Dodaj do ulubionych

Jak zacząć w Londynie?

16.02.11, 10:56
Witam
Mieszkam w Dublinie a planuję przeprowadzić się do Londynu lub okolic i znaleźć tam pracę.
Byłem już w Londynie kilkakrotnie, ale jako turysta.
Będę wdzięczny za każdą informację – od czego zacząć?
O jakie rzeczy najpierw się starć, numer podatkowy i inne formalności; jak poruszać się tanio po Londynie, gdzie szukać pracy, gdzie szukać pokoju – jakich dzielnic unikać itp.
Słowem – jak zacząć nowy rozdział w życiu?
Pozdrawiam – Piotr
pim3pl@gmail.com – jeśli ktoś ma ochotę coś napisać
Obserwuj wątek
    • l_koziar Re: Jak zacząć w Londynie? 19.02.11, 21:45
      sorry - to zabrzmi trochę nieprzyjemnie, ale... należy zacząć od www.google.co.uk. Nie no... serio - jak ktoś kto wyjechał z PL do Dublina (moje założenie) może zadawać takie dziwne pytania?

Czego Ty oczekujesz, że ktoś odpisze - oj ta dzielnica jest 'be' więc se roboty lukaj 5 milesów dalej, a Ty na to : oł grejt ja se tam akomodajszon zabukuje i bede tam łorkował?

Nie no... dajcie spokój.

• Gość: zbyniu Re: Jak zacząć w Londynie? IP: *.28.44.120.threembb.co.uk 19.02.11, 22:58
        a Ci Koziar to się tylko tak wydaje, no jedź teraz do Holandii i zaczynaj wszystko od nowa....
        • Gość: t. Re: Jak zacząć w Londynie? IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 20.02.11, 12:37
          Koziar ma racje, w necie jest teraz mnostwo informacji co i jak, zwlaszcza dla takiego miejsca jak Londyn.
        • l_koziar Re: Jak zacząć w Londynie? 21.02.11, 11:55
          zbyniu - gdybym wybierał się do Holandii to najpierw musiałbym znać miejscowy język choć w stopniu podstawowym. Następnie zacząłbym szukać informacji w internecie odnośnie przepisów, które dotyczą imigrantów, którzy zamierzają podjąć pracę. W ten sposób zdobyłbym podstawową wiedzę na temat życia i pracy w danym państwie (Holandia). Mając już podstawową wiedzę, byłbym skłonny zadać kilka konkretnych pytań na forum.

No ale nie z gdybej rury: "...jak zacząć nowy rozdział w życiu?" To jest lekka przesada.

Tego typu pytanie byłbym w stanie potraktować poważnie tylko gdyby dotyczyło jakiegoś bardzo egzotycznego kraju, ale nie jeśli pytanie zadaje osoba mieszkająca w Irlandii i planująca przenosiny do Wielkiej Brytanii.

Proponuję zacząć tu: (google.pl, aby było łatwiej): kliknij
    • Gość: Eryk Re: Jak zacząć w Londynie? IP: *.zone14.bethere.co.uk 20.02.11, 20:51
      Na początek:
      www.gumtree.com
      • pim3pl Re: Jak zacząć w Londynie? 24.02.11, 11:42
        Z całym szacunkiem do wszystkich Państwa - język angielski znam dość biegle (i nie tylko angielski) wiec to raczej nie na miejscu ten przytyk co do moich angielskojęzycznych umiejętności.
        W Irlandii mieszkam od 8 lat i mogę powiedzieć ze znam Dublin dość dobrze.
        Przyjeżdżającej tu osobie w poszukiwaniu pracy i mieszkania na pewno udzieliłbym konkretnych wskazówek, szczególnie co do wyboru dzielnic, gdzie accommodation nie jest zbyt bezpieczne.
        W Internecie - rzeczywiście można znaleźć wszystko. Ktoś gdzieś nawet napisał, ze jak "tego" nie ma w necie, to znaczy, ze to nie istnieje... :-)

Poszedłem, szczerze mówiąc na skróty - zapytałem Was, mieszkańców UK.
        I oczekiwałem takich odpowiedzi:
        Przyjeżdżasz:
        1. wyrobi numer podatkowy (nie wiem ja sie nazywa i ... bezczelnie nie wstydzę się tego - możecie po mnie jechać :-)
        Czas oczekiwania:...
        2. załóż konto bankowe - potrzebujesz takich a takich dokumentów
        Czekasz na to: ...
        3. Jeśli chodzi o mieszkanie to unikaj dzielnicy...
        a
        b
        c
        4. bezpiecznie(j) i tanio(ej)
        a
        b
        c
        5. Musisz się jeszcze zarejestrować tam i tam. (o lekarzu pamiętam)
        6. Pracy szukaj...
        To już niech zostanie na mojej głowie - wiem, ze nie jest łatwo, ale jak człowiek nie spróbuje to się nigdy nie dowie.

Oczywiście dziękuję za linki - bardzo przydatne.
        Niektóre z powyższych pytań nieaktualne, bo odpowiedzi znalazłem w tych linkach, ale jeśli macie ochotę podzielić jeszcze jakimiś dodatkowymi informacjami, to z góry dziękuję

Pozdrawiam serdecznie.

• czarny_uk_anka Re: Jak zacząć w Londynie? 24.02.11, 15:03
          ghrom.com/ tu masz cenne informacje
          • pim3pl Do czarnej Anki 24.02.11, 16:07
            Bardzo dzięki, Aniu, bardzo pomocne.
            A może jeszcze - gdzie szukać mieszkania, tzn nie gdzie w necie, ale w jakiej dzielnicy bezpiecznie, niedrogo i na transport nie wydaje się majątku...
            Pozdr.
            • czarny_uk_anka Re: Do czarnej Anki 24.02.11, 21:15
              nie polecam brixton-taka dzielnica, bardzo czarna i niebezpieczna.polece Ci z kolei takie typowe polskie rejony,czyli polnocno zachodni londyn, ealing, greenford, northolt, a takze milo jest na willseden, biale dzielnice, ale drogie to np richmond.
              wogole polnocno zachodni londyn jest ok, mniej polsko robi sie ku poludniowej czesci tego miasta.z 3ciej strefy na dojazdy wydasz do city mniej niz z 5tej, a mieszkania cena bedzie porownywalna, za to na bilecie zaoszczedzisz ok 20 funtow tygodniowo.
              pytaj-chetnie odpowiem :)
              • pim3pl Re: Do czarnej Anki 24.02.11, 21:48
                Witaj,
                Otrzymałem teraz tyle różnorakich informacji (linki, informacje od Ciebie), potrzebuję może z tydzień aby to wszystko przetrawić... :-)
                No i nie wiem o co pytać. :-)
                Bardzo dzięki za informacje chociaż... za polskimi dzielnicami nie tęsknię...
                To co tu piszą o Polakach za granicą + moje doświadczenie w tej dziedzinie - ufff, głowa boli.
                No ale tak już jest i się tego zmienić nie da.
                OK - nie będę Cię zanudzał.
                O, może to jedno jeszcze - jeśli przyjdzie mi do głowy jeszcze Cie o coś zapytać, a Ty się może gdzieś w tej sieci "zawieruszysz", to może wymienimy się mailami?
                Napisz do mnie na pim3pl@gmail.com to będę wiedział jak Cię znależć.

Dzięki i pozdrawiam
                • czarny_uk_anka Re: Do czarnej Anki 25.02.11, 17:15
                  wyslalam Ci maila
                  pozdr
                  • pim3pl Jeszcze raz do czarnej Anki 26.02.11, 09:49
                    Witaj, Aniu
                    Nie dostałem Twojego maila... - Dziwne.
                    Możesz wysłać jeszcze raz?
                    pim3pl@gmail.com

Pozdr.

P.S. Robiłem niedawno porządek w skrzynce - czyżbym niechcący usunął Twojego maila?
                    Shoot...!
                    Napisz proszę bo mam jeszcze pytania... ;-)
                    • czarny_uk_anka Re: Jeszcze raz do czarnej Anki 26.02.11, 19:58
                      done
                      wczesniej wpisalam zly adres
    • Gość: Nat Re: Jak zacząć w Londynie? IP: *.wrproxy.com 31.07.13, 16:47
      Hej, jesli jeszcze jest ktos zainteresowany wyjazdem do Londynu, zapraszam na mojego bloga, gdzie napisałam trochę wskazówek przed wyjazdem. natwlondynie.com/jak-zaczac-zycie-w-londynie-porady-przed-wyjazdem/ Pozdrawiam i życze powodzenia wszystkim przyszłym emigrantom!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka