Dodaj do ulubionych

Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi .

16.01.13, 23:27
Jezus mówi do ludzi , Mój Ojciec który jest w niebie stworzył On Adama i Ewę , związek mężczyzny i kobiety , czyli rodzinę która składa się z mężczyzny i kobiety i gdy zło które w was jest , będzie was kusiło aby zniszczyć życie to które stworzył Bóg , gdy szatan będzie was kusił aby zakładać nowe życie na ziemi , nowe rodziny , nie czyńcie wtedy tego , nie krzyżujcie mnie po raz drugi , ja jestem bowiem światłem waszego życia i droga w przeciwnym kierunku prowadzi do wiecznej śmierci , gdzie będziecie musieli umierać już na zawsze . Nie kierujcie się więc drogą która prowadzi do Apokalipsy , nie kierujcie się drogą która prowadzi do waszej zagłady , tam gdzie czeka na was szatan , bowiem w piekle jest tylko cierpienie i ból i tak już na zawsze , już przez całą wieczność . A co wy o tym myślicie , jaką metodą kieruje się szatan , że coraz to więcej krajów na świecie zaczyna klękać przed diabłem , staczając się do kotła śmierci , gdzie umierać trzeba już na zawsze , już przez cała wieczność .
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Nie stawia się spacji przed przecinkiem 16.01.13, 23:33
      ...a choroby psychiczne się leczy.
      • krzysztom123 Re: Nie stawia się spacji przed przecinkiem 16.01.13, 23:38
        feel_good_inc napisał:

> ...a choroby psychiczne się leczy.
        I takich wariatów jak Ty również . Możesz poczuć się obrażony , ale kiedy dzisiaj w nocy poczujesz w swoim sercu ból , zastanów się następnym razem dwa razy , zanim napiszesz swoją odpowiedz .
        • sclavus hej! ortograf!! 17.01.13, 00:26
          Nie lubisz czytać wszystkich postów, to ci przypomnę: pisząc o bogu, że jest dziwolągiem, pisze się raze: niepojęty a nie: nie pojęty... tego byka strzelasz - jak każdy psychiczny - nagminnie...
          Teraz zwracasz uwagę komuś, strzelając byki interpunkcyjne: I takich wariatów jak Ty również - zapomniałęś dwóch przecinków: I takich wariatów, jak Ty, również...
          Poza tym - OK... twój psychiatra czeka, weź jednak wcześniej Immonium, żeby mu gabinetu nie zapaskudzić...
          • krzysztom123 Re: hej! ortograf!! 17.01.13, 00:43
            sclavus napisał:

> Nie lubisz czytać wszystkich postów, to ci przypomnę: pisząc o bogu, że jest dz
            > iwolągiem, pisze się raze: niepojęty a nie: nie pojęty... tego by
            > ka strzelasz - jak każdy psychiczny - nagminnie...
            > Teraz zwracasz uwagę komuś, strzelając byki interpunkcyjne: I takich wariatów j
            > ak Ty również - zapomniałęś dwóch przecinków: I takich wariatów,
            > jak Ty, również...
            > Poza tym - OK... twój psychiatra czeka, weź jednak wcześniej Immonium, żeby mu
            > gabinetu nie zapaskudzić...
            Nie wiem skąd aż tyle zła jest w tobie , nie wiadomo czy nie będzie tobie potrzebny lekarz , więc nie kwacz za wcześnie .
            • sclavus Re: hej! ortograf!! 17.01.13, 11:07
              Nie martwijsie, dziecko drogie - to tylko reakcja na twoją paranoiczną sraczkę...
              Żadnego zła we mnie!
              Ty zaś, posłuchaj rady i weź Immonium... - jest bardzo dobre na wstrzymanie
              :D:D:D
    • wariant_b Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 16.01.13, 23:36
      A mógłbyś podać imię tego drugiego Jezusa, bo jest wielu kandydatów na Ziemi
      i nie wiemy, którego należy wybrać i ukrzyżować, aby mógł zmartwychwstać,
      by odkupić nasze grzechy, gdyż bóg nas kocha i nie chce naszej krzywdy.

• krzysztom123 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 16.01.13, 23:41
        wariant_b napisał:

> A mógłbyś podać imię tego drugiego Jezusa, bo jest wielu kandydatów na Ziemi
        > i nie wiemy, którego należy wybrać i ukrzyżować, aby mógł zmartwychwstać,
        > by odkupić nasze grzechy, gdyż bóg nas kocha i nie chce naszej krzywdy.
        >
        >
        Jezus jest tylko jeden , ten który przemawiał do ludzi dwa tysiące lat temu i ten który przemawia do waszych serc teraz .
        • wariant_b Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 16.01.13, 23:51
          krzysztom123 napisał:
          > Jezus jest tylko jeden...

Odetchnąłem z ulgą, że to nie ty jesteś tym prorokiem, któremu ukazał się bóg
          i którego mamy ukrzyżować, żeby odkupił nasze grzechy.

Więc mówisz, że pojawi się nowy nawiedzony a imię jego będzie Jezus.
          A teraz pytanie gdzie się pojawi - bo pewnie jak zwykle pojawi się kilku na raz.
          I po czym go poznać - czy znowu będzie walczył z Kościołem i jego dostojnikami?
          Czy to papież będzie zabiegał o to, żeby go ukrzyżować?
          • krzysztom123 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 00:11
            wariant_b napisał:

> krzysztom123 napisał:
            > > Jezus jest tylko jeden...
            >
            > Odetchnąłem z ulgą, że to nie ty jesteś tym prorokiem, któremu ukazał się bóg
            > i którego mamy ukrzyżować, żeby odkupił nasze grzechy.
            >
            > Więc mówisz, że pojawi się nowy nawiedzony a imię jego będzie Jezus.
            > A teraz pytanie gdzie się pojawi - bo pewnie jak zwykle pojawi się kilku na raz
            > .
            > I po czym go poznać - czy znowu będzie walczył z Kościołem i jego dostojnikami?
            > Czy to papież będzie zabiegał o to, żeby go ukrzyżować?
            Jezus się już nie pojawi , będziesz słyszał tylko Jego słowo , a jak się nie nawrócisz , będziesz już umierał wtedy już przez całą wieczność , kiedy kres twojej życiowej ścieżki dobiegnie końca .
            • feelek Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 02:39
              Krzysztom:
              a jak się nie nawrócisz , będziesz już umierał wtedy już przez całą wieczność
              feelek:
              a ja się Twoich strachów zwyczajnie nie boję i co mi zrobisz?
              Poza tym uważam to straszenie za kapitalną bzdurę.
              I co?
              a tak w ogóle to Ty będziesz umierał przez pół wieczności za karę, że wszystkich straszysz potępieniem a jak wiadomo paragraf xcz/fdi Kodeksu Niebiańskiego przewiduje za takie przestępstwo karę łączną "pół wieczności" z możliwością odpracowania poprzez czyn dla dobra społeczności niebiańskiej, np. "...siedzenie po prawicy Ojca..." przez 300 lat, chyba, że odkupisz odpust u niejakiego Sanderusa.
            • wariant_b Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 08:12
              krzysztom123 napisał:
              > Jezus się już nie pojawi , będziesz słyszał tylko Jego słowo...

Jak? W Telewizji Trwam?

> a jak się nie nawrócisz , będziesz już umierał wtedy już przez całą wieczność

Ty też jak się nie nawrócisz, będziesz umierał przez całą wieczność.
              Nie ma taryfy ulgowej dla nawiedzonych. Zmień się, póki czas.
          • krzysztom123 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 00:48
            wariant_b napisał:

> krzysztom123 napisał:
            > > Jezus jest tylko jeden...
            >
            > Odetchnąłem z ulgą, że to nie ty jesteś tym prorokiem, któremu ukazał się bóg
            > i którego mamy ukrzyżować, żeby odkupił nasze grzechy.
            >
            Widzisz ja miałem objawienie i widziałem Boga , ale nie po to aby zostać prorokiem , tylko po to aby ostrzec ludzi , aby nie zmierzali drogą która prowadzi do Apokalipsy i aby ludzie weszli znowu na tą właściwą drogę która prowadzi do Boga i do życia w Raju .
            • marina0321 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 01:07
              Kręcisz się, Krzysiu, cały czas w maleńkim kółeczku. Mówisz tylko o gejach , Zydach i ich napletkach. Czy bycie gejem, to naprawdę najcięższy grzech na świecie? Czy tylko na tego rodzaju sprawy Bóg Twoją uwagę skoncentrował?
              ("Po owocach będziemy poznawać"). Nic nie wspominasz o znacznie gorszych czynach, jak niszczenie przyrody, zatruwanie klimatu i gleby, o barbarzyńskim znęcaniu się nad zwierzętami, nie mówiąc już o nienawiści, pedofilii itp. Nie wierzę, żeby Bóg wnikał w takie drobiazgi, jak obrzezanie, bo to należy do ciała (materii), a nie do duszy.
              Najważniejsze - Nie czyń drugiemu, co Tobie niemiłe. Jeżeli chcesz, żeby ktoś dla Ciebie coś uczynił, uczyń dla niego to pierwszy.
              • krzysztom123 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 01:30
                marina0321 napisał(a):

> Kręcisz się, Krzysiu, cały czas w maleńkim kółeczku. Mówisz tylko o gejach , Zy
                > dach i ich napletkach. Czy bycie gejem, to naprawdę najcięższy grzech na świeci
                > e? Czy tylko na tego rodzaju sprawy Bóg Twoją uwagę skoncentrował?
                > ("Po owocach będziemy poznawać"). Nic nie wspominasz o znacznie gorszych czyna
                > ch, jak niszczenie przyrody, zatruwanie klimatu i gleby, o barbarzyńskim znęcan
                > iu się nad zwierzętami, nie mówiąc już o nienawiści, pedofilii itp. Nie wierzę,
                > żeby Bóg wnikał w takie drobiazgi, jak obrzezanie, bo to należy do ciała (mate
                > rii), a nie do duszy.
                > Najważniejsze - Nie czyń drugiemu, co Tobie niemiłe. Jeżeli chcesz, żeby ktoś d
                > la Ciebie coś uczynił, uczyń dla niego to pierwszy.
                Bycie gejem to najcięższy grzech po grzechu śmiertelnym , bo dwa te grzechu przyniosą światu ból i cierpienie . Po 2029 z początku roku 2030 rozpocznie się eksterminacja zagłada kobiet przez gejów , z początku będzie to 54 miliony kobiet , jeżeli jesteś kobietą to jest mi bardzo przykro z tego powodu . krzysztom123.blog.interia.pl/apokalpsa
                Do apokalipsy przyczyni się też naród wybrany , jeżeli będzie się znakował , bo zostali oni wybrani przez Josefa Boruty z Nazaretu , od którego rozpoczął się początek znakowania narodu który wybrał szatan . Dlatego zagłada świata ma się również rozpocząć od Izraela , Izrael oznacza początek Apokalipsy , a Armagedon miasto które znajduje się niedaleko oznacza koniec wszystkiego , czyli koniec i zagłada naszego świata .
              • krzysztom123 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 01:58
                marina0321 napisał(a):
                > Najważniejsze - Nie czyń drugiemu, co Tobie niemiłe. Jeżeli chcesz, żeby ktoś d
                > la Ciebie coś uczynił, uczyń dla niego to pierwszy.
                W zeszłym roku marina Amerykańscy Żydzi chcieli wyłudzić kilkadziesiąt miliardów w gruntach i gotówce od Polski , niby za straty poniesione podczas II wojny światowej , dlatego trzeba na Żydów uważać bo oni stosują różne sztuczki aby okraść goja , dlatego nie mam do nich zaufania za takie zagrywki . Udawaj ą baronów w Ameryce , kiedy przywieźli do Ameryki niewolnictwo zarobili na tym miliony , potem sprzedawali Amerykanom broń i ubrania Amerykańskim żołnierzom , którzy walczyli w wojnie domowej do której doszło poprzez niewolnictwo , w czasie dzikiego zachodu natomiast sponsorowali wyprawy po złoto , Amerykańscy goje ginęli a Żydzi właściciele banków zbierali większą pulę z wszystkich zysków. Żydzi nie robią czystych interesów na ziemi , bogacą się oni kosztem gojów , czyli ludzi którzy nie są Żydami . Sponsorowali inwazję na Wietnam gdzie zgładzono 4 milionów gojów , było to największe ludobójstwo od czasów II wojny światowej . Uważają Arabów za gojów którym trzeba odebrać ropę i przejąć nad nimi kontrolę poprzez interwencje zbrojne , a kiedy ludzie z tych krajów się bronią mówią terroryzm powstaje . Kofi Annan powiedział że atak na Irak był pomyłką , atak na Wietnam był pomyłką , czy ludzie giną tylko przez pomyłkę oczywiście że nie wiadomo przecież w jakim celu .
                • 6burakow Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 03:24
                  Klamiesz, glupcze, i to klamiesz nieudolnie. Podaj zrodlo historii o tym co sie niby powiesil. Podaj paragraf chroniacy zydow. No i udowodnij ze twoj bozek znowu przyjdzie na swiat.

Klamiesz, glupcze.
                  • billy.the.kid Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 05:48
                    buraczku-nie musisz tak strasznie poważnie.
                    przymruż oko.
            • wariant_b Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 08:17
              krzysztom123 napisał:
              > Widzisz ja miałem objawienie i widziałem Boga , ale nie po to aby zostać prorokiem ,
              > tylko po to aby ostrzec ludzi ,

Każdy prorok miał objawienie, aby coś przekazać ludziom.
              Prorok to misja, a nie stanowisko kościelne.
              Niemniej uważam, że bóg który ci się ukazał jest fałszywy.
    • jeanie_mccake Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 08:58
      krzysztom123 napisał:

> Jezus mówi do ludzi

A konkretnie do kogo? Do ciebie?

> związek mężczyzny i kobiety , czyli rodzinę która składa się z mężczyzny i kobi
      > ety

Mężczyzna i kobieta to nie rodzina tylko para. Religijni wariaci tego nie rozumieją bo ogólnie sami nie mają partnerów czy dzieci, z dość oczywistych powodów.

> A co
      > wy o tym myślicie

O tych jezusach i diabłach? Że to są bzdury. Postaci ze starożytnej mitologii coraz rzadziej ludzi straszą więc ja jestem optymistką.
      • marina0321 Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 11:51
        Odnoszę się do tytułu wątka - "Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi ".
        Nie mogą tego uczynić, choćby chcieli; dlaczego? Jeszcze nie zdjęli z krzyża ciała Jezusa ukrzyżowanego 2000 lat temu. Symbol martwego ciała na krzyżu (trofeum) wobec postępowania KK ma swoje paralele. Od 2000 lat postępują tak, jakby Jezus Chrystus rzeczywiście przez cały czas był martwy; jego nauki poszły w zapomnienie. Zastąpione zostały katechizmem, a zmanipulowane pismo tzw. święte, na pewno nie jest już święte.

Tekst mój dotyczy oczywiście wierzących.
        • no_no Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 12:14
          marina0321 napisała:
          > Tekst mój dotyczy oczywiście wierzących.

Oczywiście.
          Żeby być jednak uczciwym, należałoby dodać, że wierzących w pobożne bajki, paralele, alegorie, przenośnie i inne takie tam wytwory ludzkiej śliny co im na język przyniosła.
          www.jesusneverexisted.com/index-polish.html
          • pocoo Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 16:06
            no_no napisał:

> Żeby być jednak uczciwym, należałoby dodać,
            > inne takie tam wytwory ludzkiej śliny co im na język...

A ja tam chrzanię "uczciwość"ale nie to ,co mi ślina na język przyniosła.
    • wariant_b Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 12:35
      Aczkolwiek sama czynność krzyżowania jest dość prosta, niemniej w jakiś sposób
      uwłaczająca godności pracownika. Bo rozumiem, że krzyżowaliby opłaceni specjaliści
      z odpowiednim przygotowaniem fachowym, a nie samozwańczy nawiedzeni sadyści.
      Czy ty chciałbyś wykonywać taki zabieg? Bo ja stanowczo nie.

Stwarza to poważne problemy, bo spodziewam się, że związki zawodowe
      sprzeciwią się wykorzystywaniu pracowników najemnych w takich celach,
      a z kolei "klauzula sumienia" pozwoli części osób odmówić wykonania zabiegu,
      przez co Jezus mógłby zostać ukrzyżowany częściowo i niekompletnie.

Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji byłoby
      zaprojektowanie i skonstruowanie automatycznej krzyżarki.
      • pocoo Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 15:56
        wariant_b napisał:

> Aczkolwiek sama czynność krzyżowania jest dość prosta
        > rozumiem, że krzyżowaliby opłaceni specjali
        > ści

> Czy ty chciałbyś wykonywać taki zabieg? Bo ja stanowczo nie.
        A ja tak.Krzyżowanie jest super.Oj jak chciałabym krzyżować( tylko nie nogi),i krzyżować i krzyżować ,cholera,jak bardzo,tak,tak,tak...
        • wariant_b Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 16:55
          pocoo napisała:
          > A ja tak.Krzyżowanie jest super...

Ale krzysiu chyba nie miał na myśli krzyżowania Jezusa z boginią Kali, co mogłoby
          być i przyjemne i pożyteczne, i nawet na swój sposób widowiskowe.

Jemu zapewne chodziło o okazywanie grzesznika na widok publiczny po przymocowaniu
          do dwóch poprzecznych belek i po uprzednim utwierdzeniu w tej pozycji za pomocą
          gwoździ, najlepiej żeliwnych o długości 6 cali, skutkiem czego po upływie określonego
          czasu na widok publiczny okazywane są zwłoki, a nie ich dotychczasowy właściciel.

Czynność ta kiedyś miało podobno walory dydaktyczne, ale nowoczesna pedagogika
          nie zaleca jej ani jako formy przygotowania do życia w społeczeństwie ani rozrywki.

Współcześnie delikwent przypuszczalnie zostałby poddany badaniom lekarskim,
          więc na przykład nosicielstwo HIV raczej wykluczałoby go z grona kandydatów
          do krzyżowania, niemniej dla osoby umocowującej, z racji obowiązków służbowych
          lub umowy o dzieło, ciało delikwenta na poprzecznych belkach, kontakt z krwią,
          moczem i odchodami nie byłby przyjemny. O BHP nawet nie wspomnę.

A ponieważ powiedziane jest: "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe",
          nie zaproponowałbym twojej ani żadnej innej kandydatury do tych prac.
          Sama możesz się oczywiście zgłosić, bo ty najlepiej wiesz, co dla ciebie dobre,
          podobnie jak delikwent, który zgłosił się sam do roli krzyżowanego, co lubi.
          • pocoo Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 17.01.13, 19:38
            wariant_b napisał:

> Ale krzysiu chyba nie miał na myśli krzyżowania Jezusa z boginią Kali, co mogło
            > by
            > być i przyjemne i pożyteczne, i nawet na swój sposób widowiskowe.

To czego on chce? Nudnej powtórki z "rozrywki"?

> Sama możesz się oczywiście zgłosić, bo ty najlepiej wiesz, co dla ciebie dobre,
            > podobnie jak delikwent, który zgłosił się sam do roli krzyżowanego, co lubi.

O...to...to...to...to...
    • snajper55 Jezus chciał być ukrzyżowany 17.01.13, 21:44
      gdyż chciał odkupić grzechy ludzi. Jeśli nie było to dobrowolne ukrzyżowanie, to nie można mówić o odkupieniu. Tak jak nie można by było mówić o odkupieniu, gdyby Jezus przypadkowo wpadł pod pędzący rydwan czy co tam wtedy jeździło.

S.
      • bookworm Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 17.01.13, 23:54
        Jezus Biblijny, został SKAZANY przez Piłata na ukrzyżowanie. Miał nawet cały proces. O jakiej dobrowolności tutaj mowa?
        Przy okazji jego śmierci chłopaki do ewangelii postanowili jakiś interes na tym zbić. Wyszło niczego sobie. Już 2000 lat to się kręci.
        • wariant_b Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 18.01.13, 08:01
          bookworm napisał:
          > Jezus Biblijny, został SKAZANY przez Piłata na ukrzyżowanie...
          > O jakiej dobrowolności tutaj mowa?

O takiej, że Piłat nie był Ziobrą i winni nie pochodzili z kastingu.

Nasz stosunek do przepisów prawa jest dobrowolny - mamy wybór, czy chcemy
          go przestrzegać, czy nie. Sędzia ma dużo bardziej ograniczony stopień swobody.
          Chcesz do pierdla - nic prostszego, wystarczy postawić sąd w przymusie.
        • snajper55 Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 18.01.13, 12:54
          bookworm napisał:

> Jezus Biblijny, został SKAZANY przez Piłata na ukrzyżowanie. Miał nawet cały pr
          > oces. O jakiej dobrowolności tutaj mowa?

O takiej, że gdyby Chrystus chciał to by zszedł z krzyża cały i zdrowy. Co to dla tego, który chodził po wodzie i wskrzeszał zmarłych? Ożeniłby się i dochował piątki a może i dziesiątki dzieci. Ale nie, on się poświęcił odkupując grzechy a więc umarł na krzyżu dobrowolnie.

S.
          • wariant_b Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 18.01.13, 13:10
            snajper55 napisał:
            > O takiej, że gdyby Chrystus chciał to by zszedł z krzyża cały i zdrowy.

Właściwie, to bóg mógł zrobić bardziej perfidnie i zesłać taki potop,
            żeby tylko krzyże nad wodę wystawały.
          • bookworm Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 18.01.13, 13:32
            snajper55 napisał:

> bookworm napisał:
            >
            > > Jezus Biblijny, został SKAZANY przez Piłata na ukrzyżowanie. Miał nawet c
            > ały pr
            > > oces. O jakiej dobrowolności tutaj mowa?
            >
            > O takiej, że gdyby Chrystus chciał to by zszedł z krzyża cały i zdrowy. Co to d
            > la tego, który chodził po wodzie i wskrzeszał zmarłych? Ożeniłby się i dochował
            > piątki a może i dziesiątki dzieci. Ale nie, on się poświęcił odkupując grzechy
            > a więc umarł na krzyżu dobrowolnie.
            >
            > S.

Bo, wiedział, że i tak zmartwychwstanie. Nie zauważasz, że próbujesz tłumaczyć boga, czy bóg naprawde potrzebuje adwokata - taki trochę zaniemogący jest ostatnio (od jakiś 2000 lat).

Ja bym proponował, żeby bóg/Jezus/Sziwa/Zeus/etc. zstapił z nieba i w glorii i chwale nawrócił wszystkich niewiernych. I wiesz co, mam 100% pewność, że to się nie stanie. Ani za mojego życia, ani za Twojego, ani nawet moich dzieci i ich wnuków. Jak myślisz dlaczego?

(mała podpowiedź) - natrafiasz na dysonans poznawczy (infomracja, która uderza w podstawy twojego ja - wiedzy/przekonań) - i masz kilka możiwości:
            1. podważyć swoją wiarę/wiedzę - np. uznać, że religia, w którą wierzysz jest nieprawdopodobna - jednak samokrytyka jest to ostatnia rzecz, którą zrobi człowiek (szczególnie wierzący)
            2. podważysz moją wiedzę argumentami personalnymi - agresja, inwektywy itp. (bardziej prawdopodobne) tak aby nie naruszyć swojej wizji "świata"
            3. Zrobisz unik, aby nie naruszyć swojej wizji "świata" - wytłumaczysz to czymś w rodzaju: bóg nie jest na każde zawołanie, a zwłaszcza na Twoje (tylko na zawołanie pastuchów sprzed 2000 lat) - Twoje przekonania uratowane, a powstałe ew. rysy z czasem się ładnie zagoją

>Ale nie, on się poświęcił odkupując grzechy

Poczytaj na temat tautologii: argumentowanie a = b ponieważ b = a to złe argumentowanie.

"Umarł na krzyżu dobrowolnie aby odkupić nasze grzechy, a więc skoro poświęcił się odkupując nasze grzechy to znaczy, że umarł dobrowolnie."

Jak przeczytasz kilka razy to co napisałeś może zrozumiesz w czym rzecz, choć może nie...

Ludzie w Tybecie w obronie swojej wolności podpalają się lub pozwalają się torturowac i zabijać - dlaczego nikt nie twierdzi, że robią to za odkupienie naszych grzechów? wiesz ilu "chrystusów" corocznie ginie dobrowolnie - w obronie swoich przekonań/wiary/wolności? Ludzie potrafią dokonywać rok-rocznie wielkich czynów. Bogowie raz na kilka tysięcy lat i nie ma po ich czynach żadnych śladów z wyjątkiem tych zapisanych w legendach i bajkach.
            • snajper55 Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 19.01.13, 13:32
              bookworm napisał:

> Bo, wiedział, że i tak zmartwychwstanie.

Nie interesują mnie w tej chwili powody jego decyzji o pozostaniu na krzyżu tylko fakt, że to była jego decyzja. Dobrowolnie dał się ukrzyżować, dobrowolnie został na tym krzyżu i umarł.

> Nie zauważasz, że próbujesz tłumaczyć boga, czy bóg naprawde potrzebuje adwokata -
              > taki trochę zaniemogący jest ostatnio (od jakiś 2000 lat).

Nie tłumaczę boga tylko tłumaczę krzysztomowi, że ukrzyżowanie Jezusa wynikało z jego decyzji, jego woli. Oczywiście zakładając, że Jezus istniał, był synem bożym itd.

> > Ale nie, on się poświęcił odkupując grzechy a więc umarł na krzyżu dobrowolnie.
              >
              > Poczytaj na temat tautologii: argumentowanie a = b ponieważ b = a to złe argume
              > ntowanie.
              >
              > "Umarł na krzyżu dobrowolnie aby odkupić nasze grzechy, a więc skoro poświęcił
              > się odkupując nasze grzechy to znaczy, że umarł dobrowolnie."
              >
              > Jak przeczytasz kilka razy to co napisałeś może zrozumiesz w czym rzecz, choć m
              > oże nie...

Ja właśnie tłumaczę, że było to poświęcenie dobrowolne, ponieważ jest to negowane. Dziwne, że tego nie zauważyłeś.

> Ludzie w Tybecie w obronie swojej wolności podpalają się lub pozwalają się tort
              > urowac i zabijać - dlaczego nikt nie twierdzi, że robią to za odkupienie naszyc
              > h grzechów? wiesz ilu "chrystusów" corocznie ginie dobrowolnie - w obronie swoi
              > ch przekonań/wiary/wolności? Ludzie potrafią dokonywać rok-rocznie wielkich czy
              > nów. Bogowie raz na kilka tysięcy lat i nie ma po ich czynach żadnych śladów z
              > wyjątkiem tych zapisanych w legendach i bajkach.

Nie ma bogów, krasnoludków ani jednorożców poza tymi w bajkach i legendach. W tym wątku weszliśmy do świata bajki w jaką wierzy krzysztom i poruszamy się w jej świecie. Argumenty spoza tego świata są bezużyteczne.

S.
              • bookworm Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 19.01.13, 14:59
                snajper55 napisał:
                > Nie ma bogów, krasnoludków ani jednorożców poza tymi w bajkach i legendach. W t
                > ym wątku weszliśmy do świata bajki w jaką wierzy krzysztom i poruszamy się w je
                > j świecie. Argumenty spoza tego świata są bezużyteczne.
                >
                > S.

Słuszna uwaga, ja też czasami zapędzam się w świat bajek próbując wykazać jego niespójność, zapominając, że to co dla mnie i każdego wykształconego czołwieka jest bajką, dla kogoś kto wiedzę czerpie z religii, Święytej księgi i objawnień, może być najprawdziwszą rzeczywistością.
          • pocoo Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 18.01.13, 13:41
            snajper55 napisał:
            > Ale nie, on się poświęcił odkupując grzechy

No nie.Snajper,rozwaliłeś mnie strzelając ślepakami.

Od kogo i za ile Jezus odkupił grzechy?
            Jakie,skoro każdy człowiek sam jest odpowiedzialny za swoje czyny?
            Jakie dobrowolnie? Jezus się bal i prosił tatusia o łaskę, ale tatuńcio miłosierny pokazał synkowi pingwina i kazał umierać nie wiadomo po co i na co?
            • snajper55 Re: Jezus chciał być ukrzyżowany 19.01.13, 13:35
              pocoo napisała:

> Od kogo i za ile Jezus odkupił grzechy?
              > Jakie,skoro każdy człowiek sam jest odpowiedzialny za swoje czyny?

Tu poruszamy się w świecie bajki, w którą wierzy krzysztom a ja mu pokazuję, że wpada w sprzeczność z faktami tej bajki.

> Jakie dobrowolnie? Jezus się bal i prosił tatusia o łaskę, ale tatuńcio miłosie
              > rny pokazał synkowi pingwina i kazał umierać nie wiadomo po co i na co?

No nie, ja inaczej to widzę. Jezus postanowił zdać się na wolę ojca, co zresztą wyraźnie mówi. Ale to też jest decyzja.

S.
    • qqww1122 Ogłaszam casting na Judasza 18.01.13, 14:47
      Ogłaszam casting na Judasza , jest to postać ważniejsza od Jezuska , bo tylko
      dzięki Judaszowi Jezusek odkupił grzech pierworodny. .
      • pocoo Re: Ogłaszam casting na Judasza 20.01.13, 15:12
        qqww1122 napisał(a):

>... bo tylko
        > dzięki Judaszowi Jezusek odkupił grzech pierworodny. .

A kto Ci taką ciemnotę wcisnął?Jaki pierworodny?

Inną sprawą jest to,że Jezus dawał apostołom konkretne instrukcje co mają zrobić i co powiedzieć aby się wypełniło słowo napisane przez proroków.Bo co? Gdyby nie to ,to wszystkie głupoty napisane wcześniej przez proroków mógłby Jezus o kant swojej dupci potłuc.
    • leszek_nowak Re: Ludzie chcą ukrzyżować Jezusa po raz drugi . 19.01.13, 13:39
      Zacznijmy od tego, że "po raz pierwszy" to przede wszystkim Jezus CHCIAŁ, aby ludzie go ukrzyżowali:

Mt 29,32
      Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo budujecie groby prorokom i zdobicie grobowce sprawiedliwych, i mówicie: "Gdybyśmy żyli za czasów naszych przodków, nie byliśmy ich wspólnikami w zabójstwie proroków". Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków! DOPEŁNIJCIE I WY MIARY WASZYCH PRZODKÓW!

Więcej:

www.opracowanie.eu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka