snajper55 26.07.20, 16:40 Czy można unieważnić chrzest i ile to kosztuje? S. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: Czy można... 26.07.20, 17:58 Odpowiedzialbym ruskim przyslowiem, "Mozna mozna byle z wolna i ostrozna" Ale chrztu uniewaznic raczej sie nie da, hehhe. Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 26.07.20, 18:14 snajper55 napisał: > Czy można unieważnić chrzest i ile to kosztuje? Zdaje się, że formalnie nie ma takiej możliwości. Ale od czego są prawnicy? Widzę przynajmniej dwie luki: - ochrzczonym można być tylko raz więc jeśli ktoś został ochrzczony, co możliwe jest w niektórych przypadkach bez udziału kapłana, lecz fakt ten nie został zarejestrowany w parafii, a potem, już zupełnie legalnie został ochrzczony ponownie, to ten drugi, zarejestrowany w parafii chrzest, wydaje się być nieprawidłowy. - w sakramencie chrztu coś tam wspomina się o Jezusie, a nie o jego Kościele więc każdy, kto wypowiada się w imieniu Jezusa może oświadczyć, że ten chrzest nie zadziałał, zatem coś było z nim nie tak. Może inne kościoły w imię Jezusa mogą unieważnić chrzest katolicki. Ktoś może oświadczyć, że w śnie ukazał mu się Jezus i kazał mu się ochrzcić, co jest oczywistym dowodem na to, że wcześniej nie został prawidłowo ochrzczony. - no i jeszcze Jezus Jezusowi nierówny, a nasz jest ważniejszy, więc może się trafić i tak: www.fronda.pl/a/uwaga-chrzty-udzielane-w-lodzi-do-powtorki,118140.html Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Czy można... 26.07.20, 18:14 zdaje się, że akt apostazji jest czymś takim - legalny, dopuszczalny, b. zawiły i czasochłonny nie wiem ile to kosztuje czy gdy ktoś porzuca coś, np. sposób myślenia, to coś takiego miałoby kosztować choćby i złotówkę lub grosz? Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 26.07.20, 20:04 Apostazja to ekskomunika na wniosek ekskomunikowanego. Ekskomunika grozi za: - znieważenie postaci eucharystycznych - użycie siły fizycznej wobec papieża albo jego zabójstwo - rozgrzeszenie przez kapłana wspólnika grzechu nieczystości - udzielenie i przyjęcie sakry biskupiej bez zgody papieża - naruszenie tajemnicy konklawe przez personel pomocniczy - symonię przy wyborze papieża, jak również za inne wykroczenia naruszające konklawe - bezpośrednie naruszenie tajemnicy spowiedzi - usiłowanie udzielenia sakramentu święceń kobiecie i usiłowanie przez kobietę przyjęcia święceń - przeprowadzenie lub dobrowolne poddanie się aborcji - apostazję - herezję formalną - schizmę Apostata, jako ochrzczony, dalej zaliczany jest w statystykach kościelnych do katolików. Chyba, że umrze i zostanie do odnotowane we właściwych dokumentach kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Czy można... 26.07.20, 22:57 to, że ktoś zalicza mnie do czegoś, to jego sprawa. Na to poradzić się nie da. Gdyby np. ktoś od jutra zaczął robić statystykę wszystkich endeków /socjałów i wbrew mojej woli zaczął zaliczać do nich mnie, choć nie jestem endekiem/ socjałem i sobie tego nie życzę. Absurd? A mój kolega w ł. 1980- 1990 należał do PRONu choć tego ...nie wiedział - cała jego klasa należała do TPPR, a cały TPPR był członkiem zbiorowym PRON. Więc nic nie poradzę gdy kto mnie tak zalicza. Ważne, co JA sobie myślę, a nie co kto sobie w swym załamaniu zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 27.07.20, 07:33 Masz racje, jak zawsze. Protestanci uznają katolicki chrzest za nieważny . Cytują słowa Jezusa;"kto uwierzy i ochrzci się, zbawiony będzie". Aby być członkiem danej społeczności religijnej, trzeba zawrzeć przymierze z bogiem przez chrzest (przez całkowite zanurzenie w wodzie).Takie symboliczne zmycie wszystkich grzechów. Kiedy wykluczą jawnogrzesznika z danego Kościoła lub zgromadzenia, to taki ktoś może się nawrócić , na nowo ochrzcić i wrócić na łono protestanckiego Kościoła. Chrzest jest jak sygnaturka."Mój ci on". Suender uznaje chrzest nieświadomego niemowlęcia jako jedyny i niezmywalny. A tu tylko chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 27.07.20, 21:28 "A tu tylko chodzi o pieniądze." - pocoo Pieniądze nie proszą, pieniądze żądają! Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Czy można... 28.07.20, 00:47 czyli: 1. Świadkowie Jehowy, co jawnie występują przeciw Kościołu Katolickiemu są zaliczani w poczet członków tego Kościoła bo kiedyś tam należeli, a potem otwarcie, w sposób świadomy przyłączyli się do ŚJ? 2. podobnie wojujący z Kościołem Katolickim komuniści- ateiści z lat 1948-1956 byli zaliczani w poczet Katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 28.07.20, 01:44 "ateiści z lat 1948-1956 byli zaliczani w poczet Katolików?" - feelek Wystarczy lubić bajki aby być zaliczonym w poczet katolików. Dlatego KK podaje, że 98% w Polsce to katolicy. Te brakujące 2% to tacy, co jeszcze nie rozumieją "poczytaj mi mamo". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy można... 28.07.20, 11:17 kociak40 napisał: > > "ateiści z lat 1948-1956 byli zaliczani w poczet Katolików?" - feelek > > Wystarczy lubić bajki aby być zaliczonym w poczet katolików. > Dlatego KK podaje, że 98% w Polsce to katolicy. Te brakujące 2% > to tacy, co jeszcze nie rozumieją "poczytaj mi mamo". Te 2% to nieochrzczeni po katolicku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 28.07.20, 09:38 feelek napisał: > 1. Świadkowie Jehowy, co jawnie występują przeciw Kościołu Katolickiemu > są zaliczani w poczet członków tego Kościoła bo kiedyś tam należeli... Jeśli zostali ochrzczeni w Kościele Katolickim, to ten wykazuje ich jako swoich członków. Jeśli rodzice byli ŚJ, to nie zostali ochrzczeni (chyba, że po kryjomu przez babcię katoliczkę). Zatem spora część Świadków Jehowy w statystykach występuje podwójnie. > 2. podobnie wojujący z Kościołem Katolickim komuniści- ateiści z lat 1948-1956 > byli zaliczani w poczet Katolików? Z oczywistych powodów - mieli akty chrztu. Wprawdzie władze ludowe jeszcze w 1945 roku unieważniły konkordat z 1925 roku (pod pretekstem, iż w czasie okupacji Watykan zmieniał granice diecezji i mianował niemieckich biskupów na ich ordynariuszy), a w lipcu 1949 roku Święte Oficjum (tak zwała się dawna Inkwizycja od 1908 roku) wydało dekret, grożąc ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej lub współpracującymi z komunistami, ale jak wiadomo, ekskomunika nie unieważnia chrztu, bo zawsze można ją cofnąć - niemniej zaraz po wojnie PRL nie walczył jeszcze otwarcie z kościołem, a wręcz pozyskiwał do współpracy księzy-patriotów (vide zdjęcia Bolesława Bieruta na procesji Bożego Ciała). Na poważnie walka państwa z kościołem zaczęła się wraz z rozdziałem Kościoła od państwa w Konstytucji z 1952 oraz internowaniem prymasa Wyszyńskiego w wrześniu 1953 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 28.07.20, 13:36 feelek napisał: > czyli: > 1. Świadkowie Jehowy, co jawnie występują przeciw Kościołu Katolickiemu są zali > czani w poczet członków tego Kościoła bo kiedyś tam należeli, a potem otwarcie, > w sposób świadomy przyłączyli się do ŚJ? > 2. podobnie wojujący z Kościołem Katolickim komuniści- ateiści z lat 1948-1956 > byli zaliczani w poczet Katolików? Właśnie tak. Wszyscy protestanci, których kiedyś ochrzczono bez ich świadomości, są zaliczani jako wierni KK. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy można... 28.07.20, 11:14 feelek napisał: > zdaje się, że akt apostazji jest czymś takim > - legalny, dopuszczalny, b. zawiły i czasochłonny > > nie wiem ile to kosztuje > czy gdy ktoś porzuca coś, > np. sposób myślenia, > to coś takiego miałoby > kosztować choćby i złotówkę > lub grosz? Nie, nie, nie. Akt apostazji jest aktem jednostronnym, ktry dla kościoła nie ma znaczenia. Dla kościoła nadal jesteś katolikiem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 28.07.20, 13:34 snajper55 napisał: > Nie, nie, nie. Akt apostazji jest aktem jednostronnym, ktry dla kościoła nie ma > znaczenia. Dla kościoła nadal jesteś katolikiem. > > S. Czyli"dupa zawsze z tyłu".Gdyby opodatkowali katolików na rzecz swojego Kościoła, to nas też. Po kij rewolucja, skoro prawie wszyscy są katolikami? To, że nie mieli i nie mają mojego przyzwolenia na chrzest, mogę sobie w buty wsadzić, lub gdzie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 28.07.20, 15:01 pocoo napisała: > Gdyby opodatkowali katolików na rzecz swojego Kościoła, to nas też. A to już niekoniecznie. Na razie podatkują wszystkich jak leci na KK, ale gdyby należało określić, na rzecz którego kościoła chcemy płacić, liczba bezwyznaniowców wzrosłaby gwałtownie. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 28.07.20, 20:32 awariant napisał: >Na razie podatkują wszystkich jak leci na KK, ale gdyb > y należało określić, > na rzecz którego kościoła chcemy płacić, liczba bezwyznaniowców wzrosłaby gwałt > ownie. Słowo niewiele znaczy. Kościół katolicki ma kwity. Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 28.07.20, 21:07 pocoo napisała: > Słowo niewiele znaczy. Kościół katolicki ma kwity. A Urząd Skarbowy formularze, w których są rubryczki do wypełnienia przez podatnika. Poza tym, nie wydaje mi się, żeby Kościół zgodził się na dostęp skarbówki do jego danych. Jeśli pozwoli im się na dostęp do aktów chrztu i kontrolę zawartych w nim danych, to mogliby chcieć więcej. Zresztą, chyba akty chrztu nie zawierają numerów PESEL/NIP. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy można... 30.07.20, 01:07 awariant napisał: > pocoo napisała: > > > Gdyby opodatkowali katolików na rzecz swojego Kościoła, to nas też. > > A to już niekoniecznie. Na razie podatkują wszystkich jak leci na KK, ale gdyb > y należało określić, > na rzecz którego kościoła chcemy płacić, liczba bezwyznaniowców wzrosłaby gwałt > ownie. Niewierzący musieliby płacić na PiS. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 30.07.20, 19:03 pocoo napisała: > Założę własna religię. Kiedyś wyczytałem, że wystarcza 100 osób do założenia religii. Tak religia będzie uznawana prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy można... 14.08.20, 20:39 Kocie, poczytaj o kościele Latającego Potwora Spaghetti klps.pl Mimo starań, ministrowie zarówno PO jak i PiS, uznali, że nie są oni kościołem. www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1786074,1,latajacy-potwor-spaghetti-leci-do-strasburga.read Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: Czy można... 11.08.20, 22:44 > Niewierzący musieliby płacić na PiS. Przecież już płacą (płacimy). Partie parlamentarne są finansowane z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Czy można... 06.08.20, 17:56 Czy szanowny pan admin mógłby mnie nie cenzurować i nie kasować moich wątków ? Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 07.08.20, 00:28 oszol-lom-z-rm napisał: > Czy szanowny pan admin mógłby mnie nie cenzurować i nie kasować moich wątków ? To dla twojego dobra aby nie przyczyniać się do twojego pieniactwa. Masz otwarte tematy innych osób i dyskutuj. Ty chcesz wklejać swoje linki informacji z porali, które każdy może sobie sam poczytać, i chcesz narzucić wszystkim dyskusje na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 07.08.20, 09:28 kociak40 napisał: > To dla twojego dobra aby nie przyczyniać się do twojego pieniactwa. No nie. Jego teściowa po powrocie z pielgrzymki oznajmiła wieści od najjaśniejszej panienki, że w Polsce nikt na COVID-19 nie umrze. I co? A no oszołomskie jajco. Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 07.08.20, 10:16 pocoo napisała: > No nie. Jego teściowa po powrocie z pielgrzymki oznajmiła wieści od najjaśniejszej > panienki, że w Polsce nikt na COVID-19 nie umrze. I co? A no oszołomskie jajco. Może ci co umarli, to nie byli Prawdziwi Polacy? Prawdziwi Polacy potrafią się modlić do Najjaśniejszej Panienki. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 07.08.20, 21:41 "Jego teściowa po powrocie z pielgrzymki oznajmiła ..." Teściowa powiedziała - sprawa skończona. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 11.08.20, 08:30 awariant napisał: > Może ci co umarli, to nie byli Prawdziwi Polacy? > Prawdziwi Polacy potrafią się modlić do Najjaśniejszej Panienki. > A to ci "zwykli" nie są "prawdziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Czy można... 11.08.20, 07:44 a czy można prosić szanownego pana admina by nie kasował moich wątków? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 11.08.20, 08:31 oszol-lom-z-rm napisał: > a czy można prosić szanownego pana admina by nie kasował moich wątków? Admin silniejszy od Maryjki. Za mało litanii klepiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Czy można... 11.08.20, 09:20 pocoo napisała: oszol-lom-z-rm napisał: a czy można prosić szanownego pana admina by nie kasował moich wątków? Admin silniejszy od Maryjki. Za mało litanii klepiesz. ... wystarczy przestrzegać reguł Oszołowi: 99% jego osłów[Oshow's oshw (czyt.: Oszołs osł)] to pisanie nie na temat forum religia ciekawe: on sam to doskonale wie i tutaj udaje głupiego/ sorry głupich: udaje Kaczyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 11.08.20, 22:47 "... on sam to doskonale wie i tutaj udaje głupiego" - feelek Zaginął, bo zderzył się z brutalną rzeczywistością. Oszołom udając głupiego, może przegrać życie, nie grając na żadnym instrumencie. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 12.08.20, 22:25 "... wystarczy przestrzegać reguł Oszołowi" - feelek On jest jak zgrana płyta, nikt nie chce go słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 23.08.20, 21:44 oszol-lom-z-rm napisał: > Przestrzegam ! Beznadziejną sytuację, można napełnić każdą nadzieją. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 25.08.20, 16:33 oszol-lom-z-rm napisał: > Przestrzegam ! Bo co? A jajco. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Czy można... 13.08.20, 08:25 "Czy można... " tego się ode mnie nie dowiesz... PS. ariwederczi: Awariancie, Pocoo, Wawrzanko, Kociaku, ba Oszołomie wybywam za bardzo tu pachnie tępym regulaminem PS2.: zwyczajnie, alergicznie nie znoszę ludzkiej głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 13.08.20, 08:54 feelek napisał: > PS2.: zwyczajnie, alergicznie nie znoszę ludzkiej głupoty > Dlatego też z nią nie walczę ,a wpisy suendera osiągnęły szczyt.Kiedy widzę tylko jego nick, to automatycznie robię "klik". Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 13.08.20, 18:17 "Dlatego też z nią nie walczę ,a wpisy suendera osiągnęły szczyt" - pocoo Suender ma wieczny dylemat: czy krytykować kogoś? Czy chwalić siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 13.08.20, 19:51 kociak40 napisał: > Suender ma wieczny dylemat: czy krytykować kogoś? Czy chwalić siebie? > Czyżby niewiedza? Obraził NIEBO i go olało. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 13.08.20, 17:24 "wybywam" - feelek Nie każda karta przetargowa jest kartą atutową. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 13.08.20, 17:27 "zwyczajnie, alergicznie nie znoszę ludzkiej głupoty" - feelek Niektórym się wydaje, że jak zrozumieją innych, to stracą na swojej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 14.08.20, 17:40 "Czy można unieważnić chrzest i ile to kosztuje?" "Tego się ode mnie nie dowiesz ..." - feelek Szkoda. Mnie interesuje jak unieważnić "chrzczone" paliwo na stacjach CPN? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 14.08.20, 19:14 kociak40 napisał: > Szkoda. Mnie interesuje jak unieważnić "chrzczone" paliwo na stacjach CPN? > Za darmo , czasami można w pysk dostać. Nie zapłacisz, to nie ma ani chrztu, ani chrzczonego paliwa. Po cholerę płacić, a potem unieważniać? Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 16.08.20, 14:43 "Po cholerę płacić, a potem unieważniać?" - pocoo Nie mam auta elektrycznego i muszę kupować paliwo. Jak odjadę ze stacji CPN po zatankowaniu, pod pedałem gazy czuję, że brak oktanów, bo paliwo zostało na stacji ochrzczone. Księży tam zatrudniają? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 22.08.20, 18:06 oszol-lom-z-rm napisał: > można tylko po co? Kto mnie pytał o zdanie? "Kto uwierzy i ochrzci się, zbawiony będzie". Ochrzcili mnie bez zgody mojej mamy. Do diabła z takim chrztem i każdym innym. Do diabła z religijnymi durniami. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 23.08.20, 09:23 tapatik napisał: > Jak to "bez zgody mojej mamy"? > A tak to. Kto powiedział księdzu, że moja mama żyje? Moi teściowie też ochrzcili moją córkę bez mojej wiedzy i zgody. Syna, kiedy miał półtora roku, a ja leżałam w szpitalu. Zarówno ja, jak i moje dzieci mają te durnoty...wiesz gdzie.I to bardzo głęboko. Ślubu kościelnego tez nie brałam. Jak ma się znajomych biskupów, infułatów, prałatów...to pytanie "jak?" nie istnieje.Liczy się spory datek na... Takie znajomości dają pewność, że bogów wymyślili ludzie i się w religię bawią. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 22.08.20, 20:53 "Ochrzcili mnie bez zgody mojej mamy." - pocoo Zapewne na to miały wpływ osoby religijne. Realizowały swój pogląd na tobie. Nieraz świadomie ulegamy tym wpływom osób innych. Taki był przypadek ze mną. W 8 klasie liceum przestałem wierzyć w te bajki religijne. Nie do pomyślenia była spowiedź do ucha księdza. Uważałem to za idiotyzm. Ślub miałem cywilny 30 października. Żona zgodziła się pod moim wpływem na takie rozwiązanie. Niestety, jej rodzice byli bardzo pobożni i nie uznali naszego małżeństwa. Więcej, nie chcieli nas już widzieć. Problem był w czym innym. Oprócz mojej żony, mieli jeszcze młodszą córkę o 3 lata. Byli już w starszym wieku i byli właścicielami pięknego domu jednorodzinnego z dużym placem. Takie "coś" w Warszawie na Pradze, to duży majątek. Problem - jak nie będzie ślubu kościelnego, cały majątek przejdzie tylko na młodszą córkę mojej żony. Jeżeli "Paryż wart jest mszy", to "willa z placem 2500 m2" warta jest ślubu kościelnego. Byłem więc u spowiedzi usznej żeby otrzymać kartę z pieczątką parafialną, że taką spowiedź odbyłem i w tym samym roku w pierwszy dzień świat Bożego Narodzenia, odbył się nasz kościelny ślub w kościele 300 m od zamieszkania teściów (parafia mojej żony). Teściowie wyprawili wspaniale wesele, które dobrze pamiętam, bo miałem nowe skórzane pantofle, o 1/2 numeru za małe (żona takie kupiła) i już po wyjściu z kościoła, na przyjęcie weselne szedłem w samych skarpetkach. Finał? Po śmierci teściów, był podział ich majątku równo na dwie ich córki. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 04.09.20, 14:01 oszol-lom-z-rm napisał: > Lepszy chrzest niż inicjacja Chrzest powinien być tylko świadomy i za osobistą zgodą. Chrzest noworodków, to głupota wymyślona przez duchowieństwo dla własnych korzyści materialnych. Nie ma to nic wspólnego z poprawnością religijną i jest zaprzeczeniem NT. Mnie to nie dziwi, bo cały Kościół katolicki, to tylko głupota i oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 06.09.20, 09:44 kociak40 napisał: > Chrzest powinien być tylko świadomy i za osobistą zgodą. Katolicy wiedzą, że nastolatki jaja sobie robią z bierzmowania i rzadko chodzą do kościoła. Który świadomie dałby się księdzu ochrzcić? Przecież oni nie wiedzą, w co wierzą? Dla przypomnienia klepią "wierzę w boga..." Rzadko który zna ten wierszyk w całości, ponieważ jest to bla...bla...bla... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 05.09.20, 08:37 oszol-lom-z-rm napisał: > Lepszy chrzest niż inicjacja Jezusa jako niemowlę obrzezali, a jako dorosłego ochrzcił go tylko obrzezany Żyd. Po co? Przecież chrzest , to według Jezusa świadome zawarcie przymierza z bogiem. Jeżeli po katolicku Jezus jest bogiem, to zawarł przymierze ze sobą? Zmył wszystkie swoje grzechy? Wiedział, jaki był bezgrzeszny.A może ten chrzest Jezusa to tylko taka gra.Z pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Czy można... 05.09.20, 08:57 no, patrząc na dwoistą istotę pana J.-to jako bozia to on był bezgrzeszny- ale jako człowiek mógł sporo nawywijać. sporo łajdaczył się z maryśką M.siostrzyczki kolesia łazarza też też nie były od tego. to i jasiek Ch.musiał obmyć go z tej kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy można... 05.09.20, 11:04 krzy-czy napisał: > no, patrząc na dwoistą istotę pana J.-to jako bozia to on był bezgrzeszny- ale > jako człowiek mógł sporo nawywijać. Na ziemi był tylko człowiekiem. Jezus pozwolił Marii, siostrze Łazarza, aby namaściła mu stopy bardzo drogim olejkiem nardowym i wytarła je włosami. Perwersja, czy żal jej się zrobiło tego olejku i wtarła go chociaż we włosy. Co robił Jezus, kiedy hormony mu buzowały na maksa? W ewangeliach cisza. Chyba wiemy, co robi młody człowiek? Człowiek na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Czy można... 05.09.20, 23:04 "Co robił Jezus, kiedy hormony mu buzowały na maksa?" - pocoo Ja, na żadnej dupie nie czuję się tak dobrze, jak na swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
awariant Re: Czy można... 06.09.20, 13:33 jacek_x napisał: > Bogom wszystko wolno. Ale nie ma powodu, by rozciągać to prawo również na jego ziemskich przedstawicieli. Zwłaszcza, gdy nie ma dowodu na istnienie bogów, lecz biskupi istnieją na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_x Re: Czy można... 06.09.20, 06:57 A po co zawracać sobie glowę takimi drobiazgami? Adolf Hitler był ochrzczony, a Jozef Stalin był nawet w seminarium duchownym. Nic mi nie wiadomo o tym aby zadawali sobie takie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś