Dodaj do ulubionych

funt brytyjski i irlandzki

IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:03
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:06
      przeczytałam właśnie na stronach gazety że trudno sprzedać w Polsce funta
      irlandzkiego . czy ktoś potwierdzi tą informację?
      jeśli tak jest to co najlepiej zrobić?
      a wymienic na brytyjskiego
      b wymienic na euro
      c wymienic na dolara np?
      moze wiecie czy wymnia funta na inna walute a potem na pl bedzie opłacalna?
      • korkix78 Niech mnie ktos poprawi.. 31.05.07, 00:28
        przeczytałam właśnie na stronach gazety że trudno sprzedać w Polsce funta
        > irlandzkiego . czy ktoś potwierdzi tą informację?
        > jeśli tak jest to co najlepiej zrobić?

d - wymienic na funta ormianskiego w rzezowskim konsulacie Atlantydy, i
        przekonwertowac nastepnie w Eastern Union na londynskie pesos.

To najoplacalniejsza zeznanych mi operacji, ale moze ktos wie cos wiecej ?
        • antek1 Re: Niech mnie ktos poprawi.. 31.05.07, 00:36
          Dziewczyna pyta a ty kpisz, nieładnie.
          Tak na serio, najlepszą opcją będzie wymiana funtów irlandzkich na szkockie,
          które wymienisz w całym UK na korony czeskie, powszechnie wymieniana waluta w
          UK jak wiecie. A z koronami nie będzie już w Polsce zadnego problemu. Przy
          sprytnym obserwowaniu zmian kursowych mozna jeszcze sporo zarobic.
          • Gość: gosia Re: Niech mnie ktos poprawi.. IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:48
            antku dzięki za odp. sprawdzę podaną przez Ciebie opcję:)
        • Gość: profes79 Re: Niech mnie ktos poprawi.. IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 31.05.07, 02:43
          Korkix, zarty zartami (ja nie zatrybilem na poczatku ze chodzi o funta
          polnocnoirlandzkiego) ale rozmawialem ze Szkotem ktory zalil sie ze ma problem
          z wymiana w Birmingham - bo sklepy (!) angielskie nie przyjma funtow szkockich!
          Wiec problem istnieje :)
          • korkix78 Tylko po co te kombinacje made in Poland ? 31.05.07, 11:23
            Spoko :)
            Tak, ze szkockimi tak jest.

Jaja sobie uczynic pozwolilem, bo pytanie nie brzmialo mi powaznie nie dlatego,
            ze problem wymiany funtow 'nieangielskich' w swiecie nie istnieje.
            Zdopingowaly mnie do tego niezwykle abstrakcyjne opcje, ktore wydawalo mi sie
            nie mieszcza sie w standardowym rozumowaniu.

Oczywiscie, ze funty np szkockie (czy polnocnoirlandzkie - jak sie nawina)
            wymieniamy przed wyjazem z krau na angielskie z buzka Eli, o czym autorka postu
            glownego przeciez jak sama zaznaczyla - wie.

Scenariusz:
            jesli tak sie zlozy,ze stezauryzujesz /nazbiera Ci sie plantacja sakiewek 10-
            cio, 20-to i 50-pensowek, to masz problem,bo wymiana bilonu brytyjskiego w
            Polsce jest niemal niemozliwa (lub bardzo trudna-nie slyszalem, ale moze sa
            jakies ekstrawaganckie kantory?).
            Jednak jesli wiesz o tym (tak jak autorka wie o problemie - sama zaznacza) to
            czy a la lewa reka do prawego ucha kombinujesz zeby je przepoczwarzyc w dolary
            (???) i potem znow tracic na zmianie w Polsce na zlotowki, czy tez po prostu
            wymieniasz monety na banknoty w kraju, gdzie powszechnie sa akceptowane ?

A tu sprawa jest przeciez niemal identyczna.

Swoja droga, nie wiedziec czemu myslalem, ze w polnocnej czesci Anglii
            przychylniejszym okiem patrzy sie na szkockie funty, choc fakt faktem -
            Birmingham skrajem polnocy Anglii nie jest.

Pozdro :)
            • Gość: profes79 Re: Tylko po co te kombinacje made in Poland ? IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 01.06.07, 05:04
              Co ty z tym polnocnym skrajem :) Blizej chyba mam do Londynu niz do Szkocji :)
      • l_koziar Re: funt brytyjski i irlandzki 01.06.07, 10:28
        tylko banknoty Bank of England sa akceptowane poza granicami UK - slyszalem o
        nielicznych przypadkach, ze udalo sie ludziom wymienic szkockie banknoty na
        zlotowki - gdzies w Warszawie, ale za dodatkowa oplata... wiec popros w swoim
        banku aby Ci wyplacili pieniadze w angielskich banknotach.
    • Gość: gosia Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 00:47
      serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50348,3055641.html
      oto link do owej informacji.
      napisane 2 lata temu może teraz jest inaczej.
      może ktoś jest w Irlandii Północnej i wie o co dokładnie chodzi?
      • Gość: majkel Re: funt brytyjski i irlandzki IP: 78.16.114.* 31.05.07, 01:42
        smichy hihy ale jak zobaczylem polnocno irlandzkie funty to sie zdziwilem
        wygladaja jak scierwo a na dodoatek jeden nominal jest w kilku wersjach
        • Gość: funt Re: funt brytyjski i irlandzki IP: 167.127.24.* 31.05.07, 03:32
          Krotko i zwiezle,
          Idziesz do banku i prosisz aby wyplacili Ci Twoje pieniadze z konta wylacznie w
          funtach angielskich (z facjata krolowej) i problem rozwiazany. funtow polnocno
          irlandzkich w polsce raczej nie przyjmuja.
          pozdro
          • Gość: M.M. Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 31.05.07, 09:43
            Krotko i na temat to jest:

-O ile dobrze pamietam, najblizszym miejscem gdzie mozna wymienic funty
            irlandzie to sa Niemcy

-Wyzej Ci ktos dobrze doradzil, najlepiej przy wyplacaniu kasy poprosic o funty
            angielskie (ja tak robilem jak zylem w Irlandii Polnocnej), badz jesli z pewnych
            powodow trzymasz wszystko w gotowce, pojsc do banku i poprosic o wymiane. Dobrze
            jest dzien badz dwa wczesniej przyjsc i sie z nimi umowic na taka wymiane,
            chodzi o to zeby mieli przygotowana kase. Z tego co pamietam mnostwo osob
            wymienialo.

Ta procedura dotyczy Northern Banku ale przypuszczam ze w First Trust czy Bank
            of Ireland jest tak samo.

Pozdrawiam,
            M.
            • Gość: gosia Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.wfd76b.dsl.pol.co.uk 31.05.07, 11:46
              dziekuję nareszcie wszystko jasne:)
              pieniążki dotsję do ręki więc będę musiała iść do banku i zamienić:)
              pozdrawiam
              • Gość: majkel Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.unknown.be.uu.net 01.06.07, 15:59
                pieniążki

tylko nie pisz pieniazki bo mi sie odrazu cisnienie podnosi
      • eeela Re: funt brytyjski i irlandzki 31.05.07, 13:10
        Funtow polnocnoirlandzkich w Polsce nie przyjmuja. Ja zazwyczaj biore po prostu
        czeki podrozne - w PKO BP wymieniaja na gotowke w zlotowkach po kursie NBP plus
        naprawde niewielka oplata.
        • Gość: locust Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.cat.com 31.05.07, 13:32
          na donegal square north (na przeciwko city hallu) jest bankomat halifaxu ktory
          wydaje wylacznie banknoty bank of england. Polecam :o)
          • eeela Re: funt brytyjski i irlandzki 31.05.07, 15:45
            I tak bezpieczniej podrozowac z czekami niz z gotowka :-)
            • Gość: locust Re: funt brytyjski i irlandzki IP: *.cat.com 01.06.07, 14:46
              najbezpieczniej jest siedziec w domu ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka