Dodaj do ulubionych

Jak myślicie?

28.05.05, 15:27
Czy dwie godziny religii w tygodniu w szkole (jestem uczniem gimnazjum) to
przypadkiem nie za dużo? Co więcej mam tygodniowo tylko jedną godzinę chemii
i biologii. Tragedia, chyba nasze państwo chce zrobić z nas (uczniów) debili!
Obserwuj wątek
    • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 15:37
      masz rację religii nie powinno nauczać się w szkołach. Ja religii uczyłem się
      jescze w czasach komuny gdy religia była nauczana na parafiach. Było to bardzo
      dobre rozwiązanie.
      • a000000 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 15:45
        zagadza sie. Religia powinna być uczona przy parafiach, wówczas wszytkie wiary
        uczą swoje dzieci po swojemu i jest sprawiedliwie.
        • forumisko Re: Jak myślicie? 28.05.05, 16:35
          a000000 napisała:

> zagadza sie. Religia powinna być uczona przy parafiach, wówczas wszytkie
          wiary
          > uczą swoje dzieci po swojemu i jest sprawiedliwie.

chyba nie "wiary" tylko rodzice
          • kochanica-francuza Re: Jak myślicie? 28.05.05, 19:41
            forumisko napisał:

> a000000 napisała:
            >
            > > zagadza sie. Religia powinna być uczona przy parafiach, wówczas wszytkie
            > wiary
            > > uczą swoje dzieci po swojemu i jest sprawiedliwie.
            >
            > chyba nie "wiary" tylko rodzice

skoro rodzice,to po co lekcje religii,mądralo?
            musisz podkreślić,że ty jesteś lepszy
            • forumisko Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:13
              kochanica-francuza napisała:

> skoro rodzice,to po co lekcje religii,mądralo?
              > musisz podkreślić,że ty jesteś lepszy
              Nie zawsze mi się udaje.

Zadaj jakieś mądre pytanie, to może Twoje będzie na wierzchu?

• kochanica-francuza Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:36

> Nie zawsze mi się udaje.

Nie zawsze ci się udaje czy jednak nie zawsze jesteś lepszy?

>
                > Zadaj jakieś mądre pytanie, to może Twoje będzie na wierzchu?"
                Oczywiście "mądre" według twoich kryteriów?

>
      • forumisko Re: Jak myślicie? 28.05.05, 16:36
        abstrakt2003 napisał:

> masz rację religii nie powinno nauczać się w szkołach. Ja religii uczyłem się
        > jescze w czasach komuny gdy religia była nauczana na parafiach. Było to
        bardzo
        > dobre rozwiązanie.

przede wszystkim wynagradzanie za katechezę to nie jest dobre rozwiązanie, bo
        powoduje że duchowni wpadają w system
        • hasz_16 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:26
          Skoro wszyscy myślą tak jak ja , to oznacza, że społeczeństwo jest za
          zniesieniem religii w szkołach, to dlaczego jeszcze ona tam jest, moim zdaniem
          powinno być prowadzone coś na kształt religioznawstwa lub bardziej etyki, bo to
          co jest teraz to jest po prostu "chore", ja np mam klasówki odpowiedzi ustne i
          prace domowe, przecież to jest nie normalne!

A to że się tego nie uczę to już druga sprawa.
          Podobnie jeżeli chodzi o bieżmowanie w mojej parafii aby owe uzyskać trzeba
          przez trzy lata chodzić co niedzielą do kościoła, zbiera się podpisy, oprócz
          tego wszystkie święta, a w wielkanoc to nawet kilka razy, no i jeszcze
          spotkania klasówki znajomość encyklik, listy Pawłowe, udział w śpiewie itd. itp.
          • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:29
            hasz_16 napisał:

> Skoro wszyscy myślą tak jak ja , to oznacza, że społeczeństwo jest za
            > zniesieniem religii w szkołach, to dlaczego jeszcze ona tam jest, moim
            zdaniem
            > powinno być prowadzone coś na kształt religioznawstwa lub bardziej etyki, bo
            to
            >
            > co jest teraz to jest po prostu "chore", ja np mam klasówki odpowiedzi ustne
            i
            > prace domowe, przecież to jest nie normalne!
            >
            > A to że się tego nie uczę to już druga sprawa.
            > Podobnie jeżeli chodzi o bieżmowanie w mojej parafii aby owe uzyskać trzeba
            > przez trzy lata chodzić co niedzielą do kościoła, zbiera się podpisy, oprócz
            > tego wszystkie święta, a w wielkanoc to nawet kilka razy, no i jeszcze
            > spotkania klasówki znajomość encyklik, listy Pawłowe, udział w śpiewie itd.
            itp
            > .
            Zmień parafię.
            • hasz_16 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:34
              Dziękuję za radę panie "abstrakt2003" chodzę do gimnazjum, więc religia mnie
              nie ominie, jeżeli chodzi o bieżmowanie to jeżeli tylko widzą gdziekolwiek, że
              jesteś z ******** to poprostu odsyłają cię, bo nie chcą zadzierać z proboszczem
              • kochanica-francuza Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:37
                hasz_16 napisał:

> Dziękuję za radę panie "abstrakt2003" chodzę do gimnazjum, więc religia mnie
                > nie ominie, jeżeli chodzi o bieRZmowanie to jeżeli tylko widzą gdziekolwiek, że
                > jesteś z ********

?????
              • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:41
                A kto każe ci się biżmować w twojej parafii? W Wawie jest kośció w którym
                bierzmowanie odbywa się co tydziń. Wymagania są tam napewno dużo mniejsze niż
                u twojego szalonego proboszcz.
                A jeśli chodzi o szkołę to nie ma rady, musisz chodzić na religię.
                • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:42
                  No szlag mnie trafi!
                  bierzmować! oczywiście!
                • hasz_16 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:45
                  O to właśnie chodzi, że do bierzmowania potrzebne jest świadectwo chrztu,
                  którego miejscowy proboszcz NIE WYDAJE, także nie wybierzmują mnie nigdzie
                  nawet w Kościela (bodajże) na placu trzech krzyży cwaniaku.
                  • forumisko Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:48
                    hasz_16 napisał:

> O to właśnie chodzi, że do bierzmowania potrzebne jest świadectwo chrztu,
                    > którego miejscowy proboszcz NIE WYDAJE, także nie wybierzmują mnie nigdzie
                    > nawet w Kościela (bodajże) na placu trzech krzyży cwaniaku.

No to bądź większym cwaniakiem i napisz do biskupa.
                    • hasz_16 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:51
                      Do biskupa to się osobiście zawozi podanie podpisane przez proboszcza, więc jak
                      by na to nie patrzeć nie da rady, nie mówcie mi co mam robić, już wielu rzeczy
                      w tym kierunku próbowałem robić, jednak bezskutecznie.
                      • forumisko Re: Jak myślicie? 29.05.05, 10:25
                        hasz_16 napisał:

> Do biskupa to się osobiście zawozi podanie podpisane przez proboszcza, więc
                        jak
                        >
                        > by na to nie patrzeć nie da rady, nie mówcie mi co mam robić, już wielu
                        rzeczy
                        > w tym kierunku próbowałem robić, jednak bezskutecznie.

każdy ordynariusz ma godziny osobistych przyjęć petentów
                  • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 05:35
                    hasz_16 napisał:

> O to właśnie chodzi, że do bierzmowania potrzebne jest świadectwo chrztu,
                    > którego miejscowy proboszcz NIE WYDAJE, także nie wybierzmują mnie nigdzie
                    > nawet w Kościela (bodajże) na placu trzech krzyży cwaniaku.
                    Szukasz rady czy chcesz ludzi obrażać. Szanuj ludzi to ciebie szanować będą!
                    • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 05:41
                      Proboszcz łaski ci nie robi on musi wydać świadectwo chrztu.
                      • hasz_16 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 08:31
                        Uwierz mi, nie musi.... , gdyby musiał, już dawno miałbym to bierzmowanie.
                    • hasz_16 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 08:30
                      Nie wiem w którym miejscu cię obraziłem.
                      • luzer I to właśnie jest najsmutniejsze... 08.06.05, 01:31
                        hasz_16 napisał:

> Nie wiem w którym miejscu cię obraziłem.

Drogi kolego, zwracając sie do kogoś, zwłaszcza znacznie od Ciebie starszego,
                        per "cwaniaku", nie spodziewaj się, iż będzie on szalał z radości.

Dzyyyńńń!!! Dzwonek! Koniec lekcji wychowawczej. :))
                        • abstrakt2003 :) pozdr. luzer! 08.06.05, 16:30

• luzer I wzajemnie, Abstrakcie! :)) 09.06.05, 17:26

• hasz_16 Do luzera 11.06.05, 18:28
                          Jego nick nic nie mówi o wieku, więc równie dobrze może on być dużo młodszy
                          odemnie, za lekcję dziękuję, może kiedyś się przyda.
          • forumisko Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:35
            hasz_16 napisał:

> Skoro wszyscy myślą tak jak ja , to oznacza, że społeczeństwo jest za
            > zniesieniem religii w szkołach, to dlaczego jeszcze ona tam jest, moim
            zdaniem
            > powinno być prowadzone coś na kształt religioznawstwa lub bardziej etyki, bo
            to
            >
            > co jest teraz to jest po prostu "chore", ja np mam klasówki odpowiedzi ustne
            i
            > prace domowe, przecież to jest nie normalne!
            >
            > A to że się tego nie uczę to już druga sprawa.
            > Podobnie jeżeli chodzi o bieżmowanie w mojej parafii aby owe uzyskać trzeba
            > przez trzy lata chodzić co niedzielą do kościoła, zbiera się podpisy, oprócz
            > tego wszystkie święta, a w wielkanoc to nawet kilka razy, no i jeszcze
            > spotkania klasówki znajomość encyklik, listy Pawłowe, udział w śpiewie itd.
            itp
            > .

Znajomość założeń katolicyzmu nie zaszkodzi, on łagodzi obyczaje. Mógłbyś
            podać, powiedzmy, tytuły czterech encyklik (autor dowolny)?
            Poza tym postępy w nauce religii nie wpływają na promocję do następnej klasy, a
            do bieRZmowania "przydałaby się" jednak znajomość religii. Bierzmowanie też nie
            jest obowiązkowe. Co do wymagającego księdza, to też zdarzyło mi się takiego
            mieć i wspominam to całkiem dobrze.
            • hasz_16 Re: Jak myślicie? 28.05.05, 20:49
              Nie załapałem tego "łagodzi obyczaje", a reszta też zdaje się nie mieć sensu,
              no i przeprasza za to bieRZmowanie. Co do "wymagającego księdza"... to chyba
              oksymoron powinien być...
              • 3aaa Re: Jak myślicie? 29.05.05, 09:35
                Nie rozumiem po co Ci bierzmowanie skoro nie jesteś katolikiem, nie chodzisz do
                kościoła i na religię?
                • forumisko Re: Jak myślicie? 29.05.05, 10:23
                  3aaa napisał:

> Nie rozumiem po co Ci bierzmowanie skoro nie jesteś katolikiem, nie chodzisz
                  do
                  >
                  > kościoła i na religię?

wiesz, katoliczki bywają dobrymi żonami. To dobra partia.
                  • hasz_16 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 17:15
                    "bywają", jak sam/a zauważyłeś/aś, ale nie zawsze... co do partii to znam tylko
                    jedną skrajnie katolicką i napewno niechciałbym, aby moja żona do niej należała.
                    • luzer Darmowe korki z polskiego :)) 08.06.05, 01:36
                      hasz_16 napisał:

> "bywają", jak sam/a zauważyłeś/aś, ale nie zawsze... co do partii to znam
                      > tylko jedną skrajnie katolicką i napewno niechciałbym, aby moja żona do niej
                      > należała.

Temat: Wieloznaczność wyrazów.

Słowo "partia" ma wiele znaczeń, nie oznacza jedynie organizacji politycznej.
                      "Dobra partia" to świetna kandydatka na żonę: ładna, mądra i bogata.
                      • hasz_16 Do luzer 11.06.05, 18:32
                        Wiem o co chodziło z "dobrą partią", teraz to ty mnie obraziłeś sądząc, że tego
                        nie wiem. Ale ci wybaczam.
                        • luzer Re: Do luzer 14.06.05, 02:14
                          hasz_16 napisał:

> Wiem o co chodziło z "dobrą partią", teraz to ty mnie obraziłeś sądząc, że
                          > tego nie wiem.

Wybacz, ale z twojego poprzedniego postu nijak nie można się było tego domyślić.
                          Można za to było suponować coś zgoła odmiennego.

> Ale ci wybaczam.

Ach, dzięki, łaskawco, dzięki... ;)))

L.

PS. Darmowych korków z polskiego ciąg dalszy: dopełniacz rzeczownika "luzer"
                          brzmi - "do luzera" a nie, jak byłeś uprzejmy napisać - "do luzer". :))
                • hasz_16 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 17:13
                  Czy ja gdzieś napisałem, że nie chodzę na religię?
    • mamalgosia Re: Jak myślicie? 29.05.05, 14:45
      Pretensje o siatkę godzin proponuje wnieść do Ministerstwa Oświaty. Jednak z
      góry uprzedzam, że ilość chemii nie wzrośnie:)
      • hasz_16 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 17:12
        Dlaczego wszyscy mnie podnoszą na duchu?
        • abstrakt2003 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 17:19
          Jak chcesz to mogę cię zdołowac.
          • niunia132 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 17:47
            Taaa i te krzyże w każdej klasie...
          • hasz_16 Re: Jak myślicie? 29.05.05, 20:49
            Słucham z zaciekawieniem...
            • leje-sie Wiesz, to bylo tak: 03.06.05, 11:03
              - Rabi, ja chce sie zenic.

- To sie zen.

- Ale chcialbym jeszcze wolnosci zazyc.

- To sie nie zen

- Ale rodzice mnie cisna.

- To sie zen.

- Ale ta narajona przez swatow taka brzydka i z zezem.

- To sie nie zen.

- Ale ona ma duzy posag.

- To sie zen.

- Ale...

- Wiesz co Icek - ty zmien wyznanie. Ty idz meczyc ksiedza proboszcza.

- Wiesz co Haszku - zostan buddysta!
        • herbarium Re: Jak myślicie? 08.06.05, 00:26
          A ja uważam, że Twój proboszcz ma rację - wymagając, żebyś coś wiedział z
          religii. Bierzmowania nikt nie musi mieć - to powinno być dla tych, którym na
          tym zależy.
          • hasz_16 Re: Jak myślicie? 11.06.05, 13:52
            Ja uważam, że to chyba kościołowi powinno zależeć na tym, żeby ludzie mięli
            bierzmowanie> Za parę lat dojdzie do tego, że będą prosić, żebyś tylko chciał
            się wybierzmować! I to dopiero będzie normalne, bo co to za wiara bez wiernych?
            • forumisko Re: Jak myślicie? 11.06.05, 14:07
              hasz_16 napisał:

> Ja uważam, że to chyba kościołowi powinno zależeć na tym, żeby ludzie mięli
              > bierzmowanie> Za parę lat dojdzie do tego, że będą prosić, żebyś tylko chci
              > ał się wybierzmować! I to dopiero będzie normalne, bo co to za wiara bez
              > wiernych?

to prawo popytu i podaży. Z drugiej strony towar zbyt łatwo dostępny (dla
              każdego bez żadnych warunków) nie cieszy się dużym popytem . Gdyby Kościół
              udzielał każdemu wszystkich Sakramentów jak leci to byłby wyśmiany.
              • hasz_16 Re: Jak myślicie? 11.06.05, 18:24
                To Kościół jest dla ludzi, czy ludzie są dla Kościoła? Co do popytu i podaży,
                to popyt na usługi Kościoła od paru lat systematycznie się zmniejsza, a z praw
                ekonomii wynika, że jeżeli popyt się zmniejsza to trzeba obniżyć cenę...
                • arcykr Re: Jak myślicie? 14.06.05, 16:08
                  hasz_16 napisał:

> To Kościół jest dla ludzi, czy ludzie są dla Kościoła?
                  Ludzie tworzą Kościół.

Co do popytu i podaży,
                  > to popyt na usługi Kościoła od paru lat systematycznie się zmniejsza, a z praw
                  > ekonomii wynika, że jeżeli popyt się zmniejsza to trzeba obniżyć cenę...
                  Kościół nie jest domem towarowym.
                • forumisko jeśli chodzi o ekonomię 14.06.05, 23:36
                  hasz_16 napisał:

> z praw ekonomii wynika, że jeżeli popyt się zmniejsza to trzeba obniżyć
                  > cenę...

nie zawsze, to zależy od elastyczności popytu i plasowania produktu ...
                  np. Mercedesy nie sprzedawały się kiedyś za dobrze w USA bo cena była zbyt
                  niska. Kto chciałby jechać taniochą do ślubu ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka