16.12.21, 09:06
Według księgi Rodzaju człowiek idealny to taki, który się niczego nie wstydzi: zanim Ewa podała Adamowi zakazany owoc, oboje biegali nadzy i Bóg był z tego zadowolony. Ludzie również.

Wstyd to wynik "grzechu". Nie jest naturalny, ani dobry. Nie wstydźmy się niczego :-)
Obserwuj wątek
    • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 09:57
      Faktycznie już dawno dobry duchu tego forum nie założyłaś wątku.Temat na długie rozważania. Może zacznę .Z biblii wiemy i katechizmu ,kiedy Adam i Ewa zaczęli się wstydzić jak zgrzeszyli ,czyli jabłko .Ten zły szatan co kusi ludzi od wieku 😊Nie jest to jakiś grzech .Brene Brown, popularna badaczka wstydu, w swojej książce pt. „Z wielką odwagą” pisze:
      Wstyd to bolesne uczucie, że posiadamy skazę, która sprawia, że nie zasługujemy na miłość lub przynależność; to przekonanie, że robocza wersja mnie jest zbyt niedoskonała, by pokazać ją światu .Prowadzi badania nad wrażliwością i wstydem i jest... gwiazdą. Jak to możliwe? Potrafi to tylko Brené Brown. Nie jest coachem, ale naukowczynią, ale jej książki i wykłady zmieniają życie. Przypomina bowiem, że w sposób szczęśliwy i pełny można żyć tylko w jeden sposób: będąc odważnym i nie bojąc się porażki. Jeśli ją poniesiesz, i tak wygrywasz. Dlaczego? Bo nie trząsłeś portkami w kącie, ale wyszedłeś na arenę. Podjąłeś ryzyko. Ale Brown nie jest w tej Złotej Trójce Amerykańskich Guru ani prezenterką i aktorką, ani byłą parą prezydencką. Jest naukowczynią. Serio, jest akademicką profesorką, która zbudowała imperium oparte na dwóch rzeczach, które są stosunkowo mało sexy: wstydzie i wrażliwości. Jej wykład TED "The power of vulnerability" z 2011 r. jest jednym z najpopularniejszych wśród wszystkich TED Talks – ma ponad 35 milionów wyświetleń (drugi, "Listening Shame", ma 11 ich milionów). Jej pięć książek ("Z odwagą w nieznane", "Rosnąc w siłę", "Dary niedoskonałości", Dare to Lead" i przede wszystkim "Z wielką odwagą") znalazło się na pierwszym miejscu listy prestiżowej bestsellerów "New York Timesa. Jest idolką, guru, ulubienicą wszystkich, wyrocznią. Widownia na jej wykładach pęka w szwach i wita ją owacjami na stojąco, uwielbiają ją gwiazdy, jej książki poleca Oprah. Co miesiąc blisko dwa tysiące firm i organizacji prosi ją, by przeprowadziła u nich warsztaty (wybiera zwykle jedno, dwa miejsca).
      Wystąpiła nawet w filmie Netflixa "Gorzkie wino" jako ona sama. Kiedy jego bohaterki spotykają Brown na wakacjach, wpadają w szał – podekscytowane otaczają jąi zadają jej pytania, które w skrócie można zadrzeć w swojskim "jak żyć".A tak sobie słodko spałem i ktoś mnie obudził i dostałem zjebkę .Tu jest link . www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://natemat.pl/273409,brene-brown-odwagi-na-netflix-wystapienie-zmieni-twoje-zycie&ved=2ahUKEwjuzp3h9uf0AhWSSPEDHZNSCa4QFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw1Zdfz9W78iDpIncKody899
      • wawrzanka Re: Wstyd 16.12.21, 10:25
        n4rmoorr napisał(a):

> Wystąpiła nawet w filmie Netflixa "Gorzkie wino" jako ona sama. Kiedy jego bohaterki spotykają Brown na wakacjach, wpadają w szał – podekscytowane otaczają jąi zadają jej pytania, które w skrócie można zadrzeć w swojskim "jak żyć".

Oglądałam ten film, ale nie pamiętam tej sceny. Jakoś mnie nie wzruszają jej wykłady i książki. A nawet mam na swojej półce "Dary niedoskonałości" - niedoskonały dar od kogoś:-) Nieważne, nie do każdego musi trafiać ze swoim przekazem. Wielu ludzi ją uwielbia, wielu pomogła i super.
        Ludzie są bardzo różni, dlatego dobrze, że jest wielu bogów i życiowych guru, lub autorytetów. Każdy coś dla siebie znajdzie.
        • pocoo Re: Wstyd 16.12.21, 11:30
          Nie znam wstydu ani zazdrości, może dlatego, że znam siebie.
          Zarzucono mi na Forum, że na pewno robię rzeczy złe, bo tylko bóg jest nieskończenie dobry.
          Od bogów i ich "dobroci", trzymam się z daleka.
          • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 11:47
            Kto by śmiał Ci coś zarzucić i to na pewno ?Fakt masz w sobie sto diabłów .Ale na pewno nie jesteś zła .Masz dystans do wszystkiego .I ten Bóg o czterech twarzach .😊
            • pocoo Re: Wstyd 16.12.21, 12:03
              n4rmoorr napisał(a):

> Kto by śmiał Ci coś zarzucić i to na pewno ?

Na pewno, to ta katoliczka, która wciąż do spowiedzi biega. Jej nie jest wstyd, że na kolanach pieprzy facetowi w kiecce, co nabroiła.

>Fakt masz w sobie sto diabłów .

A mam tyle, ile ty aniołów .

>Ale
              > na pewno nie jesteś zła .Masz dystans do wszystkiego .I ten Bóg o czterech twa
              > rzach .😊

Stoi sobie w kącie i nikt się do niego nie modli. W drugim pokoju gościnnym mam cztery rogate diabły, cztery anielice z pięknymi biustami, dwóch Jezusów ( jeden z gitarą i w kapeluszu) oraz dwie matki boskie z twarzami mojej synowej. No i gitara.
              • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 14:08
                Odgrywasz się za wczoraj .Dobrze posypuję głowę popiołem.Masz stare info.W moim kościele fakt klęczy się .Ale na Jasnej można sobie usiądź w rozmównicy.Ostatnio jak byłem to już nie chodziło mu o moje grzechy.Tylko bym przestał jeździć zagranicę i by zakotwiczyć na miejscu.Nawet mówił że jakby był moim bratem to zabronił by mi jeździć .Ale ja nie mam brata ,tylko siostrę ,która zmarła w 2016 na raka płuc .Do końca paliła .Pisałem Ci o tym .Przeszła zawał u nas w katedrze .Dobrze,że był lekarz na mszy to ją uratował .Mnie nie było w tym czasie.Pisałem Ci o moich trzech aniołach .
        • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 12:02
          Jest za 14,70zl.Ściągnę sobie . Sporo osób ją polubiło Na święta jak znalazł .Nie mam kota ,psa to pogadam sobie z książką .Wracając do tematu .Jak ktoś powiedział ludzie tak są różnie przewidywalni .Ciekawi mnie jak by się zachowali ludzie ,zadeklarowani katolicy ,w autobusie pełnym ludzi ,przeżegnać sie i zmówić modlitwę .Czy by się wstydzili .I drugie czy w tych czasach opublikowanej pedofilii w kościele katolickim nie jest wstydem iść do kościoła i się modlić .Trzecie nawiązując do innego wątku ,jestem tchórzem i się tego nie wstydzę .Nie umie podjąć decyzji życiowych w danej chwili .I pieprzę jak najęty .Za to się wstydzę .Sorry .
          • pocoo Re: Wstyd 16.12.21, 12:07
            n4rmoorr napisał(a):
            >Czy by się wstydzili .
            >I drugie czy w tych czasach opublikowanej pedof
            > ilii w kościele katolickim nie jest wstydem iść do kościoła i się modlić .

Oni się za tych pedofilów modlą, aby ich do pierdla nie wsadzili.
            Wstydem jest ,na kolanach brać do pyska komunie podawaną ręką pedofila.
            • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 14:14
              Teraz nie musisz brać do pyska jak to Ty piszesz .Tylko do ręki .Nie musisz też klękać .Wystarczy głowę pochylić .Zresztą księża odkażają ręce przed podaniem komunii .Co do pedofilii nie każdy ksiądz jest pedofilem .Teraz mają zalecenia by się w tym temacie pilnować .Nie gniewaj się na mnie za wczorajsze ,chciałem Cię tylko i Hanę sprowokować do pewnych działań.
              • wawrzanka Re: Wstyd 16.12.21, 14:17
                n4rmoorr napisał(a):

> Zresztą księża odkażają ręce przed podaniem komunii.

Żaden żel nie zmyje niewidzialnych śladów po obmacywaniu nieletnich.
                • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 14:57
                  Fajnie .A teraz ten artykuł . Były prezes Fundacji "Nie Lękajcie Się" Marek Lisińki przez lata podawał się za ofiarę pedofilii. Stał się medialną gwiazdą, zebrał kilkaset tysięcy złotych. Okazało się, że kłamał i nigdy nie był molestowany. Oszusta promowała m.in. poseł Joanna Scheuring-Wielgus. Dwa lata temu do internetu trafiło nagranie ze spotkania Lisińskiego i Scheuring-Wielgus w Watykanie z papieżem. Na filmie widać, jak Franciszek korzy się przed Lisińskim i całuje go po rękach . Wokół Lisińskiego z biegiem czasu zaczęły narastać kolejne afery. W połowie 2019 roku "Gazeta Wyborcza" donosiła, że Lisiński wyłudził pieniądze od 26-letniej Katarzyny, ofiary księdza Romana B. z Towarzystwa Chrystusowego. Według ustaleń "GW" Lisiński napisał do Katarzyny, że ma raka trzustki i potrzebuje 30 tys. zł na operację. 26-latka dała mu 20 tys. zł w ramach pożyczki i 10 tys. zł w prezencie. Sąd przyznał kobiecie milion złotych odszkodowania..To było bydle .Więcej tego miał.Księdza biskupi skazali na wygnanie .www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://dorzeczy.pl/kraj/240541/niewiarygodny-sad-bezlitosny-dla-lisinskiego.html&ved=2ahUKEwjevM6-u-j0AhV0AxAIHVxvCz4QFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw2ipaDMawb4KgvCHx1gB32i
                  • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 15:27
                    Lisiński .
                    • wawrzanka Re: Wstyd 16.12.21, 15:45
                      n4rmoorr napisał(a):

> Lisiński .

Co mnie obchodzi jakiś Lisiński. To tylko potwierdza jak ogromna jest skala pedofilii w KK. Tak wielka, że ciężko się w tym już połapać i daje pożywkę oszustom z drugiej ręki. Pięknie.
                      • n4rmoorr Re: Wstyd 17.12.21, 06:26
                        Gdyby Ci się chciało przeczytać trochę kto to był.Ale Ty tak zadufana w swojej racji .Tak się zastanawiam dlaczego ludzie na tych forach szczęścia nie mają ?Odwróciili się od Boga?Nawet w chwili zagrożenia nie zwrócą się do niego.Co ma kościół do modlitwy do Boga.Co mają wpisy na forach takie mądre ,o polityce ,których nikt nie czyta z rządzących ,o religii ,a kościół i tak swoje robi.Co to daje kuźwa ja się pytam.Tobie ,czy innym podniesie ego ,swoją wartość .Patrzcie ludzie jaka mądra jestem i wykształcona .Nic te wpisy durne nie dają ,gdy dopadnie choroba lub co innego.Lepsza jest przyjaźń ,wsparcie ,słowo pomodliłem się o Ciebie ,niż gówniane argumenty na słowa .Co mogę dla Ciebie zrobić ,w czym pomóc .To jest ważne niż walka ideologiczna i polityczna.Pieprzenie o czymś co nic nie daje i nic nie zmieni. Można się modlić w zaciszu domowym i nie chodzić do kościoła .Ale moja droga Pocoo też to kiedyś kwestionwała .Chrzanić wszystko ,jak życie pędzi do przodu .
                        • kociak40 Re: Wstyd 17.12.21, 14:15

"Co mogę dla Ciebie zrobić ,w czym pomóc ." - n4rmoorr

Najlepszym pocieszycielem dla kobiet jest supermarket z odzieżą.
                  • privus Re: Wstyd 28.12.21, 20:03
                    Jeśli rzeczywiście masz rację, to po własnej traumie wczuł się po prostu w moralność religijną biorąc odwet na swój sposób. Tak czy inaczej, środowisko, w którym obcował, czegoś go nauczyło.
                    • n4rmoorr Re: Wstyd 28.12.21, 22:13
                      Wstydem nie jest grzech ,nieczyste sumienie ,niewiara .Dla mnie jest to kto mnie się wstydzi i wypiera lub milczy pod wpływem złych słów .Ktoś wobec którego jesteś lojalny,narażony na śmieszność ,a on nic ,tylko ucieka od ciebie. Kto bowiem wstydzi się mnie i moich słów, tego i Syn Człowieczy wstydzić się będzie gdy przyjdzie w chwale swojej i Ojca i aniołów świętych (Łuk. 9,26). www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.biblegateway.com/passage/%3Fsearch%3DEwangelia%2520wed%25C5%2582ug%2520%25C5%259Bw.%2520%25C5%2581ukasza%25209%253A26%26version%3DUBG&ved=2ahUKEwi3wMCbtIf1AhWVrYsKHYB9DrkQFnoECB0QAQ&usg=AOvVaw2wTVjKtbXPINoiR0MOgis2
                      • privus Re: Wstyd 29.12.21, 00:23
                        Łukasz (Lukios) był obywatelem Antiochii najprawdopodobniej narodowości greckiej. Jego ewangelia datowana jest na lata 85-95 i zawiera w sobie prawie cała ewangelię „Marka". Nie zna listów św. Pawła, które po jego śmierci (64 lub 67 r.) do ok. 95 roku poszły w zapomnienie.

Jako hellenista, po grecku stara się połączyć rodzący sie mit Jezusa z ojcem wszystkich ludzi z Adamem. Temu ma służyć jego genealogia (zresztą zupełnie inna niż u Mateusza) wiodąca pokolenia od ojca Jezusa do pierwszego człowieka.

Ciekawostką może być to, że w miarę upływu czasu ewangelia Marka była coraz bardziej uzbrajana w szczegóły, co wskazywało by na to, że późniejsi ewangeliści byli niezbyt zadowoleni z pierwowzoru. Najstarsze zachowane teksty całego Nowego Testamentu (Kodeks Watykański oraz Kodeks Synajski - "Codex Sinaiticus") pochodzą z połowy IV w., czyli z okresu, kiedy chrześcijaństwo stało się już konstantyńską religią państwową. Nie ma żadnych tekstów oryginalnych ani nawet odpisów z odpisów. Sam Kodeks synajski różni się od wydań NT w 3500 miejscach a naukowe opracowanie dorzuca 1000 następnych różnic. Tak więc kłopotliwa staje się kwestia autentyczności tych zapisów przy tak wielkich rozbieżnościach biblijnych interpretacji. Tak więc przekonanie to nie fakty i warto przynajmniej czasami skonfrontować jedno z drugim, by nie błądzić w labiryntach czyichś fantazji.
                      • pocoo Re: Wstyd 29.12.21, 10:26
                        n4rmoorr napisał(a):

> Wstydem nie jest grzech .

A pewnie. Ja się nie wstydzę , ponieważ jestem bezgrzeszna?
                        Tak bez grzechu? E, dupa tam.
                        Adam z Ewcią latali po raju na golasa i za cholerę nie wiedzieli, co się robi z tym, w co obdarzył ich bóg. Szatan im powiedział , czy bóg?
                        • n4rmoorr Re: Wstyd 29.12.21, 10:42
                          Racja .
                          Piękna kobieta jest rajem dla oczu, piekłem dla duszy i czyśćcem dla kieszeni. Kobieta patrzy na jednego mężczyznę, rozmawia z drugim, a myśli o trzecim." 😊
                          George Bernard Shaw
                        • n4rmoorr Re: Wstyd 29.12.21, 11:34
                          A tak na poważnie .Co z Twoim zdrowiem ? Bo to najważniejsze.
                          • pocoo Re: Wstyd 29.12.21, 17:41
                            n4rmoorr napisał(a):

> A tak na poważnie .Co z Twoim zdrowiem ? Bo to najważniejsze.

Jutro się dowiem, co dalej? Teraz jestem w zawieszeniu, ponieważ z bardzo dobrych wyników badań krwi, spadłam do złych i nie mogę kontynuować leczenia. Twoje modlitwy są warte... Ja wiem.
    • hana11 Re: Wstyd 16.12.21, 17:21
      Bardzo dobrze znam to uczucie. Znam je od wczesnych lat mojego życia.

Ciekawe jakby wyglądało moje życie, gdybym odczuwała go o połowę mniej, rzadziej. Wstyd to energia, która wprowadza mnie w stan, w którym przechodzę od jednego do drugiego punktu dnia. Ten stan, nagle się pojawiający, wpływa tez na efekt, rezultat sytuacji, w której się pojawił.
      • n4rmoorr Re: Wstyd 16.12.21, 17:59
        Panna się wstydzi ?Panna jest inna niż reszta panien na tych forach .Panna się przyszła na świat z innej bajki ,takiej cudownej .Panna wie z działu psychologii że nadmierny wstyd może doprowadzić do depresji i innych zaburzeń psychicznych, jest przyczyną nieśmiałości, samotności, uzależnień. A też bywa jednym z głównych powodów zaburzeń seksualnych.Muszę pilnować linka ,choć to znam . www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://zwierciadlo.pl/seks/194774,1,bywa-silnym-afrodyzjakiem-ale-moze-tez-zatruc-zycie-skad-sie-bierze-wstyd-w-lozku.read&ved=2ahUKEwja2Neu4-j0AhUJyosKHYGbBrkQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0aZDKJp4K4XaRLXjYHu4qh
        • kociak40 Re: Wstyd 16.12.21, 18:26

"Panna się wstydzi ?" - n4rmoorr

Są twierdze, które się bronią, mimo że nikt ich nie zdobywa.
      • hana11 Re: Wstyd 17.12.21, 18:39
        Powinnam dodać: negatywna energia, niska energia. I gdy mnie jedna sytuacja naładuje niską energią, to z jej bagażem idę tego dnia do ludzi dalej.
        • kociak40 Re: Wstyd 17.12.21, 18:49

"Powinnam dodać: ..." - hana11

... Im bardziej skąpo jest ubrana śpiewaczka, tym chętniej jest słuchana
          przez mężczyzn. Szkoda, że na forum nie ma wizji.
        • n4rmoorr Re: Wstyd 17.12.21, 19:03
          Przecież znasz to z psychologii ,że zła energia to z domu .Masz tak blisko do plaży ,godzina spaceru to zdrowie i depresja znika .Masz kota ten ten czyni cuda dla złej energii.Ostatnio bardzo się o Ciebie martwię i te Twoje kłopoty .Gdzie dziewczyna z początku roku ,radosna ,pełna uśmiechu .Teraz młoda rozgoryczona .Tu masz linka co zrobić by tę złą energię wyrzucić .Wiesz dobrze ,że Ty jesteś najważniejsza ,a później dzieci. www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://regiodom.pl/jak-usunac-negatywna-energie-z-domu-9-sprawdzonych-metod/ar/c9-15514035&ved=2ahUKEwirxIDusuv0AhVtpIsKHZHLAG0QFnoECAQQBQ&usg=AOvVaw3Xo1k7i5odGufNOmz_hX5i
          • kociak40 Re: Wstyd 17.12.21, 19:35

"Masz kota ten ten czyni cuda dla złej energii." - n4rmoorr

To potwierdzam. Mój kocur jak dostanie dobre jedzenie, to kładzie
            się koło mnie i śpiąc przejmuje moją złą energię. Jak się obudzi, to
            biega po pokojach jak szalony i złą energię wytraca.
            • n4rmoorr Re: Wstyd 17.12.21, 20:28
              To się nazywa felinoterapiia.Kiedyś miałem kota i czytałem o nich .Kotu zła energia nie przeszkadza i tam gdzie przebywa lub leży my powinniśmy go unikać .Kuźwa koniec roku ,a wszystkie moje znajome mają problemy i kłopoty .Co za paskudne życie.
              • kociak40 Re: Wstyd 18.12.21, 00:28

"wszystkie moje znajome mają problemy i kłopoty ..." - n4rmoorr

... zwłaszcza z pamięcią. Zapomniały daty swojego urodzenia.
                Co gorsze, niektóre nie mają się z czego spowiadać, bo nie grzeszą urodą.
                • wawrzanka Re: Wstyd 18.12.21, 11:18
                  kociak40 napisał:

> Co gorsze, niektóre nie mają się z czego spowiadać, bo nie grzeszą urodą.

Kociak, nie uważasz, że twoje dowcipy o tematyce damsko-męskiej trącą myszką? Twoje poczucie humoru jest rodem z lat siedemdziesiątych, albo i sześćdziesiątych. Wtedy konsekwencją klepnięcia kobiety w tyłek w pracy był chichot, dziś jest jest to pozew w sprawie karnej. I BARDZO DOBRZE.

To jedno. Drugie - zauważyłam, że we wszystkich twoich aforyzmach i dykteryjkach kobieta jest przedmiotem, a mężczyzna podmiotem. Czy to tylko dlatego, że jesteś mężczyzną i wyrażasz własny punkt widzenia, czy też może wydaje ci się, że wyrażasz punkt widzenia ogólnospołeczny? Jeśli to drugie to współczuję. Pora rozejrzeć się wokół i zauważyć jak mocno zmienił się świat. Może w Polsce jeszcze nie aż tak, ale też.
                  • kociak40 Re: Wstyd 18.12.21, 16:06

"rozejrzeć się wokół i zauważyć jak mocno zmienił się świat." - wawrzanka

Dostrzegam to.
                    Dzisiaj są takie czasy, żeby się dostać do nieba, nie wystarczy przejść przez
                    ucho igielne, trzeba mieć jeszcze znajomych aniołów.
                    • wawrzanka Re: Wstyd 18.12.21, 16:12
                      kociak40 napisał:

> Dzisiaj są takie czasy, żeby się dostać do nieba, nie wystarczy przejść przez
                      > ucho igielne, trzeba mieć jeszcze znajomych aniołów.

Może dlatego coraz więcej ludzi na Ziemi.
                  • kociak40 Re: Wstyd 18.12.21, 16:10

"jesteś mężczyzną i wyrażasz własny punkt widzenia" - wawrzanka

Jestem jak szparag, im starszy tym bardziej gorzki.
                  • kociak40 Re: Wstyd 18.12.21, 16:14

"Twoje poczucie humoru jest rodem z lat siedemdziesiątych" - wawrzanka

Dlatego że dalej wierzę, że będzie lepiej i nie zmieniam wiary.
                  • kociak40 Re: Wstyd 18.12.21, 22:34

"we wszystkich twoich aforyzmach i dykteryjkach kobieta jest przedmiotem" - wawrzanka

Trudno jest mężczyźnie konkurować z biżuterią, którą niejedna dama nosi na szyi.
                  • kociak40 Re: Wstyd 18.12.21, 22:38

"wyrażasz punkt widzenia ogólnospołeczny?" - wawrzanka

Gabinety kosmetyczne powinny być zlikwidowane, ponieważ wprowadzają
                    w błąd mężczyzn - czyniąc z kobiet bóstwa.
                    • wawrzanka Re: Wstyd 19.12.21, 11:29
                      kociak40 napisał:

> Gabinety kosmetyczne powinny być zlikwidowane, ponieważ wprowadzają
                      > w błąd mężczyzn - czyniąc z kobiet bóstwa.

Mężczyzn łatwo wyprowadzić w pole.
                      • kociak40 Re: Wstyd 19.12.21, 14:24

"Mężczyzn łatwo wyprowadzić w pole." - wawrzanka

Przed ślubem kobieta jest aniołem, po ślubie aniołem upadłym.
                        • pocoo Re: Wstyd 28.12.21, 20:24
                          kociak40 napisał:

> Przed ślubem kobieta jest aniołem, po ślubie aniołem upadłym.
                          >
                          Po ślubie, anioł staje się kurą, a upadły demonem seksu.
                      • kociak40 Re: Wstyd 20.12.21, 15:04

"Mężczyzn łatwo wyprowadzić w pole." - wawrzanka

Widać, ze dobrze znasz mężczyzn.
                        U mężczyzn miłość utrwala się w kuchni, a seks w sypialni.
                        Nawet na małym łóżku seks nie ma granic.
        • n4rmoorr Re: Wstyd 19.12.21, 07:57
          To sobie przeczytaj Haniu .www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://agnieszkamaciag.pl/mantra-ochronna-aad-guray/&ved=2ahUKEwjV8OGJpO_0AhUBSPEDHSeRCqUQFnoECDEQAQ&usg=AOvVaw0Um1dYs0BaTtr7daFu0SxE
      • pocoo Re: Wstyd 29.12.21, 10:27
        hana11 napisała:

> Bardzo dobrze znam to uczucie.

A ja pojęcia nie mam, jak się odczuwa wstyd. Niby czego miałabym się wstydzić i jak?
        • n4rmoorr Re: Wstyd 29.12.21, 10:54
          Okropna z Ciebie jędza .😊 STARY TESTAMENT
          Mądrość Syracha
          Serce moje ma się na baczności przed trzema rzeczami
          a czwartej się obawiam:
          oszczerczych zarzutów w mieście, zbiegowiska pospólstwa
          i kłamliwych doniesień; te rzeczy są przykrzejsze od śmierci.
          Zgryzotą serca i smutkiem jest kobieta zazdrosna o kobietę,
          a to jest bicz języka, co wszystkich dosięga.
          Jarzmo dla wołów źle dopasowane - to żona niegodziwa,
          kto ją sobie bierze, jakby uchwycił garścią skorpiona.
          Bezwstyd kobiety można poznać po niespokojnym podnoszeniu oczu
          i po rzucaniu spojrzeń. Zaiste ciężki wybór między kobietą wstydliwą ,a bezwstydną .😊
        • hana11 Re: Wstyd 29.12.21, 21:02
          "A ja pojęcia nie mam, jak się odczuwa wstyd. Niby czego miałabym się wstydzić i jak?"

Byc może nigdy nie miałaś problemu z samooceną, własną wartością.
    • privus Re: Wstyd 28.12.21, 19:56
      Założyłaś ciekawy poglądowo wątek umykający dotychczas dyskusji na forum.
      Osobiście spoglądam na ten przysłowiowy co najmniej wstyd wstyd, jako na jeden z wielu innych wysublimowanych dogmatów kościelnych narzucanych wiernym w celu panowania nad ich wszelkimi aspektami życiowymi. Jak może się mieć w ogóle ten wstyd do intencjonalnego bytu człowieka stworzonego przez wszechwiedzącego i nieomylnego Boga? Czy nie prowadzi to w konsekwencji do logicznych paradoksów nawet samych atrybutów jego boskości jako stworzyciela ludzkości i wszechświata?

Z Biblii wcale nie wynika, by Bóg po stworzeniu świata komukolwiek i cokolwiek zakazywał (Księga Rodzaju 1:27-28). A to, że samozwańczy zastępcy Boga uzupełniają tę biblijną historię na swój strój i we własnym interesie, nie jest czymś ani pierwszym ani nowym.

Zarówno wstydliwość jak i nieśmiałość nie są wcale żadnymi cechami charakteru, ale konsekwencją wierzeń i przekonań wpojonych najczęściej jeszcze w okresie z dzieciństwa. Nie jest też prawdą, że bez wstydu nie ma intymności i że najbardziej podniecający jest właśnie ten rajski przez Boga „zakazany owoc”. Takie przeświadczenie można łatwo rozłożyć na łopatki. Każdy byt intencjonalny jest - a przynajmniej powinien być - racjonalny, a same różnice w efektywności działań są wyłącznie skutkiem różnego poziomu rozeznania sytuacji, czyli po prostu odwrotnością niedoinformowania.
      • n4rmoorr Re: Wstyd 28.12.21, 21:03
        Biblię można tłumaczyć na wiele sposobów .Gorszy jest Nowy Testament .I znać język hebrajski biblijny .Podobno nie jest trudny. www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lingohut.com/pl/l79/naucz-si%25C4%2599-j%25C4%2599zyka-hebrajskiego&ved=2ahUKEwjw1pHvpIf1AhVJposKHYkbDYAQFnoECCkQAQ&usg=AOvVaw3RLmY7NxaciBCmjuIdimDI
        • privus Re: Wstyd 28.12.21, 22:29
          Na razie do Izraela się nie wybieram, aczkolwiek przed wypadami mam zwyczaj sięgania do podstaw paru słów konwersacji w danym języku. Czy można Biblię tłumaczyć w ten sposób, nie wiem. Dotychczas korzystałem z nakładu pracy innych, gdzie nawet tłumaczenia z greki rodziły pewne wątpliwości. Dociekania znaczeń z hebrajskiego pozostawiam bardziej biegłym w tej materii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka