22.08.10, 17:16
Witam,
Chciałbym się poradzić odnośnie dokonania apostazji.
Problem w tym, że nie bardzo wiem dlaczego niby mam się podporządkowywać pod wewnętrzne prawo kościelne, to jest godzić się na warunki takie jak np. konieczność powołania dwóch świadków, czy zgodę księdza z mojej parafii.
O ile dobrze wiem, to od każdej organizacji w świetle obowiązującego prawa mogę żądać zaprzestania przetwarzania moich danych osobowych na podstawie ustawy, nie zwracając uwagi na wewnętrzne regulaminy.
Tymczasem, aby uwolnić się od organizacji, do której w dodatku włączono mnie nie pytając o zdanie, muszę się godzić na dodatkowe obwarowania.
Czy możliwe jest pominięcie strony kościelnej i roztrzygnięcie sprawy przez GIODO?
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Apostazja 22.08.10, 18:14
      Jeśli chodzi o dane osobowe, to nie masz absolutnie żadnych
      gwarancji, że zostaną usunięte, a nawet możesz mieć pewność, że
      opierając się na zapisanej w konkordacie ewangelizacji Kościół
      będzie i tak w postaci księdza wypytywał twoich sąsiadów i notował
      sobie rzeczy o tobie.
    • jeanie_mccake Re: Apostazja 22.08.10, 18:19
      Po co?
      Ustalenie listy tych, co jeszcze się w coś bawią jest
      odpowiedzalnością klubu, a nie tych co przestali płacić składki
      parędziesiąt lat temu.
      Ta organizacja Tobą się nie interesuje więc po co się fatygować?
      Gdyby chcieli (i mieli jakąkolwiek godność czy uczciwość) to
      przeprowadziliby audyt i wyrzucili niepraktykujących. Straciliby
      finansowo bez ślubów i chrztów dla niewierzących hipokrytów, ale
      taka jest cena zasad.
      • liberty.defender Re: Apostazja 24.08.10, 20:35
        >Ta organizacja Tobą się nie interesuje więc po co się fatygować?

Chociażby po to, żeby na końcu nie trafić na cmentarz. Znam historie, gdzie mimo pisemnego oświadczenia pochowano ateistę, tylko dlatego, że chodził kiedyś do kościoła.
        • green_bonobo Re: Apostazja 13.11.10, 22:23
          Liberty defender, myślę że apostazja nie musi uchronić Cię przed "nawróceniem się po śmierci". Rodzina i tak zrobi swoje ze strachu przed sąsiadami, będzie tylko więcej kosztować. Lepiej powalcz o zaufanego przyjaciela, żonę, którzy spełnią Twe życzenia "mimo wszystko".
        • znanypolityk Re: Apostazja 14.11.10, 10:06
          liberty.defender napisał:
          > Chociażby po to, żeby na końcu nie trafić na cmentarz.

A gdzie chcesz trafić? Do morza? Neptun też jest bogiem.
    • kosciol-kat Re: Apostazja 08.11.10, 21:37
      Zobacz na Kosciol-kat: Apostazja, tam sa linki do tematu wystepowania z Kosciola bez "laski" Kosciola.
    • tlenek_wegla Re: Apostazja 08.11.10, 21:59
      POniewaz prawo w PL jest pisane pod KK
    • tomek854 Re: Apostazja 10.11.10, 13:08
      Tez podobnie myslalem i ich po prostu olalem. Wisi mi, czy sobie przetwarzaja dane, czy nie, bo i tak maja nieaktualne.

Ale potem pomyslalem sobie o jednym aspekcie; oni sie caly czas na mnie powoluja mowiac 95% katolikow i tak dalej... Dlatego jednak stwierdzilem, ze chyba sie do nich przejde i kaze wypisac.
    • tade-k53 Re: Apostazja 15.11.10, 19:56
      Apostazja znakiem czasów ostatecznych.
      Czy wiesz w jakich czasach żyjemy?
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
      • kolter-xxl Re: Apostazja 15.11.10, 21:08
        tade-k53 napisał:

> Apostazja znakiem czasów ostatecznych.
        > Czy wiesz w jakich czasach żyjemy?

Ano w takich w których świry tobie podobne wieszczą koniec świata
        • tade-k53 Re: Apostazja 15.11.10, 21:32
          Armagedon trwa. Masz do wyboru niebo albo piekło.
          Dowód czarno na białym.
          tradycja-2007.blog.onet.pl/
    • ideefiks a po co ci ta apostazja? 17.11.10, 00:52
      przecież chrztu nie da się skasować. on jest "niezmywalny" czy jakoś tak.
      apostazja w zasadzie nic nie zmienia - zostałeś namaszczony, duch święty na ciebie za przeproszeniem - spłynął. klamka zapadła. masz przechlapane i musisz z tym żyć. :)
    • tbernard Re: Apostazja 10.06.21, 14:06
      To może być bardzo ryzykowne, gdyż grozi to pójściem do piekła, gdzie złośliwe diabły będą przez całą wieczność torturować potępieńca. Chyba lepiej dostać skrzydła i fruwać sobie gdzie dusza zapragnie.
      • pocoo Re: Apostazja 10.06.21, 18:10
        tbernard napisał:

> To może być bardzo ryzykowne, gdyż grozi to pójściem do piekła, gdzie złośliwe
        > diabły będą przez całą wieczność torturować potępieńca.

Za co? No za co ? Za posłuszeństwo szatanowi? A to ci historia.
        A potępionych dusz też nie widać, gdyż są niematerialne. Jak diabły będą je łapać?
        Piekło, niebo, jeden diabeł.
        • snajper55 Re: Apostazja 10.06.21, 22:55
          pocoo napisała:

> Za co? No za co ? Za posłuszeństwo szatanowi? A to ci historia.

Pisałem już o tej nielogiczności. Diabeł powinien dusze nagradzać za postępowanie zgodne z jego podszeptami. Chyba, że to taki kat na żołdzie boga, który to bóg miłosierny nie chce sobie rączek brudzić torturami, więc zleca je diabłu.

S.
          • pocoo Re: Apostazja 11.06.21, 10:05
            snajper55 napisał:

> Pisałem już o tej nielogiczności. Diabeł powinien dusze nagradzać za postępowan
            > ie zgodne z jego podszeptami. Chyba, że to taki kat na żołdzie boga, który to b
            > óg miłosierny nie chce sobie rączek brudzić torturami, więc zleca je diabłu.
            >
            > S.
            Niby tak. "Co złego , to nie ja" , mówi bóg.
            Tylko dlaczego, za odwalanie brudnej roboty, bóg obiecuje szatanowi, że zgładzi go na wieki? Niby szatan taki cwany, a zrobił z bogiem idiotyczny interes. Za posłuszeństwo zagłada. Do dupy z taką religią.
            • snajper55 Re: Apostazja 11.06.21, 11:46
              pocoo napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > Niby tak. "Co złego , to nie ja" , mówi bóg.
              > Tylko dlaczego, za odwalanie brudnej roboty, bóg obiecuje szatanowi, że zgładzi
              > go na wieki? Niby szatan taki cwany, a zrobił z bogiem idiotyczny interes. Za
              > posłuszeństwo zagłada. Do dupy z taką religią.

Obiecuje? To dlaczego wszechmocny go nie zgładzi? Te obiecanki to pic na wodę, fotomontaż. Diabeł służy Bogu i posłusznie wypełnia jego polecenia. A religia jest do dupy jak każda inna. Tylko ta jest wyjątkowo nielogiczna.

S.
              • wawrzanka Re: Apostazja 11.06.21, 12:22
                snajper55 napisał:

> Obiecuje? To dlaczego wszechmocny go nie zgładzi?

Bo straciłby sens własnego istnienia.
                • snajper55 Re: Apostazja 11.06.21, 14:26
                  wawrzanka napisała:

> snajper55 napisał:
                  >
                  > > Obiecuje? To dlaczego wszechmocny go nie zgładzi?
                  >
                  > Bo straciłby sens własnego istnienia.

Sensem istnienia boga katolików jest diabeł? Chyba tworzysz jakąś nową religię.

S.
                  • wawrzanka Re: Apostazja 11.06.21, 14:39
                    snajper55 napisał:

> Sensem istnienia boga katolików jest diabeł? Chyba tworzysz jakąś nową religię.

A kim by straszył? Bóg bez straszenia swoich wiernych jest jak "Dynastia" bez Alexis.
                    • snajper55 Re: Apostazja 11.06.21, 17:09
                      wawrzanka napisała:

> snajper55 napisał:
                      >
                      > > Sensem istnienia boga katolików jest diabeł? Chyba tworzysz jakąś nową re
                      > ligię.
                      >
                      > A kim by straszył? Bóg bez straszenia swoich wiernych jest jak "Dynastia" bez A
                      > lexis.

No nie wiem, dawno temu chodziłem na religię i może źle pamiętam, ale wydaje mi się, że bóg katolików nie straszy swych wyznawców. Bóg jest miłosiernym ojcem. Bóg katolików naucza, zachęca, obiecuje nagrodę. Mam na myśli tego boga z Nowego Testamentu, a nie ze Starego. To księża straszą. Księża są ze Starego Testamentu. :)

S.
          • wawrzanka Re: Apostazja 11.06.21, 11:14
            snajper55 napisał:

> Pisałem już o tej nielogiczności. Diabeł powinien dusze nagradzać za postępowan
            > ie zgodne z jego podszeptami.

No nie, przecież on jest Zły. Na tym to właśnie polega, że on jest podstępny, okrutny, bezlitosny. Nie będzie nagradzał za nic. Jego rolą jest kusić do złego i czynić zło i złem odpłacać za dobre, czyli za posłuszeństwo jemu samemu. Diabeł to jest takie stworzenie, któremu nigdy nie można ufać.
            • pocoo Re: Apostazja 11.06.21, 18:08
              wawrzanka napisała:

> No nie, przecież on jest Zły. Na tym to właśnie polega, że on jest podstępny, o
              > krutny, bezlitosny.

Dlaczego Zły? Toż właśnie jego wszechwiedzący bóg zrobił swoim zastępcą w niebie. "Jaki pan, taki kram".

>Nie będzie nagradzał za nic. Jego rolą jest kusić do złego
              > i czynić zło i złem odpłacać za dobre, czyli za posłuszeństwo jemu samemu.

No tak. Za posłuszeństwo należy się nagroda, a nie kara.

> Diabeł to jest takie stworzenie, któremu nigdy nie można ufać.

E tam. To bóg "odwraca kota ogonem" i kieruje się boskim widzimisię.
              Diabeł wesoły .Dlaczego nie można jemu ufać? Mimo starań , odeśle duszę bogu. Horror.
        • tbernard Re: Apostazja 11.06.21, 09:53
          No to chyba oczywiste, że za posłuszeństwo szatanowi nie idzie się fruwać do nieba, tylko na tortury do piekła. W 'Igraszkach z diabłem' pokazali, że można nawet trafić na madejowe łoże, no chyba, że ma się takiego fuksa jak tamten zbój, co Marcina Kabata chciał napaść, a Marcin mu przebaczył i zbój za życia skrzydła dostał. Cwaniaczek od razu 'Fruwajmy panie Anioł' ale na pokutę musiał iść do roboty i dopiero po fajrancie mógł sobie pofruwać. Tym niemniej taka robota, to pikuś w porównaniu do wiecznych tortur na madejowym łożu. Ja bym jednak na takiego fuksa nie liczył i nie wyskakiwał z tą Apostazją. Jak komuś się nazwa podoba, to może dziewczynce nadać imię Apostazja.
          • pocoo Re: Apostazja 11.06.21, 10:09
            tbernard napisał:

> No to chyba oczywiste, że za posłuszeństwo szatanowi nie idzie się fruwać do ni
            > eba, tylko na tortury do piekła.

A dusze są niematerialne , niewidzialne i fruwają dokąd chcą. Podejrzewam, że większość skazana na niebo spindala do piekła.
    • feelek Re: Apostazja 10.06.21, 14:15
      Włączono cię do tej organizacji pytając o zdanie twoich rodziców.
      Więcej, oni podpisali się ma różnych świstkach w twoim imieniu.
      W prawie, opartym o prawo rzymskie, dopuszcza się takie coś w wypadku gdy, tak jak tutaj, gdy masz gościu np. 40 dni, opiekunowie podpisują je za Ciebie.
      Nie pytali o zdanie? Pewno pytali, a nie pamiętasz. Chrzest NIE MOŻE się odbyć bez zgody.
      • snajper55 Re: Apostazja 10.06.21, 15:07
        feelek napisał:

> Włączono cię do tej organizacji pytając o zdanie twoich rodziców.
        > Więcej, oni podpisali się ma różnych świstkach w twoim imieniu.

Podpisywali się w swoim imieniu.

> W prawie, opartym o prawo rzymskie, dopuszcza się takie coś w wypadku gdy, tak
        > jak tutaj, gdy masz gościu np. 40 dni, opiekunowie podpisują je za Ciebie.

W Polsce obowiązuje prawo rzymskie???

> Nie pytali o zdanie? Pewno pytali, a nie pamiętasz. Chrzest NIE MOŻE się odbyć
        > bez zgody.

Chrzest oczywiście może odbyć się bez zgody chrzczonego, gdyż dzieci niemowlaki się bez ich zgody.

S.
        • feelek Re: Apostazja 11.06.21, 11:54
          snajper55 napisał:

> feelek napisał: Włączono cię do tej organizacji pytając o zdanie twoich rodziców.
          Więcej, oni podpisali się ma różnych świstkach w twoim imieniu.
          " Podpisywali się w swoim imieniu."
          > nie, w twoim,
          W TWOIM IMIENIU
          W prawie, opartym o prawo rzymskie, dopuszcza się takie coś w wypadku gdy tak
          jak tutaj, gdy masz gościu np. 40 dni, opiekunowie podpisują je za Ciebie, co jest spotykane,
          nawet ateiści tak robią, a nazywa się to:
          PEŁNOMOCNICTWO
          > .
          SNAJPER pyta:
          "W Polsce obowiązuje prawo rzymskie???"
          ..
          tak:
          rzymskie prawo, greckie piękno i hebrajski system wartości

jeśli to negujesz, nie odpowiadaj:
          "11.6.2021"
          na pytanie przechodnia " którego mamy dzisiaj"
          ..
          tak, tak gdzieś od 1000 lat obowiązuje tu to rzymskie prawo,
          ..
          jak nie wiesz tego, to co robisz na forum tych, co umieją pisać?
          • snajper55 Re: Apostazja 11.06.21, 14:24
            feelek napisał:

> W prawie, opartym o prawo rzymskie, dopuszcza się takie coś w wypadku gdy tak
            > jak tutaj, gdy masz gościu np. 40 dni, opiekunowie podpisują je za Ciebie, co j
            > est spotykane,
            > nawet ateiści tak robią, a nazywa się to:
            > PEŁNOMOCNICTWO

Wypisujesz brednie. Noworodek nie może nikomu dać pełnomocnictwa.

> SNAJPER pyta:
            > "W Polsce obowiązuje prawo rzymskie???"
            > ..
            > tak:
            > rzymskie prawo, greckie piękno i hebrajski system wartości

Wypisujesz brednie. W Polsce obowiązuje prawo polskie.

S.
            • feelek Re: Apostazja 11.06.21, 16:52
              Snajper: "Wypisujesz brednie"
              ..
              Wypisujesz brednie pisząc: "...wypisujesz brednie...".
              • kociak40 Re: Apostazja 11.06.21, 17:56

"Wypisujesz brednie pisząc: "...wypisujesz brednie..." - feelek

Spotkania na forum powinny być na tyle częste, żeby nikt nie zauważył, że się starzejemy.
                • feelek Re: Apostazja 12.06.21, 21:52
                  kociak40 napisał:
                  > "Wypisujesz brednie pisząc: "...wypisujesz brednie..." - feelek
                  > Spotkania na forum powinny być na tyle częste, żeby nikt nie zauważył, że się s
                  > tarzejemy.
                  ..
                  .... ludzie powinni się zachowywać wobec siebie w sposób biorący pod uwagę fakt, że wszyscy jesteśmy różni... Więcej - murzyni różnią się od białych, a biali od żółtych... nie tylko kolorem skóry, a także wzrostem, długością kończyn tak dolnych jak i górnych. To ww. gdy jeszcze dodamy do tego kolor włosów dopełni miary wszystkiego.

• kociak40 Re: Apostazja 13.06.21, 00:31

".... ludzie powinni się zachowywać wobec siebie..." - feelek

Bywa, że tylko po to podajemy rękę, aby przeciągnąć go na swoją stronę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka