Dodaj do ulubionych

Maria i Jezus nie byli Żydami

21.05.12, 16:04
Tekst linka
Nie wiedzą tego wykształciuchy z Newsweeka.
Jezus i Maria byli Galilejczykami.
Poza tym pojęcie żyd powstało w XVIIw. W Torze nie ma takiej nazwy żyd, ani Żyd, są np. Hebrajczycy, bo mieszkali na rzeką Hebron itd. nazwy od rejonu zamieszkania.
Żyd pisany duża literą to obecnie mieszkaniec Izraela, niezależnie od wyznania.
Jezus był przez kilkanaście lat w Indiach, pojechał tam razem z kupcami z Galilei, więc można powiedzieć, że był w połowie Hindusem.
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 17:12
      Oczywiście że nie był Żydem. Był super istotą. Chodził po wodzie. No może po palach. Produkował środki odurzające - wino. A nawet zagrychę - chleb i rybę. Jego dotyk leczył. Co tam leczył. Wskrzeszał zmarłych. Strach pomyśleć co mogły jego łzy. Nie imała się go uwczesna broń biał. Przenikał nawet ściany! Cooool. Pokaż mi Żyda który to potrafi.
      • 4her Jezus był prorokiem 21.05.12, 20:19
        W Indiach, Judei i Galilei. Nie chodził po wodzie ale po tafli lodu na jeziorze.
    • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 17:14
      4her napisał:

> Tekst linka
      > Nie wiedzą tego wykształciuchy z Newsweeka.
      > Jezus i Maria byli Galilejczykami.
      > Poza tym pojęcie żyd powstało w XVIIw.
      W Torze nie ma takiej nazwy żyd, ani Żyd
      > , są np. Hebrajczycy, bo mieszkali na rzeką Hebron itd. nazwy od rejonu zamiesz
      > kania.
      > Żyd pisany duża literą to obecnie mieszkaniec Izraela, niezależnie od wyznania.
      > Jezus był przez kilkanaście lat w Indiach, pojechał tam razem z kupcami z Galil

Głupszy jesteś niż myślałem antysemito

Tu masz werset z księgi Ezdrasza 4,12 tłumaczenie z Wulgaty

notum sit regi quia Iudaei qui ascenderunt a te ad nos venerunt in Hierusalem civitatem rebellem et pessimam quam aedificant extruentes muros eius et parietes conponentes

• nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 18:42
        Kolter!
        Facet jest polskim neofitą, który w ramach nieustającego naboru do judaizmu, dla paru groszy, których wyznawcom z uzasadnionych przyczyn nie brak, stał się żydem, czyli wyznawcą, a nie jednostką narodowości, bo narodowości żydowskiej nigdy nie było, nie ma, i nie będzie. A to, co sobie ktoś bełkocze, to jego, głupola sprawa.

A poza tym. Wyraz, antysemityzm", o czym pisałem ileś razy, na kilometry cuchnie obłudą.
        Pogardzani, zgodnie z założeniami nauki judaizmu goje, zgodnie z logiką reagują antpatią do żydów, a nie do SEMITÓW, dlatego zasadnym jest wobec nich określenie:
        ANTYJUDAIŚCI, którego pochodnym jest, antyjudaizm.

W celu zneutralizowania precyzyjnie ukierunkowanego sensu wyrazu, ANTYJUDAIZM, obłudnik wymyślił ANTYSEMITYZM, bo to i niewiadomo o kogo chodzi, i jeszcze przysparza żydom sojuszników Semitów.

W sumie to ten 4her, nie jest taki antypatyczny. Twojej wiedzy Ci zazdroszczę. Nie martw się, nie bardzo.
        • billy.the.kid Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 19:37
          no,jeśli nie był zydem to jak jkest możliwym ze to zydy nam naszego kochanego p.jezuska zabiły?
          • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 20:21
            Jezus nie został ukrzyżowany.
          • k_a_p_p_a Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 20:24
            billy.the.kid napisał:

> no,jeśli nie był zydem to jak jkest możliwym ze to zydy nam naszego kochanego p
            > .jezuska zabiły?

Na to wychodzi. Żydy dopiero w 16 wieku się ulęgły.
            • 4her Kappa 21.05.12, 20:28
              Musisz się jeszcze duzo uczyć synku, jesli chcesz ze mną dyskutować. Jako były ministrant masz ograniczona wiedze o judaizmie.
              • k_a_p_p_a Re: Kappa 21.05.12, 20:32
                Padre, ja przecież grzecznie pytam. Skoro żydów wtedy nie było, to kto Jezusa zamordował?
                • 4her Re: Kappa 21.05.12, 20:47
                  k_a_p_p_a napisał:

> Padre, ja przecież grzecznie pytam. Skoro żydów wtedy nie było, to kto Jezusa z
                  > amordował?

Nikt nie zamordował Jezusa. Ukrzyżowano Szymona z Cyreny- zrobili to Rzymianie.
                  Odpowiedz mi na pytanie, czy "Indian" przed czasami Kolumba mozna nazwać Amerykanami?
                  Nie mozna. Czy legendarnego Piasto Kołodzieja mozna nazwac Polakiem?
                  • k_a_p_p_a Re: Kappa 21.05.12, 21:13
                    Padre, Indian przed Kolumbem nazywano Hindusami:)
        • 4her Nehsa 21.05.12, 20:26
          Nazwa Żydzi może się ew,. odnosić do jednego z 12 plemion, do plemienia Judy.
          Pogardzasz Żydami, bo to nas Bóg wybrał.
          • kolter-xl Re: Nehsa 21.05.12, 20:33
            4her napisał:

> Nazwa Żydzi może się ew,. odnosić do jednego z 12 plemion, do plemienia Judy.

ta czyli juz nie XVII wiek ale co najmniej XIII ale przed naszą erą :))

> Pogardzasz Żydami, bo to nas Bóg wybrał.

Wami? a co robiłeś w szabas 5 maja o 17,52 ??
          • k_a_p_p_a Re: Nehsa 21.05.12, 20:33
            4her napisał:

> Nazwa Żydzi może się ew,. odnosić do jednego z 12 plemion, do plemienia Judy.
            > Pogardzasz Żydami, bo to nas Bóg wybrał.

Nie mógł wybrać, żydzi wylęgli się dopiero w 16 wieku.
      • 4her Kolterku 21.05.12, 20:44
        Przeczytaj sobie kto to jest antysemita. Ja będąc żydem nie moge być jednocześnie antysemitą. To ty podpadasz pod definicję antysemity.
        W temacie wulgata, to wiesz od swego księdza (byłego), że gdzieś dzwonili ale nie w twoim kościele.
        Wulgata, to tłumaczenie Biblii na j. łaciński. Roi się tam od błędów. I po co robisz kopiuj-wklej po lacinie, tekst którego nie rozumiesz?
        Jeśli rzeczywiście znasz łacinę, to napisz jakiego czasu uzuto w cytowanym zdaniu? Wtedy może uwierzę, bo Nehsa dał sie nabrac. Jak juz pisałem okreslenie "Żyd" mozna odnieść do potomków z rodu Judy. Jednego z 12 plemion.

• kolter-xl Re: Kolterku 21.05.12, 21:22
          4her napisał:

> Przeczytaj sobie kto to jest antysemita. Ja będąc żydem nie moge być jednocześn
          > ie antysemitą.

Jesteś zwykłym nieukiem i plagiatorem , spamerem.

>To ty podpadasz pod definicję antysemity.

Udowodnij mi którego twoi koledzy tutaj Żydkiem wyzywają mój antysemityzm , choćby jednym małym wpisem.

> W temacie wulgata, to wiesz od swego księdza (byłego), że gdzieś dzwonili ale n
          > ie w twoim kościele.

Problem w tym ze księża tak samo jak i ty to tłumoki w kwestiach biblijnych, więc taka rozmowa nie ma sensu bo dowiedziałbym się tyle co od ciebie ,czyli nic !!

> Wulgata, to tłumaczenie Biblii na j. łaciński. Roi się tam od błędów. I po co robisz kopiuj-wklej po lacinie, tekst którego nie rozumiesz?

Ta , to udowodnij ze akurat w tym wersecie jest błąd ??

> Jeśli rzeczywiście znasz łacinę, to napisz jakiego czasu uzuto w cytowanym zdaniu?

Nie znam Łaciny, ale w przeciwieństwie do ciebie wiem czym jest biblia .

Wtedy może uwierzę, bo Nehsa dał sie nabrac. Jak juz pisałem okreslenie "Żyd" mozna odnieść do potomków z rodu Judy. Jednego z 12 plemion.

No a 12 plemion zjednoczył Mojżesz 14-13 wieków temu.Stąd najsilniejsze plemię dało nazwę całej nacji wiernych Jahwe .Pomijając już to ze ze napiąłeś o XVII wieku a to kolejny twój trolli debilizm .

Chociaż Juda był najpotężniejszym z braci swoich i z niego miał pochodzić władca, jednak pierworodztwo należało do Józefa.

Judo, ciebie sławić będą bracia twoi, twoja bowiem ręka na karku twych wrogów! Synowie twego ojca będą ci oddawać pokłon! (9) Judo, młody lwie, na zdobyczy róść będziesz, mój synu: jak lew czai się, gotuje do skoku, do lwicy podobny - któż się ośmieli go drażnić? (10) Nie zostanie odjęte berło od Judy ani laska pasterska spośród kolan jego, aż przyjdzie ten, do którego ono należy, i zdobędzie posłuch u narodów!

Plemię Judy było najliczniejsze . Ks Liczb 1

spisanych z pokolenia Judy było siedemdziesiąt cztery tysiące sześciuset.

(1) Po tych wydarzeniach radził się Dawid Pana, pytając Go: Czy mogę się udać do którego z miast judzkich? Pan odrzekł: Możesz iść. Pytał znów Dawid: Dokąd mam iść? Odpowiedział: Do Hebronu. (2) Dawid wyruszył tam razem ze swymi dwiema żonami: z Achinoam z Jizreel i z Abigail, [dawną] żoną Nabala z Karmelu. (3) Zabrał także swych ludzi z ich rodzinami. Zamieszkali w miastach Hebronu. (4) Przybyli ludzie z Judy i namaścili Dawida na króla nad domem Judy. Kiedy powiadomiono Dawida, że to mieszkańcy Jabesz w Gileadzie pochowali Saula

Ble ble ble i tak nie zrozumiesz Żydzie z dwu tygodniowym stażem
          • 4her Re: Kolterku 21.05.12, 21:59
            Wot "naukowiec", cytuje wulgate, ale nie wie nawet jakiego czasu użyto w cytowanym zdaniu.
            To o czym mamy dyskutować? Nie masz nic do napisania, nie pisz. Kopij-wklej mnie nie interesuje.
            • kolter-xl Re: Kolterku 21.05.12, 23:02
              4her napisał:

> Wot "naukowiec", cytuje wulgate, ale nie wie nawet jakiego czasu użyto w cytowa
              > nym zdaniu.
              > To o czym mamy dyskutować? Nie masz nic do napisania, nie pisz. Kopij-wklej mnie nie interesuje.

Gdybyś miał cokolwiek do powiedzenia ,to odniósłbyś sie do dominującej pozycji Judy oraz plemienia nazwanego jego imieniem.
              jak na razie udowadniasz każdym swoim postem żeś buc .
    • sclavus Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 20:43
      Każde polskie, katolickie dziecko wie, że to Polacy... z okolic Torunia... :D:D:D
      • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 20:52
        sclavus napisał:

> Każde polskie, katolickie dziecko wie, że to Polacy... z okolic Torunia... :D:D
        > :D

Jesteś na poziomie takiego dziecka. Pewnie czytasz Harego Pottera, zbierasz Pokemony i wierzysz w św. Mikołaja .
        • sclavus Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 21:08
          Niestety, w przeciwieństwi do ciebie, jestem za stary na takie pierdoły... również na takie, że Maria i Jezus nie byli Żydami... Trzeba rzeczywiście ... czytać Harego Pottera, zbierać Pokemony i wierzyć w św. Mikołaja żeby ... tak debilny wątek założyć... :D:D:D
          • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 22:06
            Temat antysemityzmu polskiego jest bardzo istotny. www.polskatimes.pl/artykul/579551,jezus-i-maryja-na-okladce-newsweeka-tomasz-lis-o-polskim,id,t.html
            Problem w tym, że Tomasz Lis robi zasadniczy błąd pisząc, że Maria i Jezus to Żydzi.
            Natomiast ma rację w zdaniu "nie jest to problem marginalny i choć antysemici używają językacharakterystycznego dla społecznego marginesu, to niekoniecznie się z niego wywodzą."
            To sa własnie tacy ludzie z marginesu jak ty, kolter, bili the kid, kappa, pocoo i inni.
            • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 23:04
              4her napisał:

> Natomiast ma rację w zdaniu "nie jest to problem marginalny i choć antysemici używają językacharakterystycznego dla społecznego marginesu, to niekoniecznie się z niego wywodzą."
              > To sa własnie tacy ludzie z marginesu jak ty, kolter, bili the kid, kappa, poco
              > o i inni.

Przestań chlać w parku z kolegami te tanie wina bo w główce ci się kupo przewraca .
            • sclavus Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 21.05.12, 23:32
              Być może z marginesu bo ateizm wybija się powoli, jednakże ruchem przyspieszonym...
              Drugie jednakże, to nie tacy pozerzy jak ty no i nie tacy głupcy jak ty...
              • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 08:49
                Mylisz się. XXI wiek, to powrót do religii i pogłębione uduchowienie.
                Ateizm jest chorobą jak schizofrenia albo depresja. To defekt genetyczny, udowodnili to naukowcy.
                • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 09:10
                  4her napisał:

> Ateizm jest chorobą jak schizofrenia albo depresja. To defekt genetyczny, udowo
                  > dnili to naukowcy.

O la la...
                  Podejrzewam,ze twoja mama nie robiła badań prenatalnych bo wyznawala zasadę; niech bedzie dziecko nawet chore ,ale moje ,więc i tak bedę je kochala.
                  Gdyby wiedziała,że urodzi ciebie...resztę zmilczę.
                  • 4her argumentum ad personam 22.05.12, 09:29
                    Moi rodzice są buddystami.
                    Ty jesteś chamem i antysemitą.
                    • kolter-xl Re: argumentum ad personam 22.05.12, 09:41
                      4her napisał:

> Moi rodzice są buddystami.
                      > Ty jesteś chamem i antysemitą.

Na palcach jednej reki wymienię z tego forum antysemickich cieci

chasyd666 na innym forum mg2005,skomar102 no i ty, a od czasu do czasu wpada tu bydło na gościnne występy.
                    • pocoo Re: argumentum ad personam 22.05.12, 09:43
                      4her napisał:

> Moi rodzice są buddystami.

Tydzień temu też byleś buddystą.

> Ty jesteś chamem i antysemitą.

Jeżeli już to jestem chamką.A co? Nie wolno mi.
                      Semityzm czy antysemityzm mi zwisa.Twoje zmiany religii też.
                    • sclavus Re: argumentum ad personam 22.05.12, 15:29
                      Nie pier..., nie będzie ad personam... :D
            • grzeg34 A ja ostrzegam przed Tomaszem Lisem... 22.05.12, 10:28
              A ja ostrzegam przed Tomaszem Lisem: on jest tylko zwykłym egocentrycznym karierowiczem...
              Moim zdaniem bardziej nadaje się już na modela, niż na obiektywnego publicystę...
              • 4her Re: A ja ostrzegam przed Tomaszem Lisem... 22.05.12, 11:33
                Lis nawet nie wie, że Nazaret jest w Galilei.
                • pocoo Re: A ja ostrzegam przed 4her 22.05.12, 15:29
                  bo to farbowany lis.
              • kolter-xl Re: A ja ostrzegam przed Tomaszem Lisem... 22.05.12, 13:44
                grzeg34 napisał:

> A ja ostrzegam przed Tomaszem Lisem: on jest tylko zwykłym egocentrycznym karie
                > rowiczem...
                > Moim zdaniem bardziej nadaje się już na modela, niż na obiektywnego publicystę.

Nie lubisz go religiancie :))
    • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 09:16
      4her napisał:

> Nie wiedzą tego wykształciuchy z Newsweeka.

To wszystko bajdy.
      Matka Boska Częstochowska Polką jest, a Polka moze urodzić Polaka .Skoro matka jest Królową Polski to jej syn jest następcą tronu.Tylko ten ojciec taki jakiś ogólnoświatowy.A co?
      • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 09:33
        Z chamem i antysemitą nie powinienem dyskutować, ale niech tam, czytają też inni mądrzejsi.
        Pojęcie Matka Boska Częstochowska to nazwa świętego obrazu- prawosławnej ikony, której katolicy oddają cześć. Maryja była matką proroka Jezusa- Galilejczyka. Nie są bogami.
        Jest jeden Bóg- jego imienia w zasadzie nie wymawiamy.
        • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 09:52
          4her napisał:

> Z chamem i antysemitą nie powinienem dyskutować,

Jasne,ale ty beze mnie żyć nie możesz żydzie.
        • grzeg34 Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 10:03
          4her napisał:

> Pojęcie Matka Boska Częstochowska to nazwa świętego obrazu- prawosławnej ikony,
          > której katolicy oddają cześć. Maryja była matką proroka Jezusa- Galilejczyka.
          > Nie są bogami.
          > Jest jeden Bóg- jego imienia w zasadzie nie wymawiamy.

Rozumiem, że jesteś starszym bratem w wierze...
          Jakie znaczenie i pozycję wśród proroków ma dla Was Jezus z Nazaretu?
          Jak zapatrujecie się do głoszonych przez Niego poglądów?
          • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 10:46
            grzeg34 napisał:

> Rozumiem, że jesteś starszym bratem w wierze...

On jest starszym sikawkowym bo leje tę wodę i leje...bez opamiętania.

> Jakie znaczenie i pozycję wśród proroków ma dla Was Jezus z Nazaretu?
            > Jak zapatrujecie się do głoszonych przez Niego poglądów?

Daj mu łatwiejszy zestaw pytań bo będzie szukał odpowiedzi i szukał...w nieskończoność, bo nie zna żadnego rabina a przed nosem ma tylko internet.
          • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 11:07
            Szalom.
            Jezus, właściwie Jeszu Ha Nocri nie jest dla zydów postacją jednoznaczną.
            Jedni uważają, że w ogóle takiego nie było, inni, że był fałszywym prorokiem.
            Żydzi mesjanistyczni uważają Ha Nocri za mesjasza. Mesjasz nie jest Bogiem, ani synem bożym w pojęciu chrześcijankim.
            Jezus między 13 a 29 rokiem zycia był w Indiach, przebywał w świątyniach buddyjskich.
            Po powrocie nie został ukrzyżowany. Rzymianie ukrzyżowali Szymona z Cyreny. Nie było zatem żadnego zmartwychwstania, bo już sama Ewangelia temu przeczy- uczniowie, na czale z Marią Magdaleną nie poznali Jezusa.
            Na forum jest masę drwin byłych ministantów, obecnie skłóconych z KK, z tej postaci np. że chodził po wodzie, tymczasem chodził po tafli lodu jeziora itd.
            Prostaczki nie rozumieją Ewangelii, jej literackiego znczenia, przenośni, błędów, nawet celowych.
            • grzeg34 Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 12:30
              4her napisał:

> Szalom.
              > Jezus, właściwie Jeszu Ha Nocri nie jest dla zydów postacją jednoznaczną.
              > Jedni uważają, że w ogóle takiego nie było, inni, że był fałszywym prorokiem.
              > Żydzi mesjanistyczni uważają Ha Nocri za mesjasza. Mesjasz nie jest Bogiem, ani
              > synem bożym w pojęciu chrześcijankim.
              > Jezus między 13 a 29 rokiem zycia był w Indiach, przebywał w świątyniach buddyj
              > skich.
              > Po powrocie nie został ukrzyżowany. Rzymianie ukrzyżowali Szymona z Cyreny. Nie
              > było zatem żadnego zmartwychwstania, bo już sama Ewangelia temu przeczy- uczni
              > owie, na czale z Marią Magdaleną nie poznali Jezusa.
              > Na forum jest masę drwin byłych ministantów, obecnie skłóconych z KK, z tej pos
              > taci np. że chodził po wodzie, tymczasem chodził po tafli lodu jeziora itd.
              > Prostaczki nie rozumieją Ewangelii, jej literackiego znczenia, przenośni, błędó
              > w, nawet celowych.

Rozumiem Wasze odrzucenie boskiego aspektu Jezusa, jednakże historyczność takiej osoby jak Jezus z Nazaretu jest nie do podważenia, więc nie możenie negować głoszonych przez Niego poglądów, myśli i wzorców zachowań, wobec których chciałbym poznać Wasze stanowisko...
              • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 13:28
                grzeg34 napisał:
                > Rozumiem Wasze odrzucenie boskiego aspektu Jezusa, jednakże historyczność takie
                > j osoby jak Jezus z Nazaretu jest nie do podważenia, więc nie możenie negować g
                > łoszonych przez Niego poglądów, myśli i wzorców zachowań, wobec których chciałb
                > ym poznać Wasze stanowisko...

Nie reprezentuję tu wszystkich żydów, i nie ma naszego stanowiska, bo to niemożliwe. Nawet pomiędzy rabinami są rozbieżności i to spore. Świat idzie do przodu. Dziś np. nie wymaga się już obrzezania.
                Nie wiemy co Joszu Ha Nocri głosił, co mówił po aramejsku. Ewangelie napisano w różnych wersjach po grecku (to był taki owczesny angielski) wg biblistów niemieckich na podstawie źródła Q, czyli praewangelii. Być może Marek widział osobiście Jezusa, ale z nim nie rozmawiał. Żaden z apostołów ewangelii nie napisał.
                • grzeg34 Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 13:59
                  4her napisał:

> grzeg34 napisał:
                  > > Rozumiem Wasze odrzucenie boskiego aspektu Jezusa, jednakże historyczność
                  > takie
                  > > j osoby jak Jezus z Nazaretu jest nie do podważenia, więc nie możenie neg
                  > ować g
                  > > łoszonych przez Niego poglądów, myśli i wzorców zachowań, wobec których c
                  > hciałb
                  > > ym poznać Wasze stanowisko...
                  >
                  > Nie reprezentuję tu wszystkich żydów, i nie ma naszego stanowiska, bo to niemoż
                  > liwe. Nawet pomiędzy rabinami są rozbieżności i to spore. Świat idzie do przodu
                  > . Dziś np. nie wymaga się już obrzezania.
                  > Nie wiemy co Joszu Ha Nocri głosił, co mówił po aramejsku. Ewangelie napisano w
                  > różnych wersjach po grecku (to był taki owczesny angielski) wg biblistów niemi
                  > eckich na podstawie źródła Q, czyli praewangelii. Być może Marek widział osobiś
                  > cie Jezusa, ale z nim nie rozmawiał. Żaden z apostołów ewangelii nie napisał.

Jeden napisał: Judasz Iskariota...
                  • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 14:27
                    Czy Ewngelia wg Judasza jest Ewangelią?
                    • grzeg34 Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 14:43
                      4her napisał:

> Czy Ewngelia wg Judasza jest Ewangelią?

Jest ewangelią, ale odrzuconą przez KK...
                      • monachus Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 14:55
                        grzeg34 napisał:

> 4her napisał:
                        >
                        > > Czy Ewngelia wg Judasza jest Ewangelią?
                        >
                        > Jest ewangelią, ale odrzuconą przez KK...

No a ty grzeg34 nie widzisz ,ze rozmawiasz z kpiarzem. Który absolutnie nic nie wnosi do dyskusji,Przecież on jak zaobserwowałem był już tu Buddystą, Żydem. Potem okazało się ze zawsze był Żydem.Szukasz kogoś do poważnej dyskusji to pluń na niego
                        • sclavus Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 17:23
                          To smutne, ale grzeg ma też kawałki do odlotu (i to całkiem niezłą ilość):
                          forum.gazeta.pl/forum/w,721,136041497,136041497,Wywiad_z_Panem_Bogiem.html
                        • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 21:00
                          monachus napisał:
                          > No a ty grzeg34 nie widzisz ,ze rozmawiasz z kpiarzem. Który absolutnie nic ni
                          > e wnosi do dyskusji,Przecież on jak zaobserwowałem był już tu Buddystą, Żydem.
                          > Potem okazało się ze zawsze był Żydem.

Byłem buddystą, bo tak mnie rodzice buddyści wychowali. Przeszedłem na judaizm, bo to najpiękniejsza i najsprawiedliwsza religia.

> Szukasz kogoś do poważnej dyskusji to plu
                          > ń na niego

Nie pluj na żyda, w GW nie ma miejsca dla antysemitów.
                          • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 07:23
                            4her napisał:

> Byłem buddystą, bo tak mnie rodzice buddyści wychowali. Przeszedłem na judaizm,
                            > bo to najpiękniejsza i najsprawiedliwsza religia.

W ciagu chwili "przeszedleś na Judaizm".Napisz,kiedy dokładnie użyleś zwrotu "mój rabin".
                            Myślisz,ze jak zmienisz nick to przestaniesz być idiotą?
                            • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 11:53
                              pocoo napisała:

> W ciagu chwili "przeszedleś na Judaizm".

Nie mówi się w "ciągu chwili", bo to brzmi jak "ptaki przyrody".

• pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 13:02
                                4her napisał:

> Nie mówi się w "ciągu chwili", bo to brzmi jak "ptaki przyrody".

No i co w związku z tym? No?
                                Ja zadałam ci pytanie ,na które nie odpowiedziałeś.Następny Chasyd sie znalazł.
              • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 13:51
                grzeg34 napisał:

> Rozumiem Wasze odrzucenie boskiego aspektu Jezusa,

Dwa razy palnąłeś bzdurę.

1. Pajac którego uważasz za Żyda to trollisko , które niecałe trzy tygodnie temu deklarował się tu na forum jako Buddysta .

Autor: 4her 19.05.12, 21:27
                Wyznawcą judaizmu jestem oficjalnie od 2 tygodni. Wcześniej byłem buddystą.

2. Jezus nie był bogiem dal samego siebie czy swoich wyznawców , wręcz idiotyzmem było by pytanie prawowiernego Żyda co o tym myśli .

jednakże historyczność takie
                > j osoby jak Jezus z Nazaretu jest nie do podważenia,

Jest , nie ma konkretnych dowodów .

• nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 12:50
              4her!
              Czyżbyś TY był na poziomie polskiego racjonalisty? Który gardzi faktami?
              Człowieku! Nie ma na świecie drugiej, takiej nauki, jaką jest Nauka Wszechmogącego Ojca Wszystkich Ludzi, Która jest ponad religijna i ponad polityczna, bo jest UNIWERSALNA, czyli
              POWSZECHNIE OBOWIĄZUJĄCĄ i POWSZECHNIE POŻYTECZNĄ.

Jest NIEZAKŁAMYWALNA, a to, że ludzie tolerują w Niej obecność bredni, to wina ludzi, i ludzkiego zła. Na swoim forum podałem SPRAWDZIANY WIARYGODNOŚCI świadectw pisanych Nauki Ojca. Wynika z nich, m.in., że Jezus, Maryja, i Józef to postaci fikcyjne, bo tak w ślad za słowami Nauki Ojca, świadczą FAKTY.

Wykluczone jest istnienie jednego boga, co też na forum tłumaczę, bo jeden boski byt, to absolutnie egoistyczny byt, dlatego bezsensowny. Bo tak mówią słowa Nauki Jedynego Ojca, na w ślad za nimi i logika.

Wyraz, żyd, według nauki judaizmu rozdział XVII Genesis, oznacza wyznawcę, a nie mniejszość plemienną, czy narodowość. I żadna obłuda tego faktu nie zmieni.
              • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 13:32
                Nehsa, jest jeden Bóg. Ma różne imiona, ale np. Elohim i Allah (Allach) to ten sam Bóg.
                My żydzi nie wymawiamy Jego imienia bez prawdziwej potrzeby.
                • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 20:21
                  4her!
                  Wykluczone jest istnienie jednego boga z mocy braku udowodnienia jego, jakiejkolwiek użyteczności.
                  Imię Wszechmogącego Ojca=Dawcy Życia, Który jest Jedynym Depozytariuszem miłości, bo jest ona Jego wolą, brzmi: WOLNOŚĆ!

Gdybyś nie był religiantem, tylko swobodnie myślącym człowiekiem, to rozumiałbyś "Pieśń na pieśniami". No ale niestety.
                  • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 12:03
                    Rozum i wolność mogą być atrybutami jednej osoby boskiej. Po co Ojciec i Syn?
                    To by musiał być dziadek i wnuki boskie.
                    • nehsa Re: Dlaczego Ojciec i Syn Ojca? 23.05.12, 18:24
                      4her napisał:
                      "Rozum i wolność mogą być atrybutami jednej osoby boskiej. Po co Ojciec i Syn?
                      To by musiał być dziadek i wnuki boskie. "

***WOLNOŚĆ, to nieograniczoność Samoofiary.

A wolą WOLNOŚCI, czyli Ojca, jest miłość, zatem Ojciec jest Dawcą Życia, Które uosabia Syn Ojca, Życie, a Które utożsamia ŚWIATŁOŚĆ, czyli ROZUM.

Miłość Ojca, to moc, która skutkuje byciem Bogiem przez Syna Ojca.
                      A miłość Syna Ojca, skutkuje naszą nieśmiertelnością. A nasza ludzka miłość, ale także nasze miłosierdzie, skutkują naszym zmartwychwstaniem.

Kapłani, zlekceważyli fakt kategorycznego zastrzeżenia miana, "OJCIEC", stąd ludziom nie mieści się w głowach, że wyraz, "Bóg", jest wyrazem pomocniczym - bo nie identyfikuje Istot Boskich. OJCIEC, i SYN OJCA powiadamiają również o hierarchii.

Ja, powtarzałem to już, ileś tam razy, że miłość to wartość przyczynowa rozumu. Im bardziej miłujemy, tym racjonalniej współpracujemy z ludźmi.
                      Słowo naszej mowy, nie posiada wartości racjonalno - emocjonalnej, to pleonazm, tylko posiada wartość emocjonalno-akustyczną. Izolowanie rozumu od miłości, jest przejawem ciemnoty.
          • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 13:43
            grzeg34 napisał:

> Rozumiem, że jesteś starszym bratem w wierze...

To źle rozumiesz to pajac i farbowany buddysta .

> Jakie znaczenie i pozycję wśród proroków ma dla Was Jezus z Nazaretu?

Dla Żydów nie ma żadnego znaczenia ta osoba, dlatego sa Żydami

> Jak zapatrujecie się do głoszonych przez Niego poglądów?

Żydzi przez kilkanaście wieków byli przez tzw wyznawców Jezusa mordowani , wiec resztę sobie dopisz sam
            • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 14:25
              Były ministranciku Kolter.
              Poczytaj coś o konwersji na judaizm, zanim co znów głupiego lapniesz. Jako dziecko neostrady najlepiej z wiki.
              pl.wikipedia.org/wiki/Konwersja_na_judaizm
              • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 22.05.12, 14:41
                her napisał:

> Były ministranciku Kolter.
                > Poczytaj coś o konwersji na judaizm, zanim co znów głupiego lapniesz. Jako dzie
                > cko neostrady najlepiej z wiki.

Gówno mnie to pajacu obchodzi
                • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 07:13
                  No i widzicie, czym się kończą dysputy, których adwersarze lekceważą fakty.
                  A przecież macie w Nauce Jedynego Ojca podane: Istoty Boskie PRACUJĄ, a istoty ludzkie WSPÓŁPRACUJĄ, i tak jest.

I staram się zwrócić Waszą uwagę na tę "oczywistą oczywistość", ale jak dotąd bezskutecznie.
                  Nie pojmują tego faktu, ani religijni, ani ateiści, ani nawet racjonaliści.
                  Nie tylko tego faktu.
                  • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 07:54
                    Jaki sens, żeby Bóg miał syna?
                    Bóg pracował 6 dni. W Szabas nie pracował. Świat kręci sie sam, chodzi jak zegarek.
                    • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 09:20
                      4her napisał:

> Jaki sens, żeby Bóg miał syna?

Jako Żyd z pełnym pisiorkiem , zapewne nie znasz Tory a tam napisano ze Jahwe/Jehowa miał ich i to sporo ;

(2) Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. (3) Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat. (4) A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach. (5) Kiedy zaś Pan widział, że wielka jest niegodziwość ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe, (6) żałował, że stworzył ludzi na ziemi, i zasmucił się.

• 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 11:13
                        Matołku Kolterku, po co przytaczasz fragment Biblii warszawskiej i piszesz, że to tłumaczenie Tory?
                        Jeśli chcesz ze mną dyskutować o judaizmie, to poczytaj coś na ten temat.
                        Wiele kierunków Judaizmu rozwija się, zmienia. To twój katolicyzm, który wypierasz z podświadomości stoi w miejscu.
                        • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 13:46
                          4her napisał:

> Matołku Kolterku, po co przytaczasz fragment Biblii warszawskiej i piszesz, że
                          > to tłumaczenie Tory?

Ni pij tyle i nie popiskuj bezradnie

Biblia Tysiąclecia Katolicka

(1) A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. (2) Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. (3) Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat. (4) A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.

Biblia warszawska protestancka

(1) A kiedy ludzie zaczęli rozmnażać się na ziemi i rodziły im się córki, (2) ujrzeli synowie boży, że córki ludzkie były piękne. Wzięli więc sobie za żony te wszystkie, które sobie upatrzyli. (3) I rzekł Pan: Nie będzie przebywał duch mój w człowieku na zawsze, gdyż jest on tylko ciałem. Będzie więc życie jego trwać sto dwadzieścia lat. (4) A w owych czasach, również i potem, gdy synowie boży obcowali z córkami ludzkimi, byli na ziemi olbrzymi, których im one rodziły. To są mocarze, którzy z dawien dawna byli sławni. (5) A gdy Pan widział, że wielka jest złość człowieka na ziemi i że wszelkie jego myśli oraz dążenia jego serca są ustawicznie złe

Synku matoł z ciebie spamer łgarz i troll pierwszego sortu :)))

> Jeśli chcesz ze mną dyskutować o judaizmie, to poczytaj coś na ten temat.

Problem w tym ze ty nie masz absolutnie pojęcia o temacie .

> Wiele kierunków Judaizmu rozwija się, zmienia. To twój katolicyzm, który wypier
                          > asz z podświadomości stoi w miejscu.

Nie wypieram się tego nigdy ze w wieku 11 nawaliłem kupę na twoją sektę
                    • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 11:50
                      4her!
                      Zauważ, że ja stoję na uboczu sporów religijnych, bo Nauka Ojca(Boga), Która oznajmił ludzkości Syn Ojca(Bóg), jest UNIWERSALNA, czyli powszechnie OBOWIĄZUJĄCA i powszechnie POŻYTECZNA.

Z mocy zawartych w Niej słów, a w ślad za tymi słowami z mocy LOGIKI, jedynobóstwo=jednobóstwo, jest bytem bezsensownym, dlatego od zawsze istenieje Dwie Osoby Boskie, Dwóch Bogów, czyli OJCIEC - WOLNOŚĆ, i SYN OJCA - ŚWIATŁOŚĆ=ROZUM.

Ojciec, Który jest posiadaczem WOLI, którą jest miłość - Bóg USTAWODAWCA.
                      I autonomiczny Drugi Bóg, czyli SYN OJCA, WYKONAWCA woli OJCA, czyli:
                      STWÓRCA
                      PAN WSZYSTKICH LUDZI
                      SĘDZIA w naszym życiu doczesnym.

I moja wiedza znajduje oparcie w świadectwach Nauki Ojca, logice, i FAKTACH ZALEŻNOŚCI NASZEGO CZŁOWIECZEŃSTWA OD ISTOT BOSKICH, A BEZPOŚREDNIO, OD SYNA OJCA, ŚWIATŁOŚCI=ROZUMU.
                      • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 11:59
                        Nehsa! Jeśli wiara w Boga Ojca i w Syna Boga nie jest religią, to ja jestem ateistą.
                        To jest religia, zresztą całkiem ciekawa i pożyteczna/nieagresywna/solidaryzująca dla ludzi.
                        • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 23.05.12, 13:24
                          4her!
                          Nauka Ojca(Boga), jest UNIWERSALNA, i to czy komuś z nas podoba się fakt obowiązywania zawartych w Niej treści, czy też się nie podoba, jest absolutnie dla Jej UNIWERSALNOŚCI nieistotne. Możemy sobie być, kim tylko nam się ubzdura, a BOSKIE PRAWA i tak nas obowiązują, bo każdy z nas stał się człowiekiem w następstwie zaofiarowaniu mu przez Stwórcę OBOWIĄZKU, POWINNOŚCI SOLIDARNOŚCI, czyli minimalnej wartości sprawiedliwości, która nas uczłowiecza, bo jesteśmy jej NOSICIELAMI.

Racjonalnym, niemozliwym do zaprzeczenia dowodem tego NOSICIELSTWA POWINNOŚCI SOLIDARNOŚCI, jest fakt samo nagradzania przez ludzi każdym sprawiedliwym postępowaniem=współpracą, oraz fakt samo karania się przez ludzi każdym niesprawiedliwym postępowaniem=współpracą.

Jest oczywistym, że nagradzamy się, i karzemy się WSZYSCY, ale w różnym stopniu.
                          W innym np. karczyńca, w innym kar biorca, a w innym wszyscy pozostali ludzie, ale każdy nasz czyn, każde nasze zaniechanie, jest natychmiast osądzane.
                          "Z ust twoich sądzę cię.", począwszy od słowa z ust, wszystkie nasze czyny są osądzane.

Oznajmiona przez Boga Mówiącego wiedza, jest NAUKĄ, a nie religią. Jej przestrzeganie, wyklucza jakiekolwiek podziały w społeczeństwie, zatem jedna, jednoczy ludzi.
                          Czego tubylcza ludność nie rozumnie.
                          • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 24.05.12, 13:49
                            A jak miałoby wyglądać społeczeństwo wg tej Nauki? Jakieś bezklasowe, komunistyczne, wszyscy równi sobie? Skoro już samy siebie karzemy za grzechy, to więzienia można by zlikwidować.
                            • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 24.05.12, 16:01
                              4her napisał:

> A jak miałoby wyglądać społeczeństwo wg tej Nauki? Jakieś bezklasowe, komunisty
                              > czne, wszyscy równi sobie? Skoro już samy siebie karzemy za grzechy, to więzien
                              > ia można by zlikwidować.

***Nauka Ojca(Boga), Którą oznajmił ludzkości Syn(Bóg)ŚWIATŁOŚĆ=ROZUM, precyzyjnie opisuje wzorzec minimalnie sprawiedliwego postępowania=współpracy, którego każdy z nas jest NOSICIELEM, a tym samym, któremu każdy z nas jest podporządkowany, co jest oczywiste, a który to wzorzec ja utożsamiam z solidarnością, która polega na wzajemnie życzliwej, równoprawnej współpracy wszystkich, ze wszystkimi.

Ten obowiązujący każdego z nas wzorzec etyczny, jest wzorcem wszelkiego, stanowionego przez ludzi prawa, dlatego jest fundamentem demokratycznego państwa.
                              W takim państwie, wszyscy obywatele są podporządkowani sprawiedliwemu, skutecznemu prawu solidarności. A mogą sobie być prywatnie, kim tylko zapragną.

Na przykład: Wyznawcami jednocześnie wszystkich religii, kapitalistycznymi komunistami, jak w Chinach, i nawet mogą chodzić na mszę siedem razy do południa, i jako żydzi przyjmować komunie świętą, ale to wszystko na własny rachunek, za własne pieniądze w sposób, który szanuje prawo solidarności w którym zawiera się stara zasada:"Nie czyń bliźniemu, co mu niemiłe."

Ja, już pisałem wiele razy, że podporządkowanie życia publicznego sprawiedliwości, skutkuje natychmiastowymi, wielomiliardowymi oszczędnościami, bo:
                              1./ redukuje, a nawet wyklucza funkcjonowanie władzy ustawodawczej, bo w tworzeniu sprawiedliwych aktów prawnych, do głosu dojdą profesjonaliści, fachowcy, specjaliści z danej dziedziny, którzy się na tym będą znać. Zamiast głupawego sejmowego teatrum, umowa-zlecenie wystarczą.

2./ wyklucza jakiekolwiek finansowanie religii, partii politycznych, i wszelkich pasożytów

3./ wyklucza bezczelną, bezkarną, arogancką pazerność biurw na wyższych szczeblach zarządzania. A ponad to: ile prerogatyw, tyle odpowiedzialności.

4./ wykluczy funkcjonowanie całego systemu penitencjarnego, tylko na koszt podatnika
                              Więzień jest zobowiązany opłacać zasądzoną kare izolacji.

5./ Uświadomienie społeczeństwu, że każdy z nas jest człowiekiem, bo jest posiadaczem precyzyjnie określonego OBOWIĄZKU SOLIDARNOSCI, w ciągu tygodni zmieni jakość wszystkich dziedzin życia, ponieważ wzrośnie odpowiedzialność każdego obywatela.

Nie widzę możliwości, aby sprawiedliwość w jakikolwiek sposób miała skutkować na klasowość, czy bezklasowość społeczeństwa, albo na jego atomizację.
                            • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 24.05.12, 16:07
                              her napisał:

Skoro już samy siebie karzemy za grzechy, to więzien
                              > ia można by zlikwidować.

***Ja wyraźnie przekazałem: Ponieważ zawsze współpracujemy, to zawsze się współkarzemy swoimi niesprawiedliwymi czynami, ale w rożnym stopniu. W innym karczyńca, w innym kar biorca, a w jeszcze innym wszyscy pozostali ludzie.
                              I dokładnie tak się dzieje.
    • jeepwdyzlu 4her jest prowokatorem 24.05.12, 09:36
      ani nie jest żydem
      ani buddystą
      jest zatwardziałym katolikiem udającym tu kogoś innego

Bredzi jak niedouk
      Jezus i Maria byli Galilejczykami.
      Poza tym pojęcie żyd powstało w XVIIw
      -------------
      :-)
      Z jego tezami w ogóle nie warto polemizować, są na poziomie poniżej podstawówki
      Tym bełkotem odsłania się.
      To katol faszysta

Galilejczycy z Nazaretu....
      Dobre.
      Szkoda, że Nazaret powstał 300 lat później...
      pa
      jeep
      • kolter-xl Re: 4her jest prowokatorem 24.05.12, 11:31
        Jest i to marnym .

• 4her kolterku 24.05.12, 13:01
          kolter-xl napisał:

> Jest i to marnym .

Kolterku wybierz się do takiego domu z ksiązkami, nazywa się BIBLIOTEKA.
          Poproś o książki prof. Bronisław Geremka o żydach i cos pocztaj ze zrozumieniam, to wtedy bedziesz mógł ze mną dyskutować.
          • kolter-xl Re: kolterku 24.05.12, 14:10
            4her napisał:

> kolter-xl napisał:
            >
            > > Jest i to marnym .
            >
            > Kolterku wybierz się do takiego domu z ksiązkami, nazywa się BIBLIOTEKA.
            > Poproś o książki prof. Bronisław Geremka o żydach i cos pocztaj ze zrozumieniam
            > , to wtedy bedziesz mógł ze mną dyskutować.

Ok zrobię to zaraz po tym jak ty przeczytasz choćby tylko pięcioksiąg czyli Torę jak ty to ślicznie określasz .
      • 4her Nostradamus? 24.05.12, 11:58
        jeepwdyzlu napisał:

> ani nie jest żydem
        > ani buddystą
        > jest zatwardziałym katolikiem udającym tu kogoś innego

Udowodnij.
        >
        > Bredzi jak niedouk
        > Poza tym pojęcie żyd powstało w XVIIw

Nie masz zielonego pojęcia o historii

> -------------
        > :-)
        > Z jego tezami w ogóle nie warto polemizować, są na poziomie poniżej podstawówki
        > Tym bełkotem odsłania się.
        > To katol faszysta

Masz jeszcze jakieś fajne określenia? Może żyd-mason?

>
        > Galilejczycy z Nazaretu....
        > Dobre.
        > Szkoda, że Nazaret powstał 300 lat później...

Nazaret 300 lat później? Buahhahaha

> pa
        > jeep

spadaj ministranciku do swego proboszcza na darmowy seks.
        • pocoo Re: Ty wiesz 4 her 24.05.12, 12:54
          4her napisał:
          > spadaj ministranciku do swego proboszcza na darmowy seks.

Wiesz,jak to się do swego proboszcza spada...
          Ale ty jesteś "wsiowy głupek".
          • 4her Re: Ty wiesz 4 her 24.05.12, 12:58
            Jaki wsiowy, jak ja z W-wy.
            • pocoo Re: Ty wiesz 4 her 24.05.12, 14:02
              4her napisał:

> Jaki wsiowy, jak ja z W-wy.

Tak łaskawie,to myślałam,że masz wybujałą wyobraźnię.
              A ty cierpisz na najzwyklejszą mitomanię bidoczku.
    • czp8 Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 26.05.12, 20:34
      ŻYD
      (hebr. Jehudi: „[od; należący do] Judy [hebr. Jehuda]”).
      W Biblii nazwy „Żyd” lub „Żydzi”, odnoszące się pierwotnie do członków plemienia Judy, pojawiają się dopiero w relacji opisującej okres upadku dziesięcioplemiennego królestwa izraelskiego. W czasach Ezechiasza Izajasz użył przymiotnikowej formy tego słowa, przetłumaczonej na „po żydowsku” (Iz 36:11, 13). Mieszkańców południowego królestwa Judy najczęściej nazywano synami Judy lub plemieniem synów Judy. Wyrazu „Żydzi” bezpośrednio w odniesieniu do ludzi użył po raz pierwszy pisarz ksiąg Królów, zapewne Jeremiasz, który swą prorocką działalność rozpoczął w 647 r. p.n.e. (zob. 2Kl 16:6; 25:25). Po niewoli babilońskiej zaczęto tak nazywać wszystkich Izraelitów powracających do ojczyzny (Ezd 4:12; 6:7; Neh 1:2; 5:17), a w końcu wszystkich Hebrajczyków żyjących gdziekolwiek na świecie, w odróżnieniu od narodów pogańskich (Est 3:6; 9:20). Za Żydów podawali się też poganie, którzy przyjęli ich wiarę i stali się obrzezanymi prozelitami (Est 8:17). Jednakże nawróconych na religię żydowską zazwyczaj odróżniano od rodowitych Żydów: Pisma Hebrajskie często nazywają ich ‛osiadłymi przybyszami’ (Jer 22:3), a Chrześcijańskie Pisma Greckie — „prozelitami” (Dz 2:10; 6:5; 13:43). W Dziejach 24:24 użyto określenia „Żydówka”.
      Kiedy Jezus przyszedł na świat, poszukujący go astrolodzy wypytywali: „Gdzie jest ten narodzony król Żydów?” (Mt 2:1, 2). A gdy zawisł na palu męki, Piłat kazał umieścić nad nim napis: „Jezus Nazarejczyk, król Żydów” (Jn 19:19).
      Znaczenie przenośne. Dowodząc, że Żydzi niesłusznie chełpili się swym pochodzeniem i ufali, iż przestrzeganie Prawa Mojżeszowego zapewni im uznanie Boże, Paweł powiedział: „Albowiem nie ten jest Żydem, kto jest nim na zewnątrz, ani obrzezaniem nie jest to, które jest na zewnątrz, na ciele. Ale ten jest Żydem, kto jest nim wewnątrz, a jego obrzezaniem jest obrzezanie serca przez ducha, nie zaś przez spisany kodeks. Taki ma pochwałę nie od ludzi, lecz od Boga” (Rz 2:28, 29). Nawiązując tu do znaczenia imienia Juda („sławiony; wychwalany”), Paweł wykazuje, że prawdziwą podstawę do otrzymania pochwały od Boga ma ten, kto został Jego sługą za sprawą ducha i służy Mu z całego serca. Podobnej argumentacji używa w 4 rozdz. Rzymian, gdzie wyjaśnia, iż prawdziwymi potomkami Abrahama są ci, którzy przejawiają równie głęboką wiarę jak ten patriarcha. Wspomina też, że w zborze chrześcijańskim narodowość nie odgrywa roli, bo „nie ma Żyda ani Greka [poganina]” (Gal 3:28). Gdy wskrzeszony Jezus Chrystus pocieszał członków zboru w Smyrnie w związku z prześladowaniami, jakich doznawali głównie z rąk Żydów, powiedział: „Znam (...) bluźnierstwo tych, którzy podają się za Żydów, a jednak nimi nie są, ale są synagogą Szatana” (Obj 2:9).
      Tekst linka
      • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 26.05.12, 22:35
        Babo, bądź chłopie o nicku czp8!
        Ty jesteś , jak się to mówi: "dwa tysiące lat za Murzynami".
        • karbat Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 27.05.12, 20:32
          Maria i Jezus nie byli Żydami ..... no ... oni wierzyli w boga Manitu .

Maria kazala obrzezac Jezusa dla przymierza z Jahwe
          Maria kazala spalic, zakupione ptaki, w swiatyni Jahwe
          Jezus biegal do Synagogi, by sie modlic do Jahwe

on to wszystko robili tylko dla jaj, by wszystkich we wsi wprowadzic w blad .
          • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 27.05.12, 20:43
            Krawat, co ty pitolisz?
            W Boga (imiona Jahwe, Elohim, Allah, Adonai, Pan Bóg, Lord itd.) wierzą nie tylko żydzi, ale chrześcijanie i mahometanie. To ten sam Bóg.
            Maryja była zapewne chrześcijanką.
            • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 28.05.12, 08:20
              4her napisał:

> Maryja była zapewne chrześcijanką.

I zdecydowanie Polką dlatego jest królową Polski.
              • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 28.05.12, 10:33
                Popatrz na poczet królów polskich, to zobaczysz sporo obcokrajowców.
                Ja bym nawet chciał, zeby Ha Nocri był Żydem, ale trzeba się trzymać prawdy.
                Polak to nie Litwin, Jezus to Galilejczyk nie Judejczyk.
                • nehsa Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 28.05.12, 21:25
                  A dokładnie, to mistyfikator, fikcyjna postać, która posłużyła do usprawiedliwienia zbrodni Bogobójstwa, której ofiarą był Jedyny Syn Jedynego Ojca, Którego yo Syna Imię, brzmi: Światłość, o czym zrozumiale w świadectwach zachowanych w Ew.św.Jana 12/46
                  "Ja ŚWIATŁOŚĆ przyszedłem na świat, ..."
                • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 30.05.12, 11:17
                  4her napisał:

> Galilejczyk nie Judejczyk.

No i ...dlatego obrzezali biedaczka aby z niego zrobić żyda?
                  Obrzezanie to (między innymi) znak przynależności do narodu Izraelskiego.
                  • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 30.05.12, 12:40
                    Józef był Judejczykiem.
                    A obrzezanie stosuje sie też w innych religiach, np. Islamie.
                    • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 30.05.12, 13:11
                      4her napisał:

> Józef był Judejczykiem.

Który to ? bo w Biblii jest ponad 10 Józefów.

> A obrzezanie stosuje sie też w innych religiach, np. Islamie.

Pewno jako niemo nie wiesz ze Tora jest bliżej stylistycznie Koranu niż inna księga pism hebrajskich.
                      • 4her Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 30.05.12, 13:31
                        kolter-xl napisał:

> Pewno jako niemo nie wiesz ze Tora jest bliżej stylistycznie Koranu niż inna k
                        > sięga pism hebrajskich.

Najpierw była Tora, potem Koran. To jak można porównywać Torę do Koranu? Puknij się w główkę.
                        Widzę, że nadal podnieca cię napletek twego księdza.
                        • pocoo Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 30.05.12, 16:08
                          4her napisał:

> Najpierw była Tora, potem Koran.

Jezusa nie obrzezali wg zasad Koranu.

Zmień nick i religię bo nie będę odpowiadała na twoje posty pod zadnym pozorem i ty głupku wiesz dlaczego.Kretyńskie odzywki zostaw dla równych sobie.
                        • kolter-xl Re: Maria i Jezus nie byli Żydami 30.05.12, 18:47
                          4her napisał:

> kolter-xl napisał:
                          >
                          > > Pewno jako niemo nie wiesz ze Tora jest bliżej stylistycznie Koranu niż
                          > inna k
                          > > sięga pism hebrajskich.
                          >
                          > Najpierw była Tora, potem Koran. To jak można porównywać Torę do Koranu? Puknij
                          > się w główkę.

Synku jesteś tak głupi ze aż zal ze eutanazja jest zakazana .

> Widzę, że nadal podnieca cię napletek twego księdza.

Synku daruj sobie te teksty dla twojego partnera
    • don.kichote Zatem twierdzisz, 29.05.12, 14:17
      ... że Królowa i O.M.C. Król Polski, nie są Polakami?

4her napisał:

• 4her Re: Zatem twierdzisz, 29.05.12, 21:29
        don.kichote napisał:

> ... że Królowa i O.M.C. Król Polski, nie są Polakami?
        >
        > 4her napisał:
        >
        > > Jezus i Maria byli Galilejczykami.

W stopce masz cytat Stanisława Lema. Pewnie nie wiesz, że Lem/Lehm był Żydem. Nawet w wiki o tym przeczytasz.

• don.kichote Re: Zatem twierdzisz, 31.05.12, 20:26
          A coś w temacie(?) - czyli byli, czy nie byli Polakami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka