Dodaj do ulubionych

Spis powszechny

05.04.21, 08:23

Zrobiłem to przez internet i jest to bardzo łatwe.
Mam tz. "profil zaufany" i przez niego wypełniłem ankietę spisową.
Musiałem podać wszystkich mieszkańców zamieszkujących ze mną,
a to tylko dotyczy mojej żony, więc podanie do ankiety jej danych,
także spis dotyczy i jej.
Jest tam pytanie o religię. Zaznaczyłem dla siebie i żony opcję - "nie należę do żadnej wiary".
Był tylko jedyny niuans, i to tylko mnie dotyczący. Jest tam pytanie o wykształcenie,
są do zaznaczenia tylko podane opcje i nie ma możliwości zaznaczenia dwóch.
Po wypełnieniu ankiety jest podziękowanie i możliwość dla chętnych zaznaczenia udziału do nagrody.
Wypełnienie ankiety spisowej zajęło mi ~ 10 minut.
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: Spis powszechny 05.04.21, 08:50
      Religia a spis może być dla KK niemiłym zaskoczeniem,szczególnie ze strony młodego pokolenia.A to efekt religii w szkołach i to prawie przymusowych,"śmiesznego,nijakiego przedmiotu",sprawą antykoncepcji,przerywania ciąży a teraz LGBTQ.Armia agnostyków rośnie. Więc pozdrawiam wszystkich.Odwagi,informujmy prawdę a nie "bo tak wypada'.
      • n4rmoorr Re: Spis powszechny 05.04.21, 09:49
        lumpior napisał:

> Religia a spis może być dla KK niemiłym zaskoczeniem,szczególnie ze strony młod
        > ego pokolenia.A to efekt religii w szkołach i to prawie przymusowych,"śmieszneg
        > o,nijakiego przedmiotu",sprawą antykoncepcji,przerywania ciąży a teraz LGBTQ.Ar
        > mia agnostyków rośnie. Więc pozdrawiam wszystkich.Odwagi,informujmy prawdę a ni
        > e "bo tak wypada'.
        >
        Jest małe ale .Młodzi faktycznie mają zlewkę na kościół.Ale z wiekiem i tak wrócą tam.Czy religia to śmieszny przedmiot.Zależy dla kogo.
      • feelek Re: Spis powszechny 06.04.21, 21:53
        CO znaczy Q w skrócie LGBTQ?
        ...
        Q- qurna nie wiem
        • snajper55 Re: Spis powszechny 06.04.21, 22:49
          feelek napisał:

> CO znaczy Q w skrócie LGBTQ?
          > ...
          > Q- qurna nie wiem

pl.wikipedia.org/wiki/LGBT
          S.
    • kociak40 Re: Spis powszechny 05.04.21, 09:22

Jeszcze uwaga co do spisu powszechnego.
      Są podane dwie możliwości do wypełnienia ankiety:
      - przez profil zaufany
      - przez podanie numeru Pesel
      Jeżeli ktoś nie ma profilu zaufania, zaznacza drugą możliwość.
      Trzeba mieć telefon odbierający SMS, bo jest przysyłany kod
      dla potwierdzenia.
      • n4rmoorr Re: Spis powszechny 05.04.21, 09:51
        kociak40 napisał:

>
        > Jeszcze uwaga co do spisu powszechnego.
        > Są podane dwie możliwości do wypełnienia ankiety:
        > - przez profil zaufany
        > - przez podanie numeru Pesel
        > Jeżeli ktoś nie ma profilu zaufania, zaznacza drugą możliwość.
        > Trzeba mieć telefon odbierający SMS, bo jest przysyłany kod
        > dla potwierdzenia.
        >
        Są cztery .W urzędzie miasta i rachmistrz.
      • awariant Re: Spis powszechny 05.04.21, 13:36
        kociak40 napisał:

> Są podane dwie możliwości do wypełnienia ankiety:
        > - przez profil zaufany
        > - przez podanie numeru Pesel

Mam nadzieję, że niebawem tej drugiej już nie będzie.
        Z punktu widzenia zabezpieczeń to żenująca kompromitacja.
        • kalllka Re: Spis powszechny 05.04.21, 13:48
          Nie wiem w jakim celu na Religii wątek o spisie powszechnym, skoro jednak awariant wpisał i w temacie bezpieczeństwa danych to i ja się dorzucę:
          Profil zaufany tez bazuje na systemie PESEL
          Błąd rzeczowy i w założeniu, który szkodzi rozumieniu działania systemów bezpieczeństwa. Także tych bankowych polskich oczywiście.
          • kociak40 Re: Spis powszechny 05.04.21, 16:28

"Profil zaufany tez bazuje na systemie PESEL" - kalllka

Profil zaufany jest udzielany przez bank, który obsługuje bankowość internetową
            danego klienta. Nie wszystkie banki mają taką usługę nadawania profilu zaufania.
            Inną możliwością jest uzyskanie profilu zaufania jest osobiste uzyskanie go w Izbie
            Skarbowej. W pierwszym przypadku, uzyskujemy profil zaufania przez internet,
            poprzez bankowość internetową, w drugi musimy osobiście przyjść do Skarbówki.
          • awariant Re: Spis powszechny 05.04.21, 19:23
            kalllka napisała:

> Nie wiem w jakim celu na Religii wątek o spisie powszechnym ...

Z tego powodu, że w Spisie Powszechnym zawarte jest pytanie o religię.
            W Internecie są apele o podawanie stanu faktycznego, a nie faktu chrztu.
            Jest to szansa na poznanie faktycznej liczby wiernych Kościoła Katolickiego
            z innych źródeł niż deklaracje Kościoła.

> ... skoro jednak awariant wpisał i w temacie bezpieczeństwa danych to
            > i ja się dorzucę: profil zaufany tez bazuje na systemie PESEL ...

A na czym ma się opierać? PESEL jest podstawową bazą identyfikacyjną obywateli.
            W przypadku Profilu Zaufanego przyjmuje się, że tożsamość właściciela podpisu
            została wcześniej zweryfikowana. Natomiast sama znajomość numeru PESEL,
            który jest powszechnie używany do identyfikacji osób nie wystarcza, by uznać
            kogoś za właściciela tego numeru. O ile z punktu widzenia GUS ewentualne
            nadużycia na mają większego wpływu na wynik statystyczny spisu, to jednak
            instytucje zajmujące się bezpieczeństwem danych musiały oprotestować
            przyjęte rozwiązanie, a dokładniej mówiąc - nie dopuścić do jego użycia.
            GUS to urząd administracji rządowej i powinien się trzymać przepisów.
            • kociak40 Re: Spis powszechny 05.04.21, 19:49

@awariant

Dobra odpowiedz dla kalllka, już ja nie muszę wyjaśniać. Dla mnie ten spis powszechny
              ma wartość w odpowiedzi na pytanie o religię.
              Wszystko , co istnieje ma swój sens, tylko zależy dla kogo, a kalllka tego nie rozumie.
            • kalllka Re: Spis powszechny 05.04.21, 20:59
              I właśnie o tym pisałam, o błędzie rzeczowym: niezrozumieniu zasad spisu.
              przeprowadzania spisu w warunkach pełnej prywatności i bezpieczeństwa wysyłanych on line danych, trzeba tez zadbać by nie były manipulowane choćby pseudo apelami i wszystko jedno, z tej czy tamtej strony.
              No i to tyle w sprawie, dzięki za twoja opinie.

• kociak40 Re: Spis powszechny 06.04.21, 11:43

"I właśnie o tym pisałam, o błędzie rzeczowym: niezrozumieniu zasad spisu." - kalllka

Spis Powszechny już był w Polsce przeprowadzany kilkakrotnie. Przeprowadza go GUS.
                Podawanie swoich danych przez Profil Zaufany jest całkowicie bezpieczne, to gwarantuje
                bank, który odpowiada za taką możliwość. Wszystkie operacje na koncie poprzez bankowość
                internetową są bezpieczne. Nie było przypadku, aby hakerzy weszli na konto ZUS, Izby Skarbowej
                itd. Te podmioty robią operacje finansowe ze swojego konta bankowego przez bankowość
                internetową. Inna sprawa jest, jak dane przekazane do GUS, będą wykorzystywane i chronione.
              • awariant Re: Spis powszechny 06.04.21, 14:38
                kalllka napisała:

> I właśnie o tym pisałam, o błędzie rzeczowym: niezrozumieniu zasad spisu.

Ależ wiemy i rozumiemy, że od organizowania wyborów jest Poczta Polska,
                od liczenia wyników Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji,
                komornik może zająć majątek każdego, kto nazywa się tak samo jak dłużnik,
                a handlarze bronią są najlepszymi dostawcami sprzętu medycznego.
                Przepisy nie powinny utrudniać działalności państwa w czasie pandemii.
            • feelek Re: Spis powszechny 06.04.21, 12:09
              "...apele o podawanie stanu faktycznego..."
              ..
              Ale jak????
              - jeśli jestem agnostykiem to najchętniej bym skorzystał z opcji: to moja rzecz - wyznanie.
              Można ?
              Ja wiem, wy, walczący chcecie, aby było was jak najwięcej, tak ateiści, jak i teiści.
              Coraz bardziej skłaniam się do odpowiedzi: My home - my castle.
              ..
              W d... mam, aby było nas, agnostyków jak najwięcej.
    • n4rmoorr Re: Spis powszechny 05.04.21, 09:47
      Nie jest to problem dla średnio kumatych .Ja to zrobiłem dla dwóch osób.Ale i tak jestem z ciebie dumny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka