Gość: gosia IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:03 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:06 przeczytałam właśnie na stronach gazety że trudno sprzedać w Polsce funta irlandzkiego . czy ktoś potwierdzi tą informację? jeśli tak jest to co najlepiej zrobić? a wymienic na brytyjskiego b wymienic na euro c wymienic na dolara np? moze wiecie czy wymnia funta na inna walute a potem na pl bedzie opłacalna? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Niech mnie ktos poprawi.. 31.05.07, 00:28 przeczytałam właśnie na stronach gazety że trudno sprzedać w Polsce funta > irlandzkiego . czy ktoś potwierdzi tą informację? > jeśli tak jest to co najlepiej zrobić? d - wymienic na funta ormianskiego w rzezowskim konsulacie Atlantydy, i przekonwertowac nastepnie w Eastern Union na londynskie pesos. To najoplacalniejsza zeznanych mi operacji, ale moze ktos wie cos wiecej ? Odpowiedz Link Zgłoś
antek1 Re: Niech mnie ktos poprawi.. 31.05.07, 00:36 Dziewczyna pyta a ty kpisz, nieładnie. Tak na serio, najlepszą opcją będzie wymiana funtów irlandzkich na szkockie, które wymienisz w całym UK na korony czeskie, powszechnie wymieniana waluta w UK jak wiecie. A z koronami nie będzie już w Polsce zadnego problemu. Przy sprytnym obserwowaniu zmian kursowych mozna jeszcze sporo zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Niech mnie ktos poprawi.. IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:48 antku dzięki za odp. sprawdzę podaną przez Ciebie opcję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Niech mnie ktos poprawi.. IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 31.05.07, 02:43 Korkix, zarty zartami (ja nie zatrybilem na poczatku ze chodzi o funta polnocnoirlandzkiego) ale rozmawialem ze Szkotem ktory zalil sie ze ma problem z wymiana w Birmingham - bo sklepy (!) angielskie nie przyjma funtow szkockich! Wiec problem istnieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Tylko po co te kombinacje made in Poland ? 31.05.07, 11:23 Spoko :) Tak, ze szkockimi tak jest. Jaja sobie uczynic pozwolilem, bo pytanie nie brzmialo mi powaznie nie dlatego, ze problem wymiany funtow 'nieangielskich' w swiecie nie istnieje. Zdopingowaly mnie do tego niezwykle abstrakcyjne opcje, ktore wydawalo mi sie nie mieszcza sie w standardowym rozumowaniu. Oczywiscie, ze funty np szkockie (czy polnocnoirlandzkie - jak sie nawina) wymieniamy przed wyjazem z krau na angielskie z buzka Eli, o czym autorka postu glownego przeciez jak sama zaznaczyla - wie. Scenariusz: jesli tak sie zlozy,ze stezauryzujesz /nazbiera Ci sie plantacja sakiewek 10- cio, 20-to i 50-pensowek, to masz problem,bo wymiana bilonu brytyjskiego w Polsce jest niemal niemozliwa (lub bardzo trudna-nie slyszalem, ale moze sa jakies ekstrawaganckie kantory?). Jednak jesli wiesz o tym (tak jak autorka wie o problemie - sama zaznacza) to czy a la lewa reka do prawego ucha kombinujesz zeby je przepoczwarzyc w dolary (???) i potem znow tracic na zmianie w Polsce na zlotowki, czy tez po prostu wymieniasz monety na banknoty w kraju, gdzie powszechnie sa akceptowane ? A tu sprawa jest przeciez niemal identyczna. Swoja droga, nie wiedziec czemu myslalem, ze w polnocnej czesci Anglii przychylniejszym okiem patrzy sie na szkockie funty, choc fakt faktem - Birmingham skrajem polnocy Anglii nie jest. Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Tylko po co te kombinacje made in Poland ? IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 01.06.07, 05:04 Co ty z tym polnocnym skrajem :) Blizej chyba mam do Londynu niz do Szkocji :) Odpowiedz Link Zgłoś
l_koziar Re: funt brytyjski i irlandzki 01.06.07, 10:28 tylko banknoty Bank of England sa akceptowane poza granicami UK - slyszalem o nielicznych przypadkach, ze udalo sie ludziom wymienic szkockie banknoty na zlotowki - gdzies w Warszawie, ale za dodatkowa oplata... wiec popros w swoim banku aby Ci wyplacili pieniadze w angielskich banknotach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:47 serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50348,3055641.html oto link do owej informacji. napisane 2 lata temu może teraz jest inaczej. może ktoś jest w Irlandii Północnej i wie o co dokładnie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: funt brytyjski i irlandzki IP: 78.16.114.* 31.05.07, 01:42 smichy hihy ale jak zobaczylem polnocno irlandzkie funty to sie zdziwilem wygladaja jak scierwo a na dodoatek jeden nominal jest w kilku wersjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funt Re: funt brytyjski i irlandzki IP: 167.127.24.* 31.05.07, 03:32 Krotko i zwiezle, Idziesz do banku i prosisz aby wyplacili Ci Twoje pieniadze z konta wylacznie w funtach angielskich (z facjata krolowej) i problem rozwiazany. funtow polnocno irlandzkich w polsce raczej nie przyjmuja. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M. Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 31.05.07, 09:43 Krotko i na temat to jest: -O ile dobrze pamietam, najblizszym miejscem gdzie mozna wymienic funty irlandzie to sa Niemcy -Wyzej Ci ktos dobrze doradzil, najlepiej przy wyplacaniu kasy poprosic o funty angielskie (ja tak robilem jak zylem w Irlandii Polnocnej), badz jesli z pewnych powodow trzymasz wszystko w gotowce, pojsc do banku i poprosic o wymiane. Dobrze jest dzien badz dwa wczesniej przyjsc i sie z nimi umowic na taka wymiane, chodzi o to zeby mieli przygotowana kase. Z tego co pamietam mnostwo osob wymienialo. Ta procedura dotyczy Northern Banku ale przypuszczam ze w First Trust czy Bank of Ireland jest tak samo. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 11:46 dziekuję nareszcie wszystko jasne:) pieniążki dotsję do ręki więc będę musiała iść do banku i zamienić:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.unknown.be.uu.net 01.06.07, 15:59 pieniążki tylko nie pisz pieniazki bo mi sie odrazu cisnienie podnosi Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: funt brytyjski i irlandzki 31.05.07, 13:10 Funtow polnocnoirlandzkich w Polsce nie przyjmuja. Ja zazwyczaj biore po prostu czeki podrozne - w PKO BP wymieniaja na gotowke w zlotowkach po kursie NBP plus naprawde niewielka oplata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locust Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.cat.com 31.05.07, 13:32 na donegal square north (na przeciwko city hallu) jest bankomat halifaxu ktory wydaje wylacznie banknoty bank of england. Polecam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: funt brytyjski i irlandzki 31.05.07, 15:45 I tak bezpieczniej podrozowac z czekami niz z gotowka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locust Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.cat.com 01.06.07, 14:46 najbezpieczniej jest siedziec w domu ;o) Odpowiedz Link Zgłoś