Gość: malgosia IP: *.aster.pl 15.05.06, 12:28 ta porcja masy to jest na paczkę andrutów kaliskich chyba, a nie na "normalne" wafle. a polewy w ogóle nie starcza - sprawdziłam w praktyce. od razu należy robić 1,5 porcji. M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kika Tort waflowy Pischinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:18 znam bardziej urozmaicony przepis. :) bardziej polcam. PISCHINGER jest bardzo pyszny. 8 małych okrągłych wafli 1,5 szkl. cukru 1 jajko, 2 żółtka 1 opak. cukru waniliowego 10 dag orzechów włoskich 1,5 kostki masła 1,5 szkl. mleka w proszku. koniecznie. 7 dag kakao bita śmietana do miski wsyp szklankę cukru,cukier waniliowy i 2 żółtka. Całość utrzeć na gładką masę. Następnie podgrzać kostkę masła i utrzeć z 1 szkl. mleka w proszku. Drobno posiekać orzechy. Połączyć obie masy. Dodać 4 dag kakao i przez chwilę ucierać aż masa stanie się jednolita.Wsypać orzechy. Wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na waflach układając jeden na drugi. Powstały tort owinąć folią. Docisnąć np.deseczką i wstawić do lodówki. z pozostałych składników prócz bitej śmietany zrobić płynną masę. wyjąć tort z lodówki. wyłożyć i polać go powstałym sosem. ozdobić orzechami. dodać bitą śmietanę. przepyszny. polecam gorąco. ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen-a5411 Tort waflowy Pischinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 19:47 Dodajemy proszek mlekowy czy najpierw trzeba ugotować to mleko w proszku.Bardzo prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Tort waflowy Pischinger 24.06.08, 14:30 Bardzo dobrym urozmaiceniem jest stosowanie na zmaine warstwy kremu czekoladowego i powideł lub kwaśnego (domowego) dżemu wiśniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Tort waflowy Pischinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 15:07 zawsze wlewam kieliszek rumu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhk Tort waflowy Pischinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 14:46 Przepisu jeszcze nie próbowałam, ale z dzieciństwa znam "domową" wersje. Zamiast masy gotujemy 2 budynie, którymi smarujemy wafle. Zawijamy w papier i przyduszamy na ok pół godziny. Wafle będą "gumowe", ale dla dzieciaka to jest frajda.Mama kroiła, a raczej cieła je kuchennymi nożyczkami;)Takie gumy z wafli to jest coś!;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorgo Tort waflowy Pischinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 21:51 Sprawdziłem ten przepis, ale wg mnie lepszy jest tort waflowy zrobiony z gotowanego mleka zagęszczanego w puszce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izek Tort waflowy Pischinger IP: *.toya.net.pl 09.08.08, 16:13 a czy tego nie powinno sie zagotowac?? jesli nie to ochyda słodka mdła masa,gorsza niz starodawne torty z maslanym kremem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Tort waflowy Pischinger IP: *.promax.media.pl 20.08.08, 13:18 teraz sa juz gotowe takie kremy z mleka w puszcze- tez sa w puszcze i nazywaja sie krowka- sa rozne smaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osek Tort waflowy Pischinger IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 11.09.08, 22:55 Tenprzepis ma prawie sto lat. 1 kostka masla 1 lub dwie tabliczki czekolady mlecznejLepij dwie) 5 jajek 1 paczka wafli 5 lyzek cukru krysztal wykonanie: jajka ubijamy na parze razem z cukrem jak sa juz gotowe to czekolade rozpuszczamy na parze i miekkie maslo ucieramy na puch (mikserem oczywiscie) ,powoli dodajemy ubite jaka.Na koncu dodajemy po lyzce czekolady wszystko nalezy robic "po lyzeczce" bo masa moze sie sciac.Ja dodaje jeszcze budyn waniliowy ,ale to jak kto lubi.Smarujemy andruty i zostawiamy na cal noc w lodowce.Pischingier wychodzi twardy ale jest wsapanily ten przepis jest od pokolen w mojej rodzinie i zawze wzbudz zachwyt.Zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funky0 Re: Tort waflowy Pischinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 16:59 witam, Znalazłam tutaj ten przepis już rok temu. Polecam wszystkim, a autorce dziękuję. Moja rodzinka zachwycona. Dzisiaj zabieram się do roboty kolejny już raz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Tort waflowy Pischinger IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 13:12 A to "mój" przepis: 20 dag czekolady gorzkiej (WEDEL, GOPLANA itp.) 20 dag cukru (ja używam pudru) 200 ml śmietany (nie ukrywam najlepsza 30% - 36%) to rozpuszczam w kapieli wodnej - chwile "gotuje" jak zgestnieje dodaje 2-3 łyżki masła i odlewam ok. 3/4 szklanki na wierzch do pozostałej masy dodaję 20 dag zmielonych orzechów. Gdy masa lekko przestygnie przekładam wafle, zawijam w folie i do lodówki obciążone jakiśm garnkiem. Nastepnego dnia polewam pozostałą masą. Odpowiedz Link Zgłoś
julci3k Tort waflowy Pischinger 10.11.08, 20:18 Ja rowniez sprobuje, ale w troszke innej wersji. Polowe wafli przeloze kremem orzechowym z polowkami orzechow + powidla, a druga polowe kremem czekoladowym. Zdaje mi sie jeszcze ze lepiej bedzie smakowac po wlozeniu do lodowki, ale to kwestia gustu. Zycze smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Tort waflowy Pischinger IP: *.ols.vectranet.pl 23.12.08, 11:57 A dlaczego tego sie nie gotuje? Przecież tam jest surowe żółtko? Odpowiedz Link Zgłoś
sterlitz Tort waflowy Pischinger 08.01.09, 12:53 Koło prawdziwego Pischingera to to nawet nie leżało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Tort waflowy Pischinger IP: *.play-internet.pl 19.02.12, 14:26 do tortu pichinger dodaje sie rum lub olejek rumowy oraz pokruszone wafle. Odpowiedz Link Zgłoś