Dodaj do ulubionych

Nowe zasady w Tesco

07.12.05, 11:17
Czesc
sporo just tu postow o Tesco narzekajacych na warunki na ktorych sie wyjezdza,
ale chyba nie wszyscy wiedza ze sie one zmienily wiec robie to ja:-)
I. Stanowiska dalej takie same:
a) kierowca (prawko kategorii B)
b) sprzedawca
c) pracownik magazynow

II. Najwazniejsza zmiana to koszt wyjazdu i opcje mieszkaniowe:
1) ZALATWIONE MIESZKANIE PRZEZ TESCO:
a. Koszt wyjazdu: 630 zl (bylo ok 2700)
b. dodatkowe koszty: jedzenia na miesiac, 70L rejestracji w Home Office
(za mieszkanie placisz dopiero po pierwszej wyplacie)
Koszt sie zmniejszyl bo nie pobieraja juz kaucji za mieszaknie.

2) SZUKASZ SAM MIESZKANIA/POKOJU BEDAC JUZ W UK:
a) pierwsze 2 tygodnie mieszkasz w hostelu i szukasz pokoju/mieszkania
b) koszt wyjazdu 1700 zlotych (drozej bo dochodzi koszt pobytu w hostelu)
c) dodatkowe koszty: jedzenia na miesiac, kaucja za pokoj/mieszkanie i
oplata z gory za pierwszy miesiac (albo 2 tygodnie),
70L rejestracji w Home Office

III) SAM ZALATWILES SOBIE POKOJ/MIESZKANIE JESZCZE W POLSCE.
1. Koszt wyjazdu: 630 zl
2. dodatkowe koszty: jedzenia na miesiac, 70L rejestracji w Home Office
i twoje koszty za pokoj/mieszkanie

Koszt ktory placi sie tesco zawiera przelot i odbior z lotniska.

Rozmawialem z kumplem, ktory pracuje jako kierowca. bardzo sobie chwali.
jezdzi sie bardzo malym busem i nie ma sie co martic lewostronnym ruchem.
wbrew pozorom jest bardzo latwo sie przystosowac. zreszta nie rzucaja od razu
na ulice. masz maly "trening" jazdy w uk. poza tym pracujac jako kierowca nie
masz na plecach ciaglego wzroku przelozonych, ale mowy o obijaniu tez nie ma.
praca kierowcy jest w londynie, ale jezdzi sie nie po centrum., praca polega
na rozwozeniu towarow dla klientow, a raczej malo kto mieszka przy tych
ruchliwych ulicach.
jest maly problem ze zdaniem malego testu z jazdy po miescie jeszcze w polsce,
w krakowie.
babka na spotkaniu w krakowie mowila nam, ze ostatnio na 25 osob zdaly
zaledwie cztery - ale nie dlatego ze to takie trudne, ale dlatego ze niedoszli
kierowcy chcieli sie popisac przed siedzacym obok angolem jakimi sa swietnymi
kierowcami, ale rajdowymi - przekraczali predkosc, wpychali sie na sile na
sasiednie pasy itp.
rekrutacja w tesco telefonicznie: 0 801 33 11 00 - ale nie daje glowy ze
dobrze pamietam numer.
Obserwuj wątek
    • Gość: angelo Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 13:32
      no i co ? ludzie już prejrzeli na oczy i mają w dupie TESCO. Jechac mogą
      "kamikadze". Dopóki nie zmieni sie polityka Tesco, zarówno w Polsce jak i w UK
      to takie zmiany nic nie dają.

Morał: Fuck Tesco !!
      • jack_mcfarland Re: Nowe zasady w Tesco 07.12.05, 19:30
        Gość portalu: angelo napisał(a):

Dopóki nie zmieni sie polityka Tesco, zarówno w Polsce jak i w UK
        > to takie zmiany nic nie dają.

A co konkretnie masz na mysli mowiac o polityce Tesco w PL i UK?
      • Gość: i nie pracuje w te Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.12.05, 22:28
        ales ty glupiutki
        • Gość: ........ to bylo do angelo IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.12.05, 22:29
      • Gość: Fan angelo Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 17:18
        Angelo, masz absolutna racje!
        Ja tez mam swoj honor i dume i takze uwazam ze to sa okropne warunki jakie
        proponuje tesco. 630 zl za zalatwienie wszystkiego od A do Z to czysta hanba na
        narodzie polskim.
        Ale slyszalem, ze Izba Lordow bedac pod wrazeniem Jasnie Panstwa z Polski
        przygotowuje ustawe, na mocy ktorej kazdego nowego pracownika z polski bedzie
        witala na lotnisku Krolowa Elzbieta i poki nie znajdzie on zakwaterowania bedzie
        mogl mieszkac w Palacu Buckingham.
        Apeluje do Tesco o zaprzestanie tej ponizajacej narod Polski rekrutracji.
        Polacy! Wyjdzmy na ulice i protestujmy przeciwko tej zlodziejskiej polityce Tesco.
        Angelo! Zostan naszym przywodca! Poprowadz masy na barykady!
        • Gość: angelo Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 18:07
          LoL jaki koleś :)Ale miło słyszeć że sie ma fanów. Widze że Tobie praca w Tesco
          PL już ostro dała popalić. Pozatym to właśnie niedawno Tesco zmieniło zasady pod
          naciskiem ludzi. Wczesniej pobierali 2600 zł i wiązali Cie mieszkaniem na rok
          (umowe o prace dostaniesz po 3-4 miesiacach, albo wcale) !! Ja także tyle
          zapłaciłem. Wiec koleś nie pie.. Piszesz o czymś o czym nie masz zielonego
          pojęcia. Pozdro dla normalnych...kumatych.
          • Gość: jacek Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.dolsat.pl 08.12.05, 18:43
            a kogo pajacyku obchodzi co bylo wczesniej. i co z tego ze wczesniej pobierali
            2600? Istotne sa obecne warunki a nie poprzednie. jeszcze wczesniej nie mozna
            bylo pracowac w UK a jeszcze wczesniej mielismy komunizm.
            czlowieczek obrazil sie na przeszlosc
          • okmarti Re: Nowe zasady w Tesco 08.12.05, 18:53
            Jacek napisal, ze angelo to pajacyk. Ja moze tylko powiem ze dziwak malkontent.
            Angelo, to co napisal Fan Angelo to sie nazywa sarkazm. Nie jest on twoim fanem.
            Ale coz, nie zrozumiales.
            Sam nie masz pojecia o czym piszesz. Tesco nie wiaze cie zadnym mieszkaniem.
            Tesco nie ma zadnych swoich mieszkan. Robia ci przysluge zalatwiajac ci
            mieszkanie. Zasady wynajmu na caly rok lub pol roku sa w calej Anglii i Tesco
            nie ma tu nic do gadania. Zreszta masz opcje takze bez mieszkania. Sprobuj
            znalexc sobie chate w Anglii na krotszy okres (a nie znajdziesz) i nie bedzie
            "wiazania" cie na rok.
            • Gość: angelo Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 20:37
              Oj tu byś sie zdziwił okmarti. Bylem w Anglii, pracowałem dla Tesco. Rozmawiałem
              z pewnymi ludźmi. I wiem jak to wszystko naprawde wygląda (od wewnątrz). To że
              nigdzie nie jest napisane że są to MIESZKANIA FIRMY TESCO nie znaczy że tak
              jest. Poprostu lord który tym wszystkim zarządza ma podpisane pewne umowy z
              Tesco. Tego wszyscy nie wiedzą, raczej nikt tego nie wie. A juz napewno nie nie
              taki prostak jak ty okmarti.

" Tesco nie wiaze cie zadnym mieszkaniem " buhaha a czym ?? W polsce podpisujesz
              umowe najmu.

" Robia ci przysluge zalatwiajac ci mieszkanie " faktycznie przysługa. Niech
              mnie ch.. strzeli. Z tym że Angole sie śmieją jak sie dowiadują ile placimy za
              mieszkanie. Mieszkania są daleko od miejsca pracy (nie zawsze, ale przeważnie).
              Wystarczy się przejść po okolicy gdzie sie pracuje. Budynków "for lent" jest
              dużo. Gdzie do pracy miałoby się 5 minut piechotą.

" Sprobuj znalexc sobie chate w Anglii na krotszy okres (a nie znajdziesz) i nie
              bedzie "wiazania" cie na rok. " Boshee z jakiej choinki ty sie zerwałeś chłopie
              ?? Może ty byłeś w zupełnie innym państwie??

No ale i tacy muszą być...

Pozdrawiam
          • Gość: Marcus Fan angelo??? IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:27
            Ciekawe ze angelo i jego fan maja to samo IP.Angelo przyznaj sie czy nie
            przeszedles rekrutacji czy tez wykopali Cie z UK?
            • okmarti Re: Fan angelo??? 09.12.05, 09:21
              Tez mam wrazenie, ze angelo nie przebrnal przez rekrutacje i stad te
              "traumatyczne" wspomnienia.
              Racje ma jedynie w tym, ze tesco zdziera na wynajmie chaty. Ale do niego
              kompletnie nie dociera, ze nie musi brac chaty od tesco. Zacial sie i w kolko
              powtarza jaka bieda sie dzieje bo mieszkanie wiaze na rok i duzo kosztuje.
              KOLES! NIE MUSISZ BRAC CHATY OD TESCO! tzn, nie musialbyc brac gdybys przeszedl
              rekrytacje.
              Glowa do gory. Na pewno znajdziesz prace w jakims hipermarkecie w polsce. W
              miedzyczasie bierz sie za jezyk angielski i do zobaczenia w uk.
          • Gość: kaska Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.bulldogdsl.com 20.01.06, 19:02
            placilo sie 400funciakow owszem, ale.... moze to zalezy od szczescia a moze od
            brania sprawy w swoje rece a nie ogladania sie na innych, ale ja wszystko mialam
            zalatwione tak jak obiecywali,: HO, konto w banku, NINO, zwrot kasy z britboundu
            - 150 funciakow, umowana stale po 3 miesiacach a raczej przedluzenie tej 3
            miesiecznej-niby wstepnej umowy. wprawdzie trzeba bylo zadzwonic po dwa azytu i
            owdzie-ale pomoglo i nie musialam sie zastanawiac i denerwowac czy dostane
            wszystko co mi sie nalezy!!
            • Gość: tadello Co z napiwkami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:07
              Niech ktoś, kto pracuje jako kierowca-rozwoziciel powie szczerze: można liczyć
              na jakieś napiwki od ludzi, którym wozi się towar? Jakiego rzędu?
    • Gość: Marcus Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 22:53
      kuszer - auto reklama?
      • kuszer Re: Nowe zasady w Tesco 08.12.05, 09:53
        Masz racje Marcus.
        Gdy to przeczytalem rzeczywiscie brzmi to jak reklama Tesco.
        Chcialem sie podzielic tymi uwagami z rekrutacji bo uwazam ze sa to dobre
        warunki. Nie ma sie co oszukiwac znalezieniem super pracy bedac jeszcze w
        polsce. A poniewaz za wszystko placi wyjezdzajacy to prace mozna w kazdej chwili
        rzucic bez zadnych konsekwencji. Spytalismy sie o to wprost na spotkaniu
        rekrutacyjnym. Placa tez 7L. Ci ktorzy przegladaja oferty pracy wiedza ze w
        wiekszosci ofert jest ta podstawowa stawka 5.05L
        • Gość: kkkkk Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.swidman.pl / 82.160.71.* 08.12.05, 09:57
          Kuszer - ostatnio byliście na rozmowie w Krakowie? Jeśli tak i nie sprawia ci to
          kłopotu napisz mi co jak wyglądało to wszystko? i co z opłatą za HO?? Jeszcze
          trzeba ją wnosić? Jak Wam poszło na rozmowie? JEdziecie? pzdr
          • kuszer Re: Nowe zasady w Tesco 08.12.05, 18:29
            Wiele razy juz tu pisano jak to wyglada, ale ok jeszcze raz napisze. Bylem na
            rozmowie w ubieglym tygodniu. Najpierw mala uwaga - cala ta rekrutacja to banal.
            Trzeba byc na serio utalentowanym inaczej zeby przez nia nie przejsc. I wszytsko
            odbywa sie w bardzo przyjemnej atmosferze. Sa bardzo elastyczni, terminy
            spotkan dopasowuja do ciebie, itp.

I NAJPIERW ROZMOWA TELEFONICZNA. Pare pytan po polsku troche po angielsku
            (jakich pytan sie spodziewac pisze na koncu). Od razu zapraszaja cie do krakowa.

II W KRAKOWIE razem z toba bedzie kilka osob. Najpierw wypelnia sie ankiete
            dotyczaca stanu zdrowia. Potem sa indywidualne rozmowy w bardzo bardzo
            przyjemnej atmosferze. Kilka pytan jest po angielsku (banaly). Potem test
            pisemny z angielskiego. Test wyglada nastepujaco:
            -okolo 15 zdan typu "Uzypelnij zdanie wyrazem w nawiasie we wlasciwej formie",
            np: Peter ..... beer (drink)
            -jedno zadanie: Opisz w paru zdaniach (i tu jakies cos co trzeba opisac)
            -trzy zdania do przetlumaczenia na polski (tak na pewno na polski)
            -cztery znaki graficzne, ktore trzeba objasnic co oznaczaja - jesli sie da to
            nawet jednym wyrazem.

III Ostatni etap to rozmowa z anglikiem. to jest juz formalnosc, ktora ma za
            zadanie przydzielic cie do wlasciwego stanowiska. tu juz nie zostaniesz
            odrzucony (jesli w ogole ktos zostanie odrzucony). Mi angol zadal tylko dwa
            pytania. trwalo to okolo 3 minut.

JAKIE ZADAJA PYTANIA: Pytania pewniaki to: co wiesz o tesco, powiedz cos o
            sobie. Opocz tego moga sie zapytac:
            -dlaczego chcesz smigac do UK
            -jak rodzina zareagowala na twoj plan wyjazdu
            -czy mozesz pracowac w nocy
            -powiedz cos o przyjaciolach
            -twoje oczekiwania w UK i w pracy
            -na czym polega praca zespolowa
            -itp

Oczywiscie oprocz tego pytania wynikajace z twojego CV. Kilka z tych pytan
            zadadza po angielsku, ale 90% rozmowy jest po polsku.
            Generalnie co drugie slowo trzeba powtarzac, ze kocha sie prace w grupie a praca
            indywidualna jest nic nie warta i ze chce sie jechac na dwa lata.

Oczywiscie caly czas jest oplata za Home Office - wiecej o tym jest w moim
            pierwszym poscie.

Naprawde uwierzcie ze cala ta rekrutacja jest bardzo prosta. Wiem, ze jest mi
            latwo pisac bo mam juz to za soba, ale sami zobaczycie ze cala obawa przed
            spotakniem nie jest kompletnie warta tego co zastaniecie.
            Dla mnie najciezsza rzecza w tej rekrutacji byla jazda w cholernie dusznym
            pociagiem i gruba baba, ktora nie chciala otworzyc okna.
            • fightme Re: Nowe zasady w Tesco 15.01.06, 10:31
              na serio takie zmiany?
              w koncu poszli po rozum do glowy. W tym wypadku ubiegam sie o prace ;-)
    • Gość: gościu_z_daleka Pilne pytanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:42
      Może to wyda się trochę niepoważne pytanie ale mnie męczy. Za kilka dni mam rozmowę w Krakowie (chyba jako jeden z ostatnich). I tu mnie nachodzi taka wątpliwość - jak się ubrać na rozmowę? Czy garnitur, krawat itd czy może lepiej na lekkim luzie zeby nie wyjść na jakiegoś sztywniaka który się nie nadaje do pracy fizycznej? Jak są ubrani w tym biurze żeby nie odbiegać wyglądem od nich? Wbrew pozorom to poważne pytanie. Kto wie, proszę o pomoc.
      Pozdr
      • Gość: maro Re: Pilne pytanie ! IP: *.dolsat.pl 15.01.06, 14:07
        wiekszosc ludzi na rozmowie w Tesco, na ktorej ja bylem byla ubrana po prostu
        schludnie. bylo dwoch chlopakow (na okolo 12) ubranych w garnitur. reszta roznie
        - koszule, nawet swetry, itp.
        z garniturem daj sobie spokoj, ale z luznym ubiorem tez nie przesadzaj. zaloz
        koszule, nie zniszczone spodnie, buty raczej tez wizytowe a nie sportowe i
        bedzie ok.
      • Gość: Kasia Re: Pilne pytanie ! IP: *.swidman.pl / 82.160.71.* 15.01.06, 14:08
        Hej! Nie wiem czy oni biorą pod uwagę twój ubiór ale ja byłam ubrana "na luzaka"
        dżinsy i bluza, znowu chłpak który był na testach ze mną był w białej koszuli i
        chyba krawacie - obydwoje przeszliśmy. PS Dlaczego mówisz że będziesz jednym z
        ostatnich na rozmowach? koniec rekrutacji już?
    • Gość: MWM Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:59
      Czy jest jakiś limit wieku na stanowisko kierowcy z kat.B w Tesco?
      Czy trzeba mieś doświadczenie jako kierowca zawodowy, czy wystarczy
      doświadczenie "amatorskie" ?
      • Gość: Pashall Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 16:19
        Witam,

Odnośnie ubioru: wystarczy, że się ubierzesz schludnie. Nie trzeba ubierać się w
        gangol.

Odnośnie kat B.: Wystarczy doświadczenie amatorskie. Sami sprawdzą czy potrafisz
        jeździć. Tak ogólnie to banał.
        • kuszer Re: Nowe zasady w Tesco 15.01.06, 16:37
          mowili ci kiedy beda najblizsze wyjazdy do pracy na stanowisko kierowca?
          • Gość: przelicznik Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.ghnet.pl 15.01.06, 17:34
            Czy to są realne zarobki w tej pracy ( i koszty zycia):
            PRZYCHODY:
            5 L/1h x 10 godzin dziennie x 5 dni w tygodniu x 4 tygodnie w miesiacu = 1000
            - podatek ( licze +- 20% - nie biore na razie pod uwage zwrotu )
            - pozostaje na reke 800 L/1m

KOSZTY:
            70 x 4 = 280 L/1m (koszty mieszkania)
            50 L x 4 = 200 L/1m ( koszty jedzenia - nie wiem czy to za malo czy za duzo na
            miesiac?)

WYNIK:
            320 L/ 1m

dolicz ze jeszcze odpadnie ze 100L na jakies pierdoly to pozostanie 220 L/1m
            czyli x 5,57 ( kurs sredni) daje kwote 1225 pln

Czy tak mniejwiecej mozla liczyz ze zostanie z pracy w tesko przy zalozeniu za
            zarabiam 5 L brutto na godzine, czy za malo policzylem na zycie, moze jeszcze
            czego nie wzialem pod uwage? Prosze o wasze uwagi.
            • 1spag Re: Nowe zasady w Tesco 15.01.06, 21:16
              Gość portalu: przelicznik napisał(a):

> Czy to są realne zarobki w tej pracy ( i koszty zycia):
              > PRZYCHODY:
              > 5 L/1h x 10 godzin dziennie x 5 dni w tygodniu x 4 tygodnie w miesiacu = 1000
              > - podatek ( licze +- 20% - nie biore na razie pod uwage zwrotu )
              > - pozostaje na reke 800 L/1m
              nie przesadzaj jest troche wiecej niz 5L mnie srednia wychodzi z dodatkiem za
              niedziele i nocne ok 7,8-8L (brutto)(wazny jest dodatek lokalizacyjny ja mam
              0,68L/h ale sa i po 1L/h czyli w stosunku do mnie moga byc miesieczny dochod z
              tego tytulu wyzszy o 60L nawet) to daje ok 5,5-5,6 za godzine "na reke" pracuje
              sie 9h dziennie placone jest za 7,5 h bo masz przerwy 1,5 raz w tygodniu
              pracujesz 8 placone za 6,5h mozesz sobie obliczyc 5,5*36,5*4=803L jest to
              zblizone do twoich obliczen od tego odlicz 280 zostaje 523L

> KOSZTY:
              > 70 x 4 = 280 L/1m (koszty mieszkania)
              > 50 L x 4 = 200 L/1m ( koszty jedzenia - nie wiem czy to za malo czy za duzo na
              > miesiac?)
              50L na tydzien to taka optymalna kwota karta na autobus tygodniowa kosztuje
              teraz chyba 13,5L czyli zostaje 37,5L z tego policz 15L raz na dwa tygodnie
              doladowanie karty do tel (jak chcesz dzwonic do PL:) jedni mniej inni wiecej
              czyli zostaje 30 na papu a w kieszeni ~300

> WYNIK:
              > 320 L/ 1m
              >
              > dolicz ze jeszcze odpadnie ze 100L na jakies pierdoly to pozostanie 220 L/1m
              > czyli x 5,57 ( kurs sredni) daje kwote 1225 pln
              >
              > Czy tak mniejwiecej mozla liczyz ze zostanie z pracy w tesko przy zalozeniu za
              > zarabiam 5 L brutto na godzine, czy za malo policzylem na zycie, moze jeszcze
              > czego nie wzialem pod uwage? Prosze o wasze uwagi.

twoje obliczenia sa bliskie rzeczywistosci :)) ale pierdoly zawsze sie znajda tu
              jest duzo pokus SALE SALE etc. :)) mp3 player komorki za free (abonament
              za1/2ceny) etc. ale to zalezy na co chcesz wydawac pieniadze :))
              podsumowajac nie jest to dla mnie spelnieie jakis ambicji ale w porownaniu do
              Polski nie ma takiego glupiego cisnienia popedzania itp.
              Jak chce ktos wiecej info zapraszam gg:3555465
              z opisu dyskusji wynika ze to jest stanowisko kierowcy w Home Shopping czyli
              dowoz zamowien internetowych, tu nie wiem jakie sa stawki przypsuzczam ze
              zblizone kolega sie kiedys pytal ale nie pamietam w kazdym razie praca jest
              zwykel od rana do poznych godizn wieczornych w zaleznosci od zamowionego czasu
              dostawy przez klienta czasem widze jak kierowcy zjezdzaja ok 23 ale o ktorej
              zacznaja to nie wiem zwykle o 11 rano wyjezdzaja vany ale czy ci sami kierowcy
              sa caly dzien to nie odpowiem na 100%

acha jak czytaja to Panie z Tesco z Krakowa to pozdrawiam i prosze informujcie
              zeby kazdy jak tylko przyjedzie polazl do JobCentre lub JobCentrePlus po nr
              telefonu i adres gdzie nalezy sie umowic telefonicznie lub listownie na rozmowe
              o National Insurance Number,wszyscy zyli u nas w blogiej nieswiadomosci ze to
              zalatwia Tesco (w innych miejscach podobno umawia ale jak widac nie wszedzie)
            • Gość: przelicznik Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.ghnet.pl 17.01.06, 12:09
              prosba, czy ktos zorientowany moze sie wypowiedziec w temacie moich obliczen
              zycia w UK???
          • Gość: Pashall Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:10
            Do Kuszer: Jeszcze nie. Jedyna informacja jaka była to taka, że mam czekać na
            odpowiedź. Ale gdzieś na forum czytałem, że to ma być marzec.
            • Gość: MWM Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 23:26
              Mam 47 lat i plynnie mowie po angielsku, czy mam szanse na stanowisko kierowcy
              z kat.B w Tesco?
              Gdzie mozna nawizac kontakt z firma rekrutujaca?
              • Gość: bywalec Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 00:04
                Jeśli mówisz płynnie po angielsku, to nie zawracaj sobie głowy agencjami pośredniczącymi tylko wal śmiało do agencji pracy na miejscu - znajdą ci 20 lepszych propozycji od ręki.
                • Gość: MWM Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 00:24
                  No dobrze, ale zawsze to lepiej jechac na gotowe niz szukac od zera na miejscu.
                  Nawet nie mialbym gdzie sie zatrzymac po przylocie, bo nie znam nikogo w UK.
                  Zeby zalatwic formalnosci w urzedach tez trzeba wiedziec co i jak i bez
                  jakiegos znajomego "przewodnika" trudno sie od razu polapac. Kazdy dzien
                  poszukiwania pracy to dzien jakby podwojnie stracony, bo nie tylko nie
                  zarabiasz, ale wydajesz pieniadze. ;(
                  A w Tecso jest od razu i mieszkanie i praca. A czegos lepszego mozna poszukac
                  pozniej jesli sie cos trafi.
                  • kuszer Re: Nowe zasady w Tesco 16.01.06, 09:47
                    zacznij starania o prace od zadzwonienia na infolinie tesco: 0 801 33 11 00. to
                    jest infolinia dotyczaca pracy w tesco w uk.
                    zajrzyj tez na ich strone: www.tesco.pl. kliknij na zakladke praca. tam jest
                    napisane ze poszukuja tylko sprzedawcow i magazynierow, ale kierowcow tez pragna.
                    w ostatniej wyborczej w dodatku praca bylo ze chca wlasnie kierowcow.
                    twoj wiek nie ma zadnego znaczenia. gdy ja bylem na rozmowie byl tez ktos w
                    twoim wieku.
                    • Gość: nene Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.bulldogdsl.com 16.01.06, 14:15
                      P.S. do Twoich rachub,a zarazem rada.Po pierwsze jesli tylko namierzysz gniazdko tel. w swoim nowym domu,to czym prędzej dzwoń do BT z prośbą o podłączenie.Zamów najtańszy abonament ok.15f mies. koniecznie z pełnym billingiem.Podłączą ci tel.w ciągu kilkunastu godz. Rozmowy do Polski kosztują : 2p/min na stacjonarny;13p/min. na komórkę,przez numer dostepowy oczywiście.Komórka-najlepiej z O2,karta w Tesco ok 10f,w offlicence 4-7f. W weekendy dzwonisz za 2p/min. na stacjon.(numer dostepowy.Przy załozeniu że koszt abonamentu rozbije się na cztery osoby wychodzi naprawdę niewiele.Druga rada- rower.Koszt od 40 do 2500f.:)Zwróci się po miesiącu.Bilet jednorazowy kosztuje 1,50f. Jestem tutaj już prawie rok.Przyjechałem w pierwszej grupie i zdążylismy zapłacić frycowe za brak obycia i wiedzy,więc dlaczego nasze błędy mają powtarzać następni.Co do komórki na abonament, to nie ma co o niej marzyć przez pierwszych kilka miesięcy,a nawet rok,bo sieci wymagają dobrej historii konta bankowego.Pay as you go musi zatem wystarczyć.Jeśli macie jakieś zapytania to piszcie na gg:9233800.pozdro
                    • Gość: MWM Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:47
                      kuszer napisał:
                      > twoj wiek nie ma zadnego znaczenia. gdy ja bylem na rozmowie byl tez ktos w
                      > twoim wieku.

Pytanie, czy przeszedł przez sito? ;)
                  • Gość: bywalec Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 00:00
                    To jest Twój wybór, albo podejmujesz większy wysiłek i trochę ryzyka i masz ciekawszą pracę za lepsze pieniądze albo idziesz na łatwiznę i dostajesz minimum. Ale jeśli dobrze znasz angielski i weźmiesz parę funtów na drogę to sobie poradzisz. Poczytaj trochę w necie i przygotuj się - będzie dobrze.
    • Gość: Saberek Re: Nowe zasady w Tesco IP: 87.207.217.* 17.01.06, 21:07
      Witam wszystkich :-)
      Pracuje w Tescu UK od 6 mies,kilka rad dla wybierajacych sie do UK:
      Nie wierzcie we wszystko co wam mówią w Krakowie,70% to ŚCIEMA I
      PRZEBARWIENIA,hostel Nie 30 min od sklepu,moja grupa miała 1,5h jazdy metrem i
      autobusami od sklepu,4 przesiadki
      Za wypasiona taksówke z lotniska do hostelu kasuja 30 funtów od osoby,kursowy
      autobus na Victorie 10+metro 5 !!!!!!
      Zwrot nadpłaty po długim dopominaniu sie w Tesco i Britbound,zwrot po ponad 8
      tyg. !!!!
      Samolot 430 zł w 1 strone(bo lecicie w 1 )autobus 300 w 2 strony !!!!!!!!!!!!!!
      Umowy po jakims bliżej nie okreslonym czasie,oczywiscie z datami
      wstecznymi !!!!!!
      Mieszkanie zapewniane przez Tesco (mi proponowano dwójke po 100 funtów tyg od
      osoby)porażka ja znalazłem 1-dynke za 73 tyg 5 min pieszo od sklepu !!!!!
      Zależy od sklepu ale nadgodziny nie wszedzie sa możliwe.
      Polacy sie strasznie zmieniają jak zaczną zarabiac,wiec uważajcie na
      najleprzych przyjaciół.
      Teraz to co najważniejsze,zarobki : ok 230 funtów tyg po rejestracji Home
      Office i National Insurance Number(w załatwieniu NIN nikt wam nie pomże ,chyba
      że naciągacze za 50 funtów z ogłoszenia w gazecie hahahaha )
      W razie jakichkolwiek niedomówień i pytań bolero001@poczta.onet.pl
      Pozdrawiam i zapraszam do nas.
      P.S.Jeżeli ktoś wie co to znaczy " masz głowe i h... to kombinuj " poradzi
      sobie napewno.
      • Gość: Krysia Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 10:06
        Drogi Saberku,
        Chyba mniej więcej się orientowałeś co podpisujesz w Krakowie, chyba że nie no
        to inna sprawa.
        Oni nie obiecują, że do pracy będzie 5 minut, różnie może być.
        O jakim zwrocie nadplaty z Tesco ty mówisz właściwie bo nic nie zrozumiałam.
        100 F za mieszkanie od Tesco? Pierwsze słyszę, my płacimy 60F. Zarbki takie
        jakie miały być mniej więcej, więc nie wiem o co ci chodzi, przecież wiedziałeś
        jaka stwaka godzinowa ile godzin się pracuje w tygodniu i mogłeś sobie policzyć
        ile mniej więcej zostanie dla ciebie.
        Kto przepraszam miał ci pomóc w zdobyciu NIN? Chłopie, obudź się, trochę
        samodzielności w działaniu.
        A tak na marginesie, jeśli nie jesteś zadowolony, to szukaj czegoś innego.
        Proste, a jednak...
        • Gość: Saberek Nowe zasady w Tesco IP: *.altar.net.pl / *.devs.futuro.pl 19.01.06, 00:29
          Witaj Krysiu
          Widze że nie za bardzo dokładnie przeczytałaś moją wypowiedź albo napisałaś tak
          sobie jakieś bzdury żeby tylko zaistnieć
          Po 1 Jak byś przeczytała "List Ofertowy" to byś wiedziała że moja grupa musiała
          zapłacić na starych warunkach 2600 zł depozytu na przelot,hostel;taksówke,home
          office z tąd zwrot niewykorzystanego depozytu(z opóźnieniem)
          Po 2 Według "listu Ofertowego" hostel miał być do 30 min od sklepu a 1,5
          godziny w metrze i autobusach i do tego trawelka za 22 funty tyg to troche nie
          tak,do tego według listu za hostel pobrano nam opłate za 2 tyg,mimo że sie
          znalazło mieszkanie bliżej sklepu i nie trzeba było jeżdzić ,trzeba było płacic
          za to mieszkanie i hostel do końca 2 tygodnia ( BEZSENS !!!!!!!!!!!!!! )
          Po 3 Według Pań na Interwiew w kraku Tesco miało nam pomóc w załatwieniu
          formalności w UK,jakoś to sie nie stało i NIN trzeba sobie załatwić samemu i do
          tego trzeba sie dopominać o zwrot nadpłaty z depozytu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Po 4 Jeżeli sie zdecydowało na mieszkanie oferowane przez Tesco umowa była taka
          że pokój 2 osobowy kosztuje 100 funtów od osoby,umowa na rok, a za te pieniądze
          można bardzo łatwo znależć 1 osobowy i to 5 min pieszo od sklepu!!!!!!!!!
          Po 5 Nie narzekam na zarobki tylko twierdze że w innych sklepach są overtim-y a
          w moim nie ma ale to zależy gdzie sie trafiło !!!!!!
          Po 6 Jak płacisz 60 funtów za mieszkanie to nie jestem pewien ale w 1 i 2
          strefie jest cieżko o 1-dynke w tej cenie i napewno do ceny tego mieszkania
          trzeba doliczyć koszty przejazdu i stracony czas wiec wole płacić 75 i mieć
          blisko sklepu 1-dynke niż sie tłuc w autobusie,no chyba że masz sklep w 3 lub 4
          strefie to za te pieniądze jest to możliwe mieszkać blisko,ale to trzeba było
          napisać rzetelnie.
          Po 7 Najpierw przeczytaj co ktoś pisze a potem sie wypowiadaj najlepiej
          sensownie a jak masz pisać jakąś BEZPODSTAWNĄ krytyke to lepiej nic nie pisz,
          szkoda twojego czasu i tych kto to bedzie czytał!!!!!!!!!!
          Pozdrowionka
          Saberek
          • Gość: Krysia Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 09:42
            Strasznie się napracowałeś drogi Saberku. Wydaje mi się,że ja czytam ze
            zrozumieniem i piszę również sensownie (tak a propo uważaj na ortografię:
            sprawdź sobie jak się pisz " z tąd"), tylko ty tak piszesz jakby wszyscy
            wiedzieli o co ci chodzi tylko że ty miałeś w ręku swój list ofertowy i nikt
            więcej. Ja nie chiałam cię krytykować , tylko wydaje mi się że masz do
            wszystkich pretensje i tyle. Skoro jest tak fatalnie to po co się męczysz?
            A tak a propo zaśmiecania forum, to sam to robisz mój drogi podszywając się pod
            jakieś inne nicki. Przecież każdy widzi że to było wysłane z tego samego
            adresu. Wysłałeś tą samą wiadomość pod innymi nickami. Nie wiem co miałeś na
            celu? Zniechęcenie innych do wyjazdu? Każdy wie czy mu się to opłaca czy nie. I
            każdy wie, że w innym kraju musi się sam odnaleźć a nie z pomocą Tesco.Ja
            ciebie również pozdrawiam

• Gość: doktor Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.retsat1.com.pl 19.01.06, 12:14
              witam! czy ktoś mógłby dokładnie opisać jak wyglądała wizyta u lekarza? co
              dokładnie badał (ciśnienie, stan uzębienia) i o co pytał?
              • martiok Re: Nowe zasady w Tesco 20.01.06, 15:11
                u mnie badanie polegalo na:
                1. pobraniu krwi
                2. zbadaniu moczu.
                3. potem z wynikami pobieglem do pani doktor.
                4. pani doktor przylozyla sluchawki lekarskie do mojego jedrnego ciala i zadala
                pare pytan
                5. pani doktor wyrazila zdziwienie, ze tylko takie badania zamawia tesco a nie
                bardziej szczegolowe.
        • Gość: cazz Re: Nowe zasady w Tesco IP: *.range86-129.btcentralplus.com 24.01.06, 01:12
          Krysia, dlaczego sie wypowiadasz?
          Piszesz na temat Tesco ze tu pracujesz a Twoje IP pochodzi z Polski...
          • mysleze Re: Nowe zasady w Tesco 24.01.06, 16:29
            Tez mnie to zdziwilo- moze jest na urlopie?
      • Gość: nene Re: Nowe zasady w Tesco-do saberka IP: *.bulldogdsl.com 19.01.06, 14:39
        Cześć.Przeczytałem Twoje posty na forum
        wyborczej i tak się zastanawiam czy może
        zmęczenie po nocce przeszkadza Ci w logicznym
        rozumowaniu? A może to wrodzone malkontenctwo?
        Jakim prawem piszesz niejako w imieniu wszystkich
        zatrudnionych w ramach programu?Dlaczego straszysz
        chętnych do wyjazdu? Skąd wiesz jakie
        warunki mieli inni?Jestem tutaj od roku
        stary,przylecieliśmy jako pierwsi w ramach
        programu i ze zrozumiałych względów
        mieliśmy warunki diametralnie różne od tych
        o których piszesz,ale gdybyśmy się nie
        wykazali to nie byłoby Cię tutaj,bo pierwsza
        grupa była pilotażowa.Więc nie rób
        fermentu w głowach chcących przyjechać
        i pisz za siebie ok?A tak na marginesie to przez