jokio 15.01.07, 16:14 Jak wydobyc ziarenka granatu? Ja rozkrajam go na pol i uderzam w wypukla czesc trzonkiem noza, a ziarenka same wypadaja do miseczki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tysia Re: Granat IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 16:45 Ja mam inny sposób- obieram skórkę (dość cienko- tak żeby nie zepsuć zbyt wielu ziarenek), zrywam biało-żółtą warstwę i wtedy dzielę granat na cząstki- są oddzielone białą błonką która bardzo łatwo się usuwa i wtedy masa ziarenek jest gotowa! Nie jest to chyba najszybszy sposób na obranie tego pysznego owocu ale jakoś tak jest że lubię ten proces dobierania się do niego :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Granat 19.01.07, 21:53 Znalazlam kiedys na internecie swietny i czysty sposob na wyjecie ziarenek granatu. Po przekrojeniu granatu na pol, wloz polowki do miski z woda i wydlub je palcami, starajac sie ich nie uszkodzic. Po zakonczeniu przecedz zawartosc miski przez sitko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Granat IP: *.hsd1.ma.comcast.net 27.01.07, 03:38 Ja natomiast przekrojonego granata zanurzam w misce z woda i druga reka wydlubuje ziarenka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danuta Granat IP: *.dhcp.insightbb.com 17.02.07, 19:38 Jak wydobywac ziarenka granatu? Do zlewozmywaka wkladam naczynie z woda. Owoc scinam na czubku, zaczynam przecinac skore owocu jak pomarancze (wzdluz) i gdy mam miejsce na palce przelamuje delikatnie owoc, ktory sam sie poddaje i pokazyje owoce w sekcjach. Robie to w wodzie. Odrzucam skorki sukcesywnie. Gdy wszystkie ziarenka s w misce, ostatnim ruchem reki usowam plywajace "smieci" /biale kawalki ze skorki/. Reszta to przelac ns sitko/cedzak i jest gotowe. Oszczedza sie tym sposobem duzo balaganu w przypadku robienia "na sucho". Warto poswiecic czas bo owoc jest bardzo zdrowy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Granat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:45 ja też kroję granat na 2 połówki i trzymając go przekrojoną stroną do dołu, od góry uderzam w skórkę drewnianą łyżką - polecam:))) Odpowiedz Link Zgłoś