Dodaj do ulubionych

Oyster Card

05.02.07, 19:47
Czy ta karta jest imienna, czy można jej używać w kilka osób (np. ja i mąż)?
Czy dzieci też mają oyster card? Czy można ją kupić wyłącznie, jeśli się ma
brytyjski adres i/lub brytyjskie konto w banku?
Obserwuj wątek
    • tomziczek Re: Oyster Card 06.02.07, 00:00
      Są różne rodzaje kart. Jeśli chcesz zwykłą (typu pre-paid) kupujesz ją w jednym
      z mnóstwa punktów sprzedaży, np. stacje metra, czy zwykłe news agent'y, na
      których jest logo Oyster. Taka karta nie jest imienna ale nie można jedną kartą
      płacić 2 razy w tym samym autobusie. Oczywiście może ją używać nawet kilka osób
      jeśli jeżdżą o różnych porach dnia. Karty na darmowe przejazdy (dzieci od 14 do
      15 lat i młodzież 16-17 lat ucząca się i zamieszkała w Londynie, emeryci) oraz
      na przejazdy zniżkowe są imienne. Z tego co wiem zamawia się je na poczcie i
      wtedy trzeba podać lokalny adres. Konto raczej nie wchodzi w grę. Więcej
      informcji na www.tfl.gov.uk .
      • a0017 Re: Oyster Card 06.02.07, 09:03
        Dzięki, będziemy się przeprowadzać do Londynu w lecie, ale już przedtem polecę
        tam na parę dni pozałatwiać różne sprawy (założyć konto itd.) i zastanawiam się,
        jaką kartę od razu kupić.
        • effata Re: Oyster Card 14.02.07, 22:48
          Tylko 'oysterkę'! Inaczej zbankrutujesz na samych przejazdach ;)
          Jeśli kupisz 'pay as you go', to zawsze możesz ją potem przeprogramować na
          bilet tygodniowy i odwrotnie - jeśli normalnie używasz karty jako biletu
          tygodniowego/miesiecznego, możesz sobie doładować trochę pieniędzy na 'pay as
          you go' (co jest wygodne również, jak czasami musisz pojechać do dalszej strefy
          niż masz na karcie - wtedy nie musisz dokupować 'extention' tylko karta pobiera
          ci dopłatę z twojego konta pay as you go, jeśli oczywiście jest ono również
          doładowane). Poza tym jeśli danego dnia jeździsz więcej, to karta nie 'nabije'
          ci więcej, niż kosztuje normalny bilet dniowy (nie wiem, czy tak samo jest w
          przypadku biletu tygodniowego).
          Także kup sobie oyster card i po przeprowadzce do Londynu będziesz ją mogła
          spokojnie nadal używać.
          --
          Don't guess.
          • renata.rosner Re: Oyster Card 17.02.07, 14:02
            Proszę o radę, będę w Londynie trzy dni (piątek, sobota, niedziela)jaki
            najlepiej kupić bilet? Nie chcę zbyt dużo korzystać z metra, doradźcie proszę :)
          • a0017 Imienna czy przechodnia? 18.02.07, 10:52
            Ciekawi mnie zwłaszcza, czy oyster jest kupowana na kogoś imiennie czy też
            przechodnia (np. ja jeżdżę na nią rano, a mąż po południu)... I czy w ogóle są
            kontrole w metrze i w autobusach?
            • effata Re: Imienna czy przechodnia? 18.02.07, 20:24
              Chyba już nie ma kart imiennych (z podkreśleniem na 'chyba')
              Jeszcze 3 lata temu były na pewno imienne travel cards (trzeba było mieć
              legitymację ze zdjęciem i wtedy każdy musiał jeździć na swoją.
              Teraz jest tak, że Oyster card jest bez nazwiska, choć jak ją kupujesz, to się
              rejestrujesz, czyli kupujesz kartę na konkretną osobę. Nie wiem na 100% czy to
              jest legalne, żeby jeździć na czyjąś kartę (ale chyba to działa tak jak bilet
              na okaziciela - tydzień/miesiąc jest opłacony, więc można korzystać ile się
              chce).

Kontrole są częste i coraz częstrze - i w metrze (kontrolerzy wsiadają do
              wagonów i kontrolują w trakcie jazdy, często z policją) i przy wejściu/wyjściu
              (i to z niezłą obstawą policyjną) - ale to oczywiście tam, gdzie nie ma bramek,
              najczęściej na obrzeżach strefy 3 i dalszych.
              Natomiast w autobusach też kontrolują, głownie w bendies, gdzie są 3 pary drzwi
              i nie trzeba pokazywać biletu kierowcy, ale też i w tradycyjnych (ale to już
              jest raczej kontrola przez zwierzchników - czy np. kierowca nie jest pobłażliwy
              i nie przepuścił kogoś bez biletu (co się zdarza, sama widziałam, rzadko ale
              jednak))
              • pak76 Re: Imienna czy przechodnia? 19.02.07, 15:42
                Polecam lekture:

www.tfl.gov.uk/tfl/fares-tickets/2007/downloads/Oyster_guides_Dec06/Polish_Oyster_Guide.pdf

Podsumowujac:
                - prepaid - mozna pozyczac;
                - travelcard - tylko dana osoba moze uzywac (choc nie ma photocards i nigdy nie
                spotkalem sie by w czasie kotroli to bylo sprawdzone).

Szczerze powiedziawszy, sam nie przestrzegam tego - mam pare oyster'ek, ktore
                pozyczam znajomym z Polski co przyjezdzaja w odwiedziny...
              • pak76 Re: Imienna czy przechodnia? 19.02.07, 15:42
                Polecam lekture:

www.tfl.gov.uk/tfl/fares-tickets/2007/downloads/Oyster_guides_Dec06/Polish_Oyster_Guide.pdf

Podsumowujac:
                - prepaid - mozna pozyczac;
                - travelcard - tylko dana osoba moze uzywac (choc nie ma photocards i nigdy nie
                spotkalem sie by w czasie kotroli to bylo sprawdzone).

Szczerze powiedziawszy, sam nie przestrzegam tego - mam pare oyster'ek, ktore
                pozyczam znajomym z Polski co przyjezdzaja w odwiedziny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka