Dodaj do ulubionych

paszporty biometryczne

11.06.06, 12:39
"Konsulat Generalny RP w Londynie oraz Konsulat Generalny RP w Edynburgu
informują, że zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej państwa członkowskie
muszą do dnia 28 sierpnia 2006 r. wprowadzić paszporty przystosowane do zapisu
i odczytu danych biometrycznych na mikroprocesorze zintegrowanym z książeczką
paszportową."

To ze strony konsulatu, reszta tutaj:
www.polishconsulate.co.uk/_pl/paszport-zmiana2006.php
Jak myslicie, bedzie mozna skladac wnioski w konsulacie, czy tez trzeba bedzie
jezdzic do Polski?

Poszukam troche na stronach sejmowych, jak przebiega proces legislacyjny i jak
wyglada w szczegolach projekt ustawy.
Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: paszporty biometryczne 11.06.06, 13:11
      Nie siej paniki bo ktos gotow pomyselc, ze musi paszport wymienic do tej
      daty. ;) W UK na przyklad stare beda ciagle wazne.

Poza tym polityka rzadu Polski mnie dziwi. W UK stare papiery (paszporty, prawa
      jazdy) sa ciagle wazne - a w Polsce zmusza sie obywateli do zmiany (i
      placenia). Jesli Polska zmusza swoich obywateli do wymiany ciagle jeszcze
      waznych dokumentow to rzad powinien pokrywac koszty.
      • Gość: walesa4 a kto powiedzial ze stare paszporty nie beda IP: *.popl.cable.ntl.com 11.06.06, 13:18
        wazne?, chodzi o to ze od tej daty maja byc wydawane nowe i tyle, a stare az do
        konca ich waznosci, i tak nie zaczna bo nic nie jest przygotowane w Polsce na
        to, wiec moze za rok..
        • vierablu Re: a kto powiedzial ze stare paszporty nie beda 11.06.06, 14:06
          Przepraszam za ewentualna dezinformacje - chodzi oczywiscie wylacznie o
          wydawanie nowych paszportow tym osobom, ktorym skonczyla sie waznosc starych.
          Pomyslalam, ze wsrod tych kilkuset tysiecy Polakow w UK takich, ktorym waznosc
          paszportu wkrotce sie konczy moze byc calkiem sporo i dlatego warto te wiadomosc
          wyslac.
          • deadeasy Re: a kto powiedzial ze stare paszporty nie beda 11.06.06, 21:30
            Ja sobie na razie nie bede wymienac...poczekam az mi sie waznosc bedzie
            konczyla, jakos nie wierze w te "cudowne zabezpieczenia". "Chip and PIN" tez
            mialo byc bezpieczne a ostanio Shell musial wrocic do podpisow bo znalazl sie
            jakis sprytek co dobieral sie do kart klientow. ;)
        • deadeasy Re: a kto powiedzial ze stare paszporty nie beda 11.06.06, 21:24
          Wiesz, wcale by mnie nie zdziwilo gdyby rzad polski zapodal "walna wymiane"
          paszportow tak jak to zrobili z dowodami osobistymi i prawami jazdy...
          • Gość: Xena Re: a kto powiedzial ze stare paszporty nie beda IP: 82.153.105.* 12.06.06, 11:31
            czego sie nie robi, zeby "sfinansowac" pare nowych afer w Polsce....
    • kierunek_zachod Re: paszporty biometryczne 12.06.06, 23:54
      Mozna w konsulacie, ale sprawdz najpierw ceny ... niewykluczone, ze taniej i
      szybciej wyjdzie zrobic sobie wycieczke do PL niz zalatwiac cokolwiek via
      polski konsulat ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka