22.07.05, 19:12
W przyszłym roku kończę liceum. Na studia raczej nie planuje się wybierać, a w związku z tym chcę szukać pracy. Chciałbym się dowiedzieć czego potrzebuje na początek w Anglii. Jakie dokumenty, czy musze mieć miejsce zamieszkania żeby znaleźć pracę, do którego miasta najlepiej się wybrać (Anglia lub Szkocja), ile pieniędzy powinienem ze sobą zabrać? No i to co najważniejsze. Jakiej pracy mogę oczekiwać, ile można zarobić i gdzie jej szukać. Mam zdany First Certificate więc po angielsku raczej się dogadam.
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: Początek 22.07.05, 22:03
      Dzisiaj jestem tylko przelotem, ale postaram sie odpowiedziec pokrotce...

elf-lesny napisał:

>Chciałbym się dowiedzieć czego potrzebuje na początek w Anglii. Jakie dokumenty

- przede wszystkim radzilabym paszport (lepszy od dowodu, bo nie wszystkie np.
      banki honoruja dowod...)
      - na poczatek moze druk E111 (o ile cos takiego w PL jest)
      - prawo jazdy jesli masz
      - inne dokumenty, jak swiadectwa (np. maturalne), czy referencje tez sie moga
      przydac, ale to glownie zalezy na jak dlugo przyjezdzasz, jaka chcesz prace,
      etc. Dobrze, jesli sa po angielsku, ale nie jest to na 100% konieczne.

> czy musze mieć miejsce zamieszkania żeby znaleźć pracę

- zwykle tak

> do którego miasta najlepiej się wybrać (Anglia lub Szkocja)

- trudno powiedziec - znow zalezy od tego jakiej pracy i na ile szukasz. Poza
      tym do przyszlego roku duzo sie moze zmienic

> ile pieniędzy powinienem ze sobą zabrać?
      - znow: zalezy od kontaktow, jakie masz w UK. Najlepiej zabierz jak najwiecej.
      Moze w postaci funduszy na koncie w PL, z karta bankomatowa, ktora pozwoli Ci
      je wybierac w UK?

> Jakiej pracy mogę oczekiwać, ile można zarobić i gdzie jej szukać. Mam zdany
      First Certificate więc po angielsku raczej się dogadam.
      - to bedzie zalezalo od tego, gdzie trafisz... jak rowniez na ile przyjezdzasz,
      i do czego masz zdolnosci + doswiadczenie... W kazdym razie z angielskim masz
      duzo lepszy start, niz inni, ktorzy po angielsku nawet nie rozumieja...
    • elaweybridge Re: Początek 18.10.05, 16:51
      tu poczytaj ghrom.com/index.php?go=faq
    • ja_alexander Re: Początek 18.10.05, 16:57
      Kończysz Liceum więc pewnie doświadczenia nie masz żadnego, a bez tego może by
      naprawdę ciężko. Jakkolwiek powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka