Dodaj do ulubionych

Zawsze dziewica

27.02.11, 12:54
Zadaję pytanie z ciekawości nie ze złośliwości.
Dlaczego to takie ważne , podkreślane na każdym kroku ?? Dlaczego kk zabrania antykoncepcji.????
Dlaczego seksualizm jest obsesją facetów , którzy ślubowali że dzieci mieć nie będą i danego przez Boga instynktu nie zaspakajali ( oficjalnie )
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Zawsze dziewica 27.02.11, 13:28
      Zadałeś kilka pytań, z których każde doczekało się odpowiedzi w postaci niejednej książki chyba. No, może poza tym ostatnim.

Ja chciałem nawiązać, dość luźno, do pytania nr 2, o antykoncepcji.
      Oglądałem dziś magazyn "Między niebem a ziemią" i był w num poruszony problem katolickiego podejścia do farmacji, a konkretnie czy farmaceuta ma prawo odmówić sprzedaży środka, którego działanie jest niezgodne z sumieniem sprzedawcy.
      Moim zdaniem farmaceutka, jeśli nie może sprzedać aspiryny, gumy czy środka antykoncepcyjnego, powinna zmienić pracę albo w ostateczności poprosić koleżankę by ta obsłużyła niemoralnego klienta. Etyk odparł, że przecież właśnie jest zapis o konflikcie sumienia, pozwalający na niewykonywanie czynności sprzecznych z sumieniem, ale nakazuje wskazanie praktycznej alternatywy. Ku mojemu zdziwieniu, farmaceutce to nie wystarcza, bo jej zdaniem konieczność wskazania "zastepcy" jest współudziałem w czynie niemoralnym i ona tego robić nie chce. Nie widzi jednak powodu, by zmienić pracę na inną. Ona po prostu nie chce sprzedawać ludziom tego, co ona uznaje za moralnie niedopuszczalne.
      Moim zdaniem, powinna założyć aptekę przy plebanii i sprzedawać tylko to, co zatwierdzi wspólnie z proboszczem. Wóczas miałaby czyste sumienie.
      Co Wy o tym sądzicie? A może apteka po prostu może nie prowadzić wszystkich leków dostępnych na rynku? Nieraz się zdarzało, że aptekarka musiała coś dla mnie specjalnie zamawiać w hurtowni, czasami twierdziła, że danego specyfiku po prostu nie ma i już. Sądzę, że chyba tu jednak chodziło o to, że ta pani nie była właścicielką apteki i nie miała wpływu na asortyment leków, a nie chciała sprzedawać niektórych specyfików. Ale to tak jakby kasjerka na kasie w supermarkecie odmawiała sprzedaży alkoholu, bo to sprzeczne z jej religią. Bez sensu, nie sądzicie?
      • aeki Re: Zawsze dziewica 27.02.11, 17:44
        Zadałem , może za dużo ,3 pytania.
        Oczekuję odpowiedzi.
      • z2006 Dla Jajek 27.02.11, 19:44
        mateusz.pl/wdrodze/nr448/02.htm
        A jeśli chodzi o odesłanie klienta do koleżanki, to było to zahaczenie ogrzech cudzy.

www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/wam_2009_grzechy_cudze_00.html
        www.teologia.pl/m_k/kkk1g03.htm#1a
        Za grzech prostytucji współodpowiedzialni są między innymi taksówkarze współpracujący z prostytutkami, no nie?
    • z2006 Odpowiedź dla aeki 27.02.11, 19:37
      1.

www.newadvent.org/cathen/15448a.htm
      www.newadvent.org/cathen/15464b.htm
      "In connection with the study of Mary during Our Lord's hidden life, we meet the questions of her perpetual virginity, of her Divine motherhood, and of her personal sanctity. Her spotless virginity has been sufficiently considered in the article on the Virgin Birth. The authorities there cited maintain that Mary remained a virgin when she conceived and gave birth to her Divine Son, as well as after the birth of Jesus. Mary's question (Luke 1:34), the angel's answer (Luke 1:35-37), Joseph's way of behaving in his doubt (Matthew 1:19-25), Christ's words addressed to the Jews (John 8:19) show that Mary retained her virginity during the conception of her Divine Son. [65]

As to Mary's virginity after her childbirth, it is not denied by St. Matthew's expressions "before they came together" (1:18), "her firstborn son" (1:25), nor by the fact that the New Testament books repeatedly refer to the "brothers of Jesus". [66] The words "before they came together" mean probably, "before they lived in the same house", referring to the time when they were merely betrothed; but even if the words be understood of marital intercourse, they only state that the Incarnation took place before any such intercourse had intervened, without implying that it did occur after the Incarnation of the Son of God. [67]

The same must be said of the expression, "and he knew her not till she brought forth her firstborn son" (Matthew 1:25); the Evangelist tells us what did not happen before the birth of Jesus, without suggesting that it happened after his birth. [68] The name "firstborn" applies to Jesus whether his mother remained a virgin or gave birth to other children after Jesus; among the Jews it was a legal name [69], so that its occurrence in the Gospel cannot astonish us.

Finally, the "brothers of Jesus" are neither the sons of Mary, nor the brothers of Our Lord in the proper sense of the word, but they are His cousins or the more or less near relatives. [70] The Church insists that in His birth the Son of God did not lessen but consecrate the virginal integrity of His mother (Secret in Mass of Purification). The Fathers express themselves in similar language concerning this privilege of Mary. [71]"

2.

mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_34.htm
      3.

(18) Ale co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to kala człowieka. (19) Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, rozpusta, kradzieże, fałszywe świadectwa, bluźnierstwa. (20) To właśnie kala człowieka; ale jedzenie nie umytymi rękoma nie kala człowieka.
      • aeki Re: Odpowiedź dla aeki 28.02.11, 17:00
        wiadomosci.onet.pl/kiosk/religia/bog-i-seks,1,4196082,wiadomosc.html
        • z2006 Jakie źródło,taka treść 28.02.11, 17:15
          1. Głębia Biblii jest niezmierzona. W opisie stworzenia świata chodzi o coś więcej niż to, jak długo to trwało itd.

2. Jaki "monopol konserwatystów"? O znaczeniu Bilblii różni ludzie dyskutują od dawna.

3. Co do Lota w Sodomie - wtedy ochrona gościa była (niestety) stawiana wyżej nad szacunek dla kobiety.

4. Naomi i Rut - miłość a seks to nie to samo.

www.youtube.com/watch?v=d3yOCaLAf9M
          5. Gdzie w Pieśni nad Piesniami jest wskazówka, że chodzi o seks przed czy pozamałżeński?
          • aeki Re: Jakie źródło,taka treść 01.03.11, 16:58
            Wydaje mi się, że najgorszym kryzysem współczesnego małżeństwa jest to, co różni małżeństwo od św. Józefa i Maryi. Czyli seks.
            Według mnie, jest straszliwym złem, który zakradł się do życia człowieka. Nie tylko do małżeństwa, bo do małżeństwa również. Nie należy mylić seksu z aktem małżeńskim.

Seks generalnie jest złem.
            Seks stał się bożkiem.

www.youtube.com/watch?v=SIElov6r9Hc&feature=player_embedded
            • 0golone_jajka Re: Jakie źródło,taka treść 01.03.11, 22:58
              Rany, przez chwilę myślałem, że te brednie to Twoje słowa i się podłamałem.

A ta kobieta jest po prostu bardzo, ale to bardzo nieszczęśliwa, skrzywdzona przez los i być może faceta - stąd takie jej skrajne i dziwne zdanie o seksie. Raczej niezgodne z nauką Kościoła, za którego członka ta pani się uważa.
            • z2006 Re: Jakie źródło,taka treść 02.03.11, 05:49
              12 Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich.

www.nonpossumus.pl/ps/Ef/6.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka