Dodaj do ulubionych

Projektant / programista Java z doświadczeniem

27.11.06, 12:06
ale bez wyższego. Pracuję 8 lat jako programol, projektant, analityk i czasem
'dowodzący implementacją'. Ostatnich parę lat Java/ejb, ale były po drodze
inne. Pracowałem przy tworzeniu systemów erp, bankowych, workflow, ostatnio
nawet gis. Brałem dużo zleceń na 'własny rachunek'. Znam b. dobrze angielski
(pracowałem w międzynarodowych firmach). Czy bez wyższego wykształcenia
(studia przerwałem dosyć szybko i zacząłem pracować) mogę z 8letnim
doświadczeniem znaleźć dobrą pracę w zawodzie w Anglii ? Tutaj mam dobrą
robotę, ale jak sobie policzę, że w Polsce przez 10 lat nie odłożę tyle, co
tam przez 2 - to czasem myślę o wyjeździe na 2-3 lata.
Ma ktoś jakieś informacje na temat - czy bez wyższego ale z doświadczeniem
mnie przyjmą ? I czy mam szansę zatrudnić się nie jako zwykły klepacz stronek
jsp, ale jako ktoś 'ambitniejszy' ? Nie chcę tam robić czegoś poniżej tego,
co robię tutaj - ale z drugiej strony wszystko to kwestia kasy ;)
Obserwuj wątek
    • cdlxxvi Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 12:12
      IMO szanse bardzo duże. Poczytaj ogloszenia, sam zobaczysz :)
      • mike-great Co ty jeszcze w Polsce robisz ??? 27.11.06, 19:47
        Co ty jeszcze w Polsce robisz ???
        • cdlxxvi Re: Co ty jeszcze w Polsce robisz ??? 27.11.06, 20:21
          To na pewno do mnie? Bo jeśli do mnie, to ja w Polsce czasem na urlopie
          bywam :)
    • bronek77 Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 12:17
      I jeszcze pytanko jedne - ile mniej więcej mogę zarobić rocznie ? ;) W
      ogłoszeniach jest taki rozrzut, że nie wiedziałbym, ile ewentualnie żądać.
      • cdlxxvi Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 12:24
        > I jeszcze pytanko jedne - ile mniej więcej mogę zarobić rocznie ?
        Z ośmioletnim doświadczeniem, jeśli Twoje osiągnięcia są naprawdę tak poważne
        (systemy bankowe, dowodzenie częścią projektu), to sądzę, że niżej Ł40k nie
        powinieneś w ogóle patrzeć :)
      • mike-great W ogłoszeniach masz + - stawkę na rok 27.11.06, 19:48
        W ogłoszeniach masz + - stawkę na rok

bronek77 napisał:

> I jeszcze pytanko jedne - ile mniej więcej mogę zarobić rocznie ? ;) W
        > ogłoszeniach jest taki rozrzut, że nie wiedziałbym, ile ewentualnie żądać.
    • Gość: Infolinia Re: Projektant / programista Java z doświadczenie IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.11.06, 12:19
      Moim zdaniem przy takim doswiadczeniu wyksztalcenie liczy sie malo. Mysle, ze
      spokojnie mozesz probowac.
      A jezeli znasz dobrze angielski i Twoje wymagania finansowe beda TROCHE nizsze
      niz tubylcow to masz olbrzymie szanse.
      Moj szef szuka pracownikow WYLACZNIE wsrod cudzoziemcow twierdzac, ze Anglicy
      nie umieja pracowac i maja wygorowane wymagania.
    • mysia-mysia Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 13:59
      Ale czy taki wyjazd się naprawdę opłaca? Ł40k to jakieś 15 tys zł netto
      miesięcznie, a programiści z podobnym doświadczeniem w Polsce (przy własnej
      działalności co prawda) mają 8-10 tys zł. Jak weźmiesz pod uwagę koszty życia na
      wyspach i to że w Polsce niektóre rzeczy będziesz mógł kupić "na firmę" to nie
      wiem czy wyjazd aż tak bardzo się opłaca. No chyba że chcesz przeżyć przygodę.
      • cdlxxvi Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 14:09
        Na wyspę warto jechać *nie tylko* dla pieniędzy.
        • Gość: ehhh Re: Projektant / programista Java z doświadczenie IP: 205.223.239.* 27.11.06, 14:27
          Fakt, w Londynie sa dodatkowe atrakcje i sporty ekstremalne typu: odwolane
          pociagi, metro przyjedzie nie wiadomo kiedy, wciskanie sie na sile do wagonu itp
          ;) Nie moglam sie powstrzymac, jako ze dzis podroz do pracy zajela mi 3h.

A tak na powaznie, to 40K dla programisty, ktory moze wyciagnac do 10KPLN w
          Polsce to troche malo, standard zycia napewno spadnie.

Do autora watku: poskladaj oferty na te lepsze ogloszenia (czytaj: lepiej
          platne) i zobacz jaki jest odzew. Moj kolega startowal tylko na najlepiej platne
          oferty i udalo mu sie.
          • cdlxxvi Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 14:41
            > Fakt, w Londynie sa dodatkowe atrakcje i sporty ekstremalne typu: odwolane
            > pociagi
            Prawda? Polskie Koleje Prehistoryczne ostatni odwolany pociąg mialy w 1926.

> metro przyjedzie nie wiadomo kiedy
            Powinni zrobić jak w Warszawie: centymetro na 5 stacji, nie ma gdzie zgubić pociągu.

> A tak na powaznie, to 40K dla programisty, ktory moze wyciagnac do 10KPLN w
            > Polsce to troche malo, standard zycia napewno spadnie.
            Znaczy, co może mieć w Polsce, na co w UK nie będzie go stać? Konkretnie.
            • mysia-mysia Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 14:56
              cdlxxvi co ty tak za tym wyjazdem jesteś?
              jak gościu chce przeżyć przygodę, zobaczyć jak się żyje i pracuje gdzieś indziej
              to niech jedzie - ale on pisał tylko o odłożeniu pieniędzy, a w takim razie może
              lepiej byłoby mu poszukać lepiej płatnej pracy w kraju
              • cdlxxvi Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 14:59
                Pytal. Uważam, że warto i to mu mówię. Uważam, że jest w stanie zarobić i
                odlożyć więcej, niż w Polsce, a do tego żyć o wiele bardziej komfortowo. Tyle.
            • Gość: ehhh Re: Projektant / programista Java z doświadczenie IP: 205.223.239.* 27.11.06, 14:57
              Jakos nigdy mi sie nie zdarzylo w Polsce widziec tylu odwolanych pociagow co w
              UK. Powiedzialabym, ze w UK jest to dosc czeste zjawisko i tylko czasami robi
              sie z tego afere. Dzis np wszystko moje pociagi byly odwolane, a metro nie
              jezdzilo w ogole z nieznanych mi wtedy przyczyn.
              Nie wiem czy mieszkasz w Londynie czy nie, ale srednio co tydzien jest jakas
              wieksza jazda z transportem, jakas linia jest zawieszona z rana, czy cos sie
              psuje. Mozna by rzec, ze to taki folklor lokalny ;) Ja to tak odbieram, bo nawet
              juz mi sie nie chce wkurzac czy denerwowac.

Chyba nie twierdzisz, ze ktos kto zarabia w PL 10K pln, zadowoli sie kwota 40K
              funtow w Londynie? Nie chce mi sie rozwodzic na ten temat, bo bylo juz wiele
              podobnych watkow i porownan. Oparlam te opinie na wlasnym doswiadczeniu.

Uwazam, ze doswiadczony programista jest warty wiecej niz 40K.

• cdlxxvi Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 15:53
                > Chyba nie twierdzisz, ze ktos kto zarabia w PL 10K pln
                Skąd pomysl, że on w PL tyle zarabia? Nigdzie tego nie napisal.

> zadowoli sie kwota 40K funtow w Londynie?
                UK != Londyn.

> Uwazam, ze doswiadczony programista jest warty wiecej niz 40K.
                To zależy jaki, gdzie i dla kogo. Mając to na myśli napisalem, że prawdopodobnie
                może liczyć na pensję od 40k w górę i podtrzymuję to.

PS. W Londynie nie mieszkam, Bogu dzięki :D
      • bronek77 Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 15:15
        te 8-10 tysięcy netto to bardzo bym chciał zobaczyć ;) Chyba, że to kwota
        brutto, a nie netto - to wtedy odpowiada to rzeczywistości. W chwili obecnej
        ciężko mi zmieniać prace na lepszą - osiągnąłem 'górny pułap' zarobków dla
        programisty (przynajmniej w Trójmieście). Ofert pracy w mojej specjalizacji
        jest bardzo mało. Za dużo umiem, żeby pracować jako zwykły 'klepacz', a rzadko
        jakaś firma potrafi odróżnić projektanta/programisty od programisty php. Poza
        tym firmy informatyczne w Polsce nie nauczyły się jeszcze płacić porządnie. Po
        tych ośmiu latach zaczynam się wkurzać, jak widzę, ile kasy 'wygenerowałem'
        swoim pracodawcom, i jak mały procent tego poszedł dla mnie. Ostatnio jeden
        znajomy dobił mnie wiadomością, ile zarabiał w wakacje roznosząc ulotki w
        Londynie. Okazało się, że tyle, ile programista z dwuletnim doświadczeniem w
        Polsce ;) Te 40K funtów - to rzeczywiście się nie opłaca. Teraz mam dobrą
        robotę, ambitną, w porządnej firmie - ale słysząc opowieści o odłożeniu 70.000
        zł w ciągu roku przez niektórych w Anglii, człowiek się zastanawia, czy dobrze
        robię zostając tutaj. Oczywiście mogą to być mity ;)
        • mysia-mysia Re: Projektant / programista Java z doświadczenie 27.11.06, 15:30
          tak jak pisałam - nie umowa o pracę tylko działalność gospodarcza i ile z tego
          zostanie w kieszeni to zależy od różnych czynników, ale można pokombinować z
          księgową, żeby było jak najwięcej, a jest to w Wawie
        • Gość: ehh Re: Projektant / programista Java z doświadczenie IP: 205.223.239.* 27.11.06, 16:05
          To teraz sprostujmy kwestie oszczednosci - 70K PLN to nie jest tak duzo, jakies
          11-12 tysiecy funtow rocznie. Jak przejrzysz forum, to znajdziesz watek
          dziewczyny, ktora pisze o dochodzach 1800 miesiecznie dla pary i oszczednosciach
          13K funtow. 1800 funtow miesiecznie to jakies 30K funtow rocznie pensji.

Jesli chodzi Ci glownie o kase i jakis rozwoj, to proponuje przygotowac sobie
          dobre CV i skladac z Polski na ogloszenia, ktore Cie interesuja. Ustal sobie
          jakis dolny pulap zarobkow, na ktory mozesz sie zgodzic, ale nie zanizaj go.
          Mozesz zaczac od tych najlepszych ogloszen, a moze ktos sie odezwie, moze ktos
          zaproponuje interview, moze ktos zaproponuje prace. Nie dowiesz sie dopoki nie
          sprawdzisz czas. Mozesz sie pozytywnie zaskoczyc i znalezc cos dobrze platnego i
          rownoczesnie interesujacego.

W Londynie jest najwiecej ofert dla IT, masa instytucji finansowych, ktore placa
          czasami niesamowite pieniadze. Mozna sie dostac do takich instytucji nawet bez
          wczesniejszego doswiadczenia w finansach, jesli ma sie poszukiwane przez nich
          kwalifikacje.
          Oczywiscie koszty utrzymania w Londynie najwyzsze no i te rozne atrakcje w stylu
          padajacy transport miejski itp. Ale tego mozesz uniknac, wynajmujac
          mieszkanie/pokoj niedaleko pracy. Nie ma sensu zazynac sie dojazdami, zeby
          zyskac troche funtow na tanszym mieszkaniu.

Jesli uwazasz, ze nie podskoczysz wyzej w Polsce to polecam probe podjecia pracy
          w UK.

• Gość: ehhh Re: Projektant / programista Java z doświadczenie IP: 205.223.239.* 27.11.06, 16:07
            Oczywiscie mialo byc:
            "Nie dowiesz sie dopoki nie sprawdzisz sam". Nie wiem o czym myslalam, piszac to
            zdanie ;)
        • Gość: ff Re: Projektant / programista Java z doświadczenie IP: *.adsl.legend.co.uk 27.11.06, 18:47
          cchlopie wyjezdzaj i sie nawet nie ogladaj

od 40k to ty zaczniesz za kilka lat w uk jesli jestes na prawde dobry bedziesz
          siegal 100k
          Polecam strone
          www.itjobswatch.co.uk/
          Javovcy na kontraktach maja po 500 funtow na dzien nie mowiac o zyskach jakie
          mozesz miec majac wlasna firme w UK a nie jakies gowno w pl

Nie sluchaj tych gamoni co mysla ze 10k zl w polsce to fortuna. To malutkie
          pieniadze willi sobie za to nie wybudujesz i swiata nie zwiedzisz :-)

Atakuj od razu londyn pracy dla ciebie jest od groma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka