Dodaj do ulubionych

kontraktorzy .NET w Lodynie?

IP: *.hari.cable.virginmedia.com 02.01.13, 00:12
Witam wszystkich informatykow z wysp :) wesolego nowego roku.

Rok 2013 postanowilem ze w koncu bedzie w tym kiedy sie na jakis czas "wyzwole" i pojde za glosem wolajacym we mnie juz od dlugiego czasu "jedz w daleki swiat!".

Przyjechalem do uk jako nastolatek. Studiowalem w szkocji, teraz obecnie w Londynie na permanent. Pracuje jako senior .NET developer, przez 2 pierwsze lata mojej kariery pracowalem jako frontend developer. Razem 5 lat doswiadczenia. Mam 25 lat. Pracowalem juz podczas studiow.

Co tu bede duzo pisal - ciagnie mnie w swiat od wielu lat, 4-5 tyg urolopu to niestety dla mnie nie zbyt duzo. Musze sie na troche wyzowlic bo dostaje juz depresji od tej wewnetrznej niespelnionej fanatazji :D Zawsze myslalem o pomieszkaniu kilka miesiecy w meksyku, na florydzie, brazylii. Teraz na to czas, poki nie ma rodziny itd.

Nigdy nie bylem kontraktorem, tak wiec chcialem zaorietowanych w temacie zapytac o szanse powodzenia mojego planu, ktory jest nastepujacy:

W marcu rezygnuje (po 2 latach) z mojej stalej posady. Przenosze sie z centrum gdzie aktualnie mieszkam do dalszej strefy, aby koszty pokoju trzymac w okolicach ~ £400. Wyjzdzam na 3 tyg do Japonii (juz zabukowane), wracam i zaczynam oglaszac sie ostro jako kontraktor, atakowac agencje itd. Pracuje w Londynie 2-3 miesiace, po czym 2 kolejne przebywam za granica - podnajmujac sobie mieszkanie przez airbnb w np meksyku, odpoczywajac lub tez ewentualnie pracujac zdalnie 2-3 dni w tygodniu nad jakims projektem, ktory ze soba z Londynu zabieram. Wyobrazam sobie ze pewnie nie ma problemu o ile ma sie wtyki - kontakty = staz jako kontraktor(?) Pracowal z was ktos na podobnych zasadach?

Przymiezam sie do realizacji tego marzenia od dlugiego czasu, to byla tez w sumie glowna decyzja za tym aby tu sie ubiegac o paszport, ktory dostalem 3 miesiace temu (zeby nie martwic sie o utrate ciaglasci, wyjscie uk z eu czy inne imigracyjne bzdety).

Pytam tak ogolnie jakie sa wasze odczucia. U nas pracuje 3-4 kontraktorow i na brak pracy nie narzekaja. Kazdy z nich mowi tez ze jest to droga w jedna strone, ze zalet bycia kontraktorem jest jednak wiecej.

Pozdr,

Pawel (blue-and-orange.net)

Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: kontraktorzy .NET w Lodynie? IP: *.croy.cable.virginmedia.com 02.01.13, 07:22
      Gratuluje wyboru :-)

Da sie i powinienes znajdowac prace bez problemu. Ja robilam sobie przerwy po 3 miesiace i potem dawalo rade, a nie jestem programista.

Beda Ci potrzebne oszczednosci na przetrwanie okresu szukania pracy i oczywiscie na podroze :-)
    • Gość: Ralph Re: kontraktorzy .NET w Lodynie? IP: *.bb.sky.com 02.01.13, 21:19
      Wszystko zależy od specjalności, mi mimo długich poszukiwań nie udało się załapać na żaden kontrakt mimo kilkunastoletniego doświadczenia przy naprawdę ciekawych i ambitnych projektach. Najłatwiej mają spece od systemów bankowych, baz danych i stron internetowych.
      • Gość: Pawelo Re: kontraktorzy .NET w Lodynie? IP: *.hari.cable.virginmedia.com 03.01.13, 00:52
        Ja zajmuje sie tylko praktycznie aplikacjami webowymi. Wszystko od zwyklych malych stron prezentacyjnych, do ogromnych - dzialajacych na 2,3 serwerach stronach z cms-em, po integracje systemu platnosci dla miedzynarodowych znanych korporacji zajmuacych sie kartami kredytowymi itd.

Jezeli chodzi o moje umiejetnosci, to moge zbudowac strone kazdej wielkosci z cms-em, integrowana z roznymi stystemami itd. Frontend - chodz nie lubie, potrafie tez dobrze wykonac.

Od niedawna robie tez aplikacje na iPhony uzywajac monotouch. Bardzo mnie to wciagnelo I w koncu jestem szczesliwy ze moge budowac na iOS z tego wzgledu ze mam sporo fajnych pomyslow na aplikacje - na to oczywiscie tez trzeba czasu, ktory przy pracy 9-6 dzien w dzien, nie za bardzo go znajduje.

Do tego - moj najnowszy PRYWATNY projekt - filmfriends.com, ktory wlasnie koncze I mam nadzieje z nim ruszyc za 2-3 tygodnie, jest moja wielka nadzieja na to ze, za rok, 2, bedzie moim glownym zrodlem dochodow ;D Zobaczymy.

Moje dlugo terminowe plany to wlasnie opuszczenie uk (lub ewntualnie ograniczenie mieszkania tu do minimum), podroze, egoztyka, imprezy oraz poznawanie nowych miejsc I ludzi. Jak juz mi sie znudzi po paru latach to powrot do Pl, w ktorej mam nadzieje zyc z wlasnego biznesu.

Pozdr
    • Gość: Pawelo zalety self employment? IP: *.range81-131.btcentralplus.com 02.06.13, 02:27
      Siema,

Maly update. Jutro wracam juz do Londynu. Kontrakt mam juz zalatwiony do swiat. Ogolnie chyba jest sporo pracy w tym momencie. Jestem dosc wysoko w googlach, i zawsze jakies 2-3 zapytania o prace przychodza do mnie w miesiacu, ale ostation to szal, po kilka tygodniowo, rekruterzy ale tez prywatne osoby. Tak tez znalazlem ten projekt w ciekawej firmie.

W kazdym razie, firma daje mi luz i dali mi do wyboru czy chce miec standardowy kontrakt (employee) czy jako self-employed z miesiecznym invoicem.

Staram sie porownac obie i ciezko podjac decyzje.

Jako self employed moglbym np kupic nowego maca (ktory potrzebuje), koszty typu server, oprogramowanie itd moglbym odpisac od dochodu. Co do lunchow i kosztow dojazdu to spotykam rozne opinie... sam juz nie wiem czy da sie wliczac czy nie? Ale jezli chodzi o tax i NI to stawki sa praktycznie takie same i nie omienie sie placenia takiej samej sumy. O ile sa jakies ciekawe zabiegi/mozliwosci aby ograniczyc podatek do minimum? Stawka jest duza, bo podatek i NI wynioslyby prawie 4k za okres 7 miesiecy.

Jezeli chodzi o prace na kontrakt, to glowna zaleta jest platny urlop, jakies zabiezpieczenie (miesiac wypowiedzenia, chociaz w mojej sytuacji to na stabilnosci mi nie zalezy :)) i przy utracie pracy np. nie robia problemow z zasilkiem (na ktory nie mam planow isc tak czy siak), i chyba emerytura wyzsza, bo placi sie troche wiecej NI.

Bardzo bylbym ciekawy co na to do powiedzenia maja osoby pracujace jako self employed?

Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka