno w Polsce, jak i w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: @ myniek1 IP: *.37-88-b.business.telecomitalia.it 30.12.07, 18:09 Witaj - Tu masz linka do brytyjskiego Department for Transport i informacja dotyczaca Airport Security: www.dft.gov.uk/transportforyou/airtravel/airportsecurity/ Zwroc uwage na podpunkt 1: Each passenger is restricted to carrying only one item of cabin baggage through the airport search point with a maximum size of 56cm x 45cm x 25cm. Other bags, such as handbags, may be carried within the single item of cabin baggage. Ostatnie zdanie wyraznie mowi, ze dodatkowy bagaz taki jak torebki moze byc przewieziony w srodku jednej sztuki bagazu podrecznego. Nie jest to ustalenie linii lotniczych, nie jest to ustalenie lotniska, ale RZADOWY ZAPIS. Pracuje w obsludze lotniska Malpensa w Mediolanie i jezdzimy na szkolenia zarowno do UK jak i Francji. Jesli ktos Cie przepuscil z torebka oprocz bagazu to jesli zauwazylby to supervisor to osoba nie tylko traci prace ale i prawo do wykonywania tego zawodu na 10 lat. A, ze w Polsce nie bylo z tym problemu, to wiadomo. Pisalem o UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: @ myniek1 IP: *.chello.pl 31.12.07, 15:10 Przecież z UK musialam do Polski jakoś wrócić. A wracjąc nie było również żadnego problemu. Nikt zupełnie na to nie zwracał uwagi. Było to na lotnisko Luton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c aka i ;) Re: @ myniek1 IP: *.chello.pl 31.12.07, 15:12 Oczywiście nie będę się spierać, że taki przepis nie istnieje w UK. Na pewno masz rację. Tylko po prostu w praktyce nikt zupełnie nie zwracał uwagi, czy mam torebkę czy też nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: @ myniek1 IP: *.as.kn.pl 27.01.08, 10:46 też miałam przy odprawach zarówno torebkę jak i plecak, i ani na Stansted ani na Luton nikt nie zwrócił mi uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
bdzibdzionka Re: @ myniek1 27.01.08, 14:16 Grzesiu, mogłabym Cię prosić o odezwanie się na mój gazetowy mail? :) Mam takie malutkie pytanko do Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do myniek..... 30.12.07, 16:07 myniek1 napisała: > Nie powinno być problemu. Co prawda latam Wizz Air ale z tego co > wiem w żadnych liniach nie rbią trudności. W końcu to damska > torebka, nie? ;) dziwne, ze takie teksty pisze stewka zwlaszcza Wizza....nie wiem na jakiej trasie latasz ale uwierz, ze w DTM douszczaja tylko JEDEN element bagazu podrecznego przy check inie.Albo torebka, albo torba mniejsza, nie ma zmiluj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: do myniek..... IP: *.chello.pl 31.12.07, 15:14 Jak już pisałam wcześniej, jednak jest zmiłuj się. Leciałam 12 grudnia z Luton, miałam zarówno plecaczek, jak i torebkę i nikt nie zwrócił mi uwagi. A o tym przepisie dowiedziałam się dopiero teraz na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: do myniek..... 31.12.07, 15:47 masz racje, jest zmiluj w zaleznosci od lotniska i obslugi naziemnej....ale czy z tego powodu chcesz by ktos inny liczyl na lut szczescia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: do myniek..... IP: *.chello.pl 31.12.07, 16:42 Jasne że nie. Pewnie, że jeśli jest przepis to trzeba się do niego stosować. Po prostu się zdziwiłam, gdyż sporo podrózuję i zawsze zabieram ze sobą więcej podręcznych bagaży niż jeden:) Ale teraz będąc na brytyjskim lotnisku, będę pakować torebkę do plecaczka. Wszystkiego dobrego życzę w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: do myniek..... 02.01.08, 11:34 Na Malcie rowniez obowiazuje tylko jedna sztuka bagazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka, Re: do myniek..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 14:13 Na Skavsta też pani pilnowałą mojego chłopaka żeby mniejszą torbę schował do większej (obie podręczne), żeby była jedna sztuka :) (Ryanair) Ja ostatnio leciałam z Bolonii do WAW i miałam 3 sztuki podręcznego :) (Centralwings) chociaż byłam gotowa na dostosowanie się, i przepakowywanie. Jeśli istnieją jakieś przepisy to warto o nich wiedzieć, no i stosować się do nich, bo tak jak napisała iberia, liczyć na łut szczęścia to takie sobie ... Albo traktowanie wyjątkowego przypadku jako regułę też chyba jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scintilla Re: do myniek..... IP: 195.116.246.* 11.05.08, 14:06 Nieprawda. Poza tym to, ile sztuk bagażu podręcznego można zabrac i jaka może byc jego waga reguluje dana LINIA LOTNICZA. Np. lecąc BA z Malty można mieć jedną sztukę bagażu podręcznego plus laptop, damską torebkę, teczkę etc. Co ważne - do listopada bodajże BA można latac z bagażem rejestrownaym do 32 kg a nie jak wszędzie do 20 - co wykorzystuję zwożąc co jakiś czas swoje graty na Maltę :) Jeżeli chodzi o UK, na przykładzie Gatwick mogę napisać, że wolno tam mieć 1 sztukę bagażu rejestrowanego jeżeli wylatujesz z tego lotniska. Jeżeli tylko się przesiadasz możesz mieć znowu 1 sztukę + coś. Ja miałam kuferek i torebkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: torebka oprocz bagazu podrecznego? IP: 91.185.125.* 28.01.08, 12:40 Ja myślę, że wiele zależy od tego o jakiej torebce mówimy. Jeśli jest to faktycznie torebka damska, nieduża to pewnie nie będą narzekać i nawet w UK przepuszczą. Ale jeśli się trafi panienka z supermodną torbą wielkości mniej więcej torby podróżnej i jeszcze z plecakiem 30 litrowym, to będzie miała problemy. A swoją drogą to i tak przepisy dotyczące wielkości bagażu podręcznego są zlewane przez większość lini lotniczych w Europie i stąd na przyklad takie koszmarki jak w rejsach do Londynu, Wiednia czy Berlina gdzie większość pasażerów ładuje się do samolotu z całą walizką, torbą z laptopem i baby jeszcze z torebkami, a potem wpychają to do niedużych pojemników na bagaże tak, że juz nie ma gdzie schować kurtki. Ewentualnie kurtkę można schować, ale przy okazji powycierać nią kółeczka walizki, które nierzadko w drodze do samolotu zaliczyly śnieg czy błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: torebka oprocz bagazu podrecznego? IP: 217.33.252.* 28.01.08, 12:45 Od 7 stycznia zmienily sie przepisy w UK. W cytowanym wczesniej linku sa nowe informacje: www.dft.gov.uk/transportforyou/airtravel/airportsecurity/ Co gorsza nie dotyczy to wszystkich lotnisk, tylko czesci, po drugie linie lotnicze moga nakladac swoj limit niezaleznie od limitu ogolnego, takze trzeba wszystko dokladnie sprawdzic przed spakowaniem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 myniek1 odpowiada :) 03.02.08, 22:33 Latam na wszystkich trasach z Warszawy i to o czym mówię (torebka + jeszcze inny bagaż) to stały widok na każdym lotnisku, bez różnicy. I jestem na 100% pewna tego co mówię, co na co dzień użeram się z tymi torbami. Oczywiście w UK jest taki przepis i był stosowany bardzo restrykcyjnie ale kiedyś - teraz panuje pełne rozluznienie wnioskując po tym co wnoszą paxy. Na pewno ma znaczenie na kogo się trafi podczas odprawy ale podejdzmy do tego zdroworozsądkowo: dziewczyna z niewielką, standardowych rozmiarów torebką i podręczną walizeczką to nie powinien być dla nikogo problem. Choć oczywiście zdarzają się o bagaże nie spełniające w żaden sposób wymaganych standardów zarówno co do wielkości jak i co do wagi. Nie wiem w jaki sposób paxy przechodzą z nimi przez kontrolę ale wiem jedno: jak będę miała zły dzień lub mało miejsca na półkach to walichę odeślę do cargo - z uśmiechem nr 5 rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: torebka oprocz bagazu podrecznego? IP: *.aster.pl 08.02.08, 00:10 Im wiecej glupkow lata w swiat, tzm swiat staje sie glupszy... Odpowiedz Link Zgłoś