24.04.07, 16:11
Witam Was wszystkie serdecznie!
Wiem, wiem, ciągle tylko pytania i pytania - forum stało się przez to nudne...
Ale powiedzcie mi proszę jakie cista pieczecie? Jak rodzicie sobie tutaj w
Irlandii ze składnikami, głównie proszek do pieczenia i mączka ziemniaczana.
Można to znaleźć w sklepach? Jeśli tak to pod jaką nazwą? Ja przymierzam się
już od jakiegoś czasu, żeby upiec sernik i babkę, ale nie mam ani proszku, ani
mączki, ani olejku cytrynowego do ciasta... Kiepska ze mnie kucharka...wiem :-(
Pozdrawiam!
Ps. No i można kupić coś takiego jak papier pergaminowy, żeby wyścielić
blaszkę na sernik?
Obserwuj wątek
    • zapytajnick Re: Ciasta 24.04.07, 16:23
      wszystko jest o czym piszesz, maka ziemniaczana to potato flower, proszek do
      pieczenia tez jest tzw soda, ale trzeba uwazac bo w normalnej mace tez jest
      odrobine. Olejki sa rozne, w takich malych buteleczkach tam gdzie wszystkie
      maki i takie inne do pieczenia.
      Ja nie za duzo robie ciast, bo nam nic nie brakuje;-). Na specjalne okazje to i
      owszem, biszkopty, inne ciasteczka.
      • morela7 Re: Ciasta 24.04.07, 17:02
        Proszek to nie soda (soda to soda ;) ), lecz baking powder. Maczka ziemniaczana
        to potato flour. Maka z proszkiem to self-raising flour, a bez proszku nie
        bedzie miala takiej informacji na opakowaniu i 'dziala' normalnie, przynajmniej
        mnie sie nigdy nie zdarzylo, by dzialala inaczej ;)

Jesli chodzi o aromaty, to sa dostepne, jak najbardziej. Jesli potrzebujesz
        cytrynowego, to polecam najzwyczajniej starta skorke z cytryny :)

Ser bialy tez jest dostepny (cottage cheese), rowniez na wage (ja kupuje w
        Superquinn), choc jest dosc kosztowny.

Wszystkie skladniki dostaniesz w wiekszosci polskich sklepow. Zdecydowanie
        polecam, bo irlandzkie sa troche inne i ciasto moze nieco inaczej smakowac.
        Uwaga na curkier - paradoksalnie irlandzki jest slodszy, trzeba dawac do ciast
        nieco mniej, niz w polskich przepisach - powiedzmy o 10-20% mniej.
        • morela7 Re: Ciasta 24.04.07, 17:06
          Zapomnialam napisac, ze papier do pieczenia to parchment - do kupienia w
          rolkach, zwykle na polce tam, gdzie sa folie do zywnosci.
        • zapytajnick Re: Ciasta 27.04.07, 08:33
          a zwykla maka to jest zwykla maka jak w Polsce (wiec trzeba uwazac), kazda ma w
          sobie SODIUM, jesli juz sie tak czepaimy. Nawet 'plain flour' nie jest plain.
          o!
          • morela7 Re: Ciasta 27.04.07, 16:01
            Ja sie nie czepiam, tylko podaje precyzyjne informacje. Skoro, jak piszesz,
            zwykla maka jest tak samo zwykla, jak w Polsce, to to, co napisalam powyzej,
            jest jak najbardziej scisle: 'plain flour' dziala jak zwykla polska maka. A
            jesli tak, to nie wiem, na co trzeba uwazac, przeciez polskie przepisy sa na
            taka sama make?
            • zapytajnick Re: Ciasta 28.04.07, 08:28
              co do precyzyjnosci to masz racje, jestes precyzyjna, to ja wale bledy, kwiaty
              mi w glowie tylko i zjadam duzo bardzo istotnych informacj.
              Moze tym razem mi sie uda:
              'nie jest scisle to co napisalas powyzej, bo zwykla maka tutaj to nie jest
              zwykla maka, ma w sobie juz troche sodium.'
          • monika_irl Re: Ciasta 27.04.07, 23:50

wydaje mi się że zjadło po prostu NIE

zapytajnick napisała:

> a zwykla maka to jest NIE zwykla maka jak w Polsce (wiec trzeba uwazac), kazda
            ma w
            >
            > sobie SODIUM, jesli juz sie tak czepaimy. Nawet 'plain flour' nie jest plain.
            > o!

i już po sprawie
            • zapytajnick Re: Ciasta 28.04.07, 08:23
              dokladnie tak jak piszesz Monika, zjadlo NIE.
    • k_ansia Re: Ciasta 24.04.07, 16:50
      Ja lubię piec ciasta:))
      Proszek do pieczenia to Baking Powder :))
      Mąkę ziemniaczaną kupowałam do tej pory w polskich sklepach, ale tak pisze
      Zapytajnik, pewnie też by się coś znalazło w wersji tutejszej. Ja do sernika
      dodaje właśnie albo mąki ziemniaczanej albo budyń w proszku.
      A olejki do ciasta można dostać w bardzo bogatej ofercie. Ja nagminnie
      przesadzam z aromatami, ale co tam - lubię i już :)))
      Co do pergaminu, nie używałam tego również w Polsce. Może spróbuj normalnie
      wysmarować blaszkę tłuszczem i posypać bułką tartą?

...nam niestety popsuł się piekarnik i czekamy na "fachowca" ...aż mi
      zapachniało taką babką cytrynową :)))

Życzę udanych wypieków!
      • pelach Re: Ciasta 24.04.07, 17:57
        Dzięki dziewczyny - jesteście kochane!
        Już się zabieram do gromadzenia produktów i trzeba w końcu wypróbować przepisy!
        No i sprawdzić jak kuchenka piecze ;-)
        Jeszcze raz dziękuję.
        • annie_pl Re: Ciasta 24.04.07, 21:14
          hhehe a ze mnie kiepska pani domu, bo pomimo ze lubie gotowac, to ciast jakos niespecjalnie. Swego czasu przywozilam z Polski gotowe ciasta, dodawalam tylko mleko i maslo i wow pyszne ciasto gotowe:)))

Teraz czasem kupuje ser w polskich czy rosyjskich sklepach (ten w rosyjskich tanszy:))) i robie sernik, ale najczesciej kupuje gotowe ciasto z terminem waznosci an kolejne 3 lata...i mhm jest na pewno zdrowe hihihii ale za to jest go malo i dobrze bo nigdy nie schudne.

Teraz wlasnie siedze, popijam winko, ogladam mecz (do przodu Man U)w sandwiczerze robia sie super dietetyczne kanapeczki...kuzwa nigdy nie uda mi sie zrzucic tych kiloskow:(((

A tak chcialam ladnie w bikini wygladac:)))
          Spoko w kubeczku sie parzy herbatka odchudzajaca heheheh
          Nie ma to jak konsekwencja:P

wlasnie moj brat zakomunikowal ze dzis mija 3 lata jak siest w eire....ale ten czas leci szok po prostu:))

Chyba trzeba do barku z tej okazji siegnac:))))
          • patyczako Re: Ciasta 25.04.07, 16:45
            ja praktycznie pieke wiekszosc ciast co w kraju... wiekszosc produktow mozna
            kupic w polskich sklepach, pieke tez na drozdzach ktore jak sie chce mozna tu
            znalezc... a swoja droga polecam swietna strone z super wypiekami i dolaczonymi
            do nich zdjeciami dlatego widac co pieczemy oto link: mojewypieki.blox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka