Dodaj do ulubionych

Bunt na Olimpie

18.09.14, 07:28
Ustępujący arcybiskup Madrytu kardynał Antonio Maria Rouco Varela rzuca wyzwanie Watykanowi - pisze w środę włoski dziennik La Repubblica. 78-letni przewodniczący episkopatu Hiszpanii nie chce się pogodzić ze swoją dymisją. (...) La Repubblica podkreśla, że postawa kardynała Rouco Vareli, którego styl sprawowania urzędu oceniano wręcz jako książęcy, odbierana jest zarówno w Madrycie, jak i w Watykanie jako władczy gest Się książęta znalazły...
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Bunt na Olimpie 18.09.14, 07:38
      "Książę" na emeryturę? Też mi coś.
      Zawsze katolicy ględzą,że to powołanie,misja ,a nie wykonywany zawód.Zbiesił się przeciwko szefowi?A to dyscyplinarnie ,na zbity pysk powinien "księcia" szefunio wylać.
      • antyk-acap Re: Bunt na Olimpie 18.09.14, 07:49
        Podtekst może być głębszy - Varela brany był pod uwagę jako kandydat na watykański stołek. Czyli poniekąd może to być bunt watykańskich książątek którzy ostatnio mają z Franciszkim pod górę. W tym kontekście ta sytuacja jest symptomatyczna: Kardynał Antonio María Rouco Varela, arcybiskup Madrytu i gospodarz miejsca wypowiedział „Pan z wami”, ale młodzież (jakieś pół miliona) nie mogła tego słyszeć, więc na to pobożne wezwanie odpowiedziała burzą oklasków i różnymi okrzykami. Kiedy usłyszałem „Viva el Papa!” („Niech żyje Papież”), roześmiałem się
    • sclavus Re: Bunt na Olimpie 18.09.14, 09:34
      Pomijając watykańskie gierki...
      ... nie darmo, przez wieki, nazywano ich "książętami kościoła" ;)
      • pocoo Re: Bunt na Olimpie 18.09.14, 10:45
        sclavus napisał:

> Pomijając watykańskie gierki...
        > ... nie darmo, przez wieki, nazywano ich "książętami kościoła" ;)

Ty bezbożniku.
        W Biblii napisano,że "ptaszki niebieskie,nie orzą,nie sieją,a bóg o nie dba i zginąć im nie da" (chyba, że sami się pozabijają).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka