Dodaj do ulubionych

Dwa kościoły w Polsce

25.12.13, 14:43
Kazimierz Sowa:

" Papież Franciszek w bożonarodzeniowym orędziu zwrócił się serdecznie do wierzących (także wierzących inaczej niż my, katolicy) ale mówił spcjalnie także do niewierzących, wspominał o cierpiących i prześladowanych chrześcijanach ( info dla abp Michalika- nie wymienił Polski, ciekawe dlaczego?) o biedzie i zagrożeniu ( ani słowa o gender). Orędzie Urbi et Orbi wprawdzie bez multilingwistycznego popisu, ale za to z uśmiechem i serdecznością. Czego sobie i polskim biskupom serdecznie życzę Christus natus est!"
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 14:49
      jeden kościół, to kościół pyszny, pełen złych emocji, odwetowy, polityczny, żądny władzy, wpływów, kasy, trwogi przed nim i padania na twarz - jakiś taki kościół jakby ze Starego Testamentu zrodzony.
      i kościół, który Nowy Testament sobie dopasowuje do swoich potrzeb i korzyści.
      dlatego przymknie oko na powoływanie się na siebie i Boga przez najbardziej skrajnych w głupocie i nienawiści polityków.

drugi kościół, to kościół niekoniecznie związany z kk.
      to ludzie wierzący i niewierzący starający się czerpać garściami z tego, co dobre i mądre w Nowym Testamencie.
      to kościół ks. Bonieckiego i ks. Tischnera.
      kościół papieża Franciszka.

przez to, że jest papież takim jakim jest - prawdziwym chrześcijaninem, paradoksalnie zaczyna być odrzucany przez zwolenników tego pierwszego kościoła.
      politycy i dziennikarze sympatyzujący z PiS już mają tu zasługi.
      co będzie dalej?

• sclavus Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:11
        Ten pierwszy, to raczej z V wieku, kiedy to ekspansja ewangelizacji ruszyła już na dobre... kiedy narzędziem ewangelizacji był miecz, ogień i krucyfiks... kiedy przekonany był, że władza pochodzi od boga, na którego uzurpował sobie monopol...
        Dzisiaj, co prawda wiele z dawnych narzędzi ewangelizacji odłożył na bo, to jednak krucyfiksem, próbuje się posługiwać i jak ogniem, i jak mieczem (z lepszym, czy gorszym skutkiem)
        Gdyby miał w sobie odrobinę tej pokory, o której plecie... przeprosił by za te 15 prawie wieków okrucieństw, jakie był z siebie wydalił...
        Z drugiego - twojego kościoła... wątpię, żeby niewierzący czerpali garściami... - ot wypomną temu pierwszemu, jego pychę, arogancję, głupotę i egoizm!
        miło, że znowu jesteś, olgo w ogrodzie :)
        • olga_w_ogrodzie Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:19
          sclavus napisał:
          > Z drugiego - twojego kościoła... wątpię, żeby niewierzący czerpali garściami...
          > - ot wypomną temu pierwszemu, jego pychę, arogancję, głupotę i egoizm!

zgadza się.
          źle się wyraziłam.
          nie o to mi szło, że niewierzący czerpią garściami dobre wzory z kościoła, Nowego Testamentu.
          chodzi o to, że ich starania się bycia porządnymi ludźmi są zgodne z tym, co wskazuje wiele nauk NT.
          zatem, nie, że czerpią z tego drugiego kościoła, tylko po prostu są niewierzący, a zachowują się tak, iż, jeśli Bóg istnieje, to znajdą się w Niebie.
          jak np. Jacek Kuroń.

pozdrawiam, Sclavusie Drogi.
          • sclavus :) 25.12.13, 16:01
            pzdrx
      • remik.bz Kościół Katolickji mamy jeden 25.12.13, 15:13
        olga_w_ogrodzie napisała:

> jeden kościół, to kościół pyszny, pełen złych emocji, odwetowy, polityczny, żąd
        > ny władzy, wpływów, kasy, trwogi przed nim i padania na twarz >
        > drugi kościół, to kościół niekoniecznie związany z kk.
        > to ludzie wierzący i niewierzący starający się czerpać garściami z tego, co dob
        > re i mądre w Nowym Testamencie.
        > to kościół ks. Bonieckiego i ks. Tischnera.
        > kościół papieża Franciszka.

Nie podzielam Twego zdania Olgo. Kościół Katolicki to miliony wiernych na całym swiecie. Wśród nich sa różni ludzie mniej lub bardziej dobrzy czy źli- jak to ludzie. Wszyscy popełniaja błędy- jak to ludzie. Nie wmówisz mi ,ze ludzie przychodzący np na nabozeństwo majowe , modlacy się są przykladem pychy czy złych emocji. Nie wmówisz mi ,ze siostry zakonne pomagające w hospicjach odejść godnie i w spokoju smiertelnie chorym są żadne wpływów i kasy.
        Moim zdaniem piszesz o fragmencie Kościola, konkretnie o jakiejś grupie hierarchów czyli "funkcyjnych" w KK. Dlatego proszę Cie pisz dokładnie. Nie że Kościół jest pyszny tylko , ze niektórzy członkowie KK tacy są. Będzie to prawda zarówno w odniesieniu do "funkcyjnych" jak i wiernych. Ale nie uogólniaj.
        • sclavus Re: Kościół Katolickji mamy jeden 25.12.13, 15:19
          ... trudno się było spodziewać czego innego ... po tobie :D:D:D
          1 - "Ale nie uogólniaj" - bo ty tego nie robisz?? Robisz!... a u olgi w ogrodzie tego nie zauważyłem... (gdybyś napisał: nie pomijaj pewnych faktów - zrozumiałbym łatwiej... :D)
          2 - wiernych, czy ogłupionych?
        • olga_w_ogrodzie Re: Kościół Katolickji mamy jeden 25.12.13, 15:29
          remik.bz napisał:

Dlatego proszę Cie pisz dokładnie. Nie że Kościół
          > jest pyszny tylko , ze niektórzy członkowie KK tacy są. Będzie to prawda zarów
          > no w odniesieniu do "funkcyjnych" jak i wiernych. Ale nie uogólniaj.

trudno mi z Tobą rozmawiać, skoro, jak odnoszę wrażenie, nie zrozumiałeś, co napisałam.
          no i mnie, osobę, która wręcz organicznie nie znosi uogólnień, o generalizowanie oskarżasz.
          wszak to, iż wskazuję na istnienie 2. kościołów, całkiem symboliczne, miało na celu podkreślenie jak różni ludzi są w kościele.
          i to w kościele także symbolicznie przeze mnie nazwanym.
          bo wspomniałam też o ludziach niewierzących, nie należących do kościoła a starających się zachowywać tak, jak nie stara się zachowywać wiele osób gromko pokrzykujących n/t swej wiary, machających dziarsko krzyżem czy moherowym nakryciem głowy, przekazujących sobie znak pokoju i bijących się w piersi na mszy wypowiadając swe nieszczere: - Moja wina.
          • remik.bz Re: Kościół Katolickji mamy jeden 25.12.13, 17:11
            olga_w_ogrodzie napisała:

>>
            > trudno mi z Tobą rozmawiać, skoro, jak odnoszę wrażenie, nie zrozumiałeś, co na
            > pisałam.
            > no i mnie, osobę, która wręcz organicznie nie znosi uogólnień, o generalizowani
            > e oskarżasz.

Olgo , problem w tym , że od wielu lat przeciwnicy KK usiłuja ( z powodzeniem) wmówic ludziom ,ze Kościół to hierarchowie, biskupi, duchowni. Robia to z całkowita premedytacją , aby w świadomości szczególnie młodych ludzi stworzyć obraz Kościoła jako organizacji "sukienkowych o charakterze mafijnym".
            A Kościół to przede wszystkim wierni, miloiny wiernych. Przeciwnicy KK robia co moga , aby taki obraz KK - zbioru zwykłych szarych ludzi nie przedarł się do swiadomości społecznej.
            Dlatego przykro mi , ze Ty w ten nurt sie wpisujesz.
            Niedawno na pewnym turystycznym spotkaniu pewien mlody (inteligentny i madry) chłopak powiedział coś w tym stylu : "kosciół katolicki to żadni władzy i pieniędzy oszuści". Gdy ja grzecznie spytałem : dlaczego uważasz , że ja jestem żadnym władzy i pieniędzy oszustem- nie zrozumiał mojego pytania. Odparł: mowiłem o kościele katolickim nie o tobie. Kompletnie nie rozumiał/nie chciał roumiec ,ze KK to własnie miliony takich szaraczków jak ja.
            Nie pomagaj Olgo w tworzeniu tej niby-definicji Kościoła.
            Niestety , pewnie wbrew zamiarom - jednak uogólniłaś. Pisząc o hierarchach uznałaś ich za "kościół". A zgodnie z definicją KK podciągnęłas niechcący i mnie i innych wiernych pod swą opinie.
        • bogucjusz Kościół tak! Wypaczenia - nie! :-) n/t 25.12.13, 17:39
    • lonely_hater Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 14:56
      Kościoły mamy dwa.

Taki jak w ameryce gdzie ciągle powtarzają słówko community. Bo takie jest zadanie kościoła w świecie luźnych jednostek rynku. Tam jest to proteza społeczeństwa.

I drugi polski katolicki. Feudalna organizacja przestępcza mająca na celu trzymać za pyski niewolników i sprzedawać im rytuały. Celem jej jest szerzenie nienawiści w narodzie i wyszukiwaniu wrogów kozłów ofiarnych. Trzeba kogoś ukrzyżować, żeby dać upust krwiożerczym instynktom.
      • titerlitury Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:10
        Jeden jest Kościół. Tylko Episkopat nie zrozumiał jeszcze że ta zmiana jest nieunikniona. Nie ma wyjścia - albo się zaakceptuje albo skończy jak lefrbrysci, na kompletnym marginesie.
    • lonely_hater Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:12
      Szerzenie mitu dobroci podanych GW księży ma na celu pacyfikację oporu przeciwko tej przestępczej organizacji w celu dociągnięcia ryja do koryta przez środowiska tzw .lewicy laickiej. Co skutkuje między innymi robienie wiedźm z kobiet domagających się zabrania politycznych łapsk od ich organów rozrodczych.
      • lonely_hater Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:14
        Można powiedzieć, że nasze dobroduchy chrześcijańsko lewicowe mają "mentalność alfonsa" jak powiedział klasyk
        • olga_w_ogrodzie Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:34
          lonely_hater napisał:

> Można powiedzieć, że nasze dobroduchy chrześcijańsko lewicowe mają "mentalność
          > alfonsa" jak powiedział klasyk

no proszę.
          ja akurat uważam się za osobą starającą się być chrześcijanką.
          i z głową zwróconą raczej na lewo od centrum.
          mentalność alfonsa?
          słabe to.
          • lonely_hater Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:44
            słabe słabe. czas skończyć z zgniłymi kompromisami rozauchwalającymi eksterioryzującą się bez końca nihilistyczną pustkę władzy prawicy katolickiej. podnieść głowy i wyprostować plecy . a tych po środku rozstawiających stragany zmiażdżyć.
            • olga_w_ogrodzie Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 17:26
              skoro na to czas, to miażdż.
            • olga_w_ogrodzie Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 17:27
              lonely_hater napisał:

> słabe słabe. czas skończyć z zgniłymi kompromisami rozauchwalającymi eksteriory
              > zującą się bez końca nihilistyczną pustkę władzy prawicy katolickiej. podnieść
              > głowy i wyprostować plecy . a tych po środku rozstawiających stragany zmiażdżyć

ahoj przygodo!
    • judeosceptyk Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:28
      a skad u was taka histeria ?
      i takie absurdalne teksty typu: nie wspomnial o gender/Polsce ?
      A moze o liscie feministek to wspomnial ? Nie ? A czemu ?
      • olga_w_ogrodzie Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:31
        dostrzec histerię w cytowanych w wątku słowach ks. Sowy, to trzeba być histerykiem na amen.
      • sclavus Re: Dwa kościoły w Polsce 25.12.13, 15:50
        Jak się kto uprze, to może histerycznie o histerii... :D:D:D
        zrób sobie zbiór "pasterkowych homilii", tych wszystkich arcyBe a zrozumiesz, co to histeria!
        (ten zbiór, to go musiałbyś jeszcze przeczytać... (hihihihi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka