Dodaj do ulubionych

Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK

30.01.08, 11:03
Witam wszystkich sluchajcie zastanawiam sie co wybrac i gdzie jechac dostalam
oferte od gowork odnosnie pracy na cyprze w agia napie w hotelu 4 gwiazdkowym
jak widzialam zdjecia hotelu mial z 4 baseny, przy samej plazy, piekne pokoje
(mam nadzieje kiedys bedzie mnie stac pojechac tam na wakacje, moze miesiac
miodowy :)))

ale do rzeczy mam 22 lata studiuje turystyke i z kolezanka chcemy wyjechac
gdzies na 4, 5 miesiecy. Szkoda wakacji zeby tracic je w polsce.

Gowork proponuje nam 500 euro plus napiwki (ciekawe ile ich bedzie :/) co jest
dobre zalatwiaja:
- przelot
- zakwaterowanie od pierwszego dnia
- jedzenie
- odbior z lotniska
- opieke ze jak cos bedzie nie tak to zmienia mi hotel
- podpisuje kontrakt juz w polsce jede na targi pracy 8.01 nastepne maja byc
15.01
- hotele 4 gwiazdkowy albo 5 gwiazdkowy takie tez sa
- certyfikat ze tam pracowalam
- mozliwosc zwrotu kosztow za bilet lotniczy jak przepracuje caly kontrakt
- wyjazd w grupie na gg pisalam z dziewczyna ktora z nimi byla, bylo ich 15
osob w jednym hotelu, byli czesi, slowacy, nasi. Po pracy gdzies wychodzli na
winko wieczorem na plazy, pub albo jakias dyskoteka. mozna jeszcze zwiedzic
wyspe. kiedy bede miala okazje pomieszkac na wyspie Afrodyty, jej znajomy
wykupic sobie rejs do egiptu na 2 dni do piramid w Kairze. W ciagu dnia
chodzila na plaze bo mieli system zmianowy i ciagle bylo slonce. podobno po
jakims czasie ma sie go dosc. ile mozna wytrzymac ciagle 40 stopni.

Sluchajcie teraz minusow:
- ciezka praca to jednak jest 8 godzin dziennie przez 6 dni w tygodniu, ma sie
jeden dzien wolny
- cialge slonce ci co pracowali na barze na zewnatrza albo na basenie podobno
maja przekichane
- wynagrodzenie to jest jednak 500 euro plus napiwki podobno czasami mozna
wyciagnac razy dwa, ale zalezy gdzie sie trafi. Zakladam wersje pesymistyczna
to jednak nie sa kokosy. mam co prawda zakwaterowanie i jedzenie ale jednak
pieniadze nie za wielkie.

Zastanawiam sie jeszcze nad anglia, kolezanka mnie przekonuje ze jednak tam
mozna wiecej zarobic. mamy kolege ktory jest w leeds i zanstawiamy sie zeby do
niego nie pojechac. mialybysmy
- zakwaterowanie zapewnione troche bysmy mu sie do czynsu dolozyly jak wiadomo
na poczatku zanimin nie staniemy na nogi
- jedzenie jakies bysmy wziely z domu
- martwimy sie brakiem pracy ciekawe czy cos sie znajdzie on nas przekonuje ze
nie byloby problemu jest sporo agencji ktore pomagaja w takim znalezieniu.
czasami mozna cos znalezc w hotelu
- zwiedzenie leeds, liverpool, manchester tez podobno fajne

Sluchajcie CO MAMY ROBIC, ciagle chodzimy o tym gadamy a musimy sie szybko
orientowac bo zaraz zakoncza sie oferty i bedzie problem....

kazda pomoc wskazana :))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Jinx Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.mynow.co.uk 30.01.08, 11:51
      ja bym sie chyba zdecydowal na Cypr. tam bedziecie miec jedzenie i
      mieszkanie zapewnione, wiec prawie cala wyplate mozecie odlozyc.
      tutaj tez praca ciezka. poza tym Anglia jest droga a do tego funt
      teraz oslabl, wiec oszczedzanie stalo sie coraz trudniejsze. ja
      mieszkam w Londynie od 2 lat i zaczynam miec powoli dosyc. chcialbym
      miec mozliwosc pojscia po pracy na plaze i zrelaksowania sie.
      decyzja nalezy jednak do Was.
    • torpedowiec_na_wodach_uk Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 30.01.08, 11:56
      no faktycznie dylemat co wybrac
      zagwarantowana prace z mieszkaniem, wyzywieniem i tansportem w srodziemnomorskim klimacie czy mieszkanie katem u kolegi, zywienie sie z konserw i zupek chinskich z obietnica pracy na wodzie pisana w smierdzacym deszczowym leeds
      • Gość: azkeel Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.01.08, 12:14
        Leeds nie jest smierdzace.
    • rahu215 Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 30.01.08, 15:08
      hey, ja tez sklanialbym sie ku prcay na cyprze, z tego co napisalas to oferta ci przedstawiona w tym goworku jest calkiem w porzadku. faktycznia kasa nie za duza, ale tak jak wiadomo funt bryt. tez spada :/a praca to pewnie i tu i tu bedzie niestety ciezka :/
      powodzenia :)
      • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 30.01.08, 15:36
        dzieki za wszystkie rady..wlasnie je analizuje i nadal sie zastanawiam..wiem,praca nigdy nie jest latwa ale moze przynajmniej inne atrakcje ja rekompensuja...Byl ktos z was moze na cyprze albo podobnej wyspie?
    • Gość: paolka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.ip.primehome.com 30.01.08, 16:42
      Witaj,

pracuję na Cyprze w hotelu. Mamy dużo ludzi z Goworku, głównie w sezonie. Prawda jest taka, że nie dostaniesz 500euro na rękę, bo odprowadzą ci ok 150-160 za zakwaterowanie/jedzenie i (w zależności od hotelu) ich własne "widzi mi się". Za nadgodziny na Cyprze się nie płaci, a w sezonie będziesz pracować nawet 15-16 godzin dziennie. O zwrocie kosztów za bilet zapomnij...bajka. Bajką jest także opiekun. Nie ma tu kogoś takiego, jesteś zdana sama na siebie. A zmienić hotel będziesz mogła jak rozwiążesz kontrakt z agencją i na własną rękę poszukasz sobie nowego. Agencja podpisuje z hotelem umowę, więc nie rozumiem o jakiej zmianie tu jest mowa.
      To co musisz wziąć pod uwagę to fakt, iż hotele na Cyprze żerują na "taniej sile roboczej".

Nie chcę Cię odwodzić od przyjazdu tutaj, ale w sezonie jest tu straszna harówa i ludzie często nie widzą nic poza hotelem i swoim pokojem.

Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj.

Pzdr z zimnego Cypru.
      • ewwwwwka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 31.01.08, 11:37

czesc ciekawa dyskusja sie wywiozala. ja bylem w tamtym roku wlasnie z gowork,
        faktycznie wiekszosc osob tam jest od nich.

zgadam sie paolka z toba ze na cyprze trzeba duzo pracowac. slyuchajcie nie
        nastawiajcie sie na przyjazd tam na zabawe i luzik bo faktycznie tak jak paolka
        mowi trzeba pracowac. I faktycznie polacy i inni ludzie ktorzy tam przyjezdzaja
        sa dyskryminowani maja gorsze place.

ale z tymi 18 godzinami to przesadzilas, nie wiem u mnie bylo normalnie
        pracowalismy po 8 godzin dziennie i napiwki byly dzielone a ja bylam jako
        normalny staff a nie jako asystentka. po kontrakcie oddali nam normalnie za
        bilet nie bylo problemu z tym.

chodzilismy na plaze i faktycznie bylam mocna strzaskana jak wszyscy ludzie to
        bylo piekne :))

reasumujac milo wspominam ten pobyt, wiadomo bylo roznie czy to z cypryjczkami z
        ktorymi trzeba nauczyc sie pracowac czy innym staffem.

ale plaza, slonce, fajni klienci z ktorymi mozna pogadac posmiac sie, nawet czy
        specyficzni cypryjczycy ktorzy czasami krzycza i to irytuje strasznie - czasami
        bylam tak wnerwiona na nich ze chcialam uciec do kraju. Teskni mi sie za to
        wyspa i chcialabym tam wrocic, powaznie o tym mysle

a jak widze paola jednak zostalas na cyprze:) wiesz jak pracuje tu w polsce
        mysle o tym zeby znowu sie tam przeniesc w polsce jest beznadziejnie i wcale nie
        jest latwiej

Gość portalu: paolka napisał(a):

> Witaj,
        >
        > pracuję na Cyprze w hotelu. Mamy dużo ludzi z Goworku, głównie w sezonie. Prawd
        > a jest taka, że nie dostaniesz 500euro na rękę, bo odprowadzą ci ok 150-160 za
        > zakwaterowanie/jedzenie i (w zależności od hotelu) ich własne "widzi mi się". Z
        > a nadgodziny na Cyprze się nie płaci, a w sezonie będziesz pracować nawet 15-16
        > godzin dziennie. O zwrocie kosztów za bilet zapomnij...bajka. Bajką jest także
        > opiekun. Nie ma tu kogoś takiego, jesteś zdana sama na siebie. A zmienić hotel
        > będziesz mogła jak rozwiążesz kontrakt z agencją i na własną rękę poszukasz so
        > bie nowego. Agencja podpisuje z hotelem umowę, więc nie rozumiem o jakiej zmian
        > ie tu jest mowa.
        > To co musisz wziąć pod uwagę to fakt, iż hotele na Cyprze żerują na "taniej sil
        > e roboczej".
        >
        > Nie chcę Cię odwodzić od przyjazdu tutaj, ale w sezonie jest tu straszna harówa
        > i ludzie często nie widzą nic poza hotelem i swoim pokojem.
        >
        > Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj.
        >
        > Pzdr z zimnego Cypru.
        • Gość: paolka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.ip.primehome.com 31.01.08, 13:14
          WITAJ Ewo:)

Nie wiem jako kto pracowałaś. Ja pisałam o sprzątaczkach i kelnerach, którzy np. w naszym hotelu jak jest sezon lub duża impreza pracują nawet po 18h. Nie jest to norma, ale w sezonie pracują ponad 8h. Niektórzy nie wytrzymują i wracają do domu. Nikt nie płaci za nadgodziny. Kiedyś płacili, teraz już nie. Niezgodne z prawem, ale cóż wyspa ma swoje własne prawo.

Ewo, ja nie przyjechałam tu przez agencję tylko sama, na własną rękę. Jednak nie chciałabym tu mieszkać...to wykluczone.

Jeśli chodzi o gości to jest to właśnie co rekompensuje wszystkie nieprzyjemne rzeczy.

Poza plażami, dość fajnymi widokami itd. to nie jest raj na ziemi. Myślę, że na wakacje super miejsce.

Pzdr:)

Chętnie jeszcze odpowiem na pytania.

Ps. Jeśli chodzi o zwrot kosztów i opiekuna napisałam z tego co wiem od ludzi z mego hotelu i kilku innych, którzy przyjechali przez tę agencję.

2 miesiące temu przysłali 5 osób do naszego hotelu, a po 3 tyg. szef ich zwolnił. Bilety powrotne kupił im hotel, a nie agencja.
          • Gość: andrej Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.lei3.cable.ntl.com 31.01.08, 18:39
            bierz anglie-nawet jak robota bedzie takl samo goowniana i malo
            platna to w UK pogoda lepsza na prace!!!!!!Ja bym sie zalamal jakbym
            mial zapierd..c jak maly kazio,pot po tylku cieknie,smierdzi
            czlowiek,-10minut fizycznej pracy w upale wykancza jak kilka godzin
            w zimnie no i bedzieszz tam harowac za grosze i patrzec jak ludzie
            co przyjechali sie zabawic beda sie smiac ,balowac ect...lepiej w UK
            zamknietym siedziec w fabryce i liczyc czas do konca szychtymw
            weekend mozna sie zabawic ect-fakt ze cypr ladniejszy,a leeds i
            podobne miasta to zenada -no i te mieszkalnictwo angielskie-nowy dom
            (3letni)a w srodku takie goowno ze w 64r. w PL mieli lepsze
            wykonanie.
            • Gość: paolka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.ip.primehome.com 31.01.08, 20:15
              Witaj,

to prawda z tą pogodą. Latem jest tu tak gorąco, że czasami oddychać się nie da. Musisz brać zimny prysznic co 5 minut, bo jesteś tak spocony jakbyś właśnie wyszedłz wanny. Bardzo cięko pracuje się w takich warunkach, a jeszcze gorzej jak masz świadomość, że nie możesz się wymyć przez następne kilka godzin.

Byłam w Anglii i zdecydowanie podobają mi się tamtejsze krajobrazy, zabytki itd. Nie wiem jak jest Leeds, ale zawsze można coś pozwiedzać.

Jeszcze jeden aspekt musisz wziąć pod uwagę: mentalność Cypryjczyków. Chamstwo, brak kultury i wiedzy (także u kadry zarządzającej)itd. Na początku nie mogłam się do tego przyzwyczaić i dostawałam takiego nerwa, że przychodziłam do domu z płaczem. Teraz jest już lepiej, już nie biorę nic do siebie, bo nie ma sensu. Jak mi ktoś powiedział: Brak kultury jest właśnie cechą ich kultury.

Pzdr.
              • ewwwwwka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 01.02.08, 12:14
                hehe widze Paolka ze boisz sie przyjazdu i odradzasz ta wyspe jak mozesz a sama
                tam siedzisz juz kilka miesiecy... boisz sie najazdu konkurencji, ktora nie
                martw sie i tak bedzie jak coroku tam jest masa ludzi - ale ja to wlasnie lubie
                jak duzo sie dzieje i jest klimat wakacyjny:))

mysle ze musisz przyjechac do polski i przypomniec sobie jak tutaj jest. I
                powiem ci szczerze mysle o powrocie...

A anglia hehe jak ktos faktycznie lubie fabryke, robienie 8 godzin dziennie przy
                jednym stanowisku ciagle to samo, zakladac czepek, gumaki, peleryne i jak mowisz
                czekac na kolejna zmiane. to tak oplaca sie jechac do anglii i masz bardziej
                umiarkowana pogode to tez prawda.

JA TAM JEDNAK WOLALABYM JECHAC NA CYPR :)))

A to ze podajesz jedzenie, drinki moze byc troche sluzalcze - ale jak ktos sie
                usmiechnie i klient jest mily to jest to mile i jest duzo smiechu bo mozna z
                ludzmi pozartowac
                • kasssia1986 Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 01.02.08, 12:35
                  jasne zgadzam sie z ewwwwwka :)wezcie pod uwage ze pracujac w anglii w fabrce nie jestescie przeciez dyrektorami firmy,wiec sluzalcza postawa i tez ciezka praca niestety wchodzi w gre. a dzien w dzien ta sama opcja typu czepek gumaki i peleryna, na pewno nie jest ani ciekawe ani fajne dla mlodych ludzi i na prace wakacyjna.
                  Mysle ze caly urok pracy na wyspie polega wlasnie na tych kontaktach z ludzmi, na tym ze mozna sie z nimi posmiac i pozartowac a po pracy skoczyc na plaze albo do miasteczka.Poza tym w takim hotelu pracuje masa ludzi i naprawde duzo sie dzieje:)Dystans do braku kultury cyprusow i do ich krzyku jest konieczny i do przyzwyczajenia :P
                  • Gość: paolka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.ip.primehome.com 01.02.08, 13:07
                    Droga Ewo,

po pierwsze dziewczyna zapytała o zdanie, więc jej odpisuje. Zakładam, że chciała usłyszeć zarówno plusy, jak i MINUSY. Nie musisz się z tym zgadzać. Mi jest obojętne kto i ile osób tu przyjedzie, bo pracuję na trochę wyższym stanowisku niż kelnerka i akurat o swoją posadę nie mam co się martwić.

Chciałam tylko napisać, iż przyjazd tutaj w sezonie nie wiąże się tylko z przyjemnościami, ale też ma swoje negatywne strony. Akurat mogę o tym troszkę napisać, bo widziałam dziewczyny, które nawet całego dnia nie wytrzymywały (housekeeping). Jeżeli u nas w hotelu w trakcie sezonu jest duża impreza to ściąga się wszystkich kelnerów, bo nie tylko muszą obsługiwać imprezę, ale także zająć się stałymi gośćmi. Niektórzy przychodzą wcześnie rano, bo ktoś musi też przygotować salę itd., a wychodzą 1-2 w nocy. W czasie sezonu mamy pełno imprez, więc łatwo się domyślić co się dzieje.

Ja osobiście tego wszystkiego nie doświadczam, bo mimo, iż mam pełne ręce roboty to mogę iść się np. wymyć w każdej chwili. Dlatego też tutaj "siedzę", bo nie jestem zwykłym "robolem", którym Cyprole pomiatają. Ot tyle w tym temacie.

Plusy tej wyspy to na pewno piękna pogoda, masa ludzi i atrakcji w sezonie, morze/góry itd. I na pewno warto tu przyjechać, choćby przeżyć przygodę, a w wakacje nie siedzieć w domu. No i przede wszsytkim zdobyć jakieś doświadczenie.

Swoją drogą dziwne to jest, że jak ktoś już napisze jakieś minusy na temat jakiegoś miejsca to od razu jest się oskarżonym o strach przed konkurencją itp. Jakaś chora tendencja...

Autorce życzę trafnego wyboru i wspaniałych wakacji, a na Ciebie Ewo wyspa czeka tak samo jak na innych Polaków...bez obaw.
                    • ewwwwwka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 02.02.08, 09:32
                      Droga Paolko :)

tak trzeba mowic o minusach ja tez to robie i zawsze przestrzegam ludzi ze jadac
                      tam trzeba nastawic sie na ciezka prace!!!! cypr to piekna wyspa, wyspa
                      afrodyty, milosci... kiedy wkoncu znajde swoja druga polowe :/ moze dlatego tez
                      tak wspominam ten pobyt na wyspie szczerze doskwiera mi samotnosc... mam juz
                      swoje lata i ciagle brak najblizszej osoby.... naprawde mi z tym smutno....

ale juz sie poprawiam i nie wyrzucam swoich prywatnych smutkow....

autorce tego postu nie o to chodzilo

a szczerze radze jedz na cypr poznaj wyspe i napewno jest fajne doswiadczenie,
                      poznasz ludzi, opalisz sie, podszlifujesz jezyk, zobaczysz jak paolka pisala
                      piekne gory Trodos, miejsce pokazania afrodtyty, pafos z mozaikami jest piekne,
                      agia nape, cape town, nikozja (ostatnia stolica w europie podzielona na dwie
                      czesci), famagusta miasto niszczejace (jak turcy najzdzali na wyspe to trfaly
                      walki o ta miejscowosc a teraz poprostu niszczeje, nikogo tam niema, jest
                      piekne miejsce widokowe nad agia napa gdzie mozesz zobaczysz super hotele w
                      ktorych nikt nie mieszka - NIE MA WSTEPU!!! rejs statkiem do egiptu,
                      wypozyczenie skutera badz samochodu. plaza nissi beach w agia napie - niebieska
                      laguna, impreza w Agia Napie same kluby, puby, dyskoteki, masa ludzi....

ALE PAMIETAJ JEDZIESZ TAM DO PRACY!!!!
                      • Gość: paolka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: 213.207.156.* 02.02.08, 18:24
                        BRAWO Ewo widze, ze wreszcie sie zrozumialysmy:))

Wlasnie o to mi chodzilo, ze autorka musi pamietac o tym, iz jedzie
                        do pracy. A inne przyjemnosci...jak najbardziej wskazane:)

Tylko odradzam housekeeping, bo w sezonie to jest najgorsza praca
                        jaka moze byc.

Ewo, tu nie ma co sie smucic. Jezeli na prawde, az tak Ci zle w
                        Polsce to nie widze innego rozwiazania jak przyjechac tutaj.
                        Ile czasu tu spedzilas i w ktorym miescie??

Mi osobiscie w Polsce nie bylo zle, wiec nie mam czego sobie
                        wspominac. Tylko dobre chwile. Ehh nie bede wspominac ojczyzny, bo
                        zaraz sie poplacze w pracy:))))))

Pozdrawiam.

• Gość: polish dumpling Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: 86.157.139.* 03.02.08, 15:30
      Ja mam doswiadczenie zarowno z UK jak i z Cypru. Jesli wyjezdzasz na
      krotki okres czasu, to zdecydowanie polecam Cypr, zwlaszcza, ze
      prace masz zagwarantowana i wiesz, ze na tym nie stracisz. Duzo
      slonca, zabawy w klubach, i ogolnie- fajna przygoda. Na dluzej nie
      polecam, bo to mala wyspa, zawodowo sie nie rozwiniesz, a
      Cypryjczycy to Cypryjczycy, i ich stosunek do Polakow tez nie jest
      ciekawy. Zreszta, to na jakich ludzi trafisz w pracy, to tez wielka
      niewiadoma... Wielka Brytania jest niewatpliwie
      bardziej "cywilizowana" i nikt tu jakichs dziwnych numerow nikomu
      nie robi.
      UK jest fajniejsze jesli chodzi o mozliwosci kariery, wyboru drogi
      zyciowej i wogole, jesli chce sie bardziej zakorzenic w nowym
      miescu. Ale chyba to nie jest celem twojego wyjazdu, tak wiec...
      stawiam na Cypr
      • Gość: ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.aster.pl 05.02.08, 19:53
        dziękuję Wam za te odpowiedzi..Mam jeszcze pytanie do tych, którzy juz pracowali na Cyprze, czy zdarza się, że w jednym hotelu pracuje kilkoro Polaków, czy raczej sami obcokrajowcy?
    • joanna.d2 Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 03.02.08, 19:39
      Na Cyprze cieplej............
      • ewwwwwka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 12.02.08, 11:58
        anno bo tak chyba masz na imie, wiec u mnie bylo wiekszosc polakow ale pracuja
        jeszcze slowacy, czesi, spotkac mozna tez anglikow ktorzy przyjezdzaja sobie na
        wakacje do pracy, bo traktuja to jako zabawe polaczona z przyjemnoscia.

sa tez rosjanie, hiszpanie generlanie cala europa to tak jak na naszym polskim
        morzu masz ludzi z calej polski, bo wszystkich sciaga slonce, morze i troche
        inne zycie
        • krystanrok Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 14.02.08, 10:06
          Czesc,

tez interesuje sie tym tematem - i rowniez zastanawiam sie nad tym co wybrac.
          Jednak Cypr ma u mnie pierwsze miejsce- brzmi zachecajaco, a wizja korzystania z
          morza w dzien wolny i spedzenie dluzszego czasu w slonecznym kraju wydaja mi sie
          bardzo atrakcyjne. z tego co wiem 29 lutego beda targi pracy (organizowane
          wlasnie z GoWork). Bedzie mozna dowiedziec sie czegos wiecej o tej ofercie do
          Pafos. Ja zamierzam pojsc i sie dowiedziec wiecej , to pewnie pomoze mi podjac
          decyzje.

Pozdrawiam i zycze udanego wyboru
          Krystian
          • ewelinakatarzyna Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 18.02.08, 09:33
            Z ta dżuma to moze nie bedzie tak zle;) Tez slyszalam o tych targach, moze sie
            tam spotkamy bo rowniez sie tam wybieram.
            Do zobaczenia, oby one pomogly nam w podjeciu decyzji

EK
    • Gość: rozczarowana Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.belf.cable.ntl.com 15.02.08, 22:22
      masz wybór między dżumą i cholerą
      • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 19.02.08, 12:09
        hey serdecznie, serdeczne dzieki za wszystkie wypowiedzi sa bardzo cenne i
        jednak faktycznie podjelysmy decyzje...

a wiec...

kolezanka tez sie zgodzila... po dlugich rozmowach :)

i jedziemy...

Cyprus :)))

wiecie jednak wygralo to ze jest ladna pogoda, zapewniony kontrakt juz w polsce,
        wiem czego sie spodziewam, jedzie wieksza grupa polakow w naszym wieku, bede
        miala kontakt z jezykiem, pomieszkam na cyprze (kiedy cos takiego moze mi sie
        przytrafic:)) zdobywam doswiadczenie, zarobki wcale nie najgorsze, podobne jak w
        anglii wiec teraz czekam tylko z goworka na akceptacje mam nadzieje ze mi sie
        uda i mnie zakceptuja i podpisze ten kontrakt. zobaczymy co bedzie.

myslalam o wyjezdzie na wlasna reke ale troche sie boje, a moze jednak
        zaryzykowac?? co myslicie :)))

jeszcze raz buziaki wielkie dzieki
        • Gość: edi Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.e-wro.net.pl 19.02.08, 22:25
          Trzymam kciuki za Twój sukces, mam nadzieję że będziesz zadowolona z
          wyboru. Obiecaj tylko że jak już tam będziesz to nie zapomnisz o tym
          forum i podzielisz się swoimi wrażeniami. Ciekawa jestem czy to co
          oferuje Gowork to rzeczywiście prawda., czy może faktycznie
          potrącają za zakwaterowanie i wyżywienie.
          Pozdrawiam serdecznie :-)
          • iwona_biel Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 27.02.08, 15:11
            hey witam, mysle ze moge troche napisac, bo bylam w tamtym roku na cyprze
            wlasnie z gowork polowa osob ktore tam sa to z tej firmy i na kazdym kroku sa
            polacy, czesi, slowacy...

ale nie o tym pytasz czy gowork potraca za zakwaterowanie i wyzywienie, wiec nie
            masz kontrakt bezposrednio z pracodawca i tam jest zawarte ze masz zapenione
            zakwaterowanie i wyzywienie a dostajesz do reki tyle i tyle...oni pobieraja kase
            za bilet lotniczy i transfer.

wczesniej pytalas o to czy jechac samemu czy przez firme, mysle ze jak pierwszy
            raz szczegolnie to lepiej przez firme, bo jednak masz zapewniony start, odbior z
            lotniska i za nic nie musisz sie martwic, ja w tamtym roku placilam za wszystko
            1400 zl nie wiem jak jest teraz . wiec tak naprawde wystarczy ci ta kasa na
            poczatek mozesz troche wziasc na jakies imprezy, bo wyplate dostaniesz po
            pierwszym miesiacu.

uwazaj tez przy zmianie pracy jak bedziesz chciala cos takiego robic, bo
            cypryjczycy jak to poludniowcy duzo oszukuja, napoczatku mowia jedno a jak sie
            decydujesz i wiedza ze nie masz wyjscia to cos kombinuja. chociaz faktycznie
            ludzie po miesiacu zmieniali prace i trafili czasami lepiej... ale to roznie
            bywa...

ogolnie to mam przygody niesamowite z tego miejsca - piekna wyspa wiec bedzie dobrze
            • ewwwwwka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 03.03.08, 09:36
              jak jestescie mlodzi, chcecie poznac cos nowego to warto
              • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 12.03.08, 17:38
                I tak bardzo dużo zależy od pracodawcy na jakiego się trafi, tak w UK jak i na
                Cyprze.
                • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 13.03.08, 21:52
                  Za Cyprem zawsze przemawiają walory turystyczne. Ale może warto po Anglii
                  wyjechać sobie na 1-2 tyg na wakacje, a nie robić wolne na przemian z pracą na
                  Cyprze?
                  • Gość: :) Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 11:17
                    Ale na Cyprze wakacje codziennie po pracy:)
                    • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 16.03.08, 10:53
                      To nie prawda że cechą kultury Cypryjczyków jest brak kultury. Zależy na kogo
                      się trafi, tak samo w UK jak i na Cyprze. Inna mentalność to fakt, ale żeby od
                      razu chamstwo - to nie.
                      • Gość: ann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 16:59
                        A hotele 4 i 5 gwiazdkowe mimo wszystko lepsze od lokum a UK.
                        • Gość: ewwka Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 20:52
                          Owszem w prospekcie 4 i 5 ale lepiej ich nie odnosić do standardu typowo
                          europejskiego. Natomiast jako lokum popracy są ok.
                          • Gość: ann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 13:48
                            "Wielka Brytania jest niewatpliwie
                            bardziej "cywilizowana" i nikt tu jakichs dziwnych numerow nikomu
                            nie robi." Nie robi? no tego to się akurat chyba nie da powiedzieć.
                            • Gość: ed Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 20:36
                              Na pracodawców na południu rzeczywiście trzeba uważać, lubią kręcić...
                              • Gość: ed Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 19:10
                                Zdania podzielone jak widzę, ale chyba Cypr wygrywa;)
                                • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 29.03.08, 10:10
                                  "wczesniej pytalas o to czy jechac samemu czy przez firme, mysle ze jak pierwszy
                                  raz szczegolnie to lepiej przez firme, bo jednak masz zapewniony start, odbior z
                                  lotniska i za nic nie musisz sie martwic, ja w tamtym roku placilam za wszystko
                                  1400 zl nie wiem jak jest teraz"
                                  • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 30.03.08, 19:22
                                    Nie rozumiem skąd ten negatywny stosunek wielu osób do Cypru(?)
                                    • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 02.04.08, 23:19
                                      Zarobki może nie są na poziomie Anglii, choć odliczając tamtejsze utrzymanie
                                      wychodzi niemal to samo. Poza tym jednak luźniej chyba jest niż w UK.
                                      • Gość: from Europe Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 03.04.08, 01:23
                                        ciosekann napisała:

> Nie rozumiem skąd ten negatywny stosunek wielu osób do Cypru(?)

Bo prawdopodobnie wielu z naszych znajomych juz tam jest, dzwigaja w
                                        podziurawionych wiadrach beton po schodach na druga kondygnacje
                                        podczas gdy np. w Irlandii takie prace wykonuje sie za pomoca
                                        joysticka. A po pracy jak na wczasach, lezysz, popijasz drinka i
                                        zwijasz sie z bolu. to tak troche o budowlance..
                                        • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 04.04.08, 20:49
                                          Na budowy do Cypru? jako kelner(ka) to rozumiem ale żeby restauracje od razu
                                          budować;) Ale w Irlandii zapłacą jednej osobie za joystick a tak 5 za noszenie;)
                                          • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 06.04.08, 18:24
                                            z tym joystickiem to chyba jednak nie do końca... znajomi którzy opowiadali o
                                            pracach w Anglii i Irlandii raczej o zdalnych dźwigach nie opowiadali.
                                            • Gość: from Europe Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 06.04.08, 18:56
                                              A gdzie ja pisalem o zdalnie sterowanych dzwigach??

No dobra, inaczej, na budowach w sa bardzo popularne m.in.
                                              teleportery, forklifty ktore w kabinie maja takie zgrabne wajhy za
                                              pomoca ktorych materialy budowlane mozna transportowac do gory, w
                                              boki, w przod i w tyl i na dol tez, wot taki sobie wynalazek aby
                                              usprawnic pewne czynnosci.
                                              • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 08.04.08, 07:31
                                                Teleportery brzmi poważnie:D
                                                • adam.kobierski Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 08.04.08, 10:30
                                                  zgadzam sie z iwona biel tez bylem na cyprze przez gowork pierwszy raz i od
                                                  tamtego mementu jezdze tam sam na wlasna reke.

bylem w hotelu 5 gwiazdkowym bajka... mam nadizeje ze kiedys tam pojeade jako
                                                  gosc hotelowy, narazie jeszcze dlugo stac mnie na to nie bedzie...

piszecie o anglii nie zgadzam sie kumpel z takiego wyjazdu przywiozl mniej kasy
                                                  niz ja, a zabawa przezycia i opalenizna zupelnie inna :)
                                                  • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 09.04.08, 19:21
                                                    Hehe a to dobre:) a możesz coś więcej jeszcze napisać o pracy na Cyprze?
                                                  • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 10.04.08, 20:30
                                                    Heh właściwie to da rade pojechać do 5 gwiazdkowego hotelu w Tunezji za to co
                                                    się na Cyprze zarobi przez miesiąc, może z hakiem:)
                                                  • Gość: eww Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 21:20
                                                    A jak wygląda sprawa z przelotem/bagażem etc? Ponoć sa jakies komplikacje?
            • Gość: wow Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 16:57
              Cały urok pracy na wyspie to możliwość nawiązania nowych kontaktów czasami na
              całe lata, tubylcy jak tubylcy oni wydają się być w mniejszością turyści z
              całego świata:)
              • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 16.04.08, 19:32
                To częsta opinia że miejscowych wcale się często nie spotyka bo 4 razy więcej
                jest turystów.
                • Gość: edi Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 19:45
                  A to prawda że na Cyprze są tacy chętni do oszukiwania na wszystkie strony?
                  • ciosekann Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK 28.04.08, 10:58
                    To raczej stereotyp.
                • Gość: ewww Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 21:40
                  A może ktoś z was z goworku wybiera sie na początku lipca do hotelu/restauracji
                  na Cyprze?
                  • Gość: ed Re: Anglia czy Cypr co mam wybrac???METLIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 22:33
                    Ludzie na forum goworku się czesto umawiaja do pracy - poszukaj tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka