24.08.14, 17:25
... taka młoda a takie piękne listy potrafi już pisać... ;)
wyborcza.pl/1,95892,16519329,Kosciol_twierdzi__ze_jest_w_Polsce_szykanowany__Pytam_.html (jeśli "list" jest zamknięty, skopiować tytuł, wrzucić na Google i otworzyć "pierwszy wynik")
Myślę, że komentować tego listu nie trzeba bo wyszłyby same banały, parę truizmów i coś tam jeszcze, ale przeczytać go, warto - naprawdę warto!!
Obserwuj wątek
    • grgkh Re: List... 25.08.14, 00:41
      "... Znam ludzi głęboko wierzących. Ludzi, którzy nie chcą krzywdzić innych, mających w sercach pokorę i szacunek. Ludzi, którzy potrafią bez zaciętości i wrogości dyskutować ze mną na temat Kościoła, wiary i moich obiekcji. Są tacy katolicy, ale chcę jeszcze zapytać o jedno. Dlaczego ludzie pełni wiary, pokory wobec swojego Boga, wierzący w jego łaskę i dobrodziejstwo, w jego moc i miłość nie staną i nie krzykną do tych, co z wiary i Kościoła robią farsę. Nie "rozkrzyczą" się, że to nie tak się kocha Boga. Nie tak nauczał Chrystus i apostołowie. To nie tak jest napisane w Piśmie Świętym. Czy to ja, ateistka, mam Wam mówić, jak macie wierzyć?!"

Ależ zdarzają się tacy, jak ks. Lemański ale są tak samo niszczeni i wyrzucani poza nawias tej wspólnoty. Bo ona toleruje u siebie tylko bezwzględne posłuszeństwo, nietolerancję i wrogość oraz nienawiść. To jest selekcja negatywna, bo inna nie jest przecież możliwa w organizacji zabiegającej o władzę absolutną za pośrednictwem samych kłamstw.
      • pocoo Re: List... 25.08.14, 08:06
        grgkh napisał:

> Ależ zdarzają się tacy, jak ks. Lemański ale są tak samo niszczeni i wyrzucani
        > poza nawias tej wspólnoty. Bo ona toleruje u siebie tylko bezwzględne posłuszeń
        > stwo...

I słusznie.W każdym Kościele tak jest ,bez względu na jego nazwę.
        Jeżeli dana osoba chce wierzyć w boga,to niech znajdzie sobie taki Kościół lub ugrupowanie religijne,które mu odpowiada.Jezeli nie,to niech znajdzie zwolenników,przekona ich do swoich tez i założy swój Kosciół.Nikt nie lubi,jak mu się w garach miesza.I słusznie.Każda religia i każdy Kościół jest tyle samo wart.
    • sclavus inny list... następny! 27.08.14, 11:27
      wyborcza.pl/1,95892,16529421,Religia__wywyzszanie_sie_i_wzgarda_dla_odmiennosci.html
      ... dobre są takie listy bo wskazują, że jest jeszcze i ciągle, zdroworozsądkowo i aktywnie nastawiona część społeczeństwa, próbująca pokazać biernej jego części, że ... często-gęsto, sami sobie jesteśmy winni stanu rzeczy, jaki jest!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka