Gość: alfer IP: *.as.kn.pl 24.01.07, 01:46 jesli to maja byc kolduny to ja jestem ksiaze Witold. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piort Kołduny litewskie 01.01.09, 18:27 A może by tak ktoś podał szczegółowy przepis? Ile pieprzu, soli i innych ingrediencji. Wiem że bywa też mejeranek i ziele angielskie, chciałbym zjeść takie, jakie jadałem na Litwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Kołduny litewskie IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.11, 16:57 Poco Ci szczegóły, eksperymentuj. W tym cała przyjemność, nawet jak z początku nie wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław Re: Kołduny litewskie IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.11, 16:59 Ciąg dalszy. Oczywiście" po co" pisze się oddzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: Kołduny litewskie 01.01.09, 18:43 "pieczeń barania i polędwica wołowa" - też mnie ta pieczeń zaszokowała, polędwica mniej, gdyż widziałem przepisy na kołduny nie tylko z barana. Moja babka robiła kołduny wyłącznie z baraniny (surowej oczywiście), powinna być tłustawa - nie czuje się tego po ugotowaniu. Co do przypraw - wystarczy sól, czosnek, pieprz; może być jeszcze majeranek (babka nie dodawała, odkryłem po latach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kołduny litewskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 23:40 "Pieczeń" nie w sensie pieczonego mięsa, tylko tej części owcy/barana, której się używa na pieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Kołduny litewskie IP: *.aster.pl 01.04.11, 11:23 Chętnie podam przepis na kołduny, są one tradycyjnym i najważniejszym daniem w mojej rodzinie. Nieskromnie powiem że uważam się za ekspertkę. Zrobiłam ich w życiu powyżej 50 000. Mięso wołowe najlepiej rozbratel lub antrykot poprzerastane białym łojem. Poprosić dodatkowo sprzedawcę o mały kawałeczek łoju. Taki zakup zawsze robimy u znanego rzeźnika na bazarze, nigdy w markecie. 2 surowe cebule majeranek - może być suszony z torebeczki - sporo 1/4 szklanki zimnej wody sól pieprz - sporo Mięso odżyłować, pokroić w małe kawałeczki i surowe wraz z surową cebulą przepuścić przez maszynę do mięsa z sitkiem tradycyjnym nr 5. Dodać wszystkie składniki podane wyżej, nie wolno o żadnym zapomnieć! Ciasto: 1 szklanka wody zimnej 1 surowe jajko, może być małe mąka - ilość nie jest mi znana /do wgniecenia/ Ciasto rozpoczynamy robić w misce mieszając początkowo widelcem, gdy widzimy że można już je wyrzucić na stolnicę i wyrabiać rękoma to podsypujemy mąką i wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk. Wkładamy do torebki foliowej i dajemy mu "odpocząć" 30 min. Rozwałkowujemy ciasto cieniej niż na ruskie pierogi, wycinamy krążki - najładniejsze są małe. Zlepiamy mocno, by w gotowaniu nie rozpadły się. Wrzucamy na osolony wrzątek i od wypłynięcia gotujemy ok 4 minut. Czuwamy nad nimi, mieszamy początkowo by nie przywarły do dna garnka. Najlepiej gotuje się w koszu takim jak do frytek, bo wyjmujemy za jednym zamachem wszystkie. Podajemy bez żadnej okrasy, możymy jedynie posypać pieprzem. Jemy tylko i wyłącznie łyżką do zupy!!!, by sok jaki się wydziela rozlał nam się w ustach a nie na talerzu. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kołduny litewskie IP: 212.160.172.* 07.10.11, 14:16 W Pani przepisie w porównaniu do tego jak ja robię to brakuje czosnku który uważam, że jest niezbędny do tej potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOHDAN Re: Kołduny litewskie IP: *.147.172.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.02.14, 22:00 WITAM,JEŻELI EKSPERT,TO NIE POWINIEN ZAPOMINAĆ O ZNACZNEJ ILOŚCI CZOSNKU,POZDRAWIAM BOHDAN R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilnianin Re: Kołduny litewskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.14, 22:26 Pani ekspertko, to podruba prawdziwe kolduny litewskie sa zawsze z BARANINA i lojem baranim, pregą wolowa majerankiem, gotowane w osolonej wodzie itd. takie robili dzadkowie i rodzice w Wilnie, pozniej po repatryjacji w Polsce. MARNA Z PANI EKSPERTKA Odpowiedz Link Zgłoś