maria421 07.10.11, 12:46 do wyrazenia skruchy za 70 milionow unicestwionych istnien ludzkich na swiecie w czasie 70 lat trwania komunizmu! Wzywam ateistow do wyrazenia skruchy za mordy Stalina, Mao Tse Tunga, Pol Pota, Dzojbalsana, Castro i innych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feel_good_inc Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 13:00 maria421 napisała: > do wyrazenia skruchy za 70 milionow unicestwionych istnien ludzkich na swiecie > w czasie 70 lat trwania komunizmu! > Wzywam ateistow do wyrazenia skruchy za mordy Stalina, Mao Tse Tunga, Pol Pota, > Dzojbalsana, Castro i innych. Dalej kopiesz zdechłego konia? Już ci to kiedyś tłumaczyłem, ale najwyraźniej nie zrozumiałaś. Kult jednostki we wszystkich tych krajach nie różnił się niczym od innych religii poza tym, że wierni mieli bóstwo tu na ziemi. Reasumując, kraje i osoby te miały tyle samo wspólnego z ateizmem per se co z równością społeczną i władzą ludu. BTW: sprytny zabieg z pominięciem Hitlera. Jednak czegoś się uczysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 13:52 Komunisci byli ateistami , fanatycznymi ateistami ktorzy tepili religie, nie tylko chrzescijanstwo. Wy tepicie religie na forach, oni tepili religie mordujac. P.S. Hitler nie byl komunista. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 14:03 maria421 napisała: > Komunisci byli ateistami , fanatycznymi ateistami ktorzy tepili religie, nie ty > lko chrzescijanstwo. Wprowadzając jednocześnie własną religię - kult jednostki. Czym zatem różnili się od chrześcijan, którzy ogniem i mieczem szerzyli własną religię. Hę? > Wy tepicie religie na forach, oni tepili religie mordujac. Czyli całkiem tak samo jak wy. No bo chyba nie zaprzeczysz, że innowiercy byli mordowani przez chrześcijan? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 14:54 feel_good_inc napisał: > Czyli całkiem tak samo jak wy. No bo chyba nie zaprzeczysz, że innowiercy byli > mordowani przez chrześcijan? BYLI. Nie przypominam sobie, abym jakiegoś zabiła. WIĘCEJ ! nie przypominam sobie, abym sprzyjała takiemu procederowi. Natomiast ateiści, tu i teraz, tępią zupełnie niewinnych katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 15:06 a000000 napisała: > feel_good_inc napisał: > > Czyli całkiem tak samo jak wy. No bo chyba nie zaprzeczysz, że innowiercy > byli > > mordowani przez chrześcijan? > > BYLI. Nie przypominam sobie, abym jakiegoś zabiła. WIĘCEJ ! nie przypominam sob > ie, abym sprzyjała takiemu procederowi. To Stalin żyje tu i teraz? > Natomiast ateiści, tu i teraz, tępią zupełnie niewinnych katolików. Wy chyba rzeczywiście żyjecie w jakimś innym świecie, gdzie KRK to atakowana przez krwiożercze hordy twierdza. Jeżeli dla ciebie mówienie, że wierzysz w bzdury to zbrodnia taka jak morderstwo, to chyba nie mamy o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 10.10.11, 14:19 a000000 napisała: > Natomiast ateiści, tu i teraz, tępią zupełnie niewinnych katolików. Och, biedni katolicy! Jakże są tępieni i przesladowani! Muszą przecież praktykować swoją wiarę w podziemiu! Biedne, zaszczute owieczki! Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 10.10.11, 14:31 stokrotka_a napisała: > Och, biedni katolicy! Jakże są tępieni i przesladowani! Muszą przecież praktyk > ować swoją wiarę w podziemiu! Biedne, zaszczute owieczki! Chrzescijanie ( w tym rowniez katolicy) sa najbardziej przesladowana grupa religijna na swiecie. Wiem ze Tobie to sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 10.10.11, 18:45 maria421 napisała: > Chrzescijanie ( w tym rowniez katolicy) sa najbardziej przesladowana grupa reli > gijna na swiecie. > Wiem ze Tobie to sie podoba. Oj, jacy wy biedni! Po prostu chodzący męczennicy! Szczególnie w Polsce! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 10.10.11, 18:58 stokrotka_a napisała: > Oj, jacy wy biedni! Po prostu chodzący męczennicy! Szczególnie w Polsce! ;-) W Polsce na szczescie juz nie mozecie ksiezy do wiezien wsadzac ani mordowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: Wzywam wszystkich ateistow 10.10.11, 19:04 maria421 napisała: > W Polsce na szczescie juz nie mozecie ksiezy do wiezien wsadzac ani mordowac. Wy też. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 10.10.11, 19:26 marcinlet napisał: > maria421 napisała: > > W Polsce na szczescie juz nie mozecie ksiezy do wiezien wsadzac ani mordo > wac. > > Wy też. A kiedy to kosciol w Polsce ksiezy mordowal i do wiezien wsadzal? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 17:20 maria421 napisała: > A kiedy to kosciol w Polsce ksiezy mordowal i do wiezien wsadzal? Może nigdy, ale nie zmienia to faktu, że wy tak samo już nie możecie ich mordować i wsadzać do więzień (oczywiście pomijając po słusznych wyrokach). Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 17:29 marcinlet napisał: > Może nigdy, ale nie zmienia to faktu, że wy tak samo już nie możecie ich mordow > ać i wsadzać do więzień (oczywiście pomijając po słusznych wyrokach). Wiec o jakich "wy" co juz nie moga "ich" mordowac piszesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 13:40 maria421 napisała: > W Polsce na szczescie juz nie mozecie ksiezy do wiezien wsadzac ani mordowac. A kogo masz na myśli zwracając się do mnie per "wy"? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 14:01 stokrotka_a napisała: > A kogo masz na myśli zwracając się do mnie per "wy"? Nienawidzacych kosciol ateistow. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 18:00 maria421 napisała: > Nienawidzacych kosciol ateistow. Skoro tak, to zapominasz o tym, że księży w Polsce prześladowali członkowie PZPR, wśród których byli zarówno ateiści jak i teiści (ci drudzy oczywiście ukrywali swoją wiarę). Nie powinnaś więc pisać o odpowiedzialnych za to prześladowanie per "wy", tylko per "my". Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 18:08 stokrotka_a napisała: > Skoro tak, to zapominasz o tym, że księży w Polsce prześladowali członkowie PZP > R, wśród których byli zarówno ateiści jak i teiści (ci drudzy oczywiście ukrywa > li swoją wiarę). Nie powinnaś więc pisać o odpowiedzialnych za to prześladowani > e per "wy", tylko per "my". Jasne. Wy, ateisci, jestescie swieci i niewinni. Nawet jezeli marksistowska partia taka jak PZPR przesladowala kosciol to napewno byli to jacys wierzacy, tylko sie ukrywajacy. HIPOKRYZJA! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 18:28 maria421 napisała: > Jasne. Wy, ateisci, jestescie swieci i niewinni. Nawet jezeli marksistowska par > tia taka jak PZPR przesladowala kosciol to napewno byli to jacys wierzacy, tylk > o sie ukrywajacy. > > HIPOKRYZJA! Mario, daj sobie spokój z tymi śmiesznymi wykrzyknikami. ;-) Oglądałaś film "Prymas. Trzy lata z tysiąca" oparty na zapiskach samego Wyszyńskiego? Jeśli tak, to zapewne pamiętasz, że wśród oprawców Kardynała byli ludzie wierzący. Zapiski kardynała to fikcja? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 18:35 stokrotka_a napisała: > Mario, daj sobie spokój z tymi śmiesznymi wykrzyknikami. ;-) Oglądałaś film "Pr > ymas. Trzy lata z tysiąca" oparty na zapiskach samego Wyszyńskiego? Jeśli tak, > to zapewne pamiętasz, że wśród oprawców Kardynała byli ludzie wierzący. Zapiski > kardynała to fikcja? Ty sie historii z filmow uczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 18:49 maria421 napisała: > Ty sie historii z filmow uczysz? Mario, miej pretensje do kardynała Wyszyńskiego. To on takie rzeczy "powymyślał". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 19:09 stokrotka_a napisała: > Mario, miej pretensje do kardynała Wyszyńskiego. To on takie rzeczy "powymyślał > ". ;-) No popatrz, jak Ci wygodnie to nawet kardynalowi wierzysz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 19:23 maria421 napisała: > No popatrz, jak Ci wygodnie to nawet kardynalowi wierzysz ;) Tani chwyt, Mario. ;-) Ja wierzę ludziom z zasady, chyba że zawiodą moje lub czyjeś zaufanie. Wyznawana wiara nie jest dla mnie powodem do nieufania ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 19:25 stokrotka_a napisała: > Tani chwyt, Mario. ;-) Ja wierzę ludziom z zasady, chyba że zawiodą moje lub cz > yjeś zaufanie. Wyznawana wiara nie jest dla mnie powodem do nieufania ludziom. Ale czlonkom PZPR jak mowia ze sa ateistami nie wierzysz podejrzewajac ze ukrywaja wiare dla kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Wzywam wszystkich ateistow 11.10.11, 19:30 maria421 napisała: > Ale czlonkom PZPR jak mowia ze sa ateistami nie wierzysz podejrzewajac ze ukryw > aja wiare dla kariery. Widzisz, członkowie PZPR zawiedli zaufanie wielu Polaków w tamtych czasach. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 15:06 feel_good_inc napisał: > Wprowadzając jednocześnie własną religię - kult jednostki. Nie manipuluj. Kult jednostki nie jest religia. Czym zatem różnili s > ię od chrześcijan, którzy ogniem i mieczem szerzyli własną religię. Hę? A chocby tym, ze chrzescijanie przez dlugie wieki szerzyli wlasna religie przez gloszenie Dobrej Nowiny a komunisci zaczeli szerzyc komunizm przez krwawe rewolucje ktore w ciagu 70 lat pochlonely 70 milionow ofiar, jak podaje "Czarna Ksiega Komunizmu". > Czyli całkiem tak samo jak wy. No bo chyba nie zaprzeczysz, że innowiercy byli > mordowani przez chrześcijan? Wcale nie "calkiem tak samo", bo chrzescijanie nigdy nie mordowali w tempie 1 miliona osob na rok. Szybciej od Was, fanatycznych ateistow, mordowal tylko Hitler. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Widzisz Mario 07.10.11, 15:19 Możesz wypisywać sobie co tylko chcesz, faktów i tak nie zmienisz. Czy kult wielbi wodza na ziemi czy jakiegoś wyimaginowanego w niebie, nie ma żadnego znaczenia. To takie same religie - chore ideologie, służące podporządkowaniu sobie tępych mas. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Widzisz Mario 07.10.11, 15:26 feel_good_inc napisał: > Możesz wypisywać sobie co tylko chcesz, faktów i tak nie zmienisz. > Czy kult wielbi wodza na ziemi czy jakiegoś wyimaginowanego w niebie, nie ma ża > dnego znaczenia. To takie same religie - chore ideologie, służące podporządkowa > niu sobie tępych mas. > O nie, moj drogi. Nieodzownym elementem religii jest wiara w nadprzyrodzone bostwo. Kult jednostki uznaje przywodce za wyjatkowa jednostke, ale nie uznaje go za nadprzyrodzona moc sprawcza. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Widzisz Mario 07.10.11, 15:41 maria421 napisała: > O nie, moj drogi. Nieodzownym elementem religii jest wiara w nadprzyrodzone bos > two. Jesteś w mylnym błędzie albo właśnie zniknęłaś wszystkie religie nonteistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Widzisz Mario 07.10.11, 16:02 feel_good_inc napisał: > Jesteś w mylnym błędzie albo właśnie zniknęłaś wszystkie religie nonteistyczne. Nonteizm nie deklaruje ani nie potwierdza istnienia Boga. Ateisci deklaruja ze Boga nie ma, nie moga wiec byc traktowani jak nonteisci. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Widzisz Mario 08.10.11, 08:17 maria421 napisała: > feel_good_inc napisał: > > Jesteś w mylnym błędzie albo właśnie zniknęłaś wszystkie religie nonteist > yczne. > > Nonteizm nie deklaruje ani nie potwierdza istnienia Boga. > Ateisci deklaruja ze Boga nie ma, nie moga wiec byc traktowani jak nonteisci. Nie próbuj zmieniać tematu. Udowodnij, że kult jednostki różni się czymkolwiek od innych znanych religii. koreapolnocna.salon24.pl/274544,o-nadzwyczajnych-osiagnieciach-kim-dzong-ila Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Widzisz Mario 08.10.11, 09:28 feel_good_inc napisał: > Nie próbuj zmieniać tematu. Udowodnij, że kult jednostki różni się czymkolwiek > od innych znanych religii. > koreapolnocna.salon24.pl/274544,o-nadzwyczajnych-osiagnieciach-kim-dzong-ila To Ty zmieniasz temat i zaczynasz mi wmawiac ze ziemia jest plaska a ateisci sa religijni. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Widzisz Mario 08.10.11, 12:30 maria421 napisała: > feel_good_inc napisał: > > > Nie próbuj zmieniać tematu. Udowodnij, że kult jednostki różni się czymko > lwiek > > od innych znanych religii. > > koreapolnocna.salon24.pl/274544,o-nadzwyczajnych-osiagnieciach-kim-dzong-ila > > To Ty zmieniasz temat i zaczynasz mi wmawiac ze ziemia jest plaska a ateisci sa > religijni. Nie, to ty próbujesz wmawiać, że fanatyczni wyznawcy jednej idei różnią się czymkolwiek od wyznawców innej. Ja nie widzę żadnej różnicy między mordercami w imię Allaha, Stalina czy Jahwe. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Widzisz Mario 08.10.11, 13:00 feel_good_inc napisał: > Nie, to ty próbujesz wmawiać, że fanatyczni wyznawcy jednej idei różnią się czy > mkolwiek od wyznawców innej. Oczywiscie ze sie roznia. Fanatyczny wyznawca Chrystusa odwroci drugi policzek kiedy fanatyczny wyznawca Allaha bedzie mu glowe obcinal. > Ja nie widzę żadnej różnicy między mordercami w imię Allaha, Stalina czy Jahwe. Ty nawet nie wiesz chyba ze Allah i Stalin nakazali mordowanie, ale Jahwe nie, Jahwe dal przykazanie "Nie zabijaj". Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Nie wiem o co Wam chodzi 09.10.11, 10:24 maria421 napisała: > Ty nawet nie wiesz chyba ze Allah i Stalin nakazali mordowanie, ale Jahwe nie, > Jahwe dal przykazanie "Nie zabijaj". Dał, ale sam zabijał. Zsyłał też plagi jako kary za grzechy. Był jednak bardzo ludzki, ponieważ zdarzało mu się żałować swoich decyzji. Gubił się. W końcu za sprawą Ducha św. zszedł na Ziemię jako swój własny syn. I słusznie, bo założyciel wielkiej korporacji też powinien spędzić kilka miesięcy na liniach produkcyjnych. Czy tak było?:) Nie wiem. Tak to wygląda w świetle historii chrześcijan. Ja urodziłam się w kraju chrześcijańskim, więc siłą rzeczy ta religia jest mi najbliższa. Nauki Chrystusa są aktualne. Żaden psycholog nie powie żadnej zdesperowanej jednostce nic mądrzejszego ponad to, co głosił w swoim czasie Jezus Chrystus. Mnie jego nauki przekonują. Kochać Boga (mieć szacunek dla Nieznanego: "nie znacie dnia, ani godziny", prawda - hehe) i ludzi (nie krzywdzić nikogo i nie pozwalać krzywdzić siebie) to kwintesencja takiej ogólnej ludzkiej mądrości. Gdyby totaliści, o których piszecie tutaj stosowali się do tych nauk nigdy nie doszłoby ani do jednej niepotrzebnej śmierci. Rzecz więc nie sprowadza się do ślepego kultu czy to ludzi, czy to bóstwa. Istotą człowieczeństwa jest po prostu myśleć. I sercem i rozumem. A co ponad to? Tu trzeba oddać sprawiedliwość Nieznanemu. Nie wiem dlaczego niektóre jednostki czynią wiele dobra i są uznawane (słusznie) za święte, a inne sprowadzają śmierć i zagładę. Dlatego wierzę w dobroć Boga i jego walkę ze złem. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Nie wiem o co Wam chodzi 09.10.11, 13:34 Wawrzynko, poniewaz jestes tu nowa, to wyjasnie ze chodzi nam, piszacym tu katolikom, o obrone chrzescijanstwa przed takimi bezsensami ze kult jednostki to to samo co religia, ze Jahwe, Allah czy Stalin to wlasciwie wszystko jedno itp. Z tym co napisalas sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
lotak1 Re: Widzisz Mario 08.10.11, 09:42 feel_good_inc napisał: Udowodnij, że kult jednostki różni się czymkolwiek od innych znanych religii. Kult jednostki jest parodią, farsą lub conajwyżej śmieszną ziemską namiastką autentycznej wiary w Boga. W przypadku kultu jednostki oddaje się cześć śmiertelnemu człowiekowi, ale nawet poddani oddający cześć „wodzowi“ nie czynią tego w identyczny sposób, jak czynią to ludzie wierzący w stosunku do wiecznego i wszechmocnego Boga. Ci pierwsi wiedzą doskonale, że kiedyś zarówno oni, jak i ich „wódz“ rozpadną się w proch wraz z całym tym ich „kultem“, nie mówiąc już o kwestii ile rzeczywistej szczerości, a ile po prostu zwykłego strachu czy wyrachowania, tkwi w tym ich „zachwycie“ wodzem. U ludzi wierzących takiej świadomości nie ma, bo oni wierzą w życie wieczne wraz z kochającym i zbawiającym ich, wiecznym, wszechmocnym Bogiem. Jeśli nie dostrzegasz różnicy, to jest to raczej wynik Twojej niewiary, a nie tożsamości kultu jednostki i autentycznej wiary w Boga. Dla Ciebie, który nie znasz tajników prawdziwej, głębokiej wiary w osobowego Boga, marny plagiat i autentyk są jednym i tym samym. Nie powinieneś więc oczekiwać, że człowiek religijny „udowodni“ ci, że się mylisz, bo to po prostu niemożliwe. To mniej więcej tak, jakby chciało się wyjaśnić człowiekowi kompletnie niewrażliwemu na sztukę, jaka jest różnica między bohomazem a arcydziełem. On stwierdza tylko, że w obu przypadkach mamy do czynienia z płótnem i farbą, więc dochodzi do „słusznego“ wniosku, że w takim razie oba obrazy posiadają taką samą wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Widzisz Mario 08.10.11, 09:54 lotak1 napisał: > Jeśli nie dostrzegasz różnicy, to jest to raczej wynik Twojej niewiary, a nie t > ożsamości kultu jednostki i autentycznej wiary w Boga. Ja mysle ze on doskonale zna roznice miedzy religia a kultem jednostki tylko nie chce sam przed soba przyznac do jakich zbrodni doprowadzil upanstwowiony ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 23:06 maria421 napisała: > A chocby tym, ze chrzescijanie przez dlugie wieki szerzyli wlasna religie przez > gloszenie Dobrej Nowiny Coś wam widocznie nie wychodziło to głoszenie "dobrej nowiny". > Wcale nie "calkiem tak samo", bo chrzescijanie nigdy nie mordowali w tempie 1 m > iliona osob na rok. Bo nie mieli odpowiednich narzędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 08.10.11, 09:31 marcinlet napisał: > Coś wam widocznie nie wychodziło to głoszenie "dobrej nowiny". Wychodzilo tak dobrze ze do tej pory jestesmy najwieksza religia na swiecie. > Bo nie mieli odpowiednich narzędzi. Teraz maja. No i co? Morduja? Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 16:23 Oj tam, oj tam. Wszyscy jesteśmy dziećmi bożymi, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 16:48 broceliande napisała: > Oj tam, oj tam. > Wszyscy jesteśmy dziećmi bożymi, nie? > Dla nas tak, ale dla ateistow nie wierzacych w Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 17:24 Wtedy nie. Ale skoro wierzysz, to przecież uważasz, że ateista ma duszę, jest dzieckiem bożym, tylko zbłądził albo szuka prawdy, czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 17:37 broceliande napisała: >tylko zbłądził albo szuka prawdy, czy coś w tym rodzaju. dokładnie coś w tym rodzaju. Ale to jest postawa od strony chrześcijanina. A jaka jest postawa ateisty wobec "religiantów"? Agresywna i pogardliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 18:23 Nie mają duszy, nie są dziećmi bożymi, bo nie ma Boga. Tak jak ateiści. Przyznam, że czasem czuję pogardę i agresję, ale to raczej w realu i wobec takich powierzchowynych katolików hipokrytów. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 17:39 broceliande napisała: > Wtedy nie. > Ale skoro wierzysz, to przecież uważasz, że ateista ma duszę, jest dzieckiem bo > żym, tylko zbłądził albo szuka prawdy, czy coś w tym rodzaju. Dlatego wlasnie chce poruszyc ateistyczne sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 18:20 Ale dlaczego? Mnie by nie przyszło do głowy wzywać Was osobiście do wzięcia odpowiedzialności za wszelkie mordy jakie były poopełnione w imię jakiejś religii. Wina złych idei, manii wielkości, koniunktury, że tak powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 19:08 broceliande napisała: > Ale dlaczego? > Mnie by nie przyszło do głowy wzywać Was osobiście do wzięcia odpowiedzialności > za wszelkie mordy jakie były poopełnione w imię jakiejś religii. > Wina złych idei, manii wielkości, koniunktury, że tak powiem. > Moze Tobie by to nie przyszlo do glowy, ale innym przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 23:00 maria421 napisała: > Moze Tobie by to nie przyszlo do glowy, ale innym przychodzi. Ale to Tobie przyszło, Ty zaczęłaś ten wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 08.10.11, 09:33 broceliande napisała: > maria421 napisała: > > > Moze Tobie by to nie przyszlo do glowy, ale innym przychodzi. > > Ale to Tobie przyszło, Ty zaczęłaś ten wątek... Zaczelam watek po tym jak kolejny raz mialam sie bic w piersi za konkwistadorow. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: Wzywam wszystkich ateistow 07.10.11, 23:00 Ateizm nie był podstawą żadnej ideologii komunistycznej. Tą podstawą była idea walki klas i materializm dialektyczny. Ateizm był czymś co z tego wynikało, ale nie podstawą. Ale jeśli już, to OK, wyrażam skruchę. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 08.10.11, 09:35 marcinlet napisał: > Ateizm nie był podstawą żadnej ideologii komunistycznej. Tą podstawą była idea > walki klas i materializm dialektyczny. Ateizm był czymś co z tego wynikało, ale > nie podstawą. Ateizm jest integralna czescia filozofii makrsistowskiej. Moze istniec ateizm bez marksizmu ale nie ma marksizmu bez ateizmu. > Ale jeśli już, to OK, wyrażam skruchę. No, wreszcie jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: Wzywam wszystkich ateistow 08.10.11, 22:57 maria421 napisała: > Ateizm jest integralna czescia filozofii makrsistowskiej. > Moze istniec ateizm bez marksizmu ale nie ma marksizmu bez ateizmu. Przecież byli księża patrioci, stowarzyszenie Pax, teologowie wyzwolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Pogodzę Was 08.10.11, 21:39 Nie ma się o co spierać. Stary Paul Holbach miał rację:). Przemyślcie: Wszystkie dzieci rodzą się ateistami i nie mają pojęcia o Bogu. Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Pogodzę Was 08.10.11, 23:29 zawszekacperek napisał: >Wszystkie dzieci rodzą się ateistami i nie mają pojęcia o Bogu Stary Holbach nie miał racji. Ateiści mają pojęcie o Bogu - twierdzą , że nie istnieje. Dzieci się rodzą nieświadome problemu istnienia nawet sąsiedniego pokoju, co dopiero transcendentnego Boga!!! Więcej powiem! dzieci nie mają pojęcia o istnieniu schabowego z kapustą!!! Co wcale nie znaczy, że są wegetarianami. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 08:16 Odwracasz kota ogonem. Dziecko rodzi się nieświadome istnienia jakichkolwiek idei - religijnych także. Idee poznaje i przyswaja dopiero w procesie s o c j a l i z a c j i. Za ten proces odpowiedzialni są w pierwszej kolejności rodzice, którzy przeszli takowy wcześniej. Zasada ta implikuje w skali makro nieodwracalne skutki. Gdyby, każde (każde!) urodzone na świecie dziecko oddano w ręce katolików, wychowaliby je na katolika, w ręce muzułman - na muzułmanina, itd. Ale dobry Bóg obdarza dziećmi wszystkie pary, niezależnie od ich przekonań religijnych. Dlaczego tak robi? Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. (w ogóle nie potrafię odpowiedzieć na wiele pytań rozpoczynających się od :dlaczego?) W tym kontekście nie rozumiem postaw ludzi, którzy atakują przekonania (idee wyznawane przez innych). Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 09:26 Ateisci twierdza ze to czlowiek wymyslil Boga, wiec z punktu widzenia ateistow potrzeby tego "wynalazku" nalezy szukac tylko w samym czlowieku. Moze wlasnie z taka potrzeba czlowiek sie rodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 12:24 Moze wlasnie z taka potrzeba czlowiek sie rodzi? Albo przyznajesz rację ateistom, albo afirmujesz politeizm. Tertio non datur. Ateistom, bo twierdzą, że człowiek sam z siebie kreuje swoich bogów. Afirmujesz politeizm, bo Bóg chrześcijański to nie Allah. Bogowie Greków i Rzymian, bóstwa Egipcjan też były fajne:) A tak w ogóle Mario jak na osobę wierzącą to fajną hipotezę stawiasz. Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 13:29 zawszekacperek napisał: > Albo przyznajesz rację ateistom, albo afirmujesz politeizm. Tertio non datur. > Ateistom, bo twierdzą, że człowiek sam z siebie kreuje swoich bogów. > Afirmujesz politeizm, bo Bóg chrześcijański to nie Allah. Bogowie Greków i Rzym > ian, bóstwa Egipcjan też były fajne:) > A tak w ogóle Mario jak na osobę wierzącą to fajną hipotezę stawiasz. > Kacperku, ja nie przedstawilam mojego moj punktu widzenia, lecz punkt widzenia ateistow. Nigdzie nie napisalam ze sie z nimi zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
dymimruczek Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 13:33 Moze i sie rodzi ale taka potrzeba nie ujawnia sie przez bardzo dlugi czas na przyklad w porownaniu do potrzeby milosci matczynej, potrzeby odkrywania swiata, potrzeby zabawy itp Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 11:27 zawszekacperek napisał: > > Odwracasz kota ogonem. Dziecko rodzi się nieświadome istnienia jakichkolwiek id > ei - religijnych także. Ja jestem przewrotna? A kto napisał, że dziecko się rodzi ateistą? Gdyby, każde (każde!) urodzone na świecie dziecko oddan > o w ręce katolików, wychowaliby je na katolika, w ręce muzułman - na muzułmanin > a, itd. może w skali makro jest to zbliżone do prawdy. Ale w skali mikro - czyli konkretne przypadki, nie jest to prawdą. Często ateiści wywodzą się z bardzo religijnych rodzin. I odwrotnie. Czyli nie należy przeceniać wpływu wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Azerko, jesteś przewrotna 09.10.11, 12:29 Podziwiam Twoją przenikliwość. Takie inne spojrzenie. Mechanika kwantowa burzy reguły ustalone przez mechanikę klasyczną. Skala mikro zakłamuje obraz w skali makro. :) Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Pogodzę Was 10.10.11, 18:48 a000000 napisała: > Stary Holbach nie miał racji. Ateiści mają pojęcie o Bogu - twierdzą , że nie > istnieje. Ależ istnieje - w umysłach wierzących. I choć jest to istnienie urojone, to ignorować go nie wolno, ponieważ ma ono bardzo namacalne skutki w świecie rzeczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
dymimruczek Re: Wzywam wszystkich ateistow 09.10.11, 13:30 Nie wiem jaki to ma zwiazek i co to znaczy ale wyrazam skruche za wszystkich co zgineli w calej historii luckosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Wzywam wszystkich ateistow 13.10.11, 23:25 Nadstawiam drugi policzek. Przepraszam także za Marię. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Wzywam wszystkich ateistow 13.10.11, 23:28 Ps. Biblia mówi, że Bóg jako jedyny w pewnym momencie załatwił całą ludzkość, czy mię się przewidziało? Osobiście mogę nawet przeprosić za koreańskich Kimów (ale za to, jak się paskudnie ubierają), ale czy ktoś da radę przeprosić za Boga? Ps. 2 Proszę nie brać na poważnie moich wypowiedzi, tak jak 99% tego, co się dzieje na tym forum :) Azerka zachęciła mnie do wpadnięcia, ale widzę, że nadal panuje tu głębokie średniowiecze... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Wzywam wszystkich ateistow 13.10.11, 23:50 nauma napisał: Azerka zachęciła mnie do wpadnięcia, ale widzę, że nadal p > anuje tu głębokie średniowiecze... epoka pasjonująca, wcale nie tak purytańska jak by się wydawało.... więc nie żałuj, że trafiłeś na ten okres historyczny... i wpadaj częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
mniszka51 Re: Wzywam wszystkich ateistow 17.10.11, 16:41 No tak. Pan Hitler był katolikiem i w nie ateistycznym mieszkał kraju. Mussolini dał papieżowi Watykan za poparcie polityczne. Jakie prawo moralne mają osoby, które mieszkają w innym kraju i wypowiadają się w sprawach Polski ?? Niektórzy są tak leniwi Ze nawet polskich liter nie umieją stawiać. Ten z Berlina za wzór powinien być stawiany. Mario . Nauki. Pisz po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 17.10.11, 17:00 mniszka51 napisała: > No tak. > Pan Hitler był katolikiem i w nie ateistycznym mieszkał kraju. Byl takim samym katolikiem jak tutejsza Stoktrotka :) > Mussolini dał papieżowi Watykan za poparcie polityczne. Na czym to poparcie polegalo? Bo Mussolini byl juz wtedy premierem. > Jakie prawo moralne mają osoby, które mieszkają w innym kraju i wypowiadają się > w sprawach Polski ?? Chcesz mi odebrac prawo wyborcze tylko dlatego ze nie mieszkam w Polsce? > Niektórzy są tak leniwi Ze nawet polskich liter nie umieją stawiać. Straszne! Powinno sie ich stad wyrugowac! > Ten z Berlina za wzór powinien być stawiany. > Mario . Nauki. Pisz po polsku. Masz jeszcze jakies inne zastrzezenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mniszka51 Re: Wzywam wszystkich ateistow 17.10.11, 17:09 > Na czym to poparcie polegalo? Bo Mussolini byl juz wtedy premierem. > Dopiero w 1929 faszystowski rząd włoski Benito Mussoliniego i Stolica Apostolska podpisali tzw. traktaty laterańskie, kończące spór i gwarantujące istnienie państwa Watykańskiego w obrębie pałacu i ogrodów watykańskich. pl.wikipedia.org/wiki/Watykan > Chcesz mi odebrac prawo wyborcze tylko dlatego ze nie mieszkam w Polsce? TAK > Masz jeszcze jakies inne zastrzezenia? Pisz po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 17.10.11, 19:06 mniszka51 napisała: > > Na czym to poparcie polegalo? Bo Mussolini byl juz wtedy premierem. > > > > Dopiero w 1929 faszystowski rząd włoski Benito Mussoliniego i Stolica Apostols > ka podpisali tzw. traktaty laterańskie, kończące spór i gwarantujące istnienie > państwa Watykańskiego w obrębie pałacu i ogrodów watykańskich. > pl.wikipedia.org/wiki/Watykan Nie odpowiefdzialas na moje pytanie. > > Chcesz mi odebrac prawo wyborcze tylko dlatego ze nie mieszkam w Polsce? > > TAK To zglos petycje do rzadu. > Pisz po polsku Gdybym pisala w innym jezyku niz polski to pewno bys mi nie odpowiadala. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: Wzywam wszystkich ateistow 17.10.11, 21:04 maria421 napisała: > > Niektórzy są tak leniwi Ze nawet polskich liter nie umieją stawiać. > Straszne! Powinno sie ich stad wyrugowac! Właśnie, Mario dlaczego nie stawiasz polskich znaków? Jeśli Lotak może to Ty też. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Wzywam wszystkich ateistow 17.10.11, 21:41 marcinlet napisał: > Właśnie, Mario dlaczego nie stawiasz polskich znaków? Bo ich nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Niezbadane i mroczne są 17.10.11, 18:30 tajniki kobiecego umysłu.:) i duszy też.:) maria421 napisała: Wzywam ateistow do wyrazenia skruchy za mordy Stalina, Mao Tse Tunga, Pol Pota, Dzojbalsana, Castro i innych. No cóż. Może nie byli tak urodziwi jak di Caprio, Brad Pitt czy piszący te słowa Kacperek, ale czy to jest powód do szydzenia (naigrywania się) z ich wizerunków. BTW. Znam bardzo wierzącą i dojrzałą w latach katoliczkę, która twierdzi, że cierpi po dzień dzisiejszy z powodu iż nie miała okazji i szansy oddać się fizycznie legendarnemu Che. Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Niezbadane i mroczne są 17.10.11, 19:09 zawszekacperek napisał: > No cóż. Może nie byli tak urodziwi jak di Caprio, Brad Pitt czy piszący te słow > a Kacperek, ale czy to jest powód do szydzenia (naigrywania się) z ich wizerunk > ów. ?????? Ja do wasow Stalina nic nie mam. Ja mam do ateistow pretensje ze kaza sie katolikom bic w piersi za Wyprawy Krzyzowe, a sami uwazaja ze mordy Stalina i innych z ateizmem nie mialy nic a nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Niezbadane i mroczne są 17.10.11, 19:49 Mario, to był żart z mojej strony. Użyłaś niezręcznie "mordy" zamiast "zbrodnie". Nie zrozumiałaś mojej intencji, to trudno. Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Niezbadane i mroczne są 17.10.11, 19:51 zawszekacperek napisał: > Mario, > to był żart z mojej strony. Użyłaś niezręcznie "mordy" zamiast "zbrodnie". Nie > zrozumiałaś mojej intencji, to trudno. > > Kacperek OK, teraz dopiero zalapalam :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś