ewiak.r
16.07.10, 14:26
Proroctwa pokazują, że Bóg Biblii jest jedynym prawdziwym Bogiem. Pewne przepowiednie wynikają ze zdolności przewidywania, jak choćby ta zanotowana w 2 Tm.3:1-5. Inne ukazują potęgę Boga, czego przykładem jest choćby 10 plag egipskich. Są też proroctwa, które można określić mianem planu Nieba (por. Iz.14:24-27). Przykładem tego jest też treść Księgi Objawienia, mówiąca o tym, co stanie się w "dniu Pańskim" (1:10). Skąd wiadomo, że zapowiedzi te są częścią planu Bożego? Pewne sprawy zapowiedziano już wcześniej, jak choćby "deptanie Jerozolimy". Nie będzie to dzieło przypadku, ani dzieło Diabła. Jezus mówiąc o tym, wyjaśnia: "Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów" (Mt.13:41-42, BT). Księga Objawienia dodaje: "Jeśli kto do niewoli jest przeznaczony, idzie do niewoli, jeśli kto na zabicie mieczem - musi być mieczem zabity. Tu się okazuje wytrwałość i wiara świętych" (13:10, BT). Kto ocaleje, a kto zginie, to oczywiście czas pokaże.
W planie Nieba ujęte są też wojny. Nie powinno nas to dziwić. Jeremiasz stwierdził: "Prorocy, którzy byli przede mną i przed tobą od najdawniejszych czasów, prorokowali przeciw licznym krajom i przeciw wielkim królestwom o wojnie, nieszczęściu i zarazie" (Je.28:8). Te nieszczęścia były karą za niegodziwość (por. Ez.14:12-23). Ludzie nie są coraz lepsi, lecz coraz gorsi, a Bóg się nie zmienia i nie toleruje w nieskończoność zła. III wojna światowa, to dopiero początek nieszczęść (por. Mt.24:7,8). Najwięcej ludzi zginie w Armagedonie, który też jest częścią planu Nieba. Nie będzie on dziełem przypadku, ani dziełem Diabła (por. Ap.19:11-18).
Proroctwo o III wojnie światowej pojawia się po raz pierwszy już w Księdze Liczb 24:23,24. Wprowadzone jest słowami: "Biada! Któż się ostoi, kiedy Bóg to uczyni?" (BT). Podobnie oddają ten tekst inne polskie przekłady. Ja oddałem ten tekst inaczej: "Biada! Któż przeżyje, gdy ustanowi go Bóg?". "Who shall live after God hath appointed him?" (Jewish Publication Society translation). Chodzi tu o ustanowienie symbolicznego Aszszura (por. Iz.10:5).
Bóg mówi o sobie: "Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe (hebr. רע). Ja Pan czynię to wszystko" (Iz.45:7, BG; por. Jer.10:5,6). Wyraz רע można przetłumaczyć tu na: zło, nieszczęście. To wcale nie oznacza, że Bóg jest zły, lecz fakt, że jest sprawiedliwy i mądry, i potrafi ukarać. Przykładem tego jest potop, zniszczenie Sodomy, lub choćby też to, co stało się w roku 70 n.e. (Mt.23:34-36; Ł.21:22; por. Da.9:26). To nieszczęście nie było dziełem przypadku (por. Am.3:6).
Bóg rzeczywiście potrafi sprowadzić nieszczęście, zło [רע] na niegodziwców (por. Je.49:37; 44:27-29; 18:11; Sof.1:12-18; Mich.4:12; Ps.7:12-14 [11-13, NW]).
Jest więc tak jak pisał Izajasz: "Aleć on też jest mądry, przetoż przywiedzie złe (hebr. רע), a słów swoich nie odmieni; lecz powstanie przeciw domowi złośników i przeciwko ratunkowi tych, którzy broją nieprawość" (31:2, BG). Ci, którzy boją się Boga i mają czyste sumienie, nie muszą się niczego obawiać (por. Je.45:5).
Zastanawiając się nad kwestią proroctw warto też pamiętać o poniższych słowach Jeremiasza: "I skierował Jahwe następujące słowa do mnie: Co widzisz, Jeremiaszu? Odrzekłem: Widzę gałązkę drzewa "czuwającego". Jahwe zaś rzekł do mnie: Dobrze widzisz, bo czuwam nad moim słowem, by je wypełnić" (1:11,12, BT). Nie ma więc sensu modlić się o to, by zapowiedzi Boże nie wypełniły się. Należy natomiast zmienić swój sposób myślenia i postępowania, aby uniknąć plag opisanych w tej Księdze (por. Wyjścia 9:18-21).