IP: *.chello.pl 28.04.09, 09:57
czy ktoś może mi powiedzieć ile przysługiwało mi dni wolnych po przepracowaniu 9 miesięcy, dokładniej rzecz ujmijąc pracowałam od 4 lutego do 19 listopada 2008. Chodzi o to, że wytoczyłam Tesco proces o źle naliczoną wypłatę, a oni twierdzą że naliczyli mi mniej kasy bo wzięłam 15 dni urlopu a przysługiwało mi 8. Z góry dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Pracownik tesco uk Re: Urlop IP: *.cable.ubr07.pres.blueyonder.co.uk 28.04.09, 11:13
      Piszesz, że przepracowałaś 9 m-cy, ale było to w okresie dwóch okresów
      urlopowych? Okres urlopowy w tesco zaczyna się 1 kwietnia a kończy 31 marca roku
      następnego. Więc wymiar należnego Ci urlopu jest następujący:

1. Za okres od 4 lutego do 31 marca (więcej niż 1 miesiąc ale mniej niż 2
      miesiące)- 2 dni urlopu.
      2. Za okres od 1 kwietnia do 19 listopada (więcej niż 7 m-cy ale mniej niż 8
      m-cy) - 12 dni urlopu.

Informacje te - i wiele innych - znajdziesz w broszurce "Welcome to tesco",
      którą powinnaś dostać w momencie zatrudnienia w tesco uk (konkretnie: Strona 35,
      Holidays, Tabelka). Życzę powodzenia w walce o swoje ciężko zarobione pieniądze
      (wiem jak z tym jest, bo pracuję tu już dłuższy czas).
    • Gość: roczniak Re: Urlop IP: 89.240.55.* 29.04.09, 14:13
      To dobrze ze walczysz o swoje i trzymam kciuki, by Ci sie udalo.
      Tesco jak zwykle kombinuje, jak zaoszczedzic na pracownikach i wymyslili nastepujacy wic, by ominac przepisy:
      Musza dac pracownikowi 20 dni urlopu w pierwszym roku pracy. I Ty mozesz wziac ten urlop kiedy chcesz. Ale prawo do platnego urlopu naliczaja nieliniowo, tzn. nie 20/12 dnia co miesiac, tylko 6 dni po 6 miesiacach, chyba 12 po 9 itd. Ja mialem naliczone jako "zarobione" ostatnie 5 dni dopiero przy ostatnie, rocznej wyplacie.
      To jest oczywisty przekret, zeby nie placic ludziom, ktorzy zazwyczaj pracuja krocej niz rok.
      Powodzenia.
      • Gość: rob Re: Urlop IP: *.zone6.bethere.co.uk 07.05.09, 18:41
        czy zwalniajac sie, tesco placi za niewykorzystane dni urlopu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka