Dodaj do ulubionych

Religia jest nudna

15.04.12, 18:13
www.deon.pl/czytelnia/czasopisma/tygodnik-powszechny/art,89,byc-jak-doktor-house,strona,2.html Dlaczego tak jest? Mniej więcej rozumiem na czym polega religia. Są pewne zasady których się przestrzega. Lub nie. Po śmierci coś się dzieje. To tak pokrótce. Dlaczego jednak każdy teista musi sprowadzać zachowanie ludzi do stosunku wobec jego wiary? Czy każdy teista musi być intelektualnie miałki i nijaki? Czy każdy zachowanie lub pogląd krytyczne ateusza wobec teisty musi być traktowane jako chamskie a vice versa nigdy?
Obserwuj wątek
    • skomar102 Re: Religia jest nudna 15.04.12, 18:20
      tanebo napisał:
      Mniej więcej rozumiem na czym polega religia. Są pewne zasady których się przestrzega. Lub nie. Po śmierci coś się dzieje. To tak pokrótce.

Mniej więcej to za mało aby się na ten temat wypowiadać.
      • tanebo Re: Religia jest nudna 15.04.12, 18:23
        To dlaczego religia jest sitem na którym zostają tylko idioci?
      • wariant_b Re: Religia jest nudna 15.04.12, 18:28
        skomar102 napisał:
        > Mniej więcej to za mało...

Mniej więcej to w sam raz.
        Jeśli rozumie się więcej, traci się wiarę.
        Jeśli mniej - odpowiedzialność za własne czyny.
        • k_a_p_p_a Re: Religia jest nudna 15.04.12, 18:59
          wariant_b napisał:

>
          > Mniej więcej to w sam raz.
          > Jeśli rozumie się więcej, traci się wiarę.
          > Jeśli mniej - odpowiedzialność za własne czyny.

Wow, szacun za lapidarność stylu.
          • karbat Re: Religia jest nudna 15.04.12, 19:27
            > wariant_b napisał:
            > > Mniej więcej to w sam raz.
            > > Jeśli rozumie się więcej, traci się wiarę.
            > > Jeśli mniej - odpowiedzialność za własne czyny.

;) .... z jednym wyjatkiem , ksiedza katolickiego , -
            - on wiecej rozumie,
            - za swoje czyny nie jest odpowiedzialny / nie ma zadnej odpowiedzialnosci

no , ale to szczegolna rasa, nie miesci sie w ... zadnej (uczciwej ) kategorii .
        • skomar102 Re: Religia jest nudna 15.04.12, 20:42
          wariant_b napisał:
          Mniej więcej to w sam raz.

Nie jest to prawdą.

> Jeśli rozumie się więcej, traci się wiarę.

Jeśli rozumie się więcej nie straci się wiary.

> Jeśli mniej - odpowiedzialność za własne czyny.

To prawda.

• wariant_b Re: Religia jest nudna 15.04.12, 21:16
            skomar102 napisał:
            >> Jeśli rozumie się więcej, traci się wiarę.
            > Jeśli rozumie się więcej nie straci się wiary.

Odpytaj beatrix-kiddo czego się nie przyjmuje, a co zostaje, bo ja nie miałem co tracić.

Według mnie traci się dosłowność przekazu religijnego, zachowuje przesłanie
            moralne - ale mogę się mylić. Zwykle ludzie tracą jedno i drugie, czyli całkowicie
            tracą wiarę w dosłowność przekazu i w religijne źródło przesłania moralnego.
            Jedno przykazanie jest równie dobre, jak dziesięć, a prostsze.
      • grgkh Re: Religia jest nudna 15.04.12, 19:46
        skomar102 napisał:

> tanebo napisał:
        > Mniej więcej rozumiem na czym polega religia. Są pewne zasady których się prz
        > estrzega. Lub nie. Po śmierci coś się dzieje. To tak pokrótce.
        >
        > Mniej więcej to za mało aby się na ten temat wypowiadać.

Nie zawsze. Mniej więcej CZASEM mówi sensowniej niż przemądrzały, ale nastawiony na manipulowanie autorytet.
      • kolter-xl Re: Religia jest nudna 15.04.12, 19:52
        skomar102 napisał:

> tanebo napisał:
        > Mniej więcej rozumiem na czym polega religia. Są pewne zasady których się prz
        > estrzega. Lub nie. Po śmierci coś się dzieje. To tak pokrótce.
        >
        > Mniej więcej to za mało aby się na ten temat wypowiadać.

Dlatego twoja wypowiedź jest krótka i nie na temat .
        • matt.cobosco Re: Religia jest nudna 15.04.12, 21:55
          Trochę obok głównego wątku, ale też na temat: religia jest nudna a religijnych książek nikt nie chce czytać. W mojej dzielnicowej bibliotece książki Wojtyły zalegają tonami i pies z kulawą nogą się nimi nie zainteresuje.

www.sbpkrakow.pl/
          Kiedy się wpisze w katalogową wyszukiwarkę np. hasło "Wojtyła, Karol" , "Kowalska, Faustyna" albo "Wydawnictwo WAM", to się okazuje, że w zasadzie NIKT po książki religijnych autorów ani kościelnych wydawnictw nie sięga (i odkąd istnieje ogólnodostępny katalog on-line nigdy nie sięgał!), a np. po trylogię Millennium Stiega Larssona albo pamiętniki "Marzenia i tajemnice" pani Danuty Wałęsy od miesięcy ustawiają się dłuuugie kolejki. Dla mnie to są bardzo krzepiące spostrzeżenia z papieskiego ponoć miasta.
          • tanebo Re: Religia jest nudna 15.04.12, 22:11
            Należałeś do oazy? Ja nie. Miałem za to kilku kolegów i koleżanek którzy należeli. Przyznaję, były lub są to osoby wierzące i inteligentne. Ale odchodzili stamtąd. Natomiast koledzy którzy zostawali... no cóż nie chcę pisać o nich źle. Powiem tak - są prostolinijni. Kościół, wiara, religia nie jest dla osób myślących, krytycznie nastawionych do rzeczywistości. W Kościele słuch się, potakuje i składa ofiary. Literatura przedmiotu nie jest potrzebna. I powiedzmy sobie szczerze - są to książki napisane właśnie dla takich jałowych umysłowo osób. Ktoś normalny tego nie przeczyta bo to jałowa intelektualnie literatura.
          • wariant_b Re: Religia jest nudna 15.04.12, 22:11
            matt.cobosco napisał:
            > Trochę obok głównego wątku...

Widocznie są i tacy tacy katolicy, którzy jeśli ksiądz im nie powie, czego
            nie powinni czytać sami nie sięgną po książkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka