Dodaj do ulubionych

kilka pytań dot. konkretnej oferty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 11:54
Witam
Mam wielką prośbę. Ciekaw jestem co myślicie o takiej ofercie pracyw Irlandii
Północnej:
zadania:
This role requires employees to complete high volumes of data entry and
auditing of insurance documents. You will not be in direct contact with the
USA but good English skills are required to do the job effectively.
warunki:
37,5 h/tyg
L5.10 per hour gross rising to L6.60 (jeżeli praca w systemie zmianowym)
job - type of contract : Full time and permanent (a minimum period of 9
months must be spent with the company)

Za tydzień idę na rozmowę w Polsce w sprawie tej pracy. Podczas rozmowy
będzie też test "10 key numeracy test". Chciałbym wiedzieć czy taka kasa w
wystarczy na życie? i czy zobowiązanie się do pracy przez 9 miesięcy za taką
kasę to nie jest trochę ryzykowne (może mógłbym znaleźć lepiej płatną)? Jakie
mam szanse zdobyć dodatkową pracę w 40 tys. miasteczku?

Z góry wielkie dzięki za wszystkie opinie!
Obserwuj wątek
    • Gość: koniu Re: kilka pytań dot. konkretnej oferty IP: *.dsl.pipex.com 04.12.05, 12:49
      Nawet za te 6.60 przy tej liczbie godzin pracy zarobisz rocznie 12870 - srednia
      krajowa wynosi 23000. Teraz wyobraz sobie ze jestes w Polsce dajmy na to
      portierem w domu starcow i zarabiasz nieco wiecej niz polowe sredniej krajowej.
      (Ta poczatkowa kwota 5.10 to duzo, duzo, duzo mniej niz polowa sredniej
      krajowej i to tylko o 5p na godzine wiecej niz stawka minimalna, przy ktorej da
      sie przezyc bedac wspomaganym sowicie benefitami, do ktorych w pierwszym roku
      pracy nie masz prawa jako Polak).

Taka praca nie rozwija, ledwo za nia przezyjesz i to w koszmarnych warunkach -
      skoro jestes absolwentem UW to szukaj powaznej pracy w Polsce a nie sie na
      niewolniczenie w Irlandii Polnocnej lasisz...wiecej ambicji bracie.
    • Gość: pit Re: kilka pytań dot. konkretnej oferty IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.12.05, 01:27
      moglbym sie zgodzic z przedmowca, ale...zalezy czego chcesz.

nie sa to duze pieniadze, praca prosta, latwa i przyjemna, i slabo platna.
      jezeli szukasz jakiejs tam przygody, chcesz zarobic jakies tam pieniazki,
      i 'pobyc' troche z angielskim, to czemu nie? Wazne, aby wiedziec, ze to na
      jakis czas tylko i nie utonac w tej pracy, bo fakt ze to tylko data entry clerk.

40 tys miasteczko moim zdaniem nie jest takie najgorsze, jezeli chodzi o prace
      dodatkowa na podobnym stanowisku.
    • parsnip kazda praca na poczatek jest ok 05.12.05, 09:23
      Na Twoim miejscu bym wzial ta prace. Na poczatek dasz rade z taka niska placa,
      zawsze mozesz dorobic w weekend gdzie indziej. Potem dostaniesz podwyzke albo
      poszukasz czegos innego. Lepiej wziac cos takiego niz jechac w ciemno. Czy ta
      firma to Northbrook Technologies?
      • Gość: świeży absolwentUW Re: kazda praca na poczatek jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 11:01
        dzięki za opinie

Tak chodzi o NorthBrook Technologies w Strabane.
        Wiesz coś więcej o tej firmie (jak traktują pracowników?, czy są możliwości
        awansu lub zmiany stanowiska?) A może masz jakiś znajomych, którzy tam
        pracują/pracowali?

Myślę dokładnie tak jak napisał Parsnip. Na miejscu będzie mi chyba łatwiej
        zdobyć jakąś nową pracę, dorobić w weekwend ponadto będę szlifował angielski.

Szukałem pracy w W-wie, ale proponwali mi bezpłatne praktyki lub staż
        absolwencki za 500 brutto przez pół roku. Ja nie chcę jałmużny tylko pracy i
        uczciwej (nawet niskiej) płacy za być może nudną i mało rozwijającą pracę, a
        chyba prędzej znajdę to w WB.
        • parsnip Re: kazda praca na poczatek jest ok 05.12.05, 12:38
          Mam kilku kolegów (Polaków), którzy pracują w Northbrooku w Belfascie jako
          programisci. Moja firma miesci sie zreszta w budynku Northbrooka. Koledzy
          twierdza, ze pracuje im sie dobrze, nigdy nie narzekali na pracodawce.
          Mozliwosci awansu zawsze sa pod warunkiem, ze bedziesz mial kwalifikacje
          odpowiednie do wakatow.
        • Gość: Aniuta Re: kazda praca na poczatek jest ok IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 06.12.05, 12:24
          dzięki za opinie

Tak chodzi o NorthBrook Technologies w Strabane.
          Wiesz coś więcej o tej firmie (jak traktują pracowników?, czy są możliwości
          awansu lub zmiany stanowiska?) A może masz jakiś znajomych, którzy tam
          pracują/pracowali?

Myślę dokładnie tak jak napisał Parsnip. Na miejscu będzie mi chyba łatwiej
          zdobyć jakąś nową pracę, dorobić w weekwend ponadto będę szlifował angielski.

Szukałem pracy w W-wie, ale proponwali mi bezpłatne praktyki lub staż
          absolwencki za 500 brutto przez pół roku. Ja nie chcę jałmużny tylko pracy i
          uczciwej (nawet niskiej) płacy za być może nudną i mało rozwijającą pracę, a
          chyba prędzej znajdę to w WB.

Ja w przyszłym tygodniu idę też do nich rozmowę w Wawie. Zastanawiam się
          poważnie nad wyjazdem i kalkuluję. Szukam info o tym Strabane w sieci. Ile tam
          kosztuje wynajęcie jakiegos pokoju, czy mieszkania? - nie mam pojęcia.
          Do pewnego kolegi, co pisał tutaj o pracy w Polsce. Koleś, słuchaj, mam troszkę
          doświadczenia...a za 1500 PLN netto już nie chcę pracować. Połowę tej sumy
          kosztowało mnie opłacenie pokoju w Wawie (mieszkanie dwupokojowe na spólkę ze
          studentem). Zostawało 700 PLN w kieszeni. Wyżyj za tę kasę w
          Wawie...godnie...to przyznam Ci order!
          • parsnip Re: kazda praca na poczatek jest ok 06.12.05, 12:43
            Strabane jest dosc daleko od Belfastu. W polowie drogi z Omagh do Londonderry.
            To dosyc male, katolickie miasto (ok 40000 mieszkancow). Mieszkania powinny byc
            tansze niz w belfascie. Mysle, ze wynajecie pokoju powinno Cie kosztowac od 100
            do 150 funtow. Jak sie znudzisz Northbrookiem to zawsze mozesz poszukac pracy w
            Londonderry albo Belfascie. Belfast jest bezpiecznejszy i fajniejszy :o) Powodzenia
            • Gość: Aniuta Re: kazda praca na poczatek jest ok IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 06.12.05, 12:55
              Strabane jest dosc daleko od Belfastu. W polowie drogi z Omagh do Londonderry.
              To dosyc male, katolickie miasto (ok 40000 mieszkancow). Mieszkania powinny byc
              tansze niz w belfascie. Mysle, ze wynajecie pokoju powinno Cie kosztowac od 100
              do 150 funtow. Jak sie znudzisz Northbrookiem to zawsze mozesz poszukac pracy
              wLondonderry albo Belfascie. Belfast jest bezpiecznejszy i fajniejszy :o)
              Powodzenia

Dziękuję Ci serdecznie :-))). Te 100 do 150 funtów to za jaki okres? Bo jak na
              miesiąc to niedużo. Nigdy jeszcze nie byłam na wyspach, choć mam doświadczenie
              w pracy za granicą. Prawie dwa lata mieszkałam w Kanadzie, a po powrocie do
              Polski szukałam pracy przez bardzo długi okres. Najpierw muszą mnie przyjąć
              :-), a nie kryję, że bardzo boję się tej rozmowy. Dziękuję Ci serdecznie raz
              jeszcze :-)))
              • parsnip Re: kazda praca na poczatek jest ok 06.12.05, 13:53
                Podalem kwote na miesiac. Zwykle landlord żąda depozytu w wysokosci miesiecznego
                czynszu. Przygotuj sie na taki wydatek. W Belfascie za wynajem pokoju o
                przecietnym standardzie placi sie 150-200 funtow. W mniejszych miasteczkach
                powinno byc taniej. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz cos taniego i blisko
                pracy (to dosc wazne). Powodzenia na rozmowie. Widze, że Northbrook intensywnie
                rekrutuje w Polsce.
                • Gość: radziu Re: kazda praca na poczatek jest ok IP: 5.5R* / *.gfo.seagate.com 12.12.05, 12:15
                  Praca w tej firmie jest dosyc nudna i w ogóle slabo platna (call center , it za
                  5.50 - to straszna lipa). Tak wiec nie licz na jakies eldorado. W strabane jest
                  spore bezrobocie wiec tez spora konkurencja . Musisz znac bardzo dobrze
                  angielski i jakies doswiadczenie w it jesli chcesz znalezc cos lepszego. Zawsze
                  mozesz szukac w innych miastach derry. Jednak najlepiej jest jak od razu
                  uderzysz do dublina belfastu
              • Gość: świeży absolwentUW Re: kazda praca na poczatek jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 19:15
                Aniuta. Wszystko fajnie, ale czy nie martwi Cię ten dopisek: "a minimum period
                of 9 months must be spent with the company"?? Czy ktoś wie jakie konsekwencje
                wypowiedzenia umowy przed terminem przez pracownika są dozwolone w brytyjskim
                prawie pracy?
                Dzięki Pasternaku za wszystkie informacje!

• Gość: Aniuta Re: kazda praca na poczatek jest ok IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 06.12.05, 22:44
                  Aniuta. Wszystko fajnie, ale czy nie martwi Cię ten dopisek: "a minimum period
                  of 9 months must be spent with the company"?? Czy ktoś wie jakie konsekwencje
                  wypowiedzenia umowy przed terminem przez pracownika są dozwolone w brytyjskim
                  prawie pracy?
                  Dzięki Pasternaku za wszystkie informacje!

Swieży Absolwencie UW :))). Pisze do Ciebie stara absolwentka UMCS :))). Ja to
                  ogłoszenie znalazłam w internecie w polskiej wersji i nic takiego tam nie było
                  napisane. Owszem, zmartwiłam się tym dopiskiem i wprawił mnie on w
                  zakłopotanie. Warto byłoby gdzieś poszukać angielskiego odpowiednika polskiego
                  Kodeksu Pracy...Przyznam, że póki co - nie mam o angielskim prawie pracy
                  zielonego pojęcia, ale przecież można o to zapytać na rozmowie..tak sobie
                  właśnie pomyślałam.
                  Ciekawa jestem też ile oni osób zaprosili na rozmowę i tak się zastanawiam, czy
                  przypadkiem nie wszystkich, którzy odesłali wypełnioną aplikację....skoro
                  poczta adresowana była na "undisclosed - recipients"...LOL
                  Swieży Absolwecie UW - zapraszam do siebie na prywatną pocztę - celem omówienia
                  problemu: am98@tlen.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka