Dodaj do ulubionych

Płaca minimalna netto

IP: *.opole.hypnet.pl 15.07.12, 07:06
Ile wynosi płaca minimalna nett w UK?
Brutto to jest teraz 6,08
Kalkulatory wymagają podania jakiegoś kodu podatkowego, ale nie wiem skąd go wziąć.

podatek 20% liczy się od tego, co jest ponad kwotę wolną, ale jak to jest rozliczane?
na bieżąco opodatkowuje się tylko to, co ponad kwotą wolną, czy 20% od całej kwoty i zwrot na koniec roku?
Do tego National Insurance - w jakiej kwocie?

Ile na bieżąco dostaje się "na rękę" z tych 6,08 brutto?
Obserwuj wątek
    • Gość: kolo Re: Płaca minimalna netto IP: *.bb.sky.com 15.07.12, 10:11
      zalezy od kodu podatkowego
      :-)
    • Gość: Ralph Re: Płaca minimalna netto IP: *.as13285.net 15.07.12, 11:55
      Polecam sprawdzić na listentotaxman.com. W standardowej sytuacji (dla większości ludzi) £6.08 brutto za godzinę oznacza £5.63 netto. Jest to BARDZO mało, szczególnie w Londynie, więc jeżeli masz zamiar tyle zarabiać, to wybierz tańsze miejsce do mieszkania, a najlepiej popracuj nad znajomością angielskiego, naucz się konkretnego fachu i dopiero wtedy jedź do UK żeby zarabiać minimum £9 brutto za godzinę. W Polsce 30zł netto za godzinę brzmi nieźle ale w UK to bieda.
      • Gość: Asia Re: Płaca minimalna netto IP: *.opole.hypnet.pl 15.07.12, 12:38
        tez mi wyszło 5.63

realia znam :)

• Gość: mariano Re: Płaca minimalna netto IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 15.07.12, 17:55
        Jeszcze dodaj, że zależy to od ilości przepracowanych godzin, bo przy 48h/tyg już ci wyjdzie mniej ze względu na dodatkową kwotę w wyższym przedziale podatkowym. Nie istnieje tu coś takiego jak stawka godzinowa netto bo dla osób na tej samej minimalnej jednak pracujących w innym wymiarze godzin, obliczona kwota netto/h będzie się różnić nawet i o 20%.

Zawsze najlepiej obliczać co najmniej tygodniówki, bo jak sobie taką netto/h zaczniesz mnożyć to co chwilę będziesz w dziale kadrowym w firmie wyjaśniać "dlaczego mi inaczej wychodzi".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka