ossey 02.04.12, 17:40 Niby Rzymianie...ale bez naciskow Zydow, Jezus by zyl. Zreszta Rzymianie nie mieli powodu zabijac Jezusa, Jezus narazil sie rabinom....podwazyl bajki rabinow " ze Zydzi sa wybrancami boga"...i tego nie mogli mu darowac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 18:08 Widzę żeś głupszy od mojego lewego buta. Zakładając że Joshua nie jest postacią literacką to właśnie Rzymianie mieli motyw. Żydzi stanowili 10% ludności ich imperium. Buntowali się przeciwko Egipcjanom, Grekom czy też takim zakapiorom jak Asyryjczycy. A tu jakiś misiek ogłasza się ich królem. A na dokładkę za płotem siedzą Partowie i oszczą szczały. Żyć nie umierać. Druga sprawa że znaczenie słowa מָשִׁיחַ. Wtedy to była osoba namaszczona czyli pomazana olejem. Przeważnie był to jakiś król, wódz, kapłan. Tak więc rzucając w tamtych czasach kamieniem w dobrze ubranego żyda istniało spore prawdopodobieństwo że trafi się w jakiegoś mesjasza. Dlaczego żydzi mieliby mieć coś przeciwko mesjaszowi Jezusowi? Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:23 przeciez Rzymianie nie mieli pojecia o czlowieku imieniem Jezus....to Zydzi przyprowadzili go do Pilata i powiedzieli w czym jest problem. Bez donosu zydowskiego Rzymianie nie mieliby pojecia o istnieniu Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:32 Naprawdę tak myślisz? Kim był Jezus? Podobno cieślą. Dziś to kiepski zawód. Co dziś robi cieśla? Meble, domy. Tylko że dwa tysiące lat temu życie było inne. Meble każdy robił sobie sam. Domy też robiono metodą chałupniczą. Oczywiście byli rzemieślnicy wyrabiający to i owo ale gospodarka był prymitywna i przeciętny człowiek sam zapewniał sobie żywność i podstawowe meble i narzędzia. Co zatem robił cieśla? Okręty. To było coś czym zajmowali się specjaliści. Być może nieprzypadkowo Jezus pierwszych uczniów powołał spośród rybaków. Ale robienie łodzi dla rybaków to część pracy cieśli. Z drewna wtedy robiono też okręty. A to inna para kaloszy. Okręty wygrywały całe wojny. A wygrane wojny zmieniały granice. W czasach współczesnych Jezus pewnie byłby specjalistą od broni atomowej kandydującym do miana szefa al kaidy. Nic dziwnego że rzymianie mieli na niego oko. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:42 masz blade pojecie o tamtych czasach...wowczas okrety nie wygrywaly wojen a juz na pewno na Bliskim Wschodzie....i nawet nie zdajesz sobie sprawy ze na rzemieslnikow bylo ogromne zapotrzebowanie...wowczas poza bogaczami byla duza klasa srednia.... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:49 A o bitwie pod Akcjum słyszałeś chociaż? Bitwy morskie w starożytności miały bardzo duże znaczenie. Przy braku dróg flota miała znaczenie współczesnego lotnictwa. Zapewniała szybki transport i przewagę dzięki możliwości manewru. A ta twoja klasa średnia to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 22:45 co ty chrzanisz... co z tym ma wspolnego Jezus ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 17:33 ossey napisał: > przeciez Rzymianie nie mieli pojecia o czlowieku imieniem Jezus....to Zydzi prz > yprowadzili go do Pilata i powiedzieli w czym jest problem. Bez donosu zydowski > ego Rzymianie nie mieliby pojecia o istnieniu Jezusa. Chcesz powiedzieć ze Rzymianie nie mieli pojęcia o facecie za którym (ponoć ) łaziły tłumy ?? Oni byli durni ,czy ty jesteś durniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 19:00 k_a_p_p_a napisał: > To on nie żyje?? E,nie.Skoro katolicy twierdzą że Jezus jest Bogiem,to wiadomo,że Boga nie można zabić bez względu na fantazje .Za tajemnicę wiary uważają tę mieszankę Boga z człowiekiem. Nigdy ,nawet na ułamek sekundy nie można Boga pozbawić życia. Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 15:01 To takie rozważania wielkopostne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 17:31 k_a_p_p_a napisał: > To on nie żyje?? Nie ciekawi cie na co chorował ? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 19:04 A skąd ty to wiesz??? Jakieś historyczne fakty zapodasz??? osiełku.... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 19:51 stary-zapodaj fakty że ISTNIAŁl????????? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:01 Jest postać historyczna, która może być pierwowzorem Jezusa... Był to młody zelota (radykalny odłam judaizmu), który syał naczele zapalczywców do wyrzucenia Rzymian i osłabienia wpływów faryzeuszy... Został stracony przez Piłata - czy się nazywał Jezus? Joshua - podobno... Poczytaj, na przykład Baigenta i Dawkinsa :) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:09 Bardziej prawdopodobne jest, że Jezus jest kompilacją kilku realnych osób. Zdaje się, nie tylko Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:23 No popatrz wariant, Jezus kompilacją wieloosobową, i ty tę rewelacje chowasz w zanadrzu. Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:27 Gdzie byłaś wieczorem roku 33 n.e.? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 20:30 yoma napisała: > Ja nie! Mam alibi! A może masz wspólnika? Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 02.04.12, 22:07 Według wiarygodnych świadectw Nauki Ojca, zbrodni zabójstwa Syna Ojca, Światłości dokonali ówcześni żydowscy nauczeni w piśmie, a nie Rzymianie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu nehsa 02.04.12, 22:10 nie ma nauki ojca jest nauka albo nieuctwo Jezus nigdy nie istniał nie ma żadnych świadectw a już na pewno wiarygodnych chcesz wierzyć - Twoje prawo ale NIE WMAWIAJ INNYM, że masz cień dowodu na swoje tezy ciao jeep Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: nehsa 02.04.12, 22:14 Człowieku! Miej trochę wstydu, i odrobinę przyzwoitości. Komu ty to mówisz? MNIE????????? Biedny nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: nehsa 03.04.12, 10:33 Miej trochę wstydu, i odrobinę przyzwoitości. Komu ty to mówisz? MNIE????????? ---- a kto Ty jesteś? jeep Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 13:52 nehsa napisał: > Według wiarygodnych świadectw Nauki Ojca, zbrodni zabójstwa Syna Ojca, Światłoś > ci dokonali ówcześni żydowscy nauczeni w piśmie, a nie Rzymianie. To jakaś metafora? Osoby Boskiej nie można zabić.A może Syn Ojca stał się Boski dopiero po śmierci?Bogowie są nieśmiertelni. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 17:53 > Nic nie powiem bez adwokata. Advocatus diaboli z urzędu? Odpowiedz Link Zgłoś
no_no Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 12:35 Jak to kto? Gdybyś czytał uważnie baśnie i przypowieści szumnie Ewangeliami nazwane, a do tego czytał je ze zrozumieniem, musiałbyś wiedzieć, że wszystkie tropy prowadzą do tego, który temu biedakowi Jeszu dał życie - do samego "Ojca niebieskiego" we własnej osobie - a jakże. Bo czyż bez jego woli wróbelek może spaść na ziemię? No właśnie ... Oczywiście Jeszu to postać fikcyjna stworzona na potrzeby religii, będąca kompilacją kilku wcześniejszych podobnych postaci, także nie martwcie się, nie smućcie drodzy bracia i siostry. Cieszcie się życiem póki co, bo życie jest jedną wielką bajką:) Alleluja i do przodu. Wszyscy jesteśmy Chrystusami. Wesołych świąt! no_no - Szerlok Holms - kłaniam się - do usług Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 13:02 Ja, od lat słucham tych wypocin tępych, ludzkich mózgów, które produkują a to wybitni, i najwybitniejsi z zachodu , a to ze wschodu, a to na przykład z Areopagu "Made in Poland", nie mówiąc o forumowych mocarzach z FRONDY, albo z Racjonalisty. I na wymioty mnie zbiera. Dlatego stawiam te banalne pytania i odpowiadam na nie. Co jest minimalnym, postrzegalnym faktem dowodzącym ŻYCIA CZŁOWIEKA? Minimalnym, postrzegalnym faktem, dowodzącym ŻYCIA CZŁOWIEKA, jest sens słowa z ust. Jaki jest ten sens? Ten sens słowa z ust, jest niematerialny. Cz istnieje, jakikolwiek dowód na poparcie hipotezy, że niematerialny sens słowa z ust człowieka, jest produktem materii ciała człowieka? Ludzka nauka nie zna takiego dowodu. To, o czym cebry ateistyczne, i racjonalistyczne chcecie gadać, do czego przekonywać, i czym argumentolić. Jesteście ciemnotą, która cuchnie obłudą Judasza jeszcze gorzej, niż tępa, katolicka społeczność, bo ona społeczność, jest aktywnie, a nawet agresywnie od wieków ogłupiana tak p;rzez księży, jak i przez rządzących szubrawców. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 13:16 nehsa napisał: > Dlatego stawiam te banalne pytania i odpowiadam na nie. Czy można prosić o inny zestaw pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 13:46 nehsa napisał: > Minimalnym, postrzegalnym faktem, dowodzącym ŻYCIA CZŁOWIEKA, jest sens słow > a z ust. Dla niemych masz taryfę ulgową? > To, o czym cebry ateistyczne, i racjonalistyczne chcecie gadać, do czego przeko > nywać, i czym argumentolić. Jesteście ciemnotą, która cuchnie obłudą Judasza > jeszcze gorzej, niż tępa, katolicka społeczność, bo ona społeczność, jest > aktywnie, a nawet agresywnie od wieków ogłupiana tak p;rzez księży, jak i przez > rządzących szubrawców. Widocznie ludzie chcą być ogłupiani.Mają do tego prawo. Nehsa.Czy Nauka Ojca dała ci prawo obrażania innych? Jeżeli pisząc to nie wypowiadałeś słów to nie zgrzeszyłeś? Ty jeden, wybraniec losu ,wiedziałeś co wyciągnąc z zakłamanych ewangelii.Pozwól innym decydować za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 14:44 POCOO! Niech se każdy wierzy w to, co chce. Ale niech zachowa gram przyzwoitości, i jeżeli nie posiada argumentów potwierdzających sensowność jego przekonań, to niech nie nakłania innych, aby zaakceptowali jego domniemania. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu nehsa cd 03.04.12, 15:43 Ale niech zachowa gram przyzwoitości, i jeżeli nie posiada argumentów potwierdzających sensowność jego przekonań, to niech nie nakłania innych, aby zaakceptowali jego domniemania. ----- a fakt nie rozumiem dlaczego jesteś dramatycznie chamski może powinieneś odpocząć - przynajmniej od tego forum? a nawiasem mówiąc - jeśli wierzysz w cokolwiek - i chcesz się tym dzielić - nie na odbiorcach tylko na Tobie spoczywa ciężar dowodowy koniec, bo z chamami nie dyskutuję jeep Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: nehsa cd 03.04.12, 17:54 jepuś! Przytoczyłeś moje słowa: Ale niech zachowa gram przyzwoitości, i jeżeli nie posiada argumentów potwierdz > ających sensowność jego przekonań, to niech nie nakłania innych, aby zaakceptow > ali jego domniemania. i oceniłeś: "...nie rozumiem dlaczego jesteś dramatycznie chamski..." sie pytam: W którem mniejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: nehsa cd 03.04.12, 18:01 sie pytam: W którem mniejscu? prosze bardzo: Komu ty to mówisz? MNIE????????? Biedny nieuku. ----- gdzie zaczynają się wyzwiska kończy się rozmowa j. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: nehsa cd 03.04.12, 18:27 Mój zarzut, jeżeli twoje, poprzedzające go słowa były skierowane do mnie, nie był wyrafinowanie subtelny - przyznaję. Ale nie był też dramatycznie chamski. Gdybym miał cię przepraszać, co nie sprawi mi szczególnej trudności, podaj dowód, tylko nie z moich postów, który dyskwalifikuje historyczność postaci Jezusa. Wówczas uznam, bezpodstawność mojej niegrzeczności wobec ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: nehsa cd 03.04.12, 22:20 podaj dowód, tylko nie z moich postów, który dyskwalifikuje historyczność postaci Jezusa. ---- nie no nehsa ŻADEN historyk z I wieku nie wspomina o nim. Żaden. Nic. Zero. Kwity Piłata (całe tony) - zaginęły (bo nie było tam niczego) Krótko: Jezus to postać sklecona w latach 60-100 ne. Na potrzeby powstającej właśnie religii. Sklecona nieudolnie - te mity o matce dziewicy, uzdrawianiu ludzi, zmartwychwstaniu - są stare i wywodzą się z Egiptu. A ewangelie to czysta literatura. jeep Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Mysle, ze poszlo o te hodowle swin, :O) 03.04.12, 14:08 ktora mial Jezus, by miec w co wpedzac demony z oblakanych. Dla poboznych Zydow swinina to najwieksze swinstwo, oraz boska obraza. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 17:40 Był! Bardzo dokładnym żydem był! Ożenił się z Marią z Magdali a kościół zrobił z niej dziwkę, żeby Jezuś mógł pozostać prawiczkiem... :D Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 17:55 > Ożenił się z Marią z Magdali a kościół zrobił z niej dziwkę, żeby Jezuś mógł po > zostać prawiczkiem... :D Stosunek z dziwką nie rozprawicza? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 19:33 Jakżeż nie? Rozprawicza i to raz na zawsze... Kościół zrobił wszystko, żeby do rozprawiczenia nie doszło ;) Wiemy, że Jezus sprowadził ją na dobrą drogę aczkolwiek, nie wiemy jak - o tym kościół milczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 03.04.12, 21:13 sclavus m.in., napisał: "Wiemy, że Jezus sprowadził ją na dobrą drogę aczkolwiek, nie wiemy jak - > o tym kościół milczy :D" ***Góf,no wicie, i guw,no rozumicie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 00:07 Kłaniam się copkomdoziymi, hodzuncy rozómie Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 05:52 nehsa napisał: > ***Góf,no wicie, i guw,no rozumicie. Czy to jest jeden z wersetów Nauki Ojca?Taką "naukę" to sobie nehsa w buty wsadź. Jeżeli chcę sobie na forum pogadać o Jezusie,Marii Magdalenie czy Czerwonym Kapturku ,to co?Nie wolno mi? Czy ja ci zabraniam pisać o Nauce Ojca? Chociaż nie powinieneś o niej pisać na religijnym forum bo jak przekonujesz,Nauka Ojca jest areligijna. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 08:45 Pocoo! Gdybyśmy wszyscy, od Eskimosów począwszy, a na Tobie Pocuniu skończywszy, nie zostali zobligowani do wzajemnie życzliwej współpracy, czyli do SOLIDARNOŚCI, to nawet na tych forach nie napisałbym jednego postu. Skoro w Nauce Ojca, Syn Ojca m.in., powiedział: "Ja ŚWIATŁOŚĆ przyszedłem na świat, aby żaden kto uwierzy we MNIE w ciemnościach(= w ciemnocie) nie został.", a Wy po upływie ponad dwóch tysięcy lat, nadal zawracacie sobie głowę śmieciem wyobraźni Judasza, imieniem Jezus, to należy się odezwać. Prezydent Polskiego Państwa odzywał się w sprawach nieporównanie mniejszej wagi, np: "Ludwiku i Sabo nie idźcie dalej tą drogą." To dlaczego Wy macie do mnie pretensje, zamiast wdzięczności, choćby najskromniejszej. Przecież zanosi się na to, że z mocy polskiego, obłudnego prawa, będziecie opłacać utrwalanie tego kłamstwa głowach katolickich pustogłowców. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 12:02 Wisztyco? Ja dokładnie pier..lę naukę ojca, syna - amen!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 15:59 sclavus napisał: "> Wisztyco? > Ja dokładnie pier..lę naukę ojca, syna - amen!!! ***A ponieważ w Nauce Ojca oznajmiono: "Z ust twoich sądzę cię...". A także: " ...jako słyszę, tak sadzę...", i DOKŁADNIE TA SIĘ DZIEJE, to efektem tego twojego pie...nia, jest fakt, że pie...sz farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 09:54 Z Ojcem nie mamy bezpośredniego kontaktu, przecież nie jesteśmy Bogami. W życiu doczesnym, naszym Wspaniałomyślnym Sędzią, jest Syn-Bóg Światłość=Rozum. Przecież widzisz, że zdziecinnienie zapukało do twoich drzwi. Argumentów=myślenia coraz większa niewydolność, i pisanie cię męczy coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 12:00 nehsa napisał: > Z Ojcem nie mamy bezpośredniego kontaktu, przecież nie jesteśmy Bogami. > W życiu doczesnym, naszym Wspaniałomyślnym Sędzią, jest Syn-Bóg Światło > ść=Rozum. Bez względu na Twoją opinię posługuję się rozumem,więc co?Przeze mnie przemawia Bóg? O przepraszam ,słowo "Rozum" jest zarezerwowane dla Boga wię ja muszę posługiwać się intelektem.Ciekawe jaki to ma odpowiednik w języku Zulusów? Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 13:18 POCOO! Jeżeli Ty jesteś konsekwentna tak zw wszystkim, to grozi Ci zamążpójście za mnie. Stwórca, ze Swojego kapitału Światłości, ofiarował Ci mikrocząsteczkę Światłości, KTÓRA uczyniła Cię człowiekiem. Proste, jak cepy świąteczne. I odświętnie pozdrawiam: Spij długo, jedz mało, a będzie Ci się chcieć chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 13:28 nehsa napisał: > POCOO! > Jeżeli Ty jesteś konsekwentna tak zw wszystkim, to grozi Ci zamążpójście za mni > e. Wylałeś balsamu amforę całą na serce moje. > Stwórca, ze Swojego kapitału Światłości, ofiarował Ci mikrocząsteczkę Światłośc > i, KTÓRA uczyniła Cię człowiekiem. Proste, jak cepy świąteczne. > > I odświętnie pozdrawiam: Spij długo, jedz mało, a będzie Ci się chcieć chciało. Oj ,chcemisię chce,jak tylko o tych cepach wspominasz. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 13:54 Pocoo! Wiesz, zastanawiam się na problemem zainteresowania międzyludzką współpraca. Dzisiaj, przynajmniej w moim odczuciu, już sama atrakcyjność płci, nie urody, stymuluje zainteresowanie międzyludzką współpracą. Nie twierdzę, że to jedyny stymulator. Ciekaw jestem, "wizażu" tych, nowych, obiecywanych zmartwychwstałym ciał, które mają być NAGRODĄ. Zatem domniemywam, że będą jeszcze bardziej magnetyczne. Postawiłem sobie pytanie do rozważań o treści: Czy w Nauce Ojca, Stwórca, czyli Syn Ojca wykluczył płciowość ciał zmartwychwstałych? I dochodzę z uzasadnionych przyczyn, do racjonalnego wniosku, że nie, nie wykluczył płciowości. Wykluczył rozród, dlatego wykluczył związek małżeński, ale płciowości nie wykluczył, z którego to faktu, wynikają nieprawdopodobnie absorbujące uwagę wnioski. W Święta, temat do przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 14:21 nehsa napisał: > Ciekaw jestem, "wizażu" tych, nowych, obiecywanych zmartwychwstałym ciał, kt > óre mają być NAGRODĄ. Zatem domniemywam, że będą jeszcze bardziej magnetycz > ne. Boję się pomyśleć o tym ,co będzie się działo z aniołami jeżeli moje ciało będzie jeszcze bardziej magnetyczne. > I dochodzę z uzasadnionych przyczyn, do racjonalnego wniosku, że nie, nie wyklu > czył płciowości. Wykluczył rozród, dlatego wykluczył związek małżeński, > ale płciowości nie wykluczył, z którego to faktu, wynikają nieprawdopodo > bnie absorbujące uwagę wnioski. Nehsa...nehsa...nehsa...Twojam ci ,Twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 16:27 Żartuj sobie, ale wyobraź sobie, że zmartwychwstałaś, i masz gwarancję wieczności młodości, i bezdzietności. Już teraz zacznij myśleć, jak wykorzystać URODĘ nowego ciała "laski nebeskiej". Chyba, że nie zasłużysz na zmartwychwstanie, no a wtedy trafisz na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 21:48 nehsa napisał: > Żartuj sobie, ale wyobraź sobie, że zmartwychwstałaś, i masz gwarancję wiecznoś > ci młodości, i bezdzietności. Już teraz zacznij myśleć, jak wykorzystać URODĘ > nowego ciała "laski nebeskiej". Uwiodłabym wszystkie anioły.A potem wieczna nuda. > Chyba, że nie zasłużysz na zmartwychwstanie, no a wtedy trafisz na mnie. Zdecydowanie wolę to "chyba...". Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 12:40 nehsa napisał: > Pocoo! > Gdybyśmy wszyscy, od Eskimosów począwszy, a na Tobie Pocuniu skończywszy, nie z > ostali zobligowani do wzajemnie życzliwej współpracy, czyli do SOLIDARNOŚCI, to > nawet na tych forach nie napisałbym jednego postu. Przyjęlam do wiadomości.Współpracuję,grzeszę mową, no i...no i co? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kto zabil Jezusa ? 04.04.12, 12:30 ultimate.strike napisał: > > Ożenił się z Marią z Magdali a kościół zrobił z niej dziwkę, żeby Jezuś m > ógł po > > zostać prawiczkiem... :D > > Stosunek z dziwką nie rozprawicza? Może nie.Żyjący w czasach Jezusa Szymon Mag(ten od symonii, piszą o nim Dzieje Ap.)też czynił cuda bo parał się magią,nazywał siebie synem boga i miał przy swoim boku prostytutkę.Taka moda tamtych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 12:22 pocoo napisała: > Może nie.Żyjący w czasach Jezusa Szymon Mag(ten od symonii, piszą o nim Dzieje > Ap.)też czynił cuda bo parał się magią,nazywał siebie synem boga i miał przy sw > oim boku prostytutkę.Taka moda tamtych dni. ? , no , nie wiem czy taka byla moda , wiem, ze zyd w owczesnych czasach bez zony , byl uwazany za dziwolonga ,golodupca ..... nie stac go bylo nawet na pare koz , baranow , by bylo go stac na zone ... nie mial raczej szans by byc uznany za postac , osobe szanowana , powazana . Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Kto zabil Jezusa ? 06.04.12, 12:41 Kto zabil Jezusa ? .... to ... katolikom zabito ... boga :o bog katolikow ( istota wszechmocna , wszechmogaca ) - Jezus, chcial byc zabity ... to dal sie zabic, ukrzyzowac , w czym problem ... nie chcialby, to by sie nie dal . naprawde nie wiem, na kim on chcial zrobic, ... poprzez swoja smierc wrazenie ?! . faktem jest , ze jesli Jezus chcialby zginac np. od cegly spadajacej z dachu , nie byloby to takie spektakularne dla ... dzisiejszych katolickich wiercow . ukrzyzowanie , robi dzis .... wrazenie na katolikach ( palenie przez ludzi zywcem na stosach ... nie wywieralo na nich takiego wrazenia ) . W epoce okupacji panstwa zydow przez Rzymian , bylo to widowisko , zabijania-karania za przestepstwa wobec wykraczajacych przeciw panujacemu prawu Rzymian , codzienne ... az tak rozpowszechnione ... , ze liczone w tysiacach ukrzyzowanych . Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b A gdyby ktoś się przyznał? 06.04.12, 12:59 Gdyby powiedział: tak to JA. Zmartwychwstałem w ciałach Rzymian i Żydów i zabiłem Jezusa, bo taki był mój zamiar. Czy uwierzylibyście? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: A gdyby ktoś się przyznał? 06.04.12, 15:11 wariant_b napisał: > Gdyby powiedział: tak to JA. > Czy uwierzylibyście? To spekulacje,chociaż...kto cie tam wie. Do tego,że; -zapłodnił Marię, -uznał Jezusa za swojego syna, -kazal Jezusowi umrzeć...przyznał się Bóg Ojciec. Tak namieszał Bóg ludziom w głowach ,że mimo wątpliwości zabili Jezusa.Zabicie Swojego Syna było dla Wszechpotężnego Boga jedynym sposobem aby On mógł zbawić ludzi. Tak naiwne,że aż żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A gdyby ktoś się przyznał? 06.04.12, 17:24 Bo to się zaczęł przed wczesnym średniowieczem.... następnie nastał mroki średniowiecza i ... sam wiesz, co się działo... ;) Po tym wszystkim, jak już trzymali wszystkich za mordy, od królów, cysorzy po plebs... - nijak nie można było z tego się wywinąć bo ... stos! No i ciągle w tych mrokach siedzą i nic im się nie rozjaśniło mimo upływu wieków... A!!! Jedyne z czym nadążyli, to z robieniem kasy :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 17:29 ossey napisał: > Niby Rzymianie...ale bez naciskow Zydow, Jezus by zyl. Zreszta Rzymianie nie mi > eli powodu zabijac Jezusa, No nie mieli poza obawą przed rozruchami a to już wystarczyło . Jezus narazil sie rabinom....podwazyl bajki rabinow > " ze Zydzi sa wybrancami boga"...i tego nie mogli mu darowac... No a kiedy to Jezus zakwestionował tą tezę że żydzi to naród wybrany ?? Będziecie dla Mnie święci, bo Ja jestem święty, Ja Pan, i oddzieliłem was od innych narodów, abyście byli moimi. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 18:14 Będziecie dla Mnie święci, bo Ja jestem święty, Ja Pan, i oddzieliłem was od innych narodów, abyście byli moimi. Niestety! Nie ma świadków tego tekstu... Nawet Jakub (Sprawiedliwy) tego nie słyszał a przecie to brat Jezusa... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Kto zabil Jezusa ? 12.04.12, 09:31 sclavus napisał: > Będziecie dla Mnie święci, bo Ja jestem święty, Ja Pan, i oddzieliłem was o > d innych narodów, abyście byli moimi. > Niestety! Nie ma świadków tego tekstu... No nie ma , jednak jest to tekst z tzw natchnionej przez samego boga księgi ,wiec nikt nie może zakwestionować kto uznaje jej natchnienie . > Nawet Jakub (Sprawiedliwy) tego nie słyszał a przecie to brat Jezusa... Słyszał słyszał , nie wiem czy wiesz ,ale to akurat on był najmocniej związany z judaizmem, w przeciwieństwie do Pawła czy Piotra . Gdy następnie Kefas przybył do Antiochii, otwarcie mu się sprzeciwiłem, bo na to zasłużył. (12) Zanim jeszcze nadeszli niektórzy z otoczenia Jakuba, brał udział w posiłkach z tymi, którzy pochodzili z pogaństwa. Kiedy jednak oni się zjawili, począł się usuwać i trzymać się z dala, bojąc się tych, którzy pochodzili z obrzezania. (13) To jego nieszczere postępowanie podjęli też inni pochodzenia żydowskiego, tak że wciągnięto w to udawanie nawet Barnabę. (14) Gdy więc spostrzegłem, że nie idą słuszną drogą, zgodną z prawdą Ewangelii, powiedziałem Kefasowi wobec wszystkich: Jeżeli ty, choć jesteś Żydem, żyjesz według obyczajów przyjętych wśród pogan, a nie wśród Żydów, jak możesz zmuszać pogan do przyjmowania zwyczajów żydowskich? (15) My jesteśmy Żydami z urodzenia, a nie pogrążonymi w grzechach poganami. (16) A jednak przeświadczeni, że człowiek osiąga usprawiedliwienie nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, lecz jedynie przez wiarę w Jezusa Chrystusa, my właśnie uwierzyliśmy w Chrystusa Jezusa, by osiągnąć usprawiedliwienie z wiary w Chrystusa, a nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, jako że przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków nikt nie osiągnie usprawiedliwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 18:38 Podsumujmy: w religii żydowskiej w I w. głównym nurtem byli sadyceusze. I ten nurt podzielała większość społeczeństwa żydowskiego. Sadyceizm polegał na tym że Bóg jest w świątyni, składa mu się ofiary a on się odwdzięcza. Nie obstają nawet przy jednej świątyni. Było ich kilka. Koniec kropka. Inne nurty judaizmu to faryzeizm, nazareńczycy, esseńczycy i zeloci. Faryzeizm to w zasadzie współczesny judaizm. Zerwał ze świątynią, przeszedł do synagogi, słucha rabinów a nie kapłanów, nie składa ofiar Bogu. Nazreńczycy do współczesne chrześcijaństwo. Przed Jezusem był Jan Chrzściciel. Czekają na mesjasza. Zerwali ze świątynią. Esseńczycy poszli na emigrację wewnętrzną. W zasadzie to mnisi żydowscy. A zeloci chcą zaprowadzić raj na ziemi za pomocą nieba. Komu w tym galimatiasie przeszkadzał Jezus? Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 18:53 tanebo! A propos twojego resume. Historycy, też powinni posiłkować się logiką. Jej deficyt w historii, bywa - poszerza jej obszerność, ale ubywa w niej sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu tanebo 11.04.12, 19:05 Komu w tym galimatiasie przeszkadzał Jezus? ----------- nikomu taki gość nie istniał Był zapewne jakiś cwaniak, który chciał władzy POLITYCZNEJ, więc grał na mitach, ale źle skończył, bo Rzymianie go ukrzyżowali. Właściwie nie cwaniak, a cwaniaczek. Nawet nie znamy jego imienia. Był tak mało ważny, cała ta ruchawka na dalekiej prowincji imperium tak mało istotna, ze przez cały I wiek pies z kulawą nogą o całej aferze nie słyszał. Cfaniak oczywiście nie zmartwychwstał, nie był bogiem, a cały bełkot został dopisany PÓŹNIEJ. Dopisany, wielokrotnie manipulowany, zmieniany, dopasowywany. Uwzględniano dzieworództwo, jaskinie, zmartwychwstania, cuda. Wszystko, aby było lekko miło i ciekawie. I to był majstersztyk - przyznaję. Ale to robota zupełnie innych ludzi, robota PR'owska rzekłbym. ciao jeep Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: tanebo 11.04.12, 19:33 Oczywiście. Był Jeshua. Może. Ale na pewno nie było Jezusa, pół człowieka, pół istoty Q, o możliwości przenikania przegród stałych, chodzenia po cieczach, replikacji żywności i leczenia chorób zakaźnych. Wszystko co o nim wiemy pochodzi z przekazów ustnych spisanych wieki po śmierci świadków. I o tym nie ma dyskusji. Lecz gdy ktoś kaleczy historię myląc rabinów z kapłanami to budzi się we mnie nauczyciel... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 20:08 Saduceuszom bo to oni mieli najwięcej władzy... to była kasta kapłanów... Mniej, ale też, faryzeuszom... Zeloci nie tylko chcieli przybliżyć raj, ale wygonić rzymian również - to był najbardziej radykalny odłam judaizmu Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Kto zabil Jezusa ? 11.04.12, 20:32 Ogólnie to nikomu. Rzymianie mieli prostą taktykę. Ogólnie to wtedy było kiepsko. Do domu daleko. Internetu nie było. Telefonów nie było. Wiadomości szły miesiącami. Posiłki dla wojska dochodziły latami. Jak żyć? Pierwsza zasad - trzeba być wyrazistym. Szukać wrogów, nie sojuszników. Rzymianie się nie rozdrabniali. Pokazywali że są silni i nie dadzą sobie w kaszę sikać. Dobrym przykładem może być Dacja. Dakowie się postawili i dziś Rumuński zaliczamy do języków romańskich. A Dakowie zostali przez Rzymian wdeptani w glebę. Podobnie było w Palestynie w I w. Żydzi stanowili 10% ludności Imperium. Dużo. Nie należeli do baranków. Dlaczego w większości miast greckich byli żydzi? Dlaczego żyli w Rzymie przed ich wypędzeniem z Palestyny? Bo to byli pasterze. Żyli na pustyni. A tacy ludzie nie żyją ze swoich kóz a z ludzi którzy wędrują po pustyni. Czyli z rozbojów. I ostatni się poddają gdy ktoś chce zdobyć miasto w którym żyją. Wracając do Palestyny. Rzymianie zdobyli Palestynę. A właściwie przejęli. Muszą pokazać że twardzi. Czyli jeśli będzie ktoś rozrabiać to muszą zadziałać ostro. I w sumie w końcu tak zrobili. Tylko w latach 70'. Ale pokazywanie bicepsów ma swoje minusy. Zawsze ktoś okaże się pokrzywdzony i będzie chciał wyrównać rachunki. Lepsza jest zasada dziel i rządź. Wybierasz jakiegoś ważniaka i mówisz mu: ty tu rządzisz, jeśli coś będzie nie tak to do ciebie pierwszego przyjdę i skopię ci tyłek. Tym byli sadyceusze. Obok świątyni stała rzymska warownia. Jeśli zaczęłyby się zamieszki przyszliby do sadyceuszy i to im zrobili kuku. A sadyceusze woleli status quo. Więc je utrzymywali. Czy w takiej sytuacji widząc że ktoś chce wzniecić bunt leciałbyś do Rzymian na miejscu sadyceuszy? Ja bym raczej załatwił sprawę po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Kto zabil Jezusa ? 12.04.12, 09:45 tanebo napisał: > Komu w tym galimatiasie przeszkadzał Jezus? Dokładnie wszystkim których wymieniłeś. Saduceusze- kasta bogaczy , chroniąca swoje majątki , w razie buntu mogli stracić wszystko. Faryzeusze - Podobnie bogaci i nie tolerujący wokół siebie mądrali, którzy zarzucali im obłudę. Zeloci -mordercy samobójcy , szukali wyzwolenia w wojnie , Jezus nie. Esseńczycy - sekta apokaliptyczna ,Skrupulatnie wprost paranoicznie podchodzili do ofiar świątynnych , zwolennicy Jezusa systematycznie rugowali to ze swoich obrządków . nazareńczycy - no akurat tu walnąłeś falstart :)) www.google.pl/#hl=pl&output=search&sclient=psy-ab&q=nazare%C5%84czycy&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_l=&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=8910883ca90f3db8&biw=960&bih=636 Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabil Jezusa ? 12.04.12, 10:55 No, niekuniecznie :) www.google.pl/#hl=fr&sugexp=frgbld&gs_nf=1&pq=nocrim&cp=12&gs_id=5w&xhr=t&q=nazarejczycy&pf=p&biw=960&bih=636&sclient=psy-ab&oq=nazarejczycy&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=c090616f14597e17 Odpowiedz Link Zgłoś