Dodaj do ulubionych

Zwolnienie z pracy

IP: *.mysmart.ie 11.06.08, 14:43
Witam.Piszę ponownie do Pana chcąc się ponownie poradzić.Pisałam parę tygodni temu do Pana na temat warunków pracy w szwalni.Teraz jestem bezrobotna ponieważ właścicielka zwolniła pracowników produkcji(8 osób) "rzekomo" z powodu zastoju w interesie.Dostałyśmy tygodniowe wypowiedzenia chociaż żadna z nas nie miała umowy o pracę.Przy wręczaniu wypowiedzeń właścicielka prosiła wręcz nalegała by koniecznie zarejestrować sie w fas'ie.Podejrzewamy że wstrzymanie produkcji miało na celu uzyskanie pewnych korzyści z zatrudnienia osób zarejestrowanych jako bezrobotne.3 osoby zostały ponownie przyjęte a reszta pozostała dalej bez pracy.Mi nie przysługuje zasiłek gdyż mam przepracowany niecały rok.Czy jest jakiś sposób by domagać się jakiegoś zadość uczynienia?Bardzo proszę o pomoc i poradę Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • barnaba.dorda Re: Zwolnienie z pracy 27.06.08, 23:50
      Witam,

Tak jak pisałem już wielokrotnie, umowa ustna też jest ważna, tyle że
      trudniejsza do udowodnienia. Czy jest umowa na piśmie, czy jej nie ma,
      pracodawcę obowiązują jednak minimalne przepisy wynikające z ustaw. Stąd też
      jeśli chce rozwiązać z pracownikiem stosunek pracy, obowiązują określone terminy
      wypowiedzenia. Po 13 tygodniach pracy, o ile nie zostało to inaczej określone,
      minimalny okres wypowiedzenia wynosi 1 tydzień. Powodem wypowiedzenia może być,
      tak jak w Pani przypadku konieczność redukcji stanowiska. Jeśli Pani podejrzewa,
      że w grę wchodzą jakieś inne okoliczności (choć z Pani postu wynika, że
      rzeczywiście nastąpiła redukcja, przynajmniej części stanowisk), polecam
      skontaktować się z kancelarią prawną i przedstawić dokładnie okoliczności.

Pozdrawiam,

Barnaba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka