Dodaj do ulubionych

Pierwsza Komunia

02.03.06, 14:36
Moj starszy syn bedzie przyjety teraz, w maju.

Dziewczyny, co sie teraz robi na Komunie? Jakie prezenty?
Ja kompletnie nie wiem co sie dzieje - ostatni raz na przyjeciu bylam 13 lat
temu u mojego brata i to wszystko...

Mysle o malej imprezce po uroczystosci tutaj dla bliskich znajomych, bo wiem
ze z Polski nikt do nas nie przyjedzie. Cos w domu.... A w lipcu pojade na
wakacje do kraju i tam mysle o zorganizowaniu jakiejs imprezy dla rodziny...
Remi bardzo chce by byl obiad na Jego czesc, by byla rodzina dla Niego
zgromadzona w jednym miejscu.....
Co mozna zrobic, by nie bylo zbyt sztuczne, "over the top" jak to tutaj mowia?
Jaka teraz jest "moda" przyjeciowa w Polsce?
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: Pierwsza Komunia 03.03.06, 19:27
      Ja byłam w zeszłym roku,przyjęcie było łączone ,bo dwoje dzieci z jednej
      rodzinki i jednego miasta przystępowalo.Dzieci zamiast prezentów zbierały
      kasę,przyjęcie było w lokalu.To tyle oed mnie.A czy mogę zapytać jak to wygląda
      tu w Irlandii,tzn od strony kościelnej,bo mojego to czeka w przyszlym roku?
      Z góry dzięki
      Aśka
    • zapytajnick Re: Pierwsza Komunia 03.03.06, 20:16
      Moj chrzesniak bedzie mial komunie w tym roku. Niestety nie pojedziemy;-(. Z
      tego co wiem siostra robi male przyjecie dla rodziny u siebie w domu. Obiad,
      deser i takie tam.
      Asia ma racje, jesli chodzi o prezenty to chyba najlepsza jest kaska. Moj
      chrzesniak bardzo sie ucieszyl jak uslyszal, ze dostanie odemnie euro;-).
      Czasy sie zmienily niestety, teraz dzieciaki wiedza dokladnie co chca sobie
      kupic i wola sobie to same wybrac. A my sie cieszylismy jak dostalismy np;
      walkmana.. a rower to juz byl super luksus.
      • maja92 Re: Pierwsza Komunia 04.03.06, 10:38
        ;-)))))
        jak ja mialam przyjecie to walkman'y jeszcze nie istnialy;-)))))
        Zegarek, zloty lancuszek i rower - to byly prezenty;-))))
        A moj syn tak reaguje na Polski Zloty, jak Twoj chrzesniak na Euro;-))))
        Atrakcja taka, ze hej;-))))

Czyli male przyjecia sa OK? To dobrze, bo nie lubie takich imprez na zasadzie
        zastaw sie a postaw sie;-))))

A przyjecie w Irlandii wyglada tak:
        Dzieci sa przyjete w klasach do ktorych chodza - przyjecie odbywa sie w
        kosciele najblizszym do szkoly.
        Chlopcy sa przyjmowali w strojach szkolnych - ja tylko musze kupic mojemu
        synowi biala koszule, bo na codzien maja szare, i rozete do przypiecia na
        klate;-) Dziewczynki maja biale suknie i tam rewia mody obowiazuje;-)))
        Wszelkie proby do przyjecia odbywaja sie w szkole. Rodzice sa proszeni tylko na
        jedno spotkanie organizacyjne i pozniej musza byc z dzieckiem do pierwszej
        spowiedzi.
        Przyjecie Remiego na przyklad jest w sobote.

Czasami tez - ale jeszcze mi nic nie powiedzieli - wydzielaja miejsca w
        kosciele do np. 6 na rodzine - irlandzkie rodziny sa duze i by wszyscy nie
        pomiescili sie w kosciele jak 60 chlopcow idzie do przyjecia;-)))) ale to
        zalezy od kosciola - nie jest regula...

A prezenty - to glownie pieniadze i Irlandczycy nie daja az tak duzo jak my,
        Polacy - €50 to duzo.
        A imprezy to zalezy znaowu od ilosci gosci - pub'y albo w domu....

Oj czeka mnie impreza, ale i tak sie ciesze, ze mam chlopca a nie dziewczynke,
        bo by byl szal ze sukienka;-)))))))
        • dzoaann Re: Pierwsza Komunia 04.03.06, 11:55
          Dzięki,Maju,za info.Pocieszyło mnie to ,że w sumie jakoś prosto to wygląda.Juą
          się bałam,że czeka mnie jakieś extra nie wiadomo co.
          pzdr.
          • zapytajnick a ile? 20.03.06, 21:20
            no dobrze a ile sie teraz daje w Polsce na prezent od matki/ojca chrzestnego,
            wiecie moze? Moja mama slyszala, ze 1000 zl, czy to prawda? Jestem w szoku!
            • roza06 Re: a ile? 21.03.06, 11:12
              mnie też interesuje ten temat. Mam w tym roku dwóch chrzesniaków. Pewnie
              wszyscy mysla że jak ciotka "za granicą" mieszka to pewnie rzuci kupę jurków.
              Ja tez jesten w szoku na te 1000 zł. Normalnie we łbach sie ludziom
              poprzewracało. To te polskie "zastaw się a postaw się"
              Pozdrowienia
              • maja92 Re: a ile? 22.03.06, 12:07
                1000 zl?
                To szalenstwo!!!!
                Tutaj chrzesni daja okolo €100....a to proporcjonalnie do pensji jest OK, ale
                to 1000 PLN do polskiej pensji, a raczej jej braku??????

Skad Polacy maja na to pieniadze? Nie podoba mi sie to;-(((((
                Bede dzwonic wieczorem do mojej kuzynki, ktora jest chrzestna Remiego, ze jak
                mi wysunie z takimi pieniedzmi to Jej nogi z doopy powyrywam.....
                • zapytajnick Re: a ile? 22.03.06, 17:57
                  ja sie zgadzam, ze to skandal! Rozmawialam z Colmem i sie baaaaaardzo zdziwil.
                  Na prezent slubny daje sie okolo 50-100 euro. Tak czy inaczej my tyle nie damy,
                  polowa tej kwoty to jest i tak bardzo duzo.
                  • maja92 Pierwsza spowiedz 02.05.06, 11:12
                    W piatek Remi mial Pierwsza Spowiedz. Wzielam wolne by byc z Nim w kosciele.
                    Dyrektor szkoly prosil, by w miare mozliwosci byc z dziecmi, by bylo im razniej.

Chlopcy siedzieli po czterech w lawkach. Ksiac mial mala pogadanke. Chlopcy
                    spiewali i mowili wierszyki - tak przez okolo 15 minut.
                    Gdy czesc "artystyczna" sie skonczyla. Dyrektor szkoly wyczytywal nazwiska
                    dzieci. Trzeba bylo podejsc do dziecka i pojsc z Nim do ksiedza do spowiedzi.
                    Musilam sie przedstawic i podac imie mojego dziecka i odejsc na 2 metry, by
                    Remi mogl sie wyspowiadac. Pozniej razem wrocilismy na miejsce. On do chlopcow
                    z klasy, a ja do miejsca, gdzie siedzieli rodzice.
                    Przed spowiedzia pare dni Remi dostal zadanie domowe ze szkoly - przygotowac
                    2/3 grzech do spowiedzi.....myslal ciezko, co moze powiedziec, a czego nie;-
                    )))))
                    Usmielismy sie z Niego w domu;-)))))

We wtorek w tamtym tygodniu takze bylo spotkanie dla rodzicow z ksiedzem i
                    nauczycielami przed Komunia. Troche nam juz powiedzieli, czego sie spodziewac w
                    dzien Pierwszej Komunii.

Biala koszule juz kupilam. Bede musiala leciec w tym tygodniu do kosciala, by
                    kupic biala rozete do przypiecia i stroj komunijny bedzie z glowy;-))))

Oj tylko zostal mi tydzien z kawalkiem....
                    • olliesmum Re: Pierwsza spowiedz 02.05.06, 23:49
                      Wlasciwie w jakim wieku tu sie "idzie" do pierwszej Komunii?
                      • dzoaann Re: Pierwsza spowiedz 03.05.06, 09:58
                        oj,Maju,egoistycznie powiem,że super mi sie to czyta:)Taka wprawka na przyszły
                        rok kiedy moje chłopię będzie przez to przechodzić!pozdrawaim:))))
                        • maja92 Re: Pierwsza spowiedz 03.05.06, 13:00
                          Cztaj, czytaj;-))))) Nie wiem czy w Waszej szkole bedzie zupelnie tak samo, ale
                          na pewno w 80% sie powtorzy;-)))))
                          Jak cos nowego sie wydazy to dopisze;-))) Na razie przygotowuje sie na sobote w
                          przyszlym tygodniu.
                          Podpartywalam tez forum z mam rocznika 1997, by zobaczyc co one robia w Polsce
                          i wlos mi sie na glowie zjezyl;-)))))))
                          Dzieci w Polsce podostawaly jakies 150 pytan do wkucia i zdania przed ksiedzem -
                          rodzice musza popoludniami wiecznie latac i ksieza jakies szopki tam
                          odprawiaja.....
                          Ciesze sie, ze tutaj jest to mniej stresowo dla dziecka - wiecej spiewania i
                          celebrowania okazji przez ksiezy, niz takiego zastraszania dzieci jak w Polsce.

Olliesmum, dzieci sa w drugiej klasie - 8/9 lat, kiedy ida do przyjecia. Masz
                          jeszcze troche czasu;-))))))
                          • olliesmum Re: Pierwsza spowiedz 03.05.06, 15:11
                            Mialam nadzieje ze ma to miejsce troche pozniej niz w wieku 8-9 lat, bo uwazam,
                            ze to o wiele za wczesnie... Sama pamietam, ze bardzo malo wtedy moglam pojac z
                            tej calej Komunii :(. Wiem, ze we Francji dzieci przystepuja do I. Komunii
                            troche pozniej, chyba kolo 11-12 roku zycia, to juz troche lepiej moim zdaniem.
                            • dzoaann Re: Pierwsza spowiedz 03.05.06, 19:36
                              Maju,zgadzam się całkowicie,że w Polsce to szopka się z tego robi.Dlatego tak
                              ucieczył mnie post w którym piszesz jak prosto to przebega.Na pewno w Kuby
                              szkole będzie to zbliżone:)))
                              • maja92 I po;-)) 15.05.06, 12:32
                                Na to mamy za soba;-))

Msza w kosciele bylo na 11:30. Przed pierwsza juz bylismy wolni.
                                Chlopcy byli cali zaaferowani - rodzice z reszta tez;-))))

Po uroczystosci szkolny komitet rodzicieliski zorganizowal przekaski i picie w
                                budyku klubu parafialnego, ktory jest zaraz przy szkole...
                                Bylo fajnie, calkiem beztresowo i jakiegos nadecia;-)))

W domu mielismy ciasto i grillowe jedzenie. Pogoda tez dopisala, chociaz nie
                                bylo tak pieknie jak bylo w piatek - siedzielismy w ogrodzie, gdzie panowie
                                popijali piwko zajadajac szaszlyki;-))))

Jono paluchem zlizal caly krem z tortu przyjeciowego;-)))))))))))))))))

Uff - mam juz to za soba;-)))))))))))
                                • olliesmum Re: I po;-)) 15.05.06, 12:41
                                  To mi sie podoba :))
                                  • imszulc Re: I po;-)) 15.05.06, 13:49
                                    w PL komunia prawie jak wesele teraz wygląda, tutejsza mi się chyba bardziej
                                    podoba, chociaż do TGI Friday's to bym chyba dziecka po komuni nie zabrała
                                    (wczoraj było tam kilkoro)
                                    • maja92 Re: I po;-)) 15.05.06, 14:10
                                      U Remiego w klasie jest jeden chlopiec, ktory pochodzi z Cork, wiec jego
                                      rodzice wynajeli helikopter, by po mszy zabral ich do dziadkow i reszty
                                      rodziny.....koszt €650....
                                      Cale szczescie Remi nie domagal sie czarteru do Polski;-)))))))
                                      • dzoaann Re: I po;-)) 15.05.06, 16:42
                                        To fajnie,że wszystko gładko poszło i było miło:)))mam nadzieję,że ja za rok
                                        będę miała podobnie z moim Kubkiem.A z tym czarterem to
                                        dobre:)))))))))))))))))))))))
                                        Pozdrawiam
                                        • maja92 Re: I po;-)) 15.05.06, 17:41
                                          Dzisiaj kolezanka w pracy opowiadala, ze byla na Przyjeciu u swojej
                                          siostrzenicy gdzies w Sligo i ktos karoca do kosciola podjechal;-)))))
                                          Aoife sie smiala, ze ma 2 lata na zbieranie pieniedzy na karoce dla swojej
                                          corki...

Co niektorzy poszaleli;-))))

Asia, zbieraj na czarter - masz rok czasu to moze cos uzbierasz;-)))) ja sie za
                                          pozno zreflektowalam;-)))))))))
                                          • zimna2 Re: I po;-)) 17.05.06, 21:18
                                            Będę to samo przechodzić za rok z moją Julią. Jednak myślimy/ jesteśmy prawie
                                            pewni, że do komuni pójdzie w Polsce ponieważ rodzina duża i wszyscy bardzo
                                            rodzinni. Julia jest pierwszą wnuczką u jenych i drugich dziadków (oczkiem w
                                            głowie) więc najlepiej będzie jak odbędzie się to w Polsce - tylko ciekawe co
                                            na to proboszcz, czy nie będzie problemu z tym cyrkiem z pytaniami i egzaminami.
                                            Pozdrawiam

Kasia - mama Julii i Maksia
                                            • dzoaann Re: I po;-)) 17.05.06, 22:31
                                              no,kurczę,nie wiem jak to załatwisz.mam nadzieję,że się uda.Mój za rok,ale w
                                              Irlandii:)
                                              • zimna2 Re: I po;-)) 17.05.06, 22:46
                                                Wojtek (pan mąż) śmieje się,że ofiara na Kościół napewno ułatwi całą procedurę:)
                                                a tak na serio to zawsze mielimy dobre stosunki z proboszczem więc liczymy na
                                                przychylność z jego strony. Mam zamiar też bazować na tym, że Julia chodzi do
                                                szkoły z dużym naciskiem na religię, niemal to szkoła wyznaniowa. Co z tego
                                                wyniknie zobaczymy we wrześniu, wtedy jedziemy do Polski i mamay zamiar
                                                załatwić tę sprawę.

Kasia - mama Julii i Maksia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka