grgkh 24.06.13, 19:24 Zagadki ludzkości: Syn Boży A wszystko w imię władzy nad umysłami. Każdy bezsens i każde kłamstwo usprawiedliwi ten cel. Jedno jest pewne - żaden bóg nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sclavus Re: Chrześcijańska ściema 24.06.13, 21:02 (nie wolno mi oglądać tego clipa) ... następcy Konstantyna do stali po dupie, kiedy okazało się, że ... każda władza pochodzi od boga... Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 07:25 grgkh napisał: > Zagadki ludzkości: > Syn Boży > > A wszystko w imię władzy nad umysłami. Każdy bezsens i każde kłamstwo usprawied > liwi ten cel. > > Jedno jest pewne - żaden bóg nie istnieje - według grgkh, powinno byc dodane ;-) chyba, ze grgkh to jedyny człowiek na naszej Ziemi, który zna PRAWDĘ! a inni, oczywiscie, się mylą i trwają w nieswiadomosci, zmanipulowani przez.... no wlasnie...przez kogo? przez oświeconych jak grgkh, czy przez zmanipulowanych jak inni?! > Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 08:23 tekla.ja napisała: > chyba, ze grgkh to jedyny człowiek na naszej Ziemi, który zna PRAWDĘ! > a inni, oczywiscie, się mylą i trwają w nieswiadomosci, zmanipulowani przez.... > no wlasnie...przez kogo? przez oświeconych jak grgkh, czy przez zmanipulowanych > jak inni?! > > Każdy zna swoją prawdę i tylko prawdę. Dziecko dowiaduje się o istnieniu bogów(w zależności od wyznawanej religii,tej najprawdziwszej) od rodziców, a wszystkim kierują duchowni . Izraelskiego boga chrześcijan "widział" od tyłu Mojżesz.Powiedział o tym swoim ziomkom aby podnieść swój autorytet.I słusznie.Jak miał zapanować nad krnąbrnym i nieposłusznym narodem wybranym?O żesz ty Mojżesz... Mojżesz dał przykład "szamanom i guru" wszelkiej maści.I dobrze,bo dookoła sami wybrańcy bogów. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 08:30 dziecko dowiaduje sie od rodzicow, racja...ale potem dorasta i zaczyna myślec i podejmuje decyzje..zostac "przy rodzicach", czy isc swoją drogą... jego wybór, jego decyzja...niekoniecznie zgodna z moją, czy twoją, czy ich... Odpowiedz Link Zgłoś
grgkh Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 09:07 tekla.ja napisała: > dziecko dowiaduje sie od rodzicow, racja...ale potem dorasta i zaczyna myślec > i podejmuje decyzje..zostac "przy rodzicach", czy isc swoją drogą... > jego wybór, jego decyzja...niekoniecznie zgodna z moją, czy twoją, czy ich... Możesz dziecko okłamać, że coś zostało udowodnione, ale to nie zmienia tego, że to nie jest prawda. Indoktrynacja dzieci, które są bezbronne wobec takich praktyk jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
bookworm Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 09:35 grgkh napisał: > tekla.ja napisała: > > > dziecko dowiaduje sie od rodzicow, racja...ale potem dorasta i zaczyna my > ślec > > i podejmuje decyzje..zostac "przy rodzicach", czy isc swoją drogą... > > jego wybór, jego decyzja...niekoniecznie zgodna z moją, czy twoją, czy i > ch... > > Możesz dziecko okłamać, że coś zostało udowodnione, ale to nie zmienia tego, że > to nie jest prawda. > > Indoktrynacja dzieci, które są bezbronne wobec takich praktyk jest zła Ale jak widać wyjątkowo skuteczna. Na całym świecie miliardy ludzi wierzą w koszałka opałka czy tam jakiegoś innego zmyślonego ludka z długa brodą. Odpowiedz Link Zgłoś
grgkh Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 09:02 tekla.ja napisała: > grgkh napisał: > > > Zagadki ludzkości: Syn Boży > > > > A wszystko w imię władzy nad umysłami. Każdy bezsens > > i każde kłamstwo usprawiedliwi ten cel. > > > > Jedno jest pewne - żaden bóg nie istnieje > - według grgkh, powinno byc dodane ;-) Nie według mnie ale zgodnie z logiką. > chyba, ze grgkh to jedyny człowiek na naszej Ziemi, który zna PRAWDĘ! > a inni, oczywiscie, się mylą i trwają w nieswiadomosci, zmanipulowani przez.... > no wlasnie...przez kogo? przez oświeconych jak grgkh, czy przez zmanipulowanych > jak inni?! A ta logika jest taka: Nikt z nas nie wie, co jest prawdą. Bo prawda to pojęcie logiczne, to WYNIK dowodu, uzasadnienia, zgodności z danymi pochodzącymi z otaczającego nas świata. Tylko to jest prawdziwe, co daje się udowodnić. I dlatego prawda jest względna, kontekstowa i tymczasowa. Ludzie wymyślali sobie tysiące bogów. Zawsze byli przekonani, że ci bogowie istnieją, ale wynikało to z błędnego traktowania prawdziwości tego istnienia. Uznawali, że istnienia nie trzeba dowodzić. Tymczasem wszystko, co uznajemy za prawdziwe o świecie, musi być udowodnione. Uznawanie czegoś za prawdziwe bez dowodu jest błędem logicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 20:16 grgkh napisał: > Nikt z nas nie wie, co jest prawdą. Bo prawda to pojęcie logiczne, to WYNIK dow > odu, uzasadnienia, zgodności z danymi pochodzącymi z otaczającego nas świata. T > ylko to jest prawdziwe, co daje się udowodnić. I dlatego prawda jest względna, > kontekstowa i tymczasowa. mozg ludzki jest ograniczony . ludzkie zmysly sa ograniczone . mozg ludzki nie zostal stworzony do poznania prawdy. on zostal stworzony by homo sapiens przezyl . bez zadnych gwarancji, ze mu sie to uda. mozg ludzki ma ta wlasciwosc, ze potrafi budowac abstrykcyjnie, logiczne modele ( matematyka, fizyka, itd ) . Czlowiek opierajac sie na tych modelach ( logicznych , weryfikowalnych ) przyjmuje je za rzeczywistosc, gdyz NIE ma innych mozliwosci . wynik ,- tworzymy liczby urojone, budujemy mosty, ktore stoja, elektrownie atomowe, poznaje zasady na jakich kraza planety, usiluje rozszyfrowac otoczenie, budowe wszechwiata . I to wszystko , pomimo bledow, wpadek , - to funkcjonuje . > Ludzie wymyślali sobie tysiące bogów. Zawsze byli przekonani, że ci bogowie ist > nieją, ale wynikało to z błędnego traktowania prawdziwości tego istnienia. Uzna > wali, że istnienia nie trzeba dowodzić. Tymczasem wszystko, co uznajemy za praw > dziwe o świecie, musi być udowodnione. > Uznawanie czegoś za prawdziwe bez dowodu jest błędem logicznym. dokladnie. innej drogi , mozliwosci nie mamy i ... miec nie bedziemy . uznawanie czegos za prawdziwe bez dowodu, mozemy mowic o hipotezie i NIC wiecej. zyjac we wspolczesnym swiecie wg praw boskich na ziemskim padole ... mamy burdel zaprogramowany. obludnicy w koloratkach zdaja sobie z tego doskonale sprawe . jesli ktos chce powaznie porozmawiac o wyzszosci praw stanowionych przez czlowieka, nad prawami boskimi sprzed tysiecy lat, jestem gotowy do dyskusji . Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 21:02 i dlatego wiara to wiara, a nie nauka... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 21:15 tekla.ja napisała: > i dlatego wiara to wiara, a nie nauka... czy ty widzisz, tych ludzi, ktorzy chcieli zyc bez kato - boga ... czy ty widzisz tych ludzi zameczonych, skazanych na smierc bo nie wierzyli ... czy ty widzisz tych ludzi, ktorzy zostali podbici, wybici, w imie jedynego prawdziwego boga czy ty widzisz tych ludzi, na przestrzeni wiekow, ktorzy chcieli normalnie zyc i umrzec bez pomocy chrzescijanskiego miecza ... byly ich miliony na przestrzeni wiekow . jaka byla ich wina ... nie wierzeli ... nie posiadali wiedzy, pewnosci ... wiec musieli zginac tragiczna smiercia . z rak wielebnych przestepcow, barbarzyncow, zbrodniarzy wierzacych w jedyna prawde, jedynego prawdziwego boga . Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 21:31 powiem tak...czytając wypowiedzi niektorych ateistów przychodzi mi taka mysl do głowy...lekko przerazajaca.. ze gdyby ich bylo tyle, co kiedys wierzących to tez by krucjaty urządzali, stosy rozpalali, niestety... bo taka nienawisc z tych postów do inaczej widzących swiat....smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 21:50 tekla.ja napisała: > powiem tak...czytając wypowiedzi niektorych ateistów przychodzi mi taka mysl do > głowy...lekko przerazajaca.. > ze gdyby ich bylo tyle, co kiedys wierzących to tez by krucjaty urządzali, stos > y rozpalali, niestety... > bo taka nienawisc z tych postów do inaczej widzących swiat....smutne... jak przypuszczam, posrednio odnosisz sie do mojego wpisu . gdzie w moim wpisie widzisz nienawisc ?. co ci sie ne zgadza ?. pisz konkretnie . wierco/katoliku, wierz sobie w co tylko chcesz. ale zyj i daj zyc innym . wierco wierz za swoje pieniadze z wlasnej kieszni. nie okradaj poprzez dotacje z budzetu panstwa tych co sie z toba nie utozsamiaja . wierco jestes zlodziejem w wierze. stwierdzam to z cala odpowiedzialnoscia tekal.ja mam rozwinac temat, chcesz na ten temat podyskutowac ? . Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 22:00 nie bij! ja ateistka! choc staram sie zrozumiec inaczej myślących niz ja, przepraszam :-( Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Chrześcijańska ściema 25.06.13, 22:17 tekla.ja napisała: > nie bij! > ja ateistka! > choc staram sie zrozumiec inaczej myślących niz ja, przepraszam :-( starsz sie zrozumiec Glodzia , Peatza , Rydzyka , Natanka , Dziwisza i innych ... no to powodzenia ci zycze .... tekla.ja napisala : > powiem tak...czytając wypowiedzi niektorych ateistów przychodzi mi taka mysl do > głowy...lekko przerazajaca.. > ze gdyby ich bylo tyle, co kiedys wierzących to tez by krucjaty urządzali, stos > y rozpalali, niestety... > bo taka nienawisc z tych postów do inaczej widzących swiat....smutne... tak z ciekawosci , jestes w stanie przytoczyc jakis jeden jedyny wpis z fr potwierdzajacy twoje slowa ... ?. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Czlowiek wymyslił sobie boga.... 30.06.13, 20:19 ... na wzór i podobieństwo swoje... (ze wszystkimi - przede wszystkim - przywarami) :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
edico Np. próba zmiany oblicza Watykanu 02.07.13, 18:00 która jeszcze nie wiadomo, czym się może zakończyć oprócz tradycyjnego rzucania słów chyba na wiatr. Proroctwa, którymi Watykan tak chętnie się posługuje, dla samej Stolicy Apostolskiej nie przedstawia się najciekawiej, by nie powiedzieć wręcz tragicznie. www.vismaya-maitreya.pl/rok_2012_proroctwa_stolicy_apostolskiej.html Ratzinger praktycznie zakończył trwającą przez lata likwidację osiągnięć II Soboru Watykańskiego, z którego pozostało już chyba tylko samo obrócenie ołtarza do w kierunku wiernych i liturgia w językach narodowych. Obrona tzw. jedynej "prawdy" przed nieposłusznymi teologami przyczyniła się do tego, że zaczęto nadawać mu wiele przydomków. Najbardziej znane z nich określają późniejszego prefekta znienawidzonej Kongregacji, jako pancernego kardynała i doktrynalnego policjanta. Okazało się, że ten na pozór miły i czarujący człowiek nie zawaha się przed użyciem największej broni przeciw duchownym, jaką jest ekskomunika. Jego pierwsza konserwatywna książka zatytułowana "Wprowadzenie w chrześcijaństwo" [J. Ratzinger, Wprowadzenie w chrześcijaństwo, Z. Włodkowa (tłum.), Kraków 2007] miała wskazywać na niebezpieczne przemiany współczesnego świata i przypomnieć "prawdziwą" wykładnię doktryny o Trójcy Świętej. Następna książka "Demokracja w Kościele" [J. Ratzinger, H. Maier, Demokracja w Kościele. Możliwości i ograniczenia, M. Labiś (tłum.), Kraków 2004.], wskazywała na niebezpieczeństwo demokratyzacji katolicyzmu, od którego wówczas wymagano większej swobody np. w obsadzaniu stanowisk kościelnych. Rozprawił się przede wszystkim z H. Küngiem, którego niebezpieczne poglądy przedstawione w książkach „Nieomylny?” i „Być chrześcijaninem”, zagrażały prawdziwej wykładni wiary. J. B. Metzowi, twórcy błędnej teologii politycznej, zablokował przejście do uniwersytetu w Monachium. Dzięki tym procesom dał się poznać jako inkwizytor, który w obronie wiary nie zawaha się użyć wszystkich dostępnych środków, nawet tych dyscyplinarnych. Zamiast potrzeby reformy, zaczął głosić wszechogarniający kryzys, następujący w prawie każdej dziedzinie życia. Winą za współczesne zagrożenia, obarczył naukę i rozumność człowieka - czyli nihil novi w historii Kościoła. Autonomiczność ludzkich władz poznawczych i zdolność do samodzielnego myślenia, według J. Ratzingera, stała się zagrożeniem wykluczającym działanie Boga i sprowadzającym religię do sfery subiektywności człowieka. Ponadto stwierdził, że obecny regres w Kościele został spowodowany kryzysem liturgii, którą zaczęto zmieniać w specyficzne show, zapominając o jedynym "prawdziwym", sakralnym charakterze Mszy Świętej. Toczył walkę o zachowanie czystości wiary przez rozprawianie się z nieposłusznymi teologami. Niestety, nie miał nic sensownego do powiedzenia na temat wszechogarniających afer obejmujących funkcjonowanie całego Kościoła. Co może zrobić teraz z tą spuścizną wielowiekowego wstecznictwa papież Franciszek, na prawdę nie wiem. W każdym bądź razie ma wcale niemały orzech do zgryzienia nawet w tych obowiązujących ortodoksyjnych dokumentach tzw. kościelnego Urzędu Nauczycielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
przemysl.variedad Re: Chrześcijańska ściema 12.09.13, 17:59 grgkh napisał: > Zagadki ludzkości: > Syn Boży > > A wszystko w imię władzy nad umysłami. Każdy bezsens i każde kłamstwo usprawied > liwi ten cel. > > Jedno jest pewne - żaden bóg nie istnieje. Zgoda, ale są ludzie, którzy wierzą, że istnieje. Czy w imię humanizmu można im to jakoś darować ? > Odpowiedz Link Zgłoś
pvf Re: Chrześcijańska ściema 12.09.13, 18:13 przemysl.variedad napisała: > grgkh napisał: > > > Zagadki ludzk > ości: > > Syn Boży > > > > A wszystko w imię władzy nad umysłami. Każdy bezsens i każde kłamstwo usp > rawied > > liwi ten cel. > > > > Jedno jest pewne - żaden bóg nie istnieje. > > Zgoda, ale są ludzie, którzy wierzą, że istnieje. > Czy w imię humanizmu można im to jakoś darować ? Ależ nikt im nie chce robić żadnej krzywdy. Nikt im nawet nie zamierza w jakikolwiek sposób zabraniać wierzenia w dowolne byty. I powiem więcej - gdyby ludzie wierzący robili to prywatnie, nie usiłując wymóc na wszystkich wokół przestrzegania ich wydumanych nakazów (mówiąc w olbrzymim skrócie), to żaden ateista nie zabierałby głosu na tym forum. A ludzie wierzący nie czuli by się w żaden sposób dyskryminowani, ponieważ nikt by ich w żaden sposób nie dyskryminował. Ale jeżeli ktoś twierdzi, że jego wiara i religia jest sprawą publiczną, to równocześnie daje przyzwolenie na publiczne komentowanie i jego wiary i jego religii. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
przemysl.variedad Re: Chrześcijańska ściema 12.09.13, 18:22 pvf napisał: > przemysl.variedad napisała: > > > grgkh napisał: > > > > > Zagadki > ludzk > > ości: > > > Syn Boży > > > > > > A wszystko w imię władzy nad umysłami. Każdy bezsens i każde kłamst > wo usp > > rawied > > > liwi ten cel. > > > > > > Jedno jest pewne - żaden bóg nie istnieje. > > > > Zgoda, ale są ludzie, którzy wierzą, że istnieje. > > Czy w imię humanizmu można im to jakoś darować ? > > Ależ nikt im nie chce robić żadnej krzywdy. Nikt im nawet nie zamierza w jakiko > lwiek sposób zabraniać wierzenia w dowolne byty. I powiem więcej - gdyby ludzie > wierzący robili to prywatnie, nie usiłując wymóc na wszystkich wokół przestrze > gania ich wydumanych nakazów (mówiąc w olbrzymim skrócie), to żaden ateista nie > zabierałby głosu na tym forum. A ludzie wierzący nie czuli by się w żaden spos > ób dyskryminowani, ponieważ nikt by ich w żaden sposób nie dyskryminował. Zgoda, tak powinno być, do czegoś takiego namawiał Jezus. Mt 6:6 6. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. (BT) > > Ale jeżeli ktoś twierdzi, że jego wiara i religia jest sprawą publiczną, to rów > nocześnie daje przyzwolenie na publiczne komentowanie i jego wiary i jego relig > ii. Tylko tyle. Zgoda, masz absolutną rację. Odpowiedz Link Zgłoś
pvf Re: Chrześcijańska ściema 12.09.13, 18:29 przemysl.variedad napisała: > Zgoda, tak powinno być, do czegoś takiego namawiał Jezus. > > Mt 6:6 > 6. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl s > ię do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, o > dda tobie. > (BT) Cieszę się, że Jezus myślał jak ateiści ;) > > Ale jeżeli ktoś twierdzi, że jego wiara i religia jest sprawą publiczną, > to rów > > nocześnie daje przyzwolenie na publiczne komentowanie i jego wiary i jego > relig > > ii. Tylko tyle. > > Zgoda, masz absolutną rację. Cieszę się, że się zgadzasz :) Gdyby wszyscy wierzący ludzie oraz personel KK w Polsce mieli podobne podejście, to ten kraj byłby naprawdę piękny. Podejrzewam, że wtedy nawet kwestia finansowania KK w Polsce nie byłaby tak drażliwa, jak obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przemysl.variedad Re: Chrześcijańska ściema 12.09.13, 18:40 pvf napisał: > przemysl.variedad napisała: > > > Zgoda, tak powinno być, do czegoś takiego namawiał Jezus. > > > > Mt 6:6 > > 6. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i > módl s > > ię do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukry > ciu, o > > dda tobie. > > (BT) > > Cieszę się, że Jezus myślał jak ateiści ;) Gdyby się dziś narodził, to ani chybi byłby ateistą, to pewne. :) > > > > > Ale jeżeli ktoś twierdzi, że jego wiara i religia jest sprawą publi > czną, > > to rów > > > nocześnie daje przyzwolenie na publiczne komentowanie i jego wiary > i jego > > relig > > > ii. Tylko tyle. > > > > Zgoda, masz absolutną rację. > > Cieszę się, że się zgadzasz :) Gdyby wszyscy wierzący ludzie oraz personel KK w > Polsce mieli podobne podejście, to ten kraj byłby naprawdę piękny. Podejrzewam > , że wtedy nawet kwestia finansowania KK w Polsce nie byłaby tak drażliwa, jak > obecnie. Co do finansowania... 2 Tes 3:10-12 10. Albowiem gdy byliśmy u was, nakazywaliśmy wam tak: Kto nie chce pracować, niech też nie je! 11. Słyszymy bowiem, że niektórzy wśród was postępują wbrew porządkowi: wcale nie pracują, lecz zajmują się rzeczami niepotrzebnymi. 12. Tym przeto nakazujemy i napominamy ich w Panu Jezusie Chrystusie, aby pracując ze spokojem, własny chleb jedli. (BT) Dz 18:3 3. a ponieważ znał to samo rzemiosło, zamieszkał u nich i pracował; zajmowali się wyrobem namiotów. (BT) Dlaczego biskupi nie chcą brać przykładu ze św. Pawła ? Bo wygodniej jest nie pracować, a z ewangelii Jezusa zrobić sobie doskonałe źródło dochodów :o/ Odpowiedz Link Zgłoś