Dodaj do ulubionych

kto przeprowadził sie do Anglii?

IP: *.mofnet.gov.pl 07.04.06, 10:41
Witam, proszę napiszcie o swoich dośwaidczeniach, czy ktoś przeprowadził sie
na stałe do Anglii, czy zabraliście ze sobą wyposażenie mieszkania (w jaki
sposób?)czy dorabialiście sie od początku wszystkiego, a co z dziećmi, z ich
szkołą, dziękuję za wszelkie opinie....
Obserwuj wątek
    • penelopa.pitstop Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 10:57
      Jak sie wynajmuje mieszkanie na miejscu to jest opcja umeblowane/nieumeblowane.
      W ten sposob wybierasz co Ci odpowiada i nie musisz nic ze soba taskac z domu.
      W zaleznosci od mieszkania mozesz tam znalezc doslownie wszystko albo mozesz
      byc zmuszony dokupic posciel, talerze itp.
      Oczywiscie pozniej mozesz sobie wynajac cos nieumeblowanego lub kupic
      dom/mieszkanie i przyciagnac swoje wyposazenie mieszkania jesli uwazasz, ze
      warto.
      Firmy przeprowadzkowe bez problemu przewioza Twoje meble i wszystko inne co
      chcesz zabrac, ale oczywiscie troche to kosztuje.
      Ja bede zamawiac przeprowadzke niedlugo i zabieram glownie ksiazki, pare
      drobiazgow wyposazenia agd, ktorych nie nabylam nigdy na miejscu, bo nie byly
      mi tak bardzo potrzebne, a skoro juz place za transport to moge je ze soba
      zabrac przy okazji. Poza tym jakies papiery, gadzety i pare rzeczy zwiazanych z
      moim hobby, ktore sie nagromadzily. Orientacyjna cena, jaka uzyskalam w firmie
      transportowej to 580 euro + vat za 2,5 - 3,5m3 transportowanych dobr. W tej
      cenie firma wszystko pakuje, laduje do samochodow, na miejscu oczywiscie wnosi
      do mieszkania, a potem sprzata po przeprowadzce.

O dzieciach, szkolach itp nie wiem nic.

Mysle, ze nie ma sie co stresowac przeprowadzka jako calym procesem migracji.
      Trzeba sobie tylko wszystko dobrze zaplanowac i ralizowac etapami. Nie od razu
      Rzym zbudowano.

• Gość: a.a. Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.mofnet.gov.pl 07.04.06, 11:18
        dziekuje za odp, napisz prosze jak uważasz czy oplaca sie zabrac calkowite
        wyposazenie dwupokojowego mieszkania (rzeczy są nowe o dość znacznej wartości z
        tego co zauważyłam w Anglii mebelki i sprzety nie są najtańsze), sprzet
        elektroniczny,sportowy itp., czy tez probowac sprzedac to w Polsce a w Anglii
        kupić wszystko na nowo ???
        • penelopa.pitstop Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 11:28
          Nie wiem co jest w tym wyposazeniu, ale najlepiej poszukac firm robiacych
          przeprowadzki miedzynarodowe i poprosic ich o wycene. Wtedy bedziesz znala
          orientacyjny koszt tej imprezy i bedzie dopiero mozna porownac czy warto to
          robic. Byc moze nawet jak sie zaladuje cala ciezarowke gratami, to moze byc to
          tansze niz kupowanie wszystkie na miejscu.
    • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 11:04
      oh daj spokoj z firmami przeprowadzkowymi. Napisz emaila do firm oglaszajacych
      sie na londynek. net i wyjdzie ci najtaniej. Mnie Pewien Slawomir przeprowadzil
      swoim vanem z wsch Londynu meble, potem z zach Londynu 5 strefa biorac rzeczy i
      dojezdzajac do miejsca gdzie sie przeprowadzilam na poludniu Londynu w 6
      strefie. Do tego pomogl nosic. Mialo to kosztowac 49 funtow ale byl TAKI MILY i
      pomocny i szafe mi skrecil ze dalam mu 65 funtow
      Naprawde mozna taniej niz z firmami przeprowadzkowymi i pomoze sie ludziom
      ktorzy maja van a stoi caly weekend przed domem nieuzywany bo pracuja tylko pn-
      piatek
      • kerryman Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 11:34
        a czy pan slawomir ma w ofercie kursy do Polski? bo chyba o takich byla mowa
        przy okazji firm przeprowadzajacych. 580 euro to calkiem dobra cena za 2,5 - 3 m3.
        • penelopa.pitstop Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 11:57
          Mysle, ze cena jest taka jaka jest, bo zadeklarowalam, ze nie bedzie szkla,
          porcelany itp. Zapewne pakowanie i transport bardziej delikatnych rzeczy jest
          drozszy. Niedlugo bede mogla sie o tym przekonac, jak bede ustalac ostateczne
          szczegoly z firma i dodam troche szkla do transportu.
          • kerryman Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 12:13
            pewnie tak. chcialem sprowadzac ramki do zdjec z polski ale za ich transport
            chcieli okolo €500 za 1 palete euro. przy dwoch paletach wychodzi okolo €400/za 1.
            ale pewnie dlatego ze wiekszosc to szklo.
            • Gość: NeRegretRien Re: szklo IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 12:41
              z tego co wiem to moze ci sie oplacac to szklo wyslac wlasnie statkiem, bo tam
              nie liczy sie ciezar ale objetosc cubic meters. No tak ale doliczyc trzeba
              transport do statku i ze statku. Oczywiscie tak firmy robia jesli duzo ciezaru
              i czesto wysylaja
        • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 12:16
          to chyba oczywiste ze skoro o tym mowie na przykladzie przeprowadzki w
          Londynie. Ma ceny konkurencyjne. o Dokladna cene tzreba zapytac
          Za 650 euro to ja wyslalam 4 cubic meters statkiem meble i rzeczy z USA do UK
          wiec nie wiem czy z Polski nie powinno byc taniej... Polska niby blizej
          • kerryman Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 12:19
            no bo mowiles - "daj spokoj z firmami przeprowadzkowymi" - podajac przyklad pana
            z vanem. wg mnie pan z vanem sie ma nijak, a tym bardziej krytyka firm
            przeprowadzkowych.
            • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 12:28
              masz firme przeprowadzkowa ze tak tutaj bardzo ich bronisz? Nie krytykowalam
              ich alez gdziez bym smiala. Grzecznie poradzilam opcje byc moze tansza bo dla
              mnie wielokrotnie tansza byla. Can I dare to do it? :))

otoz logika jest prosta: uwazam ze taniej z prywatna osoba. can I ? Ja robie
              tak: podaje sume ile mi zaproponowano i pytam kto zrobi to za mniej i wysylam
              do 100 osob posiadajacych vana. :))
              • kerryman Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 12:52
                nie mam firmy przeprowadzkowej. zdalo mi sie bardzo dobra cena 580 euro za tyle
                dobr. bo - jak napisalem - sam chcialem transportowac w ilosciach 1-2 palety
                euro jednorazowo i cena byla 500-800 euro.
                podalas przuklad osoby prywatnej, ale jezdzacej ledwo w obrebie londynu, co wg
                mnie sie ma nijak do przeprowadzki z Polski.
                w warszawie ci przeprowadzke za 10 funtow zrobia ludzie. to nie bedzie zadne
                odkrycie. uwazasz ze taniej z prywatna osoba. a policzylas ile taka podroz
                kosztuje? samo paliwo to juz kilka stowek. potem prom albo eurotunel. a przeciez
                kierowca tez za darmo jezdzic nie bedzie. dlatego smiem twierdzic, ze firmowy
                TIR, do ktorego zaladuje sie duzo wiecej towaru moze to przewiezc taniej niz
                prywatny VAN, do ktorego az tak duzo sie nie zmiesci.
                • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 12:58
                  no wlasnie sek w tym ze on regularnie jezdzi do Polski, jak i wielu tam
                  oglaszajacych sie.Jezu taaaaaak trudno sie domyslic?<wytrzeszcz>
                • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 13:00
                  aha. ci faceci tak czy tak jezdza z powrotem z Polski czesto pustymi vanami i
                  to masywnymi bo zmiescily sie 2 lozka 3 szafy 2 male szafki etc etc etc. Nie,
                  tunelem nie jezdzi akurat ten bo prom tanszy.
                  Pozdrawiam

• penelopa.pitstop Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 13:22
            Co ciekawe tyle samo kosztuje kompletna przeprowadzka Uk - Australia za podobna
            ilosc gratow. Mysle, ze po prostu jest mniej firm zajmujacych sie takimi
            przeprowadzkami na trasie UK - Polska i nie ma konkurencyjnych cen. Byc moze
            ten transport morski jest znacznie tanszy.

Co do pana Slawka czy Kazia czy innego z vanem, to nie wyobrazam sobie, zebym
            miala zaufac komus takiemu. Po to wynajmuje firme, zeby w razie czegos moc
            reklamowac jakos uslug itp. Jak i co bede reklamowac u pana Kazia z vanem,
            ktory pewnie nawet nie jest ubezpieczony i jak szlag mu trafi transportowane
            dobra to nie dostane ani grosza z powrotem.
            • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 13:36
              Pan Slawek ma ubezpieczenie bo jak wielu transportem zajmuje sie Polska- UK.
              Teraz mase takich firm powstalo. Pieniadze daje sie PO DOKONANEJ usludze na
              reke a nie przed oczywiscue. A zreszta co mi tam... nie chce mi sie przekonywac.
              • kerryman Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 07.04.06, 14:00
                zaraz ktos powie "a co moze to ty jestes panem slawkiem" hehehehehe.
                • Gość: NeRegretRien Re: kto przeprowadził sie do Anglii? IP: *.zen.co.uk 07.04.06, 14:05
                  niom sluszna uwaga<lol> to forum robi sie predictable ha ha!
            • penelopa.pitstop Re: kto przeprowadził sie do Anglii? 23.05.06, 21:43
              W nawiazaniu do starego tematu chcialam powiedziec, ze moja przeprowadzka doszla
              do skutku i odbyla sie bardzo profesjonalnie. Panowie zapakowali moj dobytek w
              2h. Wyszlo w koncu sporo ksiazek, troche szkla i tona plyt CD/DVD plus jakies
              tam rozne smieci. Zaplacilam 580 euro brutto, czyli mniej niz mi wczesniej
              wyliczono.
              Przesylka przyjechala do mnie po 9 dniach ( mi pasowalo nawet, zeby zajelo to
              dluzej). Panowie pojawili sie punktualnie, szybciutko wniesli paczki do
              mieszkania i rozpakowali to co sobie zazyczylam. W cene wchodzi rowniez
              sprzatniecie po przeprowadzce czyli usuniecie kartnow i tony papieru pakowego.
              Nie odnotowalam zadnych strat wsrod transportowanych dobr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka