Dodaj do ulubionych

Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworzy?

19.10.06, 16:11
Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworzy?
Ja sądzę, że zarobki, styl życia, a i żarcie są lepsze w Niemczech.
A wy co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • ghrom Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz 19.10.06, 20:38
      Jestesmy odmiennego zdania.
    • Gość: jack Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.10.06, 20:40
      My?
    • Gość: vitek Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.server.ntli.net 19.10.06, 23:20
      W Niemczech wszystko jest lepsze niż w UK tylko pracy nie ma
      I dlatego trzeba siedzieć na tej głupiej wyspie
      • Gość: jesiennnylisc Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: 89.100.178.* 19.10.06, 23:30
        predzej bede w rosji poganiaczem plugow snieznych nizmoja noga stanie na (tfu)
        plugawym nIEmieckim ladzie !!!!!!! up the Dubs :-)
        • Gość: vxr Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 12:56
          niemcy sami zwiewaja z reichu tam im tam dobrze maja najwieksza emigracje od
          kilkudziesieciu lat głownie do usa szwajcaria i skandynawia
    • korkix78 Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz 20.10.06, 12:58
      Co kto lubi
      Ja nie trawie ich jezyka ( + nie potrafie)

Najpiekniejszy wiersz recytowany kochance w ich jezyku brzmi jak wiazanka
      bluznierstw.
      • Gość: Alex Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.gotadsl.co.uk 20.10.06, 13:24
        BRD jest krajem, gdzie zarobki sa rownie wysokie jak w UK, koszty zycia
        znacznie nizsze, nieruchomosci o nieporownywalnie wyzszej jakosci a w dodatku
        wystarczy tylko wsiasc w samochod i po kilku godzinach jest sie u
        siebie.......gdyby tylko byla tam jeszcze praca......
        • Gość: Pat&Co Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.efm.bris.ac.uk 20.10.06, 14:50
          hmm, to zalezy, BRD jako calosc ma jedno z najnizszych PKB per capita w calej
          Unii, nie liczac nowych czlonkow, ale byle NRD zaniza im statystyki.

koszty zycia sa tam nizsze niz w UK, ale to niewiele znaczy, w PL tez sa nizsze

Ja napewno nie pojade, nie mowie po niemiecku wystarczaca dobrze, a nawet gdybym
          chcial zmienic otoczenie z anglosaskiego na germanskie - co samo w sobie jest
          bez sensu, to wybralbym Austrie czy Szwajcarie.

• Gość: vitek Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.server.ntli.net 21.10.06, 12:34
            >> BRD jako calosc ma jedno z najnizszych PKB per capita w calej
            Unii

:)))
            ROTFL
            Chyba czytałeś tą listę o tyłu :)
            • Gość: Pat&Co Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.efm.bris.ac.uk 22.10.06, 15:58
              Gość portalu: vitek napisał(a):

:)))
              > ROTFL
              > Chyba czytałeś tą listę o tyłu :)

tak wiem, ze dla wszystkich ktorzy jezdzili przez lata do BRD zachrzaniac u
              bauera to musi byc szok, ale Holandia ma wyzsze PKB per capita, i Dania, i
              Luksemburg, i Belgia, i Francja, i Szwajcaria (ktora nie jest w UE ale jest
              sasiadem BRD) i Austria, mozna jeszcze wspomniec Finlandie, Irlandie, UK,
              Norwegie, Szwecje
              BRD ma wysze PKB niz Portugalia i Hiszpania, no i kraje Europy Srodkowej, tez mi
              powod do dumy,
          • bmatt Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz 23.10.06, 12:10
            Owszem, cale BDR sa na poziomie niewiele wyzszym niz srednia UE, ale jak
            slusznie zauwazyles statsy zaniza byle DDR. Pomysl jak wygladaloby PKB p.c. UK,
            gdyby zaanektowali Polske ;-) A tak zeby uzmyslowic Ci gdzie sa pieniadze -
            lista najbogatszych miast w UE pod wzgledem PKB p.c. (dane z 2002 r., nowszych
            nie znalazlem, ale sytuacja z pewnoscia drastycznie sie nie zmienila):

1 Frankfurt 74,465
            2 Karlsruhe 70,097
            3 Paris 67,200
            4 Munich 61,360
            5 Düsseldorf 54,053
            6 Stuttgart 53,570
            7 Brussels 51,106
            8 Copenhagen 50,775
            9 Hanover 47,223
            10 Hamburg 43,098
            11 Mannheim 41,674
            12 Nuremburg 41,456
            14 Augsburg 39,360
            15 Cologne 39,108
            23 London 35,072

Pzdr.
            • Gość: bankier Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: 80.50.29.* 23.10.06, 16:55
              zaraz Cie 'zjedza' Nasi emigranci, bo jak to przeciez Niemieckie miasta maja
              wieksze PKB anizeli brytyjskie...
            • Gość: Pat&Co Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.efm.bris.ac.uk 23.10.06, 19:05
              Berlina tez nie widze na liscie - Londyn ma jedno z najwyzszych pkb w Europie -
              ale w wartosciach bezwzglednych - koszty zycia zjadaja to PKB strasznie.

pkb per capita nie mowi o tym gdzie sa pieniadze (ktorych jest wiecej w City niz
              we Frankfurcie) - tylko ile mozna za nie kupic w danym miejscu

A jesli chodzi o najbogatsze miasta brakuje mi na liscie Luksemburga - ma bardzo
              wysokie PKB per capita, teoretycznie powinien ja otwierac
              • bmatt Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz 24.10.06, 09:55
                > pkb per capita nie mowi o tym gdzie sa pieniadze (ktorych jest wiecej w City ni
                > z
                > we Frankfurcie) - tylko ile mozna za nie kupic w danym miejscu

Jezeli chodzi o scislosc PKB p.c. skorygowany o parytet sily nabywczej pieniadza
                okresla ile mozna kupic w danym miejscu. Niemcy to jedyny kraj w Europie, w
                ktorym licza sie ekonomicznie nie 1-2-3 miasta, ale 7-10.

A co do Luksemburga - fakt, dziwne, ze nie znalazl sie na liscie.

Pzdr.
        • Gość: Crusader Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.range81-153.btcentralplus.com 21.10.06, 13:00
          > BRD jest krajem, gdzie zarobki sa rownie wysokie jak w UK,
          Protest: lekarze (ale nie tylko)zarabiają znacznie więcej w UK. Sam znam kilku,
          którzy przyjechali tutaj wyłącznie dla pieniędzy.

> koszty zycia, znacznie nizsze,
          Niższe - na ogół to prawda, ale słowo znacznie jest względne, ponieważ musisz
          wziąć pod uwagę powyższe realia (zarobki). Jeżeli popatrzysz np. na koszty
          paliwa, to bezwzględny koszt jest najwyższy w Europie, natomiast jak weźmiesz
          pod uwagę zarobki, to jego koszt jest duuuuużo niższy niż np. w Polsce.

> nieruchomosci o nieporownywalnie wyzszej jakosci
          Tutaj nie będę nawet próbował polemizować

> a w dodatku wystarczy tylko wsiasc w samochod i po kilku godzinach jest sie u
          siebie...

To fakt, ale czy zakładasz, ze jest to aspekt niezbędny do normalnego życia,
          zwłaszcza tym, którzy zdecydowali się na emigrację, a nie na czasowy wyjazd
          zarobkowy.
          • Gość: Alex Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.gotadsl.co.uk 23.10.06, 11:28
            Lekarze faktycznie zarabiaja w UK wrecz nieprzyzwoite pieniadze co stoi w
            pewnej sprzecznosci z NHS czyli najgorszym systemem opieki medycznej w calej
            dawnej unii.....sam znam niemieckiego dentyste, ktory tu przyjechal z uwagi na
            wyzsze zarobki......w moim mniemaniu, BRD jest sciagana w dol nie tyle przez
            akcesje dawnego DDR ile przez dlugotrwale rzady socjalistow, ktorzy maja nieco
            odmienne poglady na gospodarke niz tutejsi socjaldemokraci Blair'a. Jednakze
            pomimo tego, Niemcy wydaja mi sie krajem bez porownania ladniejszym, lepiej
            zorganizowanym i mimo wszystko o wyzszym poziomie zycia - osobiscie uwazam, ze
            na prawdziwy a nie tylko statystyczny poziom zycia olbrzymi wplyw ma jakosc
            domow czy mieszkan, a pod tym wzgledem UK w porownaniu do BRD jest prawdziwym 3
            swiatem. Na zakup domu o przecietnym niemieckim standardzie na Wyspach stac
            tylko nieliczna elite......no a ponadto swietne niemieckie piwo np. Stuttgarter
            Hofbrau za jedyne 2.49 euro szesciopak.
            • kicior99 Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz 23.10.06, 12:40
              dlaczego nie... Pewnie ze wpadne ksztalcic jezyk. Chyba ze sie za bardzo
              rozleniwie =)))
              • Gość: Alex Re: Dobra-a czy pojedziecie do BRD jak się otworz IP: *.gotadsl.co.uk 23.10.06, 16:11
                A swoja droga ciekawi mnie jakie sa faktycznie mozliwosci osiedlenia sie w BRD?
                Byc moze zakladajac wlasna firme i pracujac jako podwykonawca?
    • Gość: mi mi nieeeeeeeee w Reichu bleeee IP: *.futuro.pl 24.10.06, 10:13
      • Gość: johan reich IP: *.adsl.alicedsl.de 24.10.06, 11:12
        Ta lista wyzej jest jak najbardziej zgodna z prawda
        troszeczke sie zmienilo ale tylko nieznacznie
        tak- berlina nie ma na tej liscie i jest daleko za londynem
        ale londyn to tez nie cala anglia.
        W Berlinie sa najslabsze zarobki w calym BRD to fakt.
        Mieszkam w Hamburgu i tam jest o niebo lepiej, nie wspominam o Franfurcie bo
        bije taki Londyn o 2 klasy.
        W Niemczech tez mozna legalnie pracowac tak jak w UK wiekszosc Polakow wlasnie
        tak pracuje po 2004 roku. Nie tak bezposrednio jak w UK ale sie spokojnie da.
        Wiecej jest plusow mieszkania w DE niz w UK koszty sa conajmniej o polowe nizsze
        ale oczywiscie jezeli ktos nie zna jezyka to zostaja mu wyspy.
        • Gość: Corth Re: reich IP: *.chello.pl 24.10.06, 11:35
          Faktem jest że zycie w Nieczech jest o połowę tańsze niz w UK. Owszem pracy tam
          mało takiej jak pomywacz, kelner, pracownik supermarketu itp. Dlatego większość
          może twierdzić ze nie ma pracy. Ale uwierzcie mi, ze jak macie jakiś fach w
          ręku to napewno znjadziecie tam dobrą robotę. Ponadto jak już ktos jedzie do
          Deutche i nic nie umie to musi znać język, w GB niekoniecznie. Poza tym nie bez
          powodu 1,5mln Polaków mieszka Deutchlandzie.
          • Gość: Alex Re: reich IP: *.gotadsl.co.uk 24.10.06, 11:54
            Mysle powaznie o przenosinach do Reichu....na Wyspach mi sie podoba, ale nie na
            tyle zeby tu sie osiedlic na dluzej, natomiast Niemcy podobaly mi sie
            zawsze...problemem moze byc jezyk, niemiecki znam do porozumienia, angielski
            natomiast b. dobrze tak ze przenosiny wymagalyby sporej pracy nad jezykiem a
            niestety nie mam juz 18 lat....czy znacie moze jakies niemieckie firmy
            posredniczace w znajdowaniu pracy? Zona jest lekarzem pracujacym na kontrakcie
            w U.K. i ciekawi mnie jakie mialaby szanse na znalezienie pracy w Niemczech?
            Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka