Dodaj do ulubionych

mam tylko pay slipy

IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.06, 19:33
Pracowałem w Anglii przez 4 miesiące dla agencji Flame. Wiele było tu złego
na forum o Flame i ja też dorzucę swoje. Mianowicie na zakończenie pracy nie
dostałem żadnego dokumentu! no i jak mam się teraz rozliczyć w urzędzie
skarbowym w Polsce? Mam za to wszystkie pay slipy, może na ich podstawie
mogłbym się jakoś rozliczyć?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lida82 Re: mam tylko pay slipy 08.02.06, 22:33
      potrzebny Ci jest dokument P45
      • Gość: rodak Re: mam tylko pay slipy IP: *.range86-137.btcentralplus.com 08.02.06, 22:53
        A po co sie bedziesz rozliczal w Polsce nie badz frajer, nie daj sie okrasc

Pozdrawiam
    • damians77 Re: mam tylko pay slipy 08.02.06, 22:59
      Najlepiej skontaktuj sie z pracodawca, chocby listownie by doslal Ci brakujacy
      dokument.
      Czy bedziesz sie rozliczal w Polsce czy tez nie to P45 moze Ci sie przydac w
      przyszlosci.

www.gbritain.net - Najlepsza strona dla Polaków w Wielkiej Brytanii
      • mrlondoner Re: mam tylko pay slipy 09.02.06, 10:00
        Wyslij list do pracodawcy listem poleconym abys mial potwierdzenie, ze go
        otrzymal.
    • Gość: alek Re: mam tylko pay slipy IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.06, 18:06
      ok, zobaczyłem w necie jak wygląda P45 www.cuf.com.pl/p45.pdf i
      widzę w nim że nic nie widzę ;) znaczy nie to co chciałbym zobaczyć...
      mianowicie w polach 7 i 8 jest tylko miejsce na totalny przychód i totalny tax.
      A ja pracowałem od października2005 do 20stycznia 2006 - więc przyślą mi tylko
      łączny przychód i tax za ten okres ( w Anglii okres rozliczeniowy to kwiecień -
      kwiecień) a Polski U. Skarbowy interesuje właśnie tylko 2005 rok. Myślę że
      mógłbym rozliczyć się według ostatniego payslipa z 2005 roku, ale przecież nie
      wypada być bardziej papieskim ad Papieża... bo oficjalne druki do do
      rozliczania to właśnie P45 a w Polsce np. PIT 11. Co o ty myślicie, pewnie dużo
      osób jest w podobnej sytuacji?
      • Gość: sabna Re: mam tylko pay slipy IP: *.range86-133.btcentralplus.com 11.02.06, 09:29
        Jesli bardzo ci zalezy to wyslij list do pracodawcy z prosba o przyslanie listu
        z okresleniem zarobków za okres 2005 roku. Napisz dokladnie o ktore daty Ci
        chodzi. dla nich niep owinno to byc problemem a nasz US tez powinnien tym sie
        zadowolic.
    • Gość: alek Re: mam tylko pay slipy IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.06, 15:38
      Hej Sabna - oczywiście nie chcę się rozliczać...Chodzi mi o to że jest tu
      brak "kompatybilności" między formularzami - Polskim U. Skarbowym a Inland
      Revenue.... po prostu ciekawi mnie czy w przyszłości przeszło by moje
      tłumaczenie w U. Skarb albo przed sądem :/ że "chciałem się rozliczyć a nie
      mogłem"

• jasiubleep Re: mam tylko pay slipy 11.02.06, 15:59
      P45 rzeczywiscie jest wydawany po zakonczeniu zatrudnienia, ale pracodawca nie
      musi go wydac natychmiast (moze potrwac pare tygodni). Po prostu zadzwon do
      nich, upewnij sie, ze maja twoj wlasciwy adres.
      Dokumentem naprawde waznym jest P60 i rozsylany przez pracodawce po zakonczeniu
      roku finansowego (czyli jesli ktos skonczyl pracowac w maju 05, to moze swoj
      P60 dostac w maju -czerwcu 06 i to jest OK).
      • Gość: mrowka Re: mam tylko pay slipy IP: *.server.ntli.net 12.02.06, 19:15
        tylko ze jak ja dostane to w czerwcu to lipa, bo z urzedem rozliczyc sie trzeba
        do maja - poaczatku nadmienie:) ja tam biore dane z payslipow, niech sie ciesza
        ze wogole sie rozliczylam.... a zreszta zobacze jak mnie rozlicza i ile do
        zaplacenia bo moze wogole tego nie zrobie, hehe
        • Gość: aga Re: mam tylko pay slipy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:10
          P60 pracodawca przysyla (a przynajmniej powinien)tak ok. konca stycznia. jak
          tego nie zrobi mozna to zglosic do revenue i wtedy bedzie miec problem. ten
          dokument sluzy wlasnie do rozliczen podatkowych i jest podsumowaniem
          zakonczonego roku podatkowego
    • Gość: lala` Re: mam tylko pay slipy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:37
      nie wiem jakie wy macie info ja w tamtym roku sie rozliczalem w polsce i nie
      potyrzeba do teki miec dokumentow z IR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka