Dodaj do ulubionych

Fundamentalizm

10.04.14, 12:52
XXI wiek, ogromna wiedza ludzkości o świecie ale ludzkie zbiorowiska rządzą się najdzikszymi, najbardziej okrutnymi i antyhumanistycznymi prawami jakie sobie można wyobrazić. Dzieje się tak, bo ludzie nie korzystają z tej wiedzy z pożytkiem dla siebie (z pożytkiem dla każdego człowieka) ale wykorzystują ludzką skłonność do wiary. Wiara zastępuje wiedzę, bo jest prostsza, nie wymaga wysiłku, nie angażuje. Wiara ogłupia i zamienia ludzi w bestie, cyborgi, w bezlitosne i bezmyślne maszyny. Z fundamentalistą nie ma dyskusji. Wiara wie i nie dopuszcza innego tłumaczenia ani tolerancji dla istnienia innych poglądów.

Wczoraj na TVP Historia obejrzałem dokument o wojnie domowej w Syrii. Bardzo skomplikowana układanka. Materiał został w miarę bezstronnie nakręcony od strony chrześcijan zamieszkujących te tereny. O co chodzi? Konflikt w Syrii rozpoczął się protestem przeciwko tyranii Baszara al-Asada. Szybko jednak włączył się do tego radykalny islam, dążący w tym regionie świata do ustanowienia kalifatu. Gdyby obecny rząd przegrał tę wojnę, to Syria podzieliłaby los Iraku, przeszłaby w ręce fundamentalistów islamskich, nazywających siebie Al Nusra (bardziej radykalny, lokalny odpowiednik Al Kaidy). Tam, gdzie islamiści przejmują kontrolę nad terenem rozpoczyna się krwawy terror w imieniu Allaha. Prześladowani, zostawiając wszystko, w obawie o swoje życie uciekają przede wszystkim do Turcji i Libanu. Dla nas jest to niewyobrażalna hekatomba. Kto nie zobaczy, ten sobie tego nie potrafi wyobrazić.

www.vice.com/pl/read/nastolatki-kochaja-al-kaide
www.newsweek.pl/rebelianci-syria-al-kaida-newsweek-pl,artykuly,270389,1.html
A Irak?

Podobne koleje losu - tyran prześladujący ludność ale trzymający religijnych oszołomów w szachu, a potem - wydawałoby się, że ruch w dobrym kierunku - zamiana tyranii na pozorną demokrację. Mnóstwo błędów po drodze i efekt ostateczny - bezwzględna walka o władzę dwóch nurtów islamskich szyitów i sunnitów. Dzień w dzień zamachy, religijny terror, tysiące ofiar i spadek nasz zainteresowania tą sytuacją. Oswoiliśmy się z tym, spowszedniało nam. I tak nie mamy na to wpływu.

Irak jest gotowy do przyjęcia prawa zezwalającego szyitom na zawieranie małżeństw z dziewczynkami mającymi mniej niż dziewięć lat. Prawo zakłada też, że - jako żony - będą one musiały zaspokajać seksualne potrzeby mężów.
(...)
Prawo zakłada też, że mężowie będą mogli posiadać kilka żon.

Arabia Saudyjska... Na Uniwersytecie Króla Sauda w stolicy Arabii Saudyjskiej, Rijadzie, studentka zmarła po godzinach oczekiwania na pomoc z powodu zawału; władze uniwersyteckie nie dopuściły do niej ekipy pogotowia ratunkowego, ponieważ składała się z mężczyzn.

Pewnie nie byłoby tego gdyby nie wiara.

Czy wyczyny polskich fundamentalistów religijnych są dla nas groźne? Praktyka pokazuje, że władzy im nigdy za mało, i że są zdolni wykorzystać każdą szansę, legalną lub półlegalną by działać w interesie swojej ideologii i organizacji. Sprzymierzona z nimi typowa, chrześcijańska prawica dąży do destabilizacji państwa. Że na razie niewiele nam zaszkodziła? Na razie...

Każda wiara jest jednakowo groźna dla społeczności, w której udaje się ja krzewić. Groźne są niewiedza i głupota, które idą z nią w jednym zaprzęgu.
Obserwuj wątek
    • ikndar Niewiedza i głupota 10.04.14, 20:45
      grgkh napisał:

> Każda wiara jest jednakowo groźna dla społeczności, w której udaje się ja krzew
      > ić. Groźne są niewiedza i głupota, które idą z nią w jednym zaprzęgu.

Niewiedza i głupota może być zarówno udziałem wierzących jak i niewierzących.
      • grgkh Re: Niewiedza i głupota 10.04.14, 21:58
        ikndar napisał:

> grgkh napisał:
        >
        > > Każda wiara jest jednakowo groźna dla społeczności,
        > > w której udaje się ja krzewić. Groźne są niewiedza i głupota,
        > > które idą z nią w jednym zaprzęgu.
        >
        > Niewiedza i głupota może być zarówno udziałem wierzących jak i niewierzących.

To prawda ale zainstalowanie oprogramowania systemu operacyjnego wiara.exe wprowadza do mózgu (w którym tego wcześniej nie było) moduł robaka _głupota_. Bardzo rzadko zdarza się, żeby użytkownik odhaczył tę opcję i zrezygnował z bonusa.

Sprawę należy rozpatrywać statystycznie - większość ludzkości pracuje na w/w systemie operacyjnym i jeśli ma doinstalowaną _głupotę_ to znalazła się ona w ich RAM za sprawą tej instalacji.

Starałem się wyjaśnić to najprościej, jak potrafiłem. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś.
    • s555toch Re: Fundamentalizm 11.04.14, 13:06
      Masz antyreligijną obsesję...
      To samo mozna powiedzieć o ateiźmie, na podst. zbrodni ateistycznych marksistów...

--
      Synaj
      • pocoo Re: Fundamentalizm 11.04.14, 13:14
        s555toch napisał(a):

> To samo mozna powiedzieć o ateiźmie, na podst. zbrodni ateistycznych marksistów

Głupota ciebie przerosła.Jeżeli nie widzisz różnicy między religiami ,ich bogami pełnymi miłości oraz okrutnymi zbrodniami ,a "ateistycznymi" diabłami i ich "harcami" ,to głupota twoja jest kosmiczna.
        • wolfbreslau Re: Fundamentalizm 11.04.14, 13:24
          pocoo napisała:

> s555toch napisał(a):
          >
          > >
          > Głupota ciebie przerosła.Jeżeli nie widzisz różnicy między religiami ,ich bogam
          > i pełnymi miłości oraz okrutnymi zbrodniami ,a "ateistycznymi" diabłami i ich "
          > harcami" ,to głupota twoja jest kosmiczna.

powiedz to tym milionom wymordowanych przez wszelkiej masci stalinow, maotsetungow, polpotow, hosziminów, castrów, czegewarów,lumumbów i innych mobutu....
          wszystkie religie razem wziete, nie maja na sumieniu tyle ludzi, co mordy ateistów na przestrzeni ostatnich 100 lat.co nie zwalania oczywiscie wyznawców żadnej z religii za to co zrobili w imie swojego boga.a tak naprawde, to zasze jest tylko i wylacznie czyn człowieka...a nie jakiejkolwiek ideoologii. ideologia lub religia...to tylko przykrywka.
          • grgkh Re: Fundamentalizm 11.04.14, 22:38
            wolfbreslau napisał:

> powiedz to tym milionom wymordowanych przez wszelkiej masci stalinow, maotsetun
            > gow, polpotow, hosziminów, castrów, czegewarów,lumumbów i innych mobutu....

A jaki jest związek mojego ateizmu z mordowaniem? A ateizmu w ogóle?

Jak BRAK idei może cokolwiek uczynić? Wytłumacz mi to. :)

> wszystkie religie razem wziete, nie maja na sumieniu tyle ludzi, co mordy ateis
            > tów

Nie ateistów, dobry człowieku, ale fanatyków innej idei. Takich samych fanatyków, jakimi potrafią się stawać ludzie pod wpływem idei religijnej.

Ateizmowi nie możesz zarzucić nic. Nie znajdziesz logicznego związku braku idei z jakąś motywacją.

> na przestrzeni ostatnich 100 lat.

Nie trzeba się cofać wstecz. Zobacz, ile ludzi w tej chwili zabijają fanatyczni religianci na świecie. W Iraku i Syrii trwa regularna wojna religijna, w której cierpią z powodu fanatyzmu religijnego miliony ludzi.

Religie siedzą w głowach ludzi od zawsze. Oskarżam wszystkich, którzy kiedykolwiek dokonali jakiegokolwiek czynu zbrodniczego w historii ludzkości, że czynili to pod wpływem religii. Bo przecież religia to idea silnie motywująca do dogmatyzmu, do nieliczenie się z nikim i niczym.

> co nie zwalania oczywiscie wyznawców żadne
            > j z religii za to co zrobili w imie swojego boga.

Nie zwalnia odpowiedzialności idei.

Ateizm jest brakiem idei i nie może motywować.

> a tak naprawde, to zasze jest
            > tylko i wylacznie czyn człowieka...a nie jakiejkolwiek ideoologii. ideologia lu
            > b religia...to tylko przykrywka.

Nie. To właśnie idee motywują do zbrodni, zwłaszcza te, które potrafią zaszczepić w umysłach dogmatyzm, które go uczą.
          • kolter-mr Re: Fundamentalizm 12.04.14, 19:37
            wolfbreslau napisał:

> powiedz to tym milionom wymordowanych przez wszelkiej masci stalinow, maotsetun
            > gow, polpotow, hosziminów, castrów, czegewarów,lumumbów i innych mobutu....
            > wszystkie religie razem wziete, nie maja na sumieniu tyle ludzi, co mordy ateis
            > tów na przestrzeni ostatnich 100 lat.

Panienko naiwna sam katolicyzm wybił ze 3 razy tyle ludzi co zbrodniarze XX wieku

co nie zwalania oczywiscie wyznawców żadne
            > j z religii za to co zrobili w imie swojego boga.a tak naprawde, to zasze jest
            > tylko i wylacznie czyn człowieka...a nie jakiejkolwiek ideoologii. ideologia lu
            > b religia...to tylko przykrywka.

Zabijcie ich wszystkich , bóg rozpozna swoich mówi dowódca wojsk katolickich zaraz po tym jak mszy odsłuchał opłatek zjadł ze smakiem
        • s555toch Re: Fundamentalizm 14.04.14, 15:01
          pocoo napisała:

> s555toch napisał(a):
          >
          > > To samo mozna powiedzieć o ateiźmie, na podst. zbrodni ateistycznych mark
          > sistów
          >
          > Głupota ciebie przerosła

Ciebie przerasta codziennie... :)

--
          per
      • grgkh Re: Fundamentalizm 11.04.14, 22:28
        s555toch napisał(a):

> Masz antyreligijną obsesję...
        > To samo mozna powiedzieć o ateiźmie,

Ateizm nie jest ideą i nigdy, nikogo i do niczego nie mógłby zmotywować. Brak idei jest pusty, nic nie zawiera i nikomu jeszcze nie udało się udowodnić logicznego związku BRAKU TEIZMU z motywacją antyreligijną.

> na podst. zbrodni ateistycznych marksistów

Brodnie popełniali marksiści i nie uda Ci się udowodnić, że żaden z nich nie wierzył w jakiegoś boga.

Nie ma związku. Dopatrywanie się go na siłę i bez ustanku świadczy o niskiej kondycji umysłowej.

Pozdrawiam Cię, przyjacielu.
        • s555toch Re: Fundamentalizm 14.04.14, 15:00
          > Ateizm nie jest ideą i nigdy, nikogo i do niczego nie mógłby zmotywować.

Jak zwykle mylisz się... Ateizm (idea : Boga nie ma) skłania do postawy "hulaj dusza - piekła nie ma"...

--
          Synaj
          • grgkh Re: Fundamentalizm 14.04.14, 17:44
            s555toch napisał(a):

> > Ateizm nie jest ideą i nigdy, nikogo i do niczego nie mógłby zmotywować.
            >
            > Jak zwykle mylisz się... Ateizm (idea : Boga nie ma) skłania do postawy "hulaj
            > dusza - piekła nie ma"...

Dla Ciebie ludzie to śmieci. Ty się tylko "potęgi boga" boisz. Na strachu opierasz całą swoją moralność. Tacy jesteście, pozbawieni tego, co w człowieku najwspanialsze, zdolności do rozumienia, że wszystko, co mamy, to towarzystwo innych ludzi. Bez niego jesteśmy niczym. I ono liczy się najbardziej, ono a więc doczesne życie.

Człowiek myślący rozumie, że powinniśmy w grupie posługiwać się zasadą równego traktowania - ja nikomu krzywdy nie zrobię i inni, tak samo to rozumiejący, będą postępowali analogicznie. Kto odstępuje od tej zasady, jest w jakiś sposób z grupy eliminowany, karany. I to wystarczy.

Nie hulam (kosztem innych i swoim), bo nie sprawiałoby mi to przyjemności.

Ty uważasz, że bez boga ludzie powinni stawać się źli a ja widzę, że w więzieniach pełno jest ludzi wierzących w boga, spowiadających się z grzechów, które skądś im się biorą. Skąd?

Wytłumacz mi, dlaczego ludzie wierzący grzeszą? Religia jest nieskuteczna?

Dokładnie tak, jest nieskuteczna.

A Ty nie nadajesz się na jej akwizytora, bo nie umiesz jej zarekomendować - myślisz fałszywymi schematami.

Mam nadzieję, że w końcu kiedyś Cię nawrócę na brak wiary, przyjacielu. Widzę, że jesteś wiernym czytelnikiem moich wpisów na tym forum i chyba jakiś powód tej Twojej sympatii do mnie musi wreszcie wydać owoce. :)

Pozdrawiam Cię.
            • s555toch Re: Fundamentalizm 16.04.14, 15:33
              > > Jak zwykle mylisz się... Ateizm (idea : Boga nie ma) skłania do postawy "
              > hulaj
              > > dusza - piekła nie ma"...
              >
              > Dla Ciebie ludzie to śmieci.

Jesteś bezczelny jak typowy ateista...

Ty się tylko "potęgi boga" boisz. Na strachu opier
              > asz całą swoją moralność.

Wniosek błędny i nie na temat . Bezmyslność typowego ateisty...

--
              www.naszdziennik.pl/polska-kraj/74700,endoskop-by-sie-pobrudzil.html
              • grgkh Re: Fundamentalizm 16.04.14, 23:44
                I znów jedynymi argumentami są u Ciebie inwektywy.

Z wami rozmowy z reguły przebiegają w ten właśnie sposób.
    • wolfbreslau Re: Fundamentalizm 11.04.14, 13:10
      grgkh napisał:

> Każda wiara jest jednakowo groźna dla społeczności, w której udaje się ja krzew
      > ić. Groźne są niewiedza i głupota, które idą z nią w jednym zaprzęgu.
      >
      jak wskazuje historia i dzien powszedni. ateizm to też "wiara" i bywa tak samo fundamentalistyczna, jak kazdy inny fanatyzm.a co na to Bóg, lub rozum?
      dawno temu jeden poszedł spać, a drugi jeszcze sie nie obudził .
      hey
      • karbat Re: Fundamentalizm 11.04.14, 19:41
        wolfbreslau napisał:
        > ateizm to też "wiara" i bywa tak samo fundamentalistyczna, jak kazdy inny fanatyzm.

w co wierzy ateista .... do kogo sie modli ....

jestesmy na fr, co to jest wiara w cudzoslowie ... osobista ignorancja ....
        tam gdzie nie ma sie wiele do powiedzenia , tam jest zazwyczaj cudzoslow .
      • grgkh Re: Fundamentalizm 11.04.14, 22:43
        wolfbreslau napisał:

> grgkh napisał:
        >
        > > Każda wiara jest jednakowo groźna dla społeczności, w której udaje się ja
        > krzew
        > > ić. Groźne są niewiedza i głupota, które idą z nią w jednym zaprzęgu.
        > >

> jak wskazuje historia i dzien powszedni. ateizm to też "wiara"

Mylisz się. Ateizm to właśnie brak wiary. To nazwanie stanu umysłu, w którym wiara w nim nie jest obecna. Tylko tyle.

> i bywa tak samo
        > fundamentalistyczna,

Błędna teza zbudowana na fałszywym założeniu. Jako religijny dogmatyk nie wolno Ci inaczej myśleć. Myślisz tak, jak Ci nakazuje Twój dogmat, który uczynił z Ciebie swego niewolnika.

> jak kazdy inny fanatyzm.a co na to Bóg, lub rozum?

Fanatyzm dotyczy tylko idei a nie jej braku.

Bóg nie istnieje, podobnie jak "rozum", gdy zastępuje go iluzja boga.

> dawno temu jeden poszedł spać, a drugi jeszcze sie nie obudził .
        > hey
        >
      • kolter-mr Re: Fundamentalizm 12.04.14, 19:35
        wolfbreslau napisał:

> jak wskazuje historia i dzien powszedni. ateizm to też "wiara"

Tak ,o ile tak to definiują idioci , rozumiesz ??
    • lodziarek Re: Fundamentalizm 11.04.14, 21:30
      Wszystkie fundamentalizmy są chore, nie tylko religijne. Trudno spodziewać się czegoś dobrego po postawach wynikających z głupoty i niewiedzy!
      • grgkh Re: Fundamentalizm 11.04.14, 22:44
        lodziarek napisał:

> Wszystkie fundamentalizmy są chore, nie tylko religijne.

To prawda. Każdy fundamentalizm oparty na wierze jest fałszywy logicznie.

> Trudno spodziewać się
        > czegoś dobrego po postawach wynikających z głupoty i niewiedzy!

Oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka