20.11.04, 12:44
Na początek cytat stąd:
www.mateusz.pl/list/0411-jankowski.htm
"Proszę pamiętać, że słowo adam, którego dziś używamy jako imienia,
niekoniecznie musi oznaczać jednostkę, lecz może także służyć za określenie
dla całej ludzkości."

Więc może grzech pierworodny nie był osobistym grechem tylko dwojga ludzi, ale
większej grupy? Pozwoliłoby to lepiej "dopasować" ten artykuł wiary do wiedzy
naukowej o początkach Homo sapiens.
Obserwuj wątek
    • 0zzy Re: Hipoteza 20.11.04, 15:01
      arcykr napisał:

> "Proszę pamiętać, że słowo adam, którego dziś używamy jako imienia,
      > niekoniecznie musi oznaczać jednostkę, lecz może także służyć za określenie
      > dla całej ludzkości."
      >
      > Więc może grzech pierworodny nie był osobistym grechem tylko dwojga ludzi, ale
      > większej grupy? Pozwoliłoby to lepiej "dopasować" ten artykuł wiary do wiedzy
      > naukowej o początkach Homo sapiens.

Taa... w ten sposób to mozna wszystko udowodnić. Sofistyka.
    • tom1111 Re: Hipoteza 23.12.04, 22:48
      Proszę pamiętać,że słowo Bóg,którego dziś używamy w kontkście osoby,nie
      koniecznie musi oznaczać osobę (nieważne czy materialną czy nie),lecz może
      także służyć za określenie dla czegoś Niepojętego i Nienazywalnego

Więc może wszystkie wizerunki Boga nie są prawdziwe ,ale są zwykłym
      bałwochwalstwem.Pozwoliło by to lepiej "dopasowac" ludzkie wyobrażenia do
      RZECZYWISTOŚCI

pozdr.
    • abstrakt2003 Re: Hipoteza 23.12.04, 23:42
      Ale problem polega na tym, że genetycy uważają że cała ludzkość pochodzi od jednej kobiety. Była więc pierwsza pramatka - EWA. Z Adam jest większy kłopot bo nie ma żadnych dowodów.
      Poza tym na czym miał by polegac ten zbiorowy grzech?
      • arcykr Re: Hipoteza 24.12.04, 10:35
        abstrakt2003 napisał:

> Ale problem polega na tym, że genetycy uważają że cała ludzkość pochodzi od jed
        > nej kobiety. Była więc pierwsza pramatka - EWA.
        Która żyła jednocześnie z wieloma innymi matkami.

> Poza tym na czym miał by polegac ten zbiorowy grzech?
        Na nieposłuszeństwie wobec Boga.
        • abstrakt2003 Re: Hipoteza 24.12.04, 12:52
          Genetycy twierdzą że cała ludzkość pochodzi od jednej matki (dosłownie). Doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu DNA mitochondrialnego (dziedziczonego tylko po matce).
          PS
          Mam zupełnie inną koncepcję grzechu pierworodnego.
          • arcykr Re: Hipoteza 24.12.04, 14:13
            abstrakt2003 napisał:

> Genetycy twierdzą że cała ludzkość pochodzi od jednej matki (dosłownie).
            To wcale nie przeczy temu, że jednocześnie żyły inne matki. Przemyśl to sobie.
            • abstrakt2003 Re: Hipoteza 24.12.04, 15:29

Jestem bardzo niedomyslny. (????)
              • arcykr Re: Hipoteza 24.12.04, 17:56
                Każdy z nas ma 2 rodzone babki, 4 rodzone prababki, 8 rodzonych praprababek,ogólnie 2^n rodzonych n-babek. Z drugiej strony, im dalej cofniemy się w czasie, tym mniej liczna będzie ludzkość odpowiadająca danej epoce. W odpowiednio dawnym momencie prawie wszystkie żyjące wtedy kobiety są naszymi przodkami, w tym ta, po której dziedziczymy wyłącznie za pośrednictwem kobiet geny mitochondrialne. To jest właśnie ta "mitochondrialna Ewa".
                Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to odpowiednio jasno.
                • abstrakt2003 Re: Hipoteza 25.12.04, 09:06
                  Na tej samej zasadzie mozna udowodnić że "wszyscy jesteśmy braćmi". A co ze stopniem pokrewieństwa? Bardzo szybko się zmniejsza, czyż nie?
                  PS
                  Arcukru gdy czytałem na temat mitochondrialnej Ewy autor nie przedstawił tam takiej konstrukcji jaka ty zaprzezentowałeś. Nie, wręcz przeciwnie, pisał wyraźnie o jednym osobniku płci żeńskiej.
                  Ostatnio w TV oglądałem jakis film popularnonaukowy o początkach gatunku ludzkiego. W filmie tym wyraźnie mówiono (choć nie przytaczano argumentów) że cała ludzkość pochodzi o dwóch osobników - kobiety i mężczyzny. I nie było tam mowy o grupie, mniejszej lub większej.
                  • arcykr Re: Hipoteza 25.12.04, 12:53
                    abstrakt2003 napisał:

> Na tej samej zasadzie mozna udowodnić że "wszyscy jesteśmy braćmi". A co ze
                    stopniem pokrewieństwa? Bardzo szybko się zmniejsza, czyż nie?
                    Ale geny zapisane w mitochondriach są dziedziczone tylko od matek.
                    > PS
                    > Arcukru gdy czytałem na temat mitochondrialnej Ewy autor nie przedstawił tam ta
                    > kiej konstrukcji jaka ty zaprzezentowałeś. Nie, wręcz przeciwnie, pisał wyraźni
                    > e o jednym osobniku płci żeńskiej.
                    Co nie znaczy, że innych nie było.

> Ostatnio w TV oglądałem jakis film popularnonaukowy o początkach gatunku ludzki
                    > ego. W filmie tym wyraźnie mówiono (choć nie przytaczano argumentów) że cała lu
                    > dzkość pochodzi o dwóch osobników - kobiety i mężczyzny. I nie było tam mowy o
                    > grupie, mniejszej lub większej.
                    Co to był za kanał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka