moj_nowy_login 04.08.05, 22:13 Witajcie Mam pytanie odnosnie finansow. Otoz czy w Londynie da sie wyżyc za 1000 funtow? Chodzi mi o koszty mieszkania, jedzenia itd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomziczek Re: czy da sie z tego wyżyć 05.08.05, 18:16 Wyzyc z cala pewnoscia sie da. Jak wynajmiesz pokoj i bedziesz skromnie zyl to mozesz jeszcze odlozyc. Na wynajecie mieszkania i zycie za te pieniadze raczej nie licz. Chyba ze udaloby ci sie zlapac jakies studio-flat (kawalerka) za powiedzmy 500 funtow na miesiac, a za pozostale 500 bys zyl. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: czy da sie z tego wyżyć 05.08.05, 22:02 Też widzę to cieńko. A te L1000 to przed podatkiem czy na rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
neeki Re: czy da sie z tego wyżyć 06.08.05, 18:18 hehe smieszne. dla was 1000 miesiecznie to malo ? znam ludzi ktorzy zyja za polowe tego. Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: czy da sie z tego wyżyć 08.08.05, 18:30 neeki napisała: > hehe smieszne. dla was 1000 miesiecznie to malo ? znam ludzi ktorzy zyja za > polowe tego. no coz. to zalezy co rozumiemy przez zycie :) jesli komus wystarcza £500 to swietnie. Tylko jesli chce sie robic zakupy poza NETTO i mieszkac w przyzwoitych warunkach to cos nie widze tego za £500... Odpowiedz Link Zgłoś
neeki Re: czy da sie z tego wyżyć 08.08.05, 20:20 ludzie w polsce zyja za 900 zl miesiecznie i nie marudza. kazdy zyje za tyle ile ma i bynajmniej nie trzeba robic zakupow w nettoa i w przyzwoitych warunkach mozna mieszkac Odpowiedz Link Zgłoś
tomziczek Re: czy da sie z tego wyżyć 08.08.05, 22:54 Za 900 zlotych nie mozna mieszkac w przyzwoitych warunkach jesli sie nie ma wlasnego mieszkania. Tyle wlasnie kosztuje wynajecie dwupokojowego mieszkania w blokach w sredniej wielkosci miescie w Polsce. Druga sprawa to (moim oczywiscie zdaniem) wyjazd zagranice ma sens jesli poziom zycia tam jest duzo lepszy niz w Polsce. Gdybym mial a Anglii ledwo wiazac koniec z koncem, jesc przyslowiowa "fasolke z ASDY" i zyc w zatloczonym domu to wczesniej czy pozniej wrocilbym do Polski. Wracajac wiec do odpowiedzi na pytanie - wyzyc za 1000 funtow sie da i to nawet nie naqjgorzej, pod warunkiem, ze nie mieszka sie za ta kase z rodzina i pod warunkiem, ze nie wynajmuje sie samodzielnego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
ceziu Re: czy da sie z tego wyżyć 24.08.05, 22:23 czy kierowca autobusu może wyżyć za pieniądze które otrzyma za swoją praćę? W tabeli którą ptrzymałem w kraju napisano: minimalna stawka 6funt. pokój 2_os. czynsz: 250 podadek mieszk: 25 prąd,woda : 25 wyzywienie, wersja oszczędna: 150 co przy 38 godz. tygodnowo daje miesiecznie ok.813 funt. netto. Tak informuje polski pośrednik a jak jest faktycznie z tymi zarobkami kierowców? nie uwzględniają nadgodzin które są możliwe. Podobno Odpowiedz Link Zgłoś
tomziczek Re: czy da sie z tego wyżyć 24.08.05, 23:00 Nie mam zielonego pojecia jakie moga byc zarobki kierowcow zatrudnianych za posrednictwem agencji w Polsce. Stawki w Londynie u wiekszosci operatorow to okolo 8,50 na godzine na okresie probnym (6 miesiecy) i pozniej 9,30 - 9,40. Netto przy minimalnej ilosci godzin daje to okolo 260-270 funtow tygodniowo. Pracujac 6 dni w tygodniu w naszej firmie dostaje sie od 340 do 380 funtow na reke (po okresie probnym niecale 10% wiecej). Raz w miesiacu jest tez premia. Na mojej linii jest to najczesciej 60 funtow, maksymalnie 100. Premie nie sa jednak placone na wszystkich liniach, zalezy to od kontraktu operatora z London Buses. Wiem natomiast, ze zarobki kierowcow w innych miastach sa sporo nizsze niz w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata.londyn Re: czy da sie z tego wyżyć 25.08.05, 11:23 Czy mozesz napisac w jakiej firmie pracujesz, kolega stara sie wlasnie o prace jako kierowca w Metroline. Dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: czy da sie z tego wyżyć 25.08.05, 15:43 napisal na gorze ;) United o ile pamietam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beata.londyn Re: czy da sie z tego wyżyć 25.08.05, 16:18 dzieki trele...przeoczylam Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: czy da sie z tego wyżyć 25.08.05, 16:30 tylko nie trele... co ja jakis slowik jestem?? :)))) regards, trelemorele ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beata.londyn Re: czy da sie z tego wyżyć 25.08.05, 19:40 Aaaa to tak tylko w skrocie bylo... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: czy da sie z tego wyżyć 26.08.05, 10:57 aaaaa ;) to juz sie nie gniewam :D Odpowiedz Link Zgłoś
ollie1 Re: czy da sie z tego wyżyć 28.08.05, 22:36 neeki napisała: > hehe smieszne. dla was 1000 miesiecznie to malo ? znam ludzi ktorzy zyja za > polowe tego. hehe, no właśnie, Polak potrafi wyżyć i za połowę tego. Polak potrafi tłuc się kilka tysięcy kilometrów na ten wymarzony Zachód, pracować po 12 godzin poniżej ustawowej stawki, spać w pokojach po pięciu i jeszcze znajomym w Polsce opowiadać jak to im się świetnie w Londynie wiedzie i jak kochają to miasto. Szkoda, bo gdyby chociaż połowę tego wysiłku i wyrzeczeń co tutaj włożyli w Polsce to napewno wiodłoby im się o wiele lepiej i nie musieliby kombinować czy przeżyją za 500 funtów. Odpowiedz Link Zgłoś
neeki Re: czy da sie z tego wyżyć 29.08.05, 15:38 tylko nie kazdy chce zyc w polsce! ja wole tutaj kombinowac niz byc w polsce mimo ze z moimi studiami byloby mi duzo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: czy da sie z tego wyżyć 08.08.05, 22:48 Tylko zważ, że żeby wynająć mieszkanie albo pokój trzeba mieć a) depozyt w wysokości jednej do półtora czynszu miesięcznego i b) czynsz miesięczny z góry za jeden miesiąc. Niektórzy nawet życzą sobie za pół roku z góry. Autor wątku zadał pytanie czy to na wyżycie się nadaje? L1000 to wydaje się dużo ale po opłaceniu czynszu, council tax, telefonu, wody, gazu, prądu itd nie zostaje dużo. W Polsce da się zdrowo jeść za taniochę bo trochę warzyw się kupi i owoców za parę groszy, nagotuję się klusek z ziemniaków czy placków i ma się posiłek. Tutaj owoce i warzywa są najdroższe, L3 za ćwierć kilo czereśni, tyle płaci się w supermarkecie. Za 99p można kupić hamburgera w McDonaldzie a spróbuj się tym żywić prze dłuższy czas. Rozmawiamy tu ponadto o angielskich warunkach a nie polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
neeki Re: czy da sie z tego wyżyć 09.08.05, 00:30 ja daje rady wyzyc z mniejszych pieniedzy. i powiem wam ze w polsce mialabym duzo lepiej. ale kocham to miasto, wreszcie czuje sie u siebie i nei zamierzam do kraju wracac. moze kiedys. mieszkam sobie z przyjaciolmi, wynajmujemy dom i wcale nie zajadam fasolki z tesco. i jestem zadowolona. natomiast zgadzam sie ze z rodzina jest trudno, ale z drugiej strony tez mozna liczyc wtedy na rozne benefity Odpowiedz Link Zgłoś
neeki Re: czy da sie z tego wyżyć 09.08.05, 00:32 a tak na marginesie myslicie ze tak latwo sie tutaj zarabia wiecej niz 1000 £ ? z moich doswiadczen wynika ze nie, chyba ze sie pracuje na budowie. lub rzeczywiscie ma sie kwalifikacje. ale duza ilosc osob zarabia mniej, szczegolnie dziewczyn. ja mialam juz dosc bycia kelnerka czy pubow. wole zarabiac mnie i robic to co lubie Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: czy da sie z tego wyżyć 09.08.05, 16:29 jak mawial ktorys z ojcow rewolucji: "Kazdemu wedlug potrzeb" ja tu 4 lata temu zylem za jakies £700 na miesiac na wakacjach. ... £30 tygodniowo za miejsce w wieloosobowym pokoju, ciepla woda na kluczyk, fake work permit na inne nazwisko i jakas baba po 50tce mnie obrobila ;) Ale wtedy bylem piekny i mlody i mnie to nie ruszalo przez dwa miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś