28.03.10, 08:20
Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego jak nie chodzę do kościoła w niedziele
to się muszę z
tego spowiadać i pójdę do piekła ?????
Obserwuj wątek
    • wkkr Re: pytanie 28.03.10, 08:50
      aeki napisał:

> Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego jak nie chodzę do kościoła
      w niedziele
      > to się muszę z
      > tego spowiadać i pójdę do piekła ?????
      ===========================================
      Dzień święty trzeba święcić.
      A to gdzie pójdziesz, to naprawdę nikt nie wie.
      • aeki Re: pytanie 28.03.10, 09:03
        Co to znaczy dzień święty. i jak go święcić ?????? kto to określił. Dlaczego
        znów na pytanie nie mam odpowiedzi ????
        Dlaczego muszę się spowiadać i w niedzielę chodzić do kościoła ???
        ??????????????????????????????????
        • wkkr Re: pytanie 28.03.10, 09:39
          Chodzenie do kościoła w niedziele to forma oddawania czci Bogu.
          Śpowiedź to sakrament - generalnie służy oczyszczeniu sumienia.
          Moim zdaniem to forma psychoterapii jest.
        • maria421 Re: pytanie 28.03.10, 11:08
          Aeki, nie musisz. Nic nie musisz. Nie musisz wierzyc w Boga, nie musisz chodzic
          do kosciola, nie musisz sie spowiadac.
          • aeki Re: pytanie 28.03.10, 13:18
            to wiem , że nie muszę. Dlaczego pan ksiądz mi to nakazywał i groził piekłem
            jak nie pójdę w niedzielę do kościoła.

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć ???

Inaczej potraktuję was jak bezmyślne kreaturki.
            • maria421 Re: pytanie 28.03.10, 13:20
              Sam jestes bezmyslna kreaturka skoro wiesz ze mozesz nie chodzic do kosciola i
              dalej glupie pytania zadajesz.
              • aeki Re: pytanie 28.03.10, 13:32
                jakie bzdurne ????? odpowiedz
                • maria421 Re: pytanie 28.03.10, 15:21
                  Pytanie bzdurne bo dostales juz odpowiedz ze nie musisz chodzic do kosciola a Ty
                  sie dalej pytasz dlaczego musisz.

Pytanie bzdurne bo zadasz odpowiedzi od forumowiczow na cos co niby "pan ksiadz"
                  mial Ci powiedziec. Zapytaj "pana ksiedza", niech on Ci na Twoje pytanie odpowie.

Tutaj jest zwyczaj odwolywania sie do konkretnych, ogolnie dostepnych zrodel.
                  "Pana ksiedza" grozacego pieklem za niechodzenie do kosciola kazdy sobie moze
                  wymyslec.

• aeki Re: pytanie 28.03.10, 15:28
                    Siostro, zadziorna jesteś.
                    Do kościoła nie muszę chodzić, to wiem.

Pan ksiądz mnie uczył że muszę co niedziela chodzić do kościoła bo inaczej
                    grzech, potępienie .Chyba że spowiedź.

Jak ty nie pójdziesz to się z tego spowiadasz ???????

Dlaczego ????????????????
                    • maria421 Re: pytanie 28.03.10, 15:35
                      aeki napisał:

> Siostro, zadziorna jesteś.

Jestesmy rodzenstwem? Nie przypominam sobie.

> Do kościoła nie muszę chodzić, to wiem.
                      >
                      > Pan ksiądz mnie uczył że muszę co niedziela chodzić do kościoła bo inaczej
                      > grzech, potępienie .Chyba że spowiedź.

Wiec jednak nie mowil Ci ze za to sie do piekla idzie?

>
                      > Jak ty nie pójdziesz to się z tego spowiadasz ???????
                      >
                      > Dlaczego ????????????????

Nie chcesz chyba zebym Ci sie z moich spowiedzi spowiadala?
                    • a000000 Re: pytanie 28.03.10, 15:36
                      aeki napisał:

> Pan ksiądz mnie uczył że muszę co niedziela chodzić do kościoła bo >inaczej
                      grzech, potępienie .Chyba że spowiedź.

dlatego, że tak chrześcijanina jak i żyda, którzy to dobrowolnie mienią się
                      wyznawcami swojej religii, obowiązuje trzecie przykazanie Dekalogu - pamiętaj,
                      abyś dzień święty święcił. Złamanie przykazania skutkuje pewnymi konsekwencjami.
                      Może nie od razu piekło, ale grzech na pewno.

Dlaczego pan ksiądz straszył Cię piekłem - zapytaj pana księdza.

• maitresse.d.un.francais Re: pytanie należało skierować 28.03.10, 16:23
                        do "pana księdza".

Soy creatura creativa! Creatura bowiem znaczy tyle co istota ;-), a
                        (S/s)twórca to creador.
                      • aeki Re: pytanie 28.03.10, 17:03
                        Jak ty nie pójdziesz to się z tego spowiadasz ???????

Dlaczego ????????????????
                      • aeki Re: pytanie 28.03.10, 17:05
                        obowiązuje trzecie przykazanie Dekalogu - pamiętaj,
                        > abyś dzień święty święcił. Złamanie przykazania skutkuje pewnymi konsekwencjami
                        > .

Gdzie to jest ???????????????? podaj mi werset biblii
                        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • a000000 Re: pytanie 28.03.10, 17:35
                          czwarte!!!! bezmyślnie napisałam...... trzecie jest o wzywaniu Imienia.

Czwarte jest NAKAZEM odpoczynku dla wszelkiego stworzenia białkowego. Celem
                          regeneracji - ale to wiemy teraz.
                          Dzień siódmy został nazwany dniem świętym, ponieważ w tym dniu Bóg, po
                          stworzeniu świata - odpoczął. Wówczas świat się dowiedział o szabasie.
                          • maria421 Re: pytanie 28.03.10, 17:41
                            a000000 napisała:

> czwarte!!!! bezmyślnie napisałam...... trzecie jest o wzywaniu Imienia.
                            >
                            > Czwarte jest NAKAZEM odpoczynku dla wszelkiego stworzenia białkowego. Celem
                            > regeneracji - ale to wiemy teraz.
                            > Dzień siódmy został nazwany dniem świętym, ponieważ w tym dniu Bóg, po
                            > stworzeniu świata - odpoczął. Wówczas świat się dowiedział o szabasie.

Azerko, dobrze napisalas i zle poprawilas.
                            Czwarte jest "Czcij ojca swego i matke swoja".
                            • a000000 Re: pytanie 28.03.10, 18:02
                              maria421 napisała:

> Czwarte jest "Czcij ojca swego i matke swoja".

Tak. W Katechiźmie, nie w Starym Testamencie... A my tu jak mi się zdaje, o
                              źródłach naszej wiary mówimy. Źródłem jest Tora. Katechizm - przepisem na
                              realizację wiary.
                              Aeki pyta - dlaczego odmowa święcenia dnia świętego poprzez wspólną modlitwę,
                              jak tradycja nakazuje, jest grzechem. Więc podaję źródło tej wiary że to grzech
                              - bo w Torze w czwartym przykazaniu Bóg tak nakazał.

To, że późniejsze sobory zmieniły numerację przykazań - to insza inszość. Gdy
                              powiem, że Bóg w Dekalogu nakazał czcić dzień święty w trzecim przykazaniu, to
                              Aeki (skądinąd słusznie) podniesie, że to nie jest prawda.

• aeki Re: pytanie 29.03.10, 09:19
                                O jakimś dniu świętym napisał jakiś pan ksiądz W katechizmie .
                                Bóg w przykazaniach nic takiego nie pisał.
                                Kazał w sobotę odpoczywać.
                                Co wy z tą niedzielną obowiązkową mszą ?????
                                • isma Re: pytanie 29.03.10, 10:03
                                  A no to wobec tego sprawa prosta jest - trzeba sie konwertowac na judaizm.
                                  Natomiast co do "pana ksiedza" - proste. W Pismie swietym mowi Chrystus do
                                  apostolow "kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi Mną gardzi, lecz kto
                                  Mną gardzi, gardzi Tym, który mnie posłał". Elementarne, drogi Watsonie.
                                  • maitresse.d.un.francais Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 17:35
                                    na judaizm podobno wybitnie trudno się konwertować ;-)

A nie wystarczy na któryś z odłamów protestantyzmu?
                                    • isma Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 19:51
                                      No nie, bo kolega sie odwoluje wyraznie tylko do nakazow biblijnych, czyli judaizm by byl akurat (co prawda to wymaga pewnych wyrzeczen, no ale...).
                                      E, mezczyzna sie moze konwertowac na judaizm stosunkowo latwo. Z kobietami trudniej jest.
                                      fzp.net.pl/rabbi2.html
                                      • maitresse.d.un.francais Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 20:40
                                        isma napisała:

> No nie, bo kolega sie odwoluje wyraznie tylko do nakazow biblijnych, czyli juda
                                        > izm by byl akurat (co prawda to wymaga pewnych wyrzeczen, no ale...).
                                        > E, mezczyzna sie moze konwertowac na judaizm stosunkowo latwo. Z kobietami trud
                                        > niej jest.

Z czego wnosisz, bo tam nic na ten temat nie ma?

• isma Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 20:58
                                          O tym, ze Aekiemu chodzilo o judaizm wnosze z faktu, ze zyczyl sobie swietowac
                                          sobote zamiast niedzieli. No to jednak wyznania chrzescijanskie raczej tego nie
                                          zapewniaja.

O konwersji kobiety na judaizm akurat nie z tego linku, tylko ze zrodla
                                          drukowanego. Po prostu (w niektorych odlamach na pewno, nie wiem, czy w kazdym)
                                          kobieta zamezna nie moze sie konwertowac sama, bo po konwersji nie moglaby
                                          przestrzegac przepisow religijnych, nie bedac glowa domu.
                                          • maitresse.d.un.francais Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 21:21

> O konwersji kobiety na judaizm akurat nie z tego linku, tylko ze zrodla
                                            > drukowanego. Po prostu (w niektorych odlamach na pewno, nie wiem, czy w kazdym)
                                            > kobieta zamezna nie moze sie konwertowac sama, bo po konwersji nie moglaby
                                            > przestrzegac przepisow religijnych, nie bedac glowa domu.

no bo kobieta z zasady nie jest głową domu, nawet jeśli faktycznie jest...
                                            • isma Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 21:36
                                              No wiec wlasnie. Poza tym dzieci konwertowanego mezczyzny z definicji nie sa
                                              Zydami, o ile ich matka nie jest Zydowka. Natomiast z dziecmi konwertowanej sie
                                              pojawia pewien problem. Bo niektore odlamy uznaja, ze wystarczy matka-Zydowka, a
                                              nietore nie uznaja dzieci konwertytek za Żydow, wymagajac i matki i babki Zydowki.

• a000000 Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 21:51
                                            isma napisała:

> O tym, ze Aekiemu chodzilo o judaizm wnosze z faktu, ze zyczyl sobie swietowac
                                            > sobote zamiast niedzieli.

niektórzy protestanci świętują w sobotę... na ten przykład: Adwentyści Dnia
                                            Siódmego.
                                            • isma Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 23:07
                                              Fakt. Niemniej znaczaca wiekszosc jednak swietuje niedziele.
                                              • a000000 Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 23:40
                                                owszem, ale aeki chciałby świętować dzień siódmy, a konwertować się
                                                protestantyzm jest o wiele łatwiej niż na judaizm.
                                                • isma Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 30.03.10, 23:52
                                                  Ale adwentysta tylu przyjemnych rzeczy nie moze! No i, niestety, ksieza tez tam sa.
                                                  • a000000 Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 31.03.10, 00:05
                                                    y.... nie księża tylko pastorzy. Tacy wybieralni przez wiernych przywódcy
                                                    religijni, którzy nie posiadają święceń. Tych aeki nie musi się bać - nie
                                                    molestują, nie gwałcą, nie pławią się w luksusach, nie okradają staruszek...
                                                  • isma Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 31.03.10, 00:09
                                                    Ale tez moga cos kazac! I to znacznie bardziej uciazliwego, niz chodzenie do
                                                    kosciola ;-))).
                                                  • aeki PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 11:18
                                                    jak ZWYKLE

Pytam katolików.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego jak nie chodzę do kościoła w niedziele
                                                    to się muszę z
                                                    tego spowiadać i pójdę do piekła ?????

Chodziłem na lekcje religii i tak mnie nauczano.
                                                  • maria421 Odpowiedz juz dostales 31.03.10, 11:46
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,92767,109320400,109323769,Re_pytanie.html
                                                    wiec przestan nudzic.
                                                  • a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 11:47
                                                    aeki napisał:

>Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego

ponieważ religia katolicka nakłada taki wymóg na katolików.

skąd ten wymóg? na to pytanie odpowiedź już padła - bo Bóg nakazał święcić dzień
                                                    święty.

jeśli odpowiedź nadal Cię nie satysfakcjonuje - zadaj pytanie w inny sposób
                                                    bardziej szczegółowo. Bo najwyraźniej nie słyszysz tego co chciałbyś usłyszeć.
                                                  • aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 13:07
                                                    > skąd ten wymóg? na to pytanie odpowiedź już padła - bo Bóg nakazał święcić dzie
                                                    > ń
                                                    > święty.

Podaj gdzie to Bóg nakazał. I co to jest dzień święty ????? dlaczego niedziela ???? Kto to nakazał???? Dlaczego świecenie to jest chodzenie do kościoła ???????
                                                    Wskaż mi w biblii odpowiedni cytat .

Znów będzie brak argumentów, nie tylko u ciebie, lecz również u Marii.
                                                  • maria421 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 14:29
                                                    Mamy nowy klon Jajca?
                                                    Na czarna liste go.
                                                  • aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 15:47
                                                    Mario , nie potrafisz odpowiedzieć
                                                  • a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 15:05
                                                    aeki napisał:

>Podaj gdzie to Bóg nakazał.

Na górze Synaj.

>I co to jest dzień święty ?????

dzień, w którym dla chwały Bożej powstrzyma się od pracy wszelkie stworzenie.
                                                    Również niewolnik i zwierzę.

>dlaczego niedziela ????

W każdej religii po swojemu... islam - piątek- , judaizm - sobota, katolicy -
                                                    niedziela - bo w niedzielę Pan Zmartwychwstał.

>Kto to nakazał????

Ojcowie kościoła w pierwszych wiekach - aby się odróżnić od Żydów, z którymi
                                                    byli utożsamiani.

>Dlaczego świecenie to jest chodzenie do kościoła ???????

bo taki jest wymóg narzucony przez katechizm. W tym dniu wierni się gromadzą na
                                                    WSPÓLNEJ modlitwie w miejscu przez nich uznanym za właściwe - czyli katolicy
                                                    kościół, żydzi - synagoga, muzułmanie - meczet, prawosławni - cerkiew,
                                                    protestanci - zbór.

> Wskaż mi w biblii odpowiedni cytat .

Katolicy oprócz Biblii, która stanowi natchnienie i opisuje DUCHA
                                                    chrześcijaństwa - mają jeszcze ojców kościoła, papieży i sobory - którzy są
                                                    władni ustalać zasady panujące w widzialnej części kościoła.

I teraz tak: zapytasz jeszcze raz o to samo - otrzymasz karę porządkową jako spamer.
                                                  • maitresse.d.un.francais Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 01.04.10, 00:14
                                                    Moim zdaniem to nie jest jajco, tylko ktoś z jego świty.

Swoją drogą jaki nick oryginalny: "Ikea" pisane wspak. Wyznawca designu
                                                    szwedzkiego?

Brak pomysłów na nowy nick może jednak wskazywać na jajco, więc nie jestem pewna.
                                                  • maitresse.d.un.francais Re: Wcale nie taka prosta, Ismo 01.04.10, 00:12
                                                    isma napisała:

> Ale adwentysta tylu przyjemnych rzeczy nie moze!

żyd też nie, chociaż pewnie innych,ale zawsze jakieś się znajdą ;-)
    • kamfora Re: pytanie 28.03.10, 16:12
      aeki napisał:

> Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego jak nie chodzę
      > do kościoła w niedziele to się muszę z
      > tego spowiadać i pójdę do piekła ?????

Nie chodzi o chodzenie do kościoła, tylko o uczestniczenie
      we Mszy świętej. Jeśli jesteś wierzący - to nie jest przymus,
      tylko...szansa, możliwość :-)
      Z innej beczki:
      Jeśli ktoś nie chodzi na badania kontrolne - to wcale przecież
      nie znaczy, że musi zachorować, prawda?
      • aeki Re: pytanie 28.03.10, 17:38
        > > Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego jak nie chodzę
        > > do kościoła w niedziele to się muszę z
        > > tego spowiadać i pójdę do piekła ?????
        • kamfora Re: pytanie 28.03.10, 19:24
          Widzę, że Cię nie satysfakcjonuje moja odpowiedź? :-)

To może inaczej: czym jest dla Ciebie spowiedź? Czy w ogóle
          się spowiadasz? A jeśli tak - to dlaczego? Ze strachu przed
          piekłem, czy z miłości do Boga?

Jeśli się z kimś spotykasz, to zazwyczaj nie ze strachu przed samotnością, tylko
          z tego powodu, że tego kogoś lubisz/kochasz.
          Jeśli odrzucasz jego zaproszenie do spotkania - to skazujesz
          się na piekło samotności bez niego.

Msza święta to takie specyficzne spotkanie z Bogiem.
          • maitresse.d.un.francais Re: pytanie 28.03.10, 19:43
            Ze strachu przed
            > piekłem, czy z miłości do Boga?

A jeśli to pierwsze, to co?

Pytam w imieniu własnym, nie założyciela wątku.

A jeśli kogoś nie lubię/nie kocham/wadzę się z nim i nie mam ochoty z nim spotykać?

• kamfora Re: pytanie 28.03.10, 19:58
              maitresse.d.un.francais napisała:

> Ze strachu przed
              > > piekłem, czy z miłości do Boga?
              >
              > A jeśli to pierwsze, to co?

Nie wiem :-)
              Ale chyba ludzie się nieraz pobierają ze strachu przed samotnością
              i czasem to małżeństwo jest lepsze niż niejedno z miłości.
              I zdarza się, że miłość rodzi się później :-)
              Więc może tak samo jest z relacją człowiek - Bóg?

> A jeśli kogoś nie lubię/nie kocham/wadzę się z nim
              > i nie mam ochoty z nim spotykać?

To się nie spotykasz - przecież masz wolną wolę :-)
              Ale tak na marginesie: żeby się wadzić to jednak
              trzeba się spotkać :-)
              • maitresse.d.un.francais Re: pytanie 30.03.10, 17:33

>
                > To się nie spotykasz - przecież masz wolną wolę :-)
                > Ale tak na marginesie: żeby się wadzić to jednak
                > trzeba się spotkać :-)
                >
                Łapiesz mnie za słówka.

Nie spotykam się z ludźmi, których natura zniechęca mnie do spotkań.

Spotkałam się, owszem - w "Listach starego diabła do młodego", utworze
                pochwalnym wobec Boga. Na żadnych racjonalistach.
    • isma Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 31.03.10, 20:00
      Bylo na temat. Masz napisane w Biblii, ze Jezus mowi, ze kto slucha apostolow,
      slucha jego samego, czyli Boga. No to od czasow apostolskich sie swietowanie
      niedzieli datuje.
      Ale to niewygodny cytat, wiec go pominales, i dalej klepiesz swoje. Tak ze moze
      rzeczywiscie juz nie spamuj.
      • aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 11:00
        > Bylo na temat. Masz napisane w Biblii, ze Jezus mowi, ze kto slucha apostolow,
        > slucha jego samego, czyli Boga. No to od czasow apostolskich sie swietowanie
        > niedzieli datuje.

??????????????????????????????????????

Nie ma przykazania że należy chodzić do kościoła.

Jeżeli słów Jezusa należy słuchać to mówi on że nie przyszedł zmienić prawa,
        ale je wypełnić. Jeżeli ktoś choć znak zmieni nie będzie miał się najlepiej.

Kościół katolicki zmienił przykazania boskie.
        Jakim prawem ???
        • a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 11:54
          aeki napisał:

> Nie ma przykazania że należy chodzić do kościoła.

jest. W Torze. Jezus też chodził do synagogi.

> Kościół katolicki zmienił przykazania boskie.

zmiana NUMERACJI nie jest zmianą przykazania. Podaj przykład zmiany przykazania.
          Z góry zaznaczam, że w KRK czczenie obrazów czy figur jest pogańskim
          bałwochwalstwem. Katolików obowiązują wszystkie zasady wynikające z Dekalogu.

>Jakim prawem ???

no... tu już przeginasz... Jezus dał apostołom PRAWO do prowadzenia trzody,
          poprzez słowa: "Ty jesteś opoka na której zbuduję swój kościół, paś baranki
          moje"... a " tobie dam klucze do królestwa niebieskiego", i "cokolwiek zwiążesz
          na ziemi - będzie związane i w niebie" to prawo ugruntowuje... jedynym warunkiem
          jest: Piotrze, czy mnie miłujesz.... to jest gwarancja, że aktualny Piotr w
          swych naukach zachowa ducha ewangelii....
          • aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 12:19
            > jest. W Torze. Jezus też chodził do synagogi.

Dla katolików Tora jest wyznacznikiem ??? Jezus chodził co niedziela ???

> zmiana NUMERACJI nie jest zmianą przykazania. Podaj przykład zmiany przykazania
            > .

Pamiętaj aby dzień święty święcić. Wskaż mi to w Biblii.

> Z góry zaznaczam, że w KRK czczenie obrazów czy figur jest pogańskim
            > bałwochwalstwem. Katolików obowiązują wszystkie zasady wynikające z Dekalogu.

To jest najlepsze. Czczenie obrazów i rzeźb jest powszechne. Wozi się nawet
            repliki obrazów i ich czczenie.

No i co z tym że nie można nawet kropki zmienić w prawie ???

Dlaczego nie pójście w niedzielę do kościoła to grzech.
            W inne święta podobno też. Chociaż niektóre się zmieniają na bardziej lub mniej
            święte.
            Zależy to od ? pana papieża ?
            • a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 14:02
              aeki napisał:

> Dla katolików Tora jest wyznacznikiem ??? Jezus chodził co niedziela ???

Jezus chodził tyle razy, ile razy wymagała JEGO religia. Czyli judaizm.
              Dla katolików Tora jest pismem świętym Starego Testamentu.

> Pamiętaj aby dzień święty święcić. Wskaż mi to w Biblii.

tu masz kilka tłumaczeń - poczytaj sobie.

www.dekalog.pl/alter/przeklady2m/tysiaclecia.htm

> To jest najlepsze. Czczenie obrazów i rzeźb jest powszechne. Wozi się nawet
              repliki obrazów i ich czczenie.

tą wypowiedzią wykazujesz, że nie masz pojęcia o czym mówisz. NIKT przedmiotów
              nie czci.
              W Judaizmie Żydzi też mieli przedmioty które otaczali szczególną czcią... ale
              nie była to cześć należna Bogu.

> Dlaczego nie pójście w niedzielę do kościoła to grzech.

bo pan papież tak powiedział. Jest władny związać i rozwiązać na ziemi - i
              uznane to będzie w niebie - bo Jezus dał mu klucze do królestwa niebieskiego.
              Piotrze, czy Ty mnie miłujesz? tak jest, Panie, wiesz że Cie miłuję...
              A więc paś baranki moje...
              I od tej pory Piotr baranki prowadzi na pastwisko wedle własnego uznania. Jeśli
              uzna, że aby owce miały się dobrze - konieczna jest modlitwa w niedzielę - to
              TAK JEST.
              A niedziela - na pamiątkę Zmartwychwstanie.

I na koniec: TORA obowiązuje ortodoksyjnych żydów. Katolicy mają Ewangelię i
              Katechizm - czyli wyjaśnienie zasad obowiązujących. W Katechizmie jest
              przywołany Dekalog jako obowiązujący.
              Jeśli jesteś zainteresowany - udaj się po wiedzę do katechizmu.
              Jeśli chcesz tylko się bawić i głupa palić w kółko zadając to samo pytanie -
              jakbyś słowa pisanego nie rozumiał.... to dorobisz się zaszczytnego miana
              trolla, z konsekwencjami.
              • aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 14:39
                > Jezus chodził tyle razy, ile razy wymagała JEGO religia. Czyli judaizm.
                > I na koniec: TORA obowiązuje ortodoksyjnych żydów. Katolicy mają Ewangelię i

O niedzielę pytam. Czy nakazał w każdą niedziele ???? kler nakazał bo kasa mu
                nie przyjdzie.

> > Pamiętaj aby dzień święty święcić. Wskaż mi to w Biblii.
                >
                > tu masz kilka tłumaczeń - poczytaj sobie.
                >
                >
                rel="nofollow">www.dekalog.pl/alter/przeklady2m/tysiaclecia.htm

????????????????????????????????????????????????????????????????

> To jest najlepsze. Czczenie obrazów i rzeźb jest powszechne. Wozi się naw
                > et
                > repliki obrazów i ich czczenie.
                >
                > tą wypowiedzią wykazujesz, że nie masz pojęcia o czym mówisz. NIKT przedmiotów
                > nie czci.

www.youtube.com/watch?v=mHkigUOakVo
                > bo pan papież tak powiedział. Jest władny związać i rozwiązać na ziemi - i....

eta"
                10. Sergiusz III (904-911)
                Od niego zanaczy się rządy pornokracji (tak, od tego "porno"), kiedy to przez
                kilka dekad papieże chodzili na pasku rzymskiego rodu Theophylacti.
                Nasz papież oprócz odbudowania Bazyliki Laterańskiej wsławił się tym, że miał
                romans z córką swoich protektorów. Owocem romansu miał być przyszły papież - Jan XI.
                9. Paweł III (1534-1549)
                Jest polski akcent! Dzięki Pawłowi III, który był nie tylko opiekunem rzymskich
                prostytutek. Znany jest też z osobliwego sposobu prowadzenia dyskusji
                teologicznych. Gdy jedna z nich, z udziałem polskiego biskupa trwała za długo,
                papież nakazał zatłuc dyskutantów.
                Aha, poza tym, co chwalebne, uznał niedawno "odkrytych" Indian "prawdziwymi
                ludźmi". To mu się naprawdę udało.
                8. Aleksander VI (1492-1503)
                Papież zasłynął organizowaniem słynnych po dziś dzień orgii. Oczywiście, jak to
                orgie, musiały być odpowiednio zepsute. Jak wtedy, gdy kilkadziesiąt prostytutek
                szukało na posadzcie kasztanów (?) a papież i inni biskupi rzucali się na
                kobiety i... wiadomo. Służący liczyli liczbę orgazmów strażników Stolicy
                Piotrowej. To się nie mogło dobrze skończyć. Aleksander VI zakończył swój
                pontyfikat po zjedzeniu zatrutej potrawy.
                7. Bendykt IX (1032-1048)
                Niech was nie zwiedzie długi okres pontyfikatu (papież wstąpil na Tron Piotrowy
                w wieku 20 lat!). Benedykt IX nie poświęcił go wyłącznie na studiowanie Biblii.
                Papież oddawał się zakulisowym intrygom, gdzie trup słał się gęsto, a oprócz
                mężczyzn i kobiet w różnym wieku przewinęły się również inne boże stworzenia.
                6. Jan XII (955-964)
                Gdyby Mieszko I wiedział coś z tego, wolałby przejść na islam. Jan XII przeszedł
                do historii jako jeden z najbardziej nieświętych papieży.
                Już pal sześć wyświęcenie na biskupa 10-letniego chłopaka. Ale co powiedzieć o
                wykastrowaniu i własnoręcznym zamordowaniu kardynała? I to nie było jeszcze
                takie najgorsze. Ale to już przy omawianiu naprawdę największych grzechów.
                5. Aleksander VI, numer drugi (1492-1503)
                Funkcjonuje w literaturze jako najmniej święty ze świętych. I słusznie: stręczył
                swoją córkę Lukrecję. I to w nieziemsko przebiegły sposób: prezentował ponoć
                urodziwą niewiastę bogatym kupcom, którzy wiedząc z jak "dobrego" domu pochodzi
                szybko oferowali małżeństwo i wielki posag. Papież łaskawie się zgadzał na ślub,
                jednak po skonsumowaniu posagu mocą swej boskiej mocy unieważniał sakrament i
                córka jako panna wracała na łono rodziny. Aż do następnego razu.
                4. Innocenty IV (1243-1254)
                Temu papieżowi historia zawdzięcza wydanie bulli, która zezwalała sądom
                kościelnym na stosowanie tortur wobec ludzi podejrzanych o herezję. Szybko
                zaczęło się jeje gorliwe stosowanie.
                3. Juliusz III (1550-1555)
                On dał naszemu krajowi pierwszego nuncjusza apostolskiego. Ale też znalazł na
                ulicy 13-letniego żebraka, kórego uczynił kardynałem i kochankiem. Miał się ze
                swoim związkiem zbytnie nie kryć zachwalając otwarcie "biegłości" tego
                niepiśmiennego chłopca imieniem Innocenzo(!).
                Co zabawne, by dodać Innocenzo nieco splendoru a jednocześnie odciąć go od
                jakiejkolwiek władzy, młody kardynał dostał nowoutworzone stanowisko: Sekretarza
                Stanu.
                Stanowisko do dziś istnieje. Zajmuje je szef watykańskiej dyplomacji.
                2. Jan XII numer drugi (955-964)
                Ten szatański kapłan nie tylko mordował gdzie i co popadnie, a przy grze w kości
                wznosił toast za diabła.
                Jan XII uwielbiał zadowalać wszystkie płci i stany, w tym własne siostry. Ale to
                nie wystarczyło. Następca świętego Piotra lubił "to" robić pobliżu miejsca, do
                którego dziś się nawet pielgrzymuje, czyli przy... grobie świętego Piotra. I jak
                oni wpuszczają tam dzieci?
                1. Stefan VI (896-897)
                Pod naciskiem walczących o wpływy na papiestwo możnych zwołał synod tupi, który
                miał odządzić od czci i wiary zmarłego papieża Formozusa. Papież postarał się,
                żeby Formozus był przy tym obecny. Kazał więc wydobyć z grobu szczątki byłego
                papieża i ubrać je w papieskie szaty. Czy wspomnieliśmy, że trupowi obcięto
                palce, którymi błogosławił lud?
                Poćwiartowanie i wrzucenie do Tybru dokonało szaleństwa. Stefan VI kilka
                miesięcy póżniej dokonał żywota w wyniku uduszenia. Łaskawie go nie poćwiartowano.

> jakbyś słowa pisanego nie rozumiał.... to dorobisz się zaszczytnego miana
                > trolla, z konsekwencjami.
                kto nie rozumie słowa pisanego ???

• a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 15:30
                  e... co Ty jakieś głupoty z racjonalisty wklejasz? W tamtych czasach papieże
                  byli nominowani przez możnowładców i tak samo jak oni zdeprawowani. Jakoś na
                  liście brak mi antypapieży i jednej takiej papieżycy, która ponoć w czasie
                  procesji dziecko urodziła...
                  Większość z zarzutów - to pomówienia. Listę sporządzał ktoś niedostatecznie
                  przygotowany , bo na pozycji 5 i 8 jest ten sam Aleksander Borgia... którego
                  córka z nielegalnego związku, słynna Lukrecja miała 12 lat, gdy ten zostawał
                  księdzem.
                  Historia papiestwa jest pełna i świętych i szatanów... Papież to tylko człowiek,
                  który daje się skusić... a szatan wszystko zrobi, aby człowieka pozyskać...
                  nawet Jezusa próbował skusić. Nie każdy jest Jezusem, niestety.... więc zdarzają
                  się tacy, którzy ulegli zepsuciu...
                  Tyle, że jest to wiadomość znana powszechnie, więc nie rozumiem, co mają grzechy
                  co poniektórych do ustaleń synodów. Ci papieże byli potępiani, wypędzani,
                  pozbawiani stanowiska....no i nie zauważyłam, aby w moim kościele pozostała
                  jakaś nauka Aleksandra Borgii która mówi, że oto zostało zlikwidowane szóste
                  przykazanie. Zasady są cały czas te same... często były łamane, ale to wcale o
                  zasadach nie świadczy.

I co tamte mroczne dzieje mają do dzisiejszego kościoła? Mam opluć Benedykta, bo
                  jego poprzednik sprzed 1000 lat był.... synem epoki i zachowywał się nie lepiej
                  i nie gorzej niż inni możni?

• aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 16:14
                    bo pan papież tak powiedział. Jest władny związać i rozwiązać na ziemi - i
                    uznane to będzie w niebie - bo Jezus dał mu klucze do królestwa niebieskiego.
                    Piotrze, czy Ty mnie miłujesz? tak jest, Panie, wiesz że Cie miłuję...
                    A więc paś baranki moje...
                    I od tej pory Piotr baranki prowadzi na pastwisko wedle własnego uznania. Jeśli
                    uzna, że aby owce miały się dobrze - konieczna jest modlitwa w niedzielę - to
                    TAK JEST.
                    • a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 16:44
                      i Ty sugerujesz, że skoro jeden czy drugi jest grzeszny, to zasady wiary są do
                      luftu?
                      Sugerujesz, że jeśli człowiek jest zdolny do podłości - to co? człowieka
                      wyeliminować? Innego oczywiście... bo już widzę, co się święci ... chcesz aby
                      dzisiejszy kościół odpowiedział za czasy minione.
                      • aeki Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 17:21
                        KTO nakazał aby chodzić w niedzielę do kościoła. Jakie miał prawo .Kto w
                        katechizmie wyrzucił 2 przykazanie . Jakim prawem ??? Pan papież ??? Który
                        ??????? ten " święty ??"

GDZIE W PIŚMIE JEST NAKAZ CHODZENIA W NIEDZIELĘ DO KOŚCIOŁA
                        ??????????????????????????

jak nie odpowiesz to trolu zostaniesz potraktowany odpowiednio
                        • a000000 Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 06.04.10, 22:07
                          aeki napisał:

> KTO nakazał aby chodzić w niedzielę do kościoła.

JA!

>Jakie miał prawo

sama sobie pozwoliłam. ZADOWOLONY?

• 0golone_jajka Re: PROSTE PYTANIE , BRAK ODPOWIEDZI 09.04.10, 16:33
                            hehe, nieźle się bawicie widzę i beze mnie :D
        • wkkr Pamiętaj abyś dzień świety święcił 06.04.10, 11:59
          Powiedział Bóg a
          akty wykonawcze w tej materii okreslają samodzielnie związki
          wyznaniowe.
          • aeki Re: Pamiętaj abyś dzień świety święcił 06.04.10, 12:34
            wkkr napisał:

> Powiedział Bóg a
            > akty wykonawcze w tej materii okreslają samodzielnie związki
            > wyznaniowe.

gdzieeee ?????????????????????????????
            • wkkr Re: Pamiętaj abyś dzień świety święcił 06.04.10, 15:00
              aeki napisał:

> wkkr napisał:
              >
              > > Powiedział Bóg a
              > > akty wykonawcze w tej materii okreslają samodzielnie związki
              > > wyznaniowe.
              >
              >
              > gdzieeee ?????????????????????????????
              =========
              Na Synaju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka