IP: *.barn.cable.virginmedia.com 10.11.11, 10:37
To już polskiego kp zaponiał/ła
Jak dla mnie pasta to jest mieszanina drobno rozdrobnionych składników - do smarowania pieczywa. Zamiast włoskiego "pasta" mamy piękne polskie "makaron".
Obserwuj wątek
    • Gość: awwa snob IP: 193.59.173.* 10.11.11, 11:23
      Słowo "pasta" w języku polskim oznacza "smarowidło" do pieczywa. Jeśli autor użwa go w znaczeniu włoskim - to niech napisze konsekwentnie cały tekst po włosku.
    • Gość: Gostek Menu dnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.11, 11:29
      "Pasta z kurczakiem"
      Składniki:
      "400 g makaronu"

Panie autorze. Pomylił pan przepisy. Powinno być: 400 g pasty.
    • Gość: bremen Re: Menu dnia IP: 213.150.24.* 10.11.11, 13:08
      Właśnie z tego samego powodu zainteresowały mnie komentarze...
      Pasta to pasta makaron to makaron!!!
      Ciekawe czy redaktorzyna kupuje makaron do zębów...?
      FAIL jak nic!
    • Gość: gość Re: Menu dnia IP: *.pwszzamosc.pl 10.11.11, 13:11
      Dobre jest to: ugotuj 400 g makaronu... czyli z paczki 500 g odbierz 100 g i wyrzuć czy jak?
      • Gość: kula Re: Menu dnia IP: 195.164.6.* 10.11.11, 13:15
        mozna kupic paczke 400 gramow i sprawa rozwiazana
    • jo5348 Redaktorku, naucz się polskiego 10.11.11, 13:46
      Kurza melodia, normalnie nóż się otwiera w kieszeni. Nóż do smarowania PASTY Z JAJEK, ŚLEDZIA itd.
      Ja się pytam, czy przed opublikowaniem ktoś czyta te bzdury? Propagujecie poprawną polszczyznę? Niby ma być tak "światowo"? A wychodzi BURACTWO.
      To samo jest w knajpach - wkurzające.

W piekarni/cukierni obok mnie jakiś czas temu czytam: QUISZA. To dopiero dziwoląg!
      Jakby nie mogło być Placek lotaryński, ew. tarta ( choć to coś nieco innego)
      • margot452 Re: Redaktorku, naucz się polskiego 10.11.11, 16:01
        Pomijajac znajomość polskiego - łyżeczka soli?! A na końcu "doprawić solą i pieprzem do smaku". A potem się co niektórzy dziwują, ze Polaków zabija (między innymi) nadciśnienie....
    • Gość: glizda Re: Menu dnia IP: 156.17.79.* 10.11.11, 14:17
      no dobra... dla mnie to nie jest czepianie się , bo ja też myślałam, że tego kurczaka trzeba zmielić na pastę. Nie mam nic przeciwko zagranicznym słowom, ale to słowo akurat ma polskie znaczenie i jest to mylące.
    • jo5348 Miło że poprawili :) 10.11.11, 17:01
      I niech na zawsze zapamiętają.

Ale na głównej stronie zostało:(
    • Gość: OBCY Menu dnia IP: *.pool.mediaWays.net 10.11.11, 19:05
      Prawdziwi Polacy powinni znac swoje prawdziwepolskiedanie, czyli kartofle bryzgane, i nie szukac zagranicznych przepisow. A tym bardziej krytykowac. Caly swiat mowi pasta i wie o co chodzi.
    • Gość: kucharz mądrala Menu dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 08:47
      Ja dla odmiany merytorycznie, nie czepiając się "pasty".
      Potrawa jest ciekawa i przepis wydaje się właściwie skonstruowany. Brawa dla autora/ki. Uważam jednak (nie gotowałem), że przy podanych proporcjach ilość sera feta jest za duża. Feta jest słona, 200 g fety do posypania 400 g ugotowanego makaronu wydaje mi się lekką przesadą. Myślę, że warto przygotować pokruszony ser i założyć, że każdy biesiadnik posypuje potrawę na własnym talerzu (tak jak się to robi parmezanem). Ja pewnie zrezygnowałbym z fety i przygotował ser typu gorgonzola, który świetnie pasuje do mdłej cukinii. Gorgonzolę lub podobny ser (np. polski Lazur) trudno drobno pokroić, ale można (ja tak robię) ser zamrozić i potem zetrzeć na typowej tarce do parmezanu.
    • kryanka1 Zrobiłam! 29.11.11, 22:24
      Było wyśmienite, bardzo dobry przepis, polecam. Wcale nie za słone, przeciwnie, można dodać trochę więcej fety, bo cukinia jest mdła a makaronu sporo. Makaron wzięłam jaki miałam, czyli nitki cięte, około 300g, dla dwóch dużo jedzących osób. To co mi z paczki zostało wykorzystam przy następnym niewymiarowym przepisie, być może nawet tym samym :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka